Kachlove dvierka

Ahojte, Staviam pasivny dom co obnasa velku narocnost na vzduchotesnost a samozrejme ochranu pred prekurenim. Chel by som mat kachlovu pec s velkymi presklennymi dvierkami. No koli svojej velskosti mi mozu sposobit prehrievanie interieru. Prave preto potrebujem nejake dvojsklo idealne aby malo aj nejaku pokovenu vrstvu na odrazanie tepla spat do ohniska. Kedze ide o pasiv potrebujem aby dvierka nemali ziadne nasavanie vzduhu a aby boli vzduchotesne. Zaroven by sa mi hodil aj nejaky snimac otvorenych dvierok aby v pripade ze ich otvorim system o tom vedel a mohol odpojit rekuperaciu a centralny vysavac. A tak aby sa nestalo ze mi plamen aj s dymom vleti do domu. Dakujem za kazdu radu...
Odpovedať
Myslim ze pri kachlovej peci sa dost tazko ustrazi prekurenie a toboz v pasive....ale sklo by malo mat aky rozmer a tvar?
Odpovedať
Profilova fotka
mám dvojlitrovú konvičku, dáte mi do nej tri litre piva?
Odpovedať
prave mi @lauko dokoncil kachlovu pec v NED (foto). Vlozka ma vykon 2-9 kW je urcena pre NED a je aj najmensia od Romotop. Dvere maju 2sklo a su na spruzine/perku takze sa sami privieraju ak ich nedrzis rukou. Myslim ze to staci aby ti to nerobilo v dome zle. Okrem domontovania dodatocneho vymenika na krbovej vlozke tam urobil obstavbu z magnezitovych tehal na akumulaciu tepla, aby sa dom neprekuroval. Zatial som len raz kuril, pred 2 tyzdnami, ale vonku je teplo, takze nebudem tu pisat ake to je super. Neviem este :-j jednoducho . Tiez mam rekuperaciu aj CV :-)
Odpovedať
Profilova fotka
S dobre nadimenzovanou kachľovou pecou nemusíte mať problém ani v pasívnom dome. No veľké presklenie a pasív nejdú veru dohromady, aj keď výrobcovia dvierok kachľových pecí dnes už ponúkajú aj veľké formáty. Napr: http://www.hoxter.eu/sk/produkty/akum... Váš prípad, to žiaľ nebude. Kompromis = menšie dvierka, dvojité sklo, elektronika, spolupracujúca s rekuperáciou, digestorom, či vysávačom...
Odpovedať
Profilova fotka
Každopádne treba to vopred nadymenzovať a vypočítať. Nie je to veľká veda, dá sa to jednoducho a rýchlo, aby ste predišli neskorším nepríjemnostiam.
Odpovedať
Ste podla vsetkeho na zaciatku cesty, nabity teoretickymi informaciami a plny elanu. Vsetko zalezi najma od toho, ci chcete stavat pasivny dom, alebo ci naozaj staviate pasivny dom. Krbova vlozka v pasivnom dome je podla mna nevhodna a zbytocna investicia. Tam sa kuri ludmi, varenim, zehlenim a podobne, pripadne v case velkej zimy kratkodobo elektrikou. Hrozi vam, ze aj slabu piecku rozkurite a budete musiet otvarat okna, ak naozaj nechete postradat pohlad na plamen, tak skuste ist do etanolovej piecky. Pasivny dom nespociva v laickom nazore, ze je to iba o hrubej izolacii a neotvaravych oknach. Jeho koncepcia funguje na spravnom tvare domu, jeho umiestneni na pozemku, orientacii miestnosti, urcitej zmene navykov jeho obyvatelov a pod. Veci ako podlahove kurenie, pripadne komin su vyhodenymi peniazmi. Skuste navstivit realne fungujuci pasivny dom, doporucujem napriklad vikendovy pobyt v ceskej "pasivnej" dedinke Odolena voda, pripadne v Rakusku - Sonnenplatz www.probewohnen.at moze vam to ukazat rozne zaujimavosti fungovania. Na Slovensku skuste oslovit napr. pana Nagya, Kierulfa, Lehockeho, ktori maju realne skusenosti s projektovanim a dozorovanim a k tomu rozne inovativne napady.. Radsej skuste uz teraz rozmyslat nad presahom strechy, vonkajsimi zaluziami, stropnym chladenim, studnou, FV panelmi, korenovou cistickou. Tak budete mat sancu na vytvorenie takmer nezavisleho byvania v suhre s prirodou.
Odpovedať
Kachlova pec v pasivnom dome, no neviem, hm...bude to horiet?..pec potrebuje vzduch...komin su tepel.straty uz..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?