Kam umiestniť termostat

Ahjote Chcem sa opýtať kam mám umiestniť termostat ? Ďakujem
Odpovedať
Ktorá strana je sever?
Odpovedať
@onats do chodby 110, tam bude stabilna teplota
Odpovedať
@onats Budeš mať zónovú reguláciu? Ak nie, tak je to v podstate skoro jedno kde v obývačke, akurát by nemal byť tam, kde svieti slnko. Ak budeš mať zónovú reguláciu, tak tam, kde sa predpokladá najnižšia teplota. Mne to vychádza, že by to bolo v obývačke vpravo dole.
Odpovedať
@dedo758 Severná strana je, jak sú vstupné dvere do izby 101. Východná strana je, jak je roh izby 113
Odpovedať
Profilova fotka
Ako písal chrobak, záleží to do toho či budeš mať zónovú reguláciu. Potom to teda treba dať tam kde by mala byť najnižšia teplota ale inak to je v podstate jedno. Ja chcem teraz riešiť tú zónovú a tiež sme zisťovali kam vlastne dáme termostat a podľa teploty to vyšlo tak do stredu domu, máme taký zvláštny pôdorys, kde je vlastne iba jedno okno takže bude tam.
Odpovedať
@stowasser Tam som rozmýšľal aj ja, len neviem či uvažujem správne, že keď sa bude izba 110 "vyhriata" tak napr obývačka čo je väčšia izba sa asi nevykuri (105, 106)
Odpovedať
@wewio Nebudem mať zonovu reguláciu. Opäť neviem či dobre uvažujem ale zonova regulácia nebude mať taký účinok pri podlahovke ako pri radiátoroch. Keďže podlahovk má výrazné dlhšie odozvy na požadovanú zmenu teploty. Uvažoval som nad izbou 110 (je relativne na severnej strane) alebo nad izbou 104 umiestnenie asi tak meter od hs portalu. Ekvitermicke číslo bude na severnej strane
Odpovedať
@chrobak7 Pozri odpoveď čo som napisal pre wewio
Odpovedať
Profilova fotka
Čo sa týka toho podlahového kúrenia tak myslím, že máš pravdu. Zónová regulácia je pri tomto type kúrenia asi trochu kontraproduktívna ale keby niekto veľmi chcel tak si ju môže dať aj pri podlahovom kúrení len by mu to pomalšie reagovalo no. Ja by som asi celkom aj za tu 104, neviem príde mi logickejšie dať ho tam ale ani v 110 by to nemuselo byť zlé. Záleží už len na tebe.
Odpovedať
@onats Zónová regulácia nie je o tom, že denne 3x meníš teplotu v miestnosti. Pozri čo som už napísal k zónovej regulácii v tejto téme: http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
@onats termostat nepotrebuje byt na mieste, ktore je najchladnejsie, alebo najteplejsie, ale na mieste, ktore nie je ovplyvnovane nahodnymi vykyvmi teplot. Ak si ho date do obyvacky, tak staci, aby ste zakurili v krbe, alebo viac varili a termostat vypne kurenie a v inych castiach domu vam to prestane kurit. Chodba je optimalna, nie vsak vstupna, kde sa narazovo dostava v zime chladny vzduch. Doladenie podlahovky sa robi ventilmi, nie termostatom, ratajte s tym, ze prvu sezonu budete dost maturovat, k tomu sa este pridava nastavenie ekvitermiky, takze o zabavu budete mat postarane :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser Tak to si ma teda teraz vyviedol z veľkého omylu lebo aj my máme v pláne to takto riešiť v dome ale tiež som si bola doteraz na 100% istá, že termostat musí byť v najchladnejšej miestnosti, respektíve tam kde naň nebude pleštať celý deň slnko. Teraz som celkom zmätená lebo sme sa o tom teda rozprávali aj s ľuďmi, ktorí by sa do toho mali rozumieť a tiež to tak vraveli
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janina744 ano, verim vam, su niektore veci, kde nie su ujednotene nazory a toto je jedna z nich, preto som k tomu pridal aj jednoduche vysvetlenie. Robi sa to potom tak, ze si v chodbe priskrtite okruh a vysledna teplota v obyvacke bude vyssia, ako v chodbe, stale vsak treba dbat na to, aby bol termostat na mieste, kde nekolise teplota a je jedno, ci je to "teple", alebo "studene" miesto.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?