Kachle ako hlavny zdroj tepla v RD

ahojte. kurite niekto kachlami v RD? chcem sa spytat na vase skusenosti a nazory...ci ste spokojni, ci vykuria cely dom, aku plochu vykurujete a akymi kachlami, aky maju vykon, ako casto musite prikladat a pod. nastahovala som sa do starsieho RD a akutne idem riesit kurenie. je tu krb (ktory zozerie velmi vela dreva s nizkou ucinnostou) + plynove gamatky (ktore chcem pouzivat ako doplnkovy zdroj tepla). nejdem riesit stavanu akumulacnu pec- na to nie su bohuzial financie. kachle chcem kupit hotove v obchode (prosim nekritizujte moje rozhodnutie - v mojom domceku raz budem mat verim krasnu masivnu akumulacnu piecku ;) ...situacia je aka je a nie som jedina,kto o tom rozhoduje). dakujem za rady, tipy a skusenosti ;)
Odpovedať
1
2
Ajaj. Cele zle. Kde zacat. Asi by to chcelo poriesit kurenie trochu komplexnejsie. Ad 1. Tepelne straty domu. Nemusime sa bavit o projektovani a vypoctoch. Aj ked bolo by to idealne. Skuste tu zadat parametre domu, tzn izolacie, okna, podlahova plocha. Treba sa dopracovat k mernej potrebe tepla. Ad 2. Aj bez tohoto ja osobne by som Vam doporucil vyhodit gamatky, spravit UK a dat plyn. kondenzacny kotol. Ad 3. Rozpocet. Ak je do 1000,- eur. Kaslite na kachle. Dosporte. Zimu vydrzte s tym co mate. Mozno bude nedoplatok. A na buduce leto spravte UK. Jednonucho zaplatite za nieco co nesplni pozadovany efekt. Ani nevieme ako je situovany dom a izby ci a kde by sa dostalo teplo z tych kachli. A vela inych neznamych.
Odpovedať
tak trosku blizsie: ide o chalupu mojich rodicov, kde na nejake obdobie - kym najdeme vlastne byvanie (pocitam rok-dva), momentalne zijeme. UK som vehementne nechcela, lebo som chcela kurit drevom. nakoniec som suhlasila, ze zoberiem malu pozicku a dame ho. ale rodicia nesuhlasia, chcu zachovat kuzlo ohna, kedze po nasom odchode sa to bude znovu vyuzivat len obcasne. krb chcem zrusit a dat kachle hlavne kvoli uspore dreva a namahy - prikladame co hodina niekolko kg dreva a na to nemame cas ani dost dreva. ked clovek odide do prace,hned to zhasne. podla vsetkych info co mam, tak kazde kachle by mali podrzat ohen o cosi dlhsie a mat dokonalejsie spalovanie (vyrazne),takze mensiu spotrebu dreva. kazdy den vynesiem pol kybla popola...to je fakt moc. a ohladom domu - mix palena-nepalena tehla, zadna cast kamen, steny cca 40-50 cm hrubka, nezatepleny. okna relativne nove drevene dvojokna (nie dvojskla-take tie povodne s medzerou medzi oknami), vykurovacia plocha cca 100 stvorcov, povala bez zateplenia. dom orientovyn na juh, izby orientovane naprd-nalepkovy dom,cize dlhy sliz,priechodne izby za sebou, kachle budu v prostrednej izbe, krajne izby mozu vykurit len otvorene dvere a gamatky. :D a pre spestrenie celej situacie-mame latrinu. :D takze berieme to na divoko...docasne. a do UK ist nemozeme (nie je to nase, mame to len v zapozicke ;) ) takze hladam mierne lepsiu alternativu ako 20-rocny doma robeny krb, ktory vyhrieva len cez predne sklo. ak mate nejaky dobry napad,sem s nim. :)
Odpovedať
Ešte by bolo dobre uviesť cenový strop na tie kachle.
Odpovedať
Ziadne kachle ti to nevykuria, v izbe kde budu budes mat 28° a v dalsich izbach budes mat chladno aj 17°. Spotrebu dreva budes mat urcite vacsiu ako pri krbe a prikladanie nie kazdu hodinu, ale aj kazdu pol hodinu. Prerob si ten vas stary krb, daj tam krbovu vlozku a natiahni prieduchy s ventilatorom a vykuris cely dom. Bude ti stacit na zimu 10m3 dreva.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som dal zrealizovat takuto pec do RD Jediny zdroj vykurovania..v RD .Boli uz aj krute mrazy no este aj tak nesla na sto percentny vykon na aky bola dimenzovana..
Odpovedať
Profilova fotka
@stefanisko Samozrejme ,podmienka pri tomto vykurovani je mat pootvorene dvere v miestnostiach aby bolo teplo tlacene.Plocha domu spodok 80m2,podkrovie 65m2.Spotreba dreva na sezonu ,mame za sebou 3 sezony ani raz sme nepresli 10M dreva
Odpovedať
Buď teplovzdušné s rozvodmi alebo kachle s teplovodnym výmenníkom a radiátory, inak to nebude dobré...
Odpovedať
@littleanet pokiaľ budeš kúriť v strede a po stranách izby teplo časom prejde i bez ventilátora , do toho krbu treba osadiť vložku a obostavba s nasávaním a výdychmi a nauč sa správne kúriť- rozkurovať naopak hrubé polená naspodok na to menej hrubé a navrch len trochu triesok a zapáliť pepom alebo podpaľačom, ja mám vložku naplním len 1x denne a horí min 10 hod a teplo je celý deň, treba to skúšať a vybrať správnu skladbu dreva, suchý buk,hrubé polená i 20x15 cm veľkosti aby vošli do vložky až do vrchu, prehorieva postupne nehorí všetko naraz, no vložka musí mať aspoň sek spaľovanie alebo ext vzduch ty ho pri starých oknách nepotrebuješ,účinnosť je i cez 80% a 10m3 ti bude na zimu dosť
Odpovedať
@stefanisko toto je krasne, ale ircite sa nehodiace k tejto teme. Do domu na 2 -3 roky postavit toto by bol hriech.
Odpovedať
@pistikus tiež súhlasím je to síce krásne i účinné no v dnešnej dobe v novom ND to nejde dokopy , ešte tak na chalupu
Odpovedať
Na take provizorium by boli dobre neake,,kanadske,, kachle napriklad youtulky ci ako sa volaju :-D Rychlo vykuria priestor + ked sa rozhoria tak staci ubrat vzduchu a horia 5 az 8hodin na nalozenie :-)
Odpovedať
@dodik13 len ked už má krb je lacnejšia vložka, i ked sa musí prerobiť obostavba,na prúdenie vzduchu, takto jej ide veľa tepla do komína, kachle by boli výhodnejšie keby nebolo nič musia byť také ktoré šíria najviac tepla prúdením vzduchu-konvekčné aby vykúrili i susedné miestnosti rýchlejšie, sálavé sú dobré do jednej miestnosti
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nechces si tam zavolat nejakeho krbara,nech zhodnoti situaciu a zuroci svoje skusenosti a pomoze ti vybrat najvhodnejsie riesenie? Tu ti tazko niekto poradi,vacsinou su tu ludia,co stavaju jeden dom za zivot a z toho sa teda nedaju cerpat skusenosti a riesenia.
Odpovedať
krbar tu bol a povedal,ze zburat a urobit nove-za 5000 min. boli ti aj kurenari, UK vyjde min.4000 eur. takze tieto moznosti som uz zavrhla. rodicia su ochotni ist iba do kachli momentalne. tiez je zatial moj favoril Jotul - norske liatinove kachle. tak som chcela vediet,ci s tym ma niekto skusenosti. a akumulacna pec ako ste dali na fotke je krasna,ale pisala som, ze to sem riesit nebudem. je to obrovska investicia a kvoli vahe by malo byt prisposobene aj podlozie-a tu neviem ako to je. mame tu aj vysoku spodnu vodu,neriskovala by som,ze sa pod vahou niekolkych ton posunie podklad a roztrha steny. a sucasny krb ma krbovu vlozku....tymto veciam velmi nerozumiem...ono moze byt krb aj bez krbovej vlozky? vyduch do jednej izby mame, do druhej nie. ale su to male izbicky,mam pocit,ze ked su otvorene dvere,je dostatocne teplo vsade. ale zatial nemrzne. vymenou krbu za kachle som chcela usetrit hlavne drevo a cas...verim,ze mi to vykuri to aj to-otazka je len ako casto bude treba prikladat a kolko dreva miniem za sezonu.
Odpovedať
@duzu neviem ci ma tato vlozka sek.spalovanie. ma uz 20 rokov a krb robili moji rodicia svojpomocne, s pomocou murara (nie kachliara). podla mna o takom niecom nikdy nepoculi. s tym sposobom zapalovania dreva je to zaujimave,to som este nepocula. budem musiet kupit podpalovac a vyskusam. a ked to takto zapalis,nedymi to iba? vraj ked to vela cmoudi,robi to zle kominu,ze sa zanasa. preto som chcela vymenit krb za kachle-napr.tie Jotul, ze to ma sek.spalovanie, tak snad to bude uspornejsie.
Odpovedať
To zapalovanie od vrchu co ti popisoval duzu ma vyhodu,ze sa ti skor nahreje pec alebo vlozka + nedymi to tak ako ked sa zapaluje od spodu ale zase potrebujes na to od vrchu viac triesok aby ti to horelo a chytlo aj drevo pod tym :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@littleanet zapaľovanie zhora a sekundárne spaľovanie nemá nič spoločné...
Odpovedať
@reward tomu rozumiem ;)
Odpovedať
@littleanet Kachle Vam cely dom nevykuria. Krbove kachle sice trochu to teplo do dalsich izieb dostanu (velky podiel konvekcie - ohrievania vzduchu), ale to bude skor temperovanie, nie kurenie. Salave kachle ( peterky, jotulky, ...) treba pre kazdu izbu. Peterky su lacne, fajn na dlhe horenie, uzke a vysoke, idealne na uz spominane zapalovanie zhora. Ale fakt je ich treba do kazdej izby. Mali sme take na chalupe (stary liptovsky rodinny dom), zakurovalo sa 1x denne, v kazdej izbe.. Uhlim.. Ak to potrebujete na jeden jediny rok a mate tam dobru elektrinu, kupte najlacnejsie elektricke konvektory (raz som kupil 2kW v tescu za 14 eur) a rok tie ucty prezijete.. Jedina zmysluplna investicia v suvislosti s drevom, je spominany krb s teplovzduchom, hlavne ked to potom ostane len ako chalupa. Potom by som plyn uplne zrusil a gamatky (ak su v slusnom stave) strelil na inzerat..
Odpovedať
@littleanet verte ci nie moznosti mate pomerne ovela viac ako by mohlo zdat. avsak mate limitujuce faktory ktore robia kazdu investiciu tymto smerom zbytocnu. hovorite ze ide o dva roky teda ide o dve zimy. verte ze ten sliz ci sliz do lka vobec nie je o nic horsi ako akykolvek iny dom, ide o to, ze mate obrovsek uniky strechou a podlahou ak je sliz na zemi bez pivnic. 20 rocny krb so sklom nie je muzealne riesenie z casov komunistickych. my mame jeden z prvych krbov kobok a nech ma presviedca kto chce o hlupostiach nevidim dovod ho menit. a uz vobec noe za mercedes typu brunner. krasa toho je ze este nepotrebuje gereralku. prikladanie kazdu hodinu je nezmysel aj pri talychto krboch. ja nerpikladam kurim na jedno zakurenie dve izby. ale mam poriesene okna a hlave !!! zatepleny strop skoro pol ´etrom vaty. mate vlozkovany krb . mate dobry komin ? ucinnost toho krbu ke vysoka. avsak, sliz vam nevykuri ani v strede domu urobena kachlova pec. ak je to na dva roky musite uvazovat ekonomicky nie investicne, teda minut do toho co nakmenek penazi. robit na chalupu ustredne je hlupost rodicia maju pravdu. na vasom mieste by som neminul cent do zateplenia a podobne a nebural krb a nekupoval kachlovu oiecku pretoze budete tam kde ste boli. ako chcete priviest teplo do dalsich izieb? ta piecka bude to iste. teplo bude v izbe lde bude kurit. kupte elektricke konvektory do izieb kde byvate. teda spalna. obyvacka je asi ten krb a kuchyna ? dve zimy vas nezruinuju na platbach a polovicu hroznych nakladov za ele vam usetri dokurovanie tym krbom co mate. na noc konvektor, cez den krb atd...moj nazor .
Odpovedať
@littleanet 20 r má asi ťažko sek spaľovanie, môžeš to zistiť musí mať prístup vzduchu z vrchu dá sa to dorobiť na ráme zvrchu niekto len vyreže trochu tesnenia niekto to prerobí i zo šupátkom @reward má pravdu , že vložka na zapaľovanie zvrchu nemusí mať len sek spaľovanie, no musí mať prísun vzduchu do vložky , nie len zospodu pod rošt, ten sa nedostane cez kopu dreva navrch, dnes majú nové vložky ext vzduch, ten ide do vložky i zvrchu, kto to nemá stačí pootvoriť otvor na západku pre viac vzduchu zapaľovanie zvrchu práve zabezpečí čisté sklo,i pre vložky ktoré nemajú ofuk skla, horí len odvrchu vidieť len plamene bez dymu,pokiaľ je vložka studená nejde dym na sklo ale rovno do komína kúriť sa musí na vysokú teplotu aby sa netvoril decht,dobre je teplomer tepl. 130-250, alebo sledovať farbu plameňa, ten ničí vložku i komín a môže sa chytiť horieť a spôsobiť požiar @dodik13 viac triesok netreba podpaľač horí dlho zapáli i poleno, dôležitá je skladba dreva aby sa naraz nechytilo všetko, to by išli 2 m plamene, musí sa postupne zapaľovať od tenšieho hrubšie a prehorieva postupne
Odpovedať
Profilova fotka
Byvame v podnajme v 1 izbovom dome.kachle su v obyvačke hneď vedla pece je vchod do spalne. V zime som v spalni musela prikurovať elektrikou inak tam bola nehorazna zima. Kuri sa u nas nonstop cely deň až do noci kym nejdem spať predsa to nevyhreje tu spalňu. Kurime briketami.
Odpovedať
Neviem ci je mozne nieco poznat z fotiek...ale tak skusim. Toto je nad terajsi krb-s krbovou vlozkou. Zacina mi byt luto,ze ho chcem vymenit za kachle. Ak viete ohodnotit z fotky,ci je dobry,ci ma horne nasavanie ci ako ste to pisali a pod.,tak sem s tym. :) Rodicia uz su nazhaveni na kachle,zajtra mame ist nieco pozriet...tak ci to nebudu vyhodene peniaze a robota pri burani tejto nadhery.
Odpovedať
A este tie fotky.posledna je vyduch do vedlajsej izby
Odpovedať
Profilova fotka
Zbúrať!!! Na poslednej fotke vidíte, čo dýchate :-|
Odpovedať
Tak takuto krbovu vlozku som mal ked som este byval v podnajme a ked som to naladoval do plna az po vrch vlozky tak 4hodiny to vydrzalo a vykurilo to 2 miestnosti ale inak to bola babracka stale do toho ladovat drevo a brikety. Ked mas elektriku alebo gamatky tak gamatkami temperuj a krbom dokuruj a mas to bez investicii a s vyssimi prevadzlovimi nakladmi ale netreba zbytocne investovat peniaze :-) Reward netrep somariny ,ze zburat. Ked tam maju byvat len 2roky tak nebudu zbytocne do chaty investovat 4tisic na kurenie ved to mozu rovno zaplatit vyssie poplatky za plyn alebo elektriku a nemusia ani prstom pohnut a potom sa nastahovat do novostavby :-)
Odpovedať
@dodik13 ano,takto sme aj my uvazovali,ked to teraz skusame a celkom fajn to kuri. otazka,ci to zvladne aj zimu...traz je cez den 20 stupnov, v noci 5-10. ale najhorsie je fakt to vecne prikladanie...kedze to nema akumulacnu schopnost,nechcem naraz nalozit plny krb,lebo vacsina tepla mi aj tak ujde kominom-a cim viac naraz nalozim,tym viac naraz ujde.tak prikurujem postupne. ale ked sme cez den v praci,za par hodin to vyhasne a hned sa vyrazne ochladi. tak neviem ci to zvladneme aj v mrazoch,ked budeme cele dni v praci. aj gamatky naplno neviem ci to vykuria. no uvidime. zvazujem len dve moznosti-nechat krb a prekurit 10-15 kubikov odhadom (plus asi dost casto gamatky) alebo krbove kachle-tie by mali usporit drevo a cas...ale ci je to pravda...?
Odpovedať
@duzu a aka by mala byt farba plamena? a aka by byt nemala?
Odpovedať
@duzu a myslis,ze kachle so sek.spalovanim a externym privodom vzduchu by boli lepsie? mam favorita Jotul F600. myslim,ze by to mohlo usetrit drevo a cas,nie?
Odpovedať
Gamatky ked su vycistene a dobre nadimenzovane tak v pohode vykuria :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?