Kachle namiesto krbu

Potrebujem poradit. Mame dom kde bol v projekte krb, cize je tam taka sikma rura do komina a nie vodorovna ako do kachiel. Chceme kupit kachle a problem je esteticky, kedze na rura bude sikma a bude to skaredo vyzerat. Ako sa to da prekryt? Dat nejaku policku hore? Mali ste podobny problem? Ako ste to riesili? Budem rada ked date aj nejake fotky, napady ako to prekryt, aby to pekne vyzeralo.
1
2
5
Profilova fotka
šikmé zaústenie krbu bude treba asi redukovať, kachle nemávajú taký veľký priemer . Do sopúcha sa dá vložiť koleno s vyústením kolmo na omietku (opačne otočené) a do neho klasické zaústenie kachlí, alebo je možné prekryť odťah protipožiarnym SDK. Ale za lepšie považujem šikmé zaústenie, kolená sa predávajú aj nastaviteľné a odťah zo zváraných rúr je trvanlivejší ako dymové rúry z plechu.
@jan45 Som si vedoma ze to zaustenie bude treba redukovat. Islo mi skor o tu esteticku stranku, aby to nevyzeralo skaredo. Ci niekto ma skusenosti s prekrytim protipoziarnym SDK, ci urobit nejaku policku okolo vyustenia alebo podobne . Dakujem za odpoved.
niekde som videl fotku z realizacie kachiel do šikmého vyustenia, mal to spravené nasledovne : pohľad spredu, videli ste kachle a dymovod od kachlí hore až po strop, pohľad z boku rúra až po strop z nej odbočka do komína (ako tvar Y) bolo to aj funkčné aj možno trošku dizajnové. Ja tiež nad tým budem maturovať , ale nejakú takúto mám predstavu.
Profilova fotka
@stellaartois tiez sme planovali krb a teraz chceme keramicke kachle alebo pec. Pri keramickych kachliach by bol problem vyrieseny, postavi sa do vysky komina, hore bude uzsia a vyvod sa zakryje, tym ze keramicke kachle by boli postavene pri stene. Ale ja by som radsej pec a tam ma skor trapi co okolo rury do komina. Tie rury musia byt zosikmene, ale plech okolo kominovej rury zrovna nechcem a nevidela som, ze by sa predavalo nieco na zakrytie okolia vstupu rury do steny. Neviem ci to pisem zrozumitelne a vlastne ani celkom nechapem, co vadi tebe, ci to sikme koleno? Policka pod stropom to by asi divne vyzeralo, my mame ten vyvod dost vysoko, vy ho mate nizko? V akej vyske asi?
Profilova fotka
skus sa tu inspirovat, vidno tu par tych sikmych rur vedenych do komina: http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/t...
@lana015 Praveze tam ziadne sikme rury nevidim. Vsetky idu do komina pod uhlom 90 stupnov. V nasom pripade to bude 45 stupnov cize to bude vyzerat dost divne.My me ten vyvod asi 40 cm pod stropom. @maros11 Ak najdes fotku, skus ju tu hodit, diky
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@stellaartois Ako ste zakryli a vyriešili tú šikminu? Môžeš poslať foto?
Tiez nad tym rozmyslam, mam sikmy vstup do komina a chcem kachle, napadlo ma dat koleno 45 stupnove a kolmo dole a tu cast okolo obostavat superizolom. co vy na to? @falco2007 @stellaartois @lana015
Profilova fotka
@izirajder Existuje aj dodatočné napojenie do komína. Pôvodné 45° sa zruší, zablenduje a v inom mieste sa urobí 90°. Je to oficiálny spôsob, nie fušerina,, prejde to aj u revízneho technika. No neodporúčam robiť svojpomocne!
Profilova fotka
nieco k teme...DOTAZ....mam stary komin vnutorny priemer cca 15 na 15....budem stavat kachlovec s krbovou vlozkou a tie maju zvacsa priemez dymovodu 20cm....je mozne to napojit na taky komin? alebo potrebujem redukciu? neznizi to vykon krbovej vlozky a je to vobec mozne zrealizovat????komin uz nezmenim....dakujem.
@baget komin treba vyfrezovat a vyvlozkovat
@baget najlepšie bude ak sa obrátiš na kachliara, vysvetlíš mu čo potrebuješ a hlavne si dáš urobiť prepočet na komín.
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@baget komínov 51x15 (len vymazaná tehla), je na Slovensku veľa. Naše normy už takýto komín nepovoľujú, treba frézovať, vložkovať... Ale, pokiaľ revízny technik dá okrúhlu pečiatku, nemám problém zaústiť do takého komína vložku. Samozrejme prepočet. Z praxe: nejaká veľká liatina s vývodom 200 nebude fungovať, no napr. Kobok s vývodom 180 v pohode.
Profilova fotka
keby som sa chcel vyhnut frezovaniu a vlozkovaniu???? reward......to znamena , ze ked upustim od vacsieho vykonu a dam povedzme krbovu vlozku KZP KV1 A (180mm), a bude aj peciatka, tak sa da taka vlozka zaustit do stareho komina........co znamena prepocet????? Vdaka
Profilova fotka
@baget @wrzteq @reward Dnes mi pri prvej obhliadke krbar naznacil to co sa tu rozobera, ze moj komin (cca 50 rocny ... klasicky tehlovy) uz nesplna normu, ze treba vlozkovat , ale aby sa to tam vosiel rozumny priemer (teda aspon 18cm, lepsie 20) , ze treba frezovat ... ale to on vraj nerobi ... odhadom mi to vyslo ze cena noveho komina by bola +/- to iste ako prerabanie stareho ... vie mi to niekto zo skusenosti potvrdit ? , potreboval by som cca 7 metrov. Mam stary rozobrat a nechat postavit novy ? , chcel by som krb nieco taketo ....
@portianko daj si nacenit kolko ta to skutocne vyjde frezovanie+vlozkovanie a kolko rozobratie a stavba noveho + zohladni aj cas kolko to bude trvat, vyhodnotit si to musis sam Nam frezovanie + vlozkovanie 11m komina urobili za 1 den
Profilova fotka
@baget Prepočet znamená, že na konkrétny typ ohniska sa navrhnú parametre komína. Vplýva na to mnoho faktorov.To, čo vidím na fotkách ti na súčasný komín fungovať nebude. Rohové ohnisko je náročnejšie na ťah a obidve vložky sú aj relatívne široké. Ak trváš na takomto krbe, asi by som zbúral komín a postavil nový, nebude to omnoho drahšie ako fréza a nerez vložka. A hlavne bude istota, že nevyhoríš.
Ja som celú dobu počas stavby chcela kachle, poprípade piecku, nakoniec sme sa rozhodli práve kôli vysokému vyústeniu - napojeniu na komín dať krb nízkoenergetický - jednoduchý, krásny ako som videla v krbovom štúdiu. Som veľmi spokojná, krásne horí, teplúčko...
@lienockac a foto by nebolo?
Profilova fotka
@lienockac Nízkoenergetický krb? Vidím, že sa stále mám čo učiť,,,to je aký???
@reward Možno som to správne nenazvala, ale jedná sa o krbovú vložku Kobok kazeta. Ponúkajú 4 druhy, my máme 6 kw so spotrebou dreva 2 kg na hodinu. Jedná sa o radu krbových vložiek určených pre nízkoenergetické domy, čiže domy s nízkou tepelnou stratou. Kým som sa nezačala o krby a piecky zaujímať, netušila som, aký je rozdiel v krbových vložkách okrem dizajnu. V našom krbe aj málo dreva pekne horí. Foto pridám neskôr.
Profilova fotka
@lienockac V pohode :-) , aj som sy myslel, že to bude vložka s malým výkonom. Už takmer každý seriózny výrobca sa tomuto trendu prispôsobil... Nech dobre kúri ;-)
Profilova fotka
@reward ....tie foto nie su moje.....ja mam na mysli nieco take(vid foto)...jedna sa mi o vykurovaciu plochu cca 120 m kubickych ( obyvak a kuchina spolu) + prieduchy do dvoch susediacich izieb a podkrovia. pouzivat ho budem hlavne len na priechodne obdobia. inac mam ustredne kurenie.... ......musim povedat ze toto je skvele forum, skvela stranka.....dakujem za rychle odpovede....laik sa tu vela dozvie a vytvory si realnejsi pohlad na vec....
Profilova fotka
@reward vyrobca mozno ano, ale ludia nie. Ono vlozky s malym vykonom a tym padom presklenim vo velkosti kukatka na dverach akosi postradaju povodny zmysel atmosfery pri ohniku vecer. Takze to sa potom tazko predava :) @lienockac dom so stratou 6kW moc nizkoenergeticky neznie, pokial nema 250m2 :)
@majkoj Naša vložka s malým výkonom má šírku 67 cm, čo vôbec nie je málo. Mne sa na začiatku tiež páčila rohová Kobok, ale pán z firmy, ktorá stavala krb nám vysvetlil, prečo je pre nás nevhodná a silná. Dizajnovo sa mi Kazeta až tak nepáčila, hlavne ten rámik, zrušili sme ho, lebo nemáme prieduchy a cez sklo môže prechádzať teplo.je Veľkosť presklenia vôbec nie je vo veľkosti kukatka. Atmosféra, keď horí je úžasná, teplúčko. My sme stavali domček z rôzne ponímanej Ytongu Lambdy. Plánovali sme nezatepľovať. Po čítaní rôznych diskusii sme s tým zatepľovaním váhali. Na fasáde máme iba sieťku a lepidlo. Po zime sa chceme rozhodnúť. Ale už teraz vieme, že na 99% zatepľovať nebudeme. Jedna vec sú prepočty, druhá vec je realita. Okrem energetického certifikátu sme si dali urobiť aj projekt kúrenia a vôbec to neľutujeme. Kúrenie je navrhnuté výborne. Ja som sa ešte k tomu bála, že v prízemnom bungalove bude chladno. Môžem povedať, že tepelnú pohodu máme lepšiu ako sme mali v byte. Uvidíme ako to výjde finančne. Našim cieľom bola zlatá stredná cesta, vôbec nie zateplený dom - pasívny s riadeným vetraním. Ak by sme taký chceli, pustili by sme sa inou cestou. Môžem povedať, že táto vložka je nad naše očakávania. Súkromne môžem povedať, že som všetkému, čo pán v krbovom štúdiu hovoril, neverila. Som rada, že mal pravdu :)
Profilova fotka
@majkoj kukátko :-D , to si už asi prehnal... Je to vždy na klientovi, či chce imidž a veľký "televízor", alebo chce vyžmýkať z diela čo najviac tepla... Len pre zaujímavosť, robil som v lete t.r. vložku s portálom 2000/1160mm, čo sa týka vykurovania, absolútny nezmysel, ale išlo o imidž. Mimochodom takéto sú na SK iba tri :-) Pre mňa je oveľa väčšie terno napr. Brunnerík HKD6.1 s kukátkom 380/270mm, ktoré nikdy netreba čistiť a hlavne kúri ;-)
Profilova fotka
HKD61 je super, jedine minus je rezat do neho metrovicu na 3x :) @portianko - ten design je pekny, ale ten zasobnik dreva je totalne designovy :) a nepouzitelny. Bud si tam daj policky na kvietocky a bizuteriu a drevo skladuj v kosiku, alebo rataj s tym, ze tam bude kopec bordelu/prachu/spiny.
@baget tiež mám taký istý komín, doteraz fungoval pre pec na pevné palivo 40r a teraz pre vložku 10 kW už 10r,ak je kvalitne urobený, celý som prekontroloval, vrch nad strechou som spravil nový ,funguje stále spoľahlivo . problém býva pri prikladaní hlavne ak máš veľké dvierka, treba prikladať až ked všetko prehorí a ostanú len žeravé uhlíky, dá sa zohnať vložka ktorá má deflektor automaticky otváraný s dvierkami -slúži na kvalitnejšie spaľovanie,plamene nejdú rovno do dymovodu,niektoré majú i dva, ja som to vyriešil naložením plnej vložky opačne tak horí i 10-12h a viac neprikladám, vložka je účinnejšia neochladzuje sa otváraním a pod vložkou je nasávanie stále čisté nezačierňujú sa výfuky-mriežky
Profilova fotka
@lienockac 67cm nie je malo, to mas pravdu, ale taktiez 6kW nie je malo :). NED dom beznej velkosti ma stratu 2-3 kW. Skus do tvojej vlozky 2 prilozenia za sebou dat menej ako 1kg dreva(co je vykon cca 3kW) a uvidis o com hovorim. Prvy krat to este ako tak horiet bude, lebo ohnisko po rozkureni bude mat spravnu teplotu, pri druhom prilozeni uvdis ci tvoja vlozka je nizkoenergeticka :) @reward akurat rec bola o nizkoenergetickom dome a tam o zmykanie tepla nejde :), ale o estetiku. Na zmykanie tepla tam bude pravdepodobne iny zdroj. A ked uz "drevo" tak potom asi nejaky peletkovy kotol.
@majkoj Asi si nepochopil, aký dom sme stavali my. Ani to, že netúžime po sadrokartonových priečkach, nekonečnom zateplení minerálnou vatou, alebo polystyrénom. Priateľ pracuje vo firme, ktorá stavia drevené NED domy rôznymi technológiami, uvažovali sme aj nad takým domom, ale po zvážení všetkých pre a proti sme sa rozhodli pre murovaný. Netvrdím, že v NED až pasívnom dome sa zle žije, je to otázka priorít. Do týchto domov vôbec nie je potrebný krb, komín a ani nič podobné. Peletkový kotol vôbec nepokladám za šťastné riešenie. Videla som 2, jeden z toho Herz, ani jeden nesplnil očakávania majiteľov. To nehovorím o zabezpečovaní peletiek. Naša vložka vôbec nie je vrcholom nízkoenergetickosti, ale pre naše potreby je lepšia ako iné bežné. Naše očakávania splnila až nadmieru. My ju používame na príležitostné dokurovanie, aj keď je pravda, že kúrime v ňom dosť často. Inak máme plynový kondenzačný kotol Geminox s nízkym spodným výkonom, ktorý dokonale pokryje naše potreby.
1
2
5

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?