Junkers ekvitermný regulátor CW 100

Ahojte, zakúpil som si nový kondenzačný kotol Junkers CerapurComfort ZSBR 16-3 A + zásobník ST 120-2 E + montážna doska a k nemu som dostal aj ekvitermný regulátor CW100. Táto zostava bola namontovaná do novostavby RD (38 tehla britterm a 10tka polystyrén, radiátory, plastové okna 3oj sklo). Mám takýto problém. Termostat mi ukazuje aktuálnu teplotu v priestore 21 stupňov, pričom moja požadovaná teplota vykurovania je 18 stupňov - pracujem v manuálnom móde. Kotol bol spustený pred 2 týždňami a teplota sa prakticky nezmenila. Skúšal som aj prutko vetrať aby klesla teplota, ale kotol si trvalo drží teplotu na 21 stupňoch. Moja otázka teda znie: prečo neviem nastaviť teplotu v RD nižšiu, ako ukazuje regulátor ak teda požadujem 18 stupňov? V inom dome máme reguláciu FW 120 a na tej koľko zadám, toľko máme v priestore. Ďakujem za pomoc a Vaše odpovede.
Odpovedať
treba to nastavit. zavolaj si servisaka ktory ti uvadzal kotol do prevadzky
Odpovedať
Tiez mam tento regulator. Je to ekvitermicky regulator takze vykurovanie ovplyvnuje aj teplota vonku, ale s týmto ti neporadim. Na to fakt treba servisaka asi, lebo ked som čital ten manual tak ten mi nepride "user-friendly". Ja som použival tiez manualny rezim a nemal som takyto problem. Momentalne mam nastavene auto.
Odpovedať
@jnplyn: ďakujem za tip. To ma napadlo ako prve, servisak to uz riesil 2x. Stale to nefunguje. :-)
Odpovedať
@tomstein: manual som riesil a riesil som aj servisny manual, no nejak som z toho mudry nebol. Stary model FW120 bol podla mna lepsi, vsetko bolo jasne a zrozumitelne napisane, pokial to neprestavime, siahnem zrejme po starom regulatore. Ten novy ma uz aj inak popisky...
Odpovedať
Presne ako píšeš v tom manuáli to neni zrozumintelne napisane.
Odpovedať
@knocky00 aj pre mna je to nove staru regulaciu som mal uz naucenu, tato nova je v predaji cca asi rok, stara sa dopredavala. z novej som som napajal 2x CW100 a 2x CW400. nastavil som to ako staru regulaciu. a asi dobre funguje :-.
Odpovedať
@jnplyn: zrejme poprosim servisaka aby doniesol FW120 a vyskusali sme co bude robit. Skutocne tie nastavenia su v CW 100 nejake zvlastne, aspon podla toho co hovoril servisak. V starej presne vedel co treba kde spravit podla spravania sa kotla a teploty.
Odpovedať
Nemá náhodou ten termostat aj nejaké servisné(prvotné po resete) nastavenie pre vykurovanie a chladenie a ty máš nastavené chladenie. Keď je nastavené na vykurovanie na 18°C a termostat sníma 21°C tak by mal vypnúť,ak chladenie tak zapne lebo sníma vyššiu 21°C ako je 18°C.
Odpovedať
@knocky00 Myslím, že som prišiel na riešenie tvojho problému. Ako som ti písal sám mám tento regulátor s kondenzačným kotlom Junkers Ceraptur. Dom je starší (kocka 10x10m) 45cm múry, okná 3sklá, kúrenie - radiátory, dom zatial bez zateplenia. Tento regulátor pracuje s dvomi teplotnými snímačmi. Vonkajším, ktorý meria teplotu vonku, mal by byť umiestnený na severnej strane domu a vnútorným, ktorý je v regulátore. Ten regulátor je od výroby nastavený tak, aby sa zo 70% riadil podľa vonkajšieho čidla a z 30% podľa vnútorného. Takéto nastavenie je podľa mňa výhodnejšie pre podlahové kúrenie, pre ktoré je asi od výroby nastavený. Podlahovka má dlhší nábeh a preto je to tak podla mňa nastavené. Radiátory dokážu oveľa rýchlejšie vykúriť miestnosť. Nedávno v noci mrzlo mal som nastavené, ze kotol od 23.00 do 6.00 nekúri ak teplota neklesne pod 20C. O druhej ráno som sa zobudil, kotol kúril a teplota v dome bola takmer 24C, vonku bola teplota -2,5C. Opatrenie ktoré som spravil bolo, že v servisných nastavenia regulátora som zvýšil vplyv priestorovej teploty. Nastavuje sa od 1 do 10, vyššie číslo znamená vyšší vplyv priestorovej teploty. Od výroby je tam 3. Písal si, že máš ten servisný manuál. Servisné nastavenia vyvoláš tak, že podržíš dlhšie stlačený gombík menu v pravo hore. Potom sa ti objaví nová ikona v menu, tuším sa to vola servis. Vojdeš do menu servis a tam vyberieš Vykurovací okruh. Tam nájdeš Vplyv priestorovej teploty. Ja som ju nastavil na 9, teda 90% vnutorny snimač 10% vonkajší. Teraz nám to funguje dobre a už to neblbne pri chladných nociach, teplota sa udržiava správne. Myslím, že celé je to tým, že sa predpokladá využitie pre podlahové kúrenie, ktoré funguje trochu inak ako klasické radiátory. Daj vedieť či sa ti podarilo niečo s tým spraviť ;)
Odpovedať
@tomstein ak to s tymto popisom prestavim, tak ti nieco poslem, lebo kurenar mi nevie dva roky pomoct.. Mam ale 3 samostatne okruhy a dlho trvalo spustenie, preto do toho kurenar uz nechce vrtat, a to mam vyse roka doma nezapojenu este dalsiu regulaciu MB LAN2, to ked som spominal kurenarovi, tak mi rovno povedal, ze to si netrufa..
Odpovedať
Aha ty máš až tri okruhy. Ja mám zatiaľ len jeden, časom predpokladám druhý okruh.Každopádne mne táto úprava pomohla. Regulátor sa už len v malej miere spolieha na vonkajšie čidlo a udržuje správnu teplotu. Podla mňa je to tak preto, lebo sa už výrobca spolieha, že regulátor bude použitý pre podlahové kúrenie. Prípadne sa poraď s kurenárom, ale za skúšku nič nedáš. Mám teraz pocit, že sa tvorí aj menej kondenzu. Tak ak sa ti niečo podarí zistiť, tak napíš svoje skusenosti.
Odpovedať
@tomstein Vdaka za tip, podarilo sa mi to a urcite to pomohlo, musim si vsak najst viac casu na pochopenie ostatnych nastaveni a skusit zmenit aj tie. Kolko bolo kondenzu predtym netusim, mam pocit, ze nie je priama umera medzi spotrebou a tvorbou kondenzu (teraz kratko zbieram kondenz mimo odpadu, kvoli COV). Co ma vsak fakt tesi, ze som spojazdnil ten modul a app junkers, takze teraz viem presne, ako to vyzera doma s teplotami (vsetky info z kotla su dostupne ku kazdemu okruhu), plus mozem menit termostaty a casy a nepotrebujem na to ani inteligentnu elektroinstalaciu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tomstein Vdaka za tvoj navod. Podarilo sa mi to prestavit. Nefunguje mi to s presnostov 1:1 ale pol stupna ma uz netrapi. Vyskytol sa mi vsak novy problem. Kotol mi z casu na cas neprijemne huci ako sirena. Tento zvuk som pocul 1.x ked sme spustali kotol. Teraz to robi castejsie. Je to dost neprijemny zvuk, kedze sa nan budim aj v noci. V celom dome sa ten zvuk ozyva. Pytal som sa technika, povedal, ze to robi vtedy ked ma problem s nasavanim vzduchu alebo vyfukom spalin. Ja mam na nasavani mriezku a na komine tak isto. Pozeral som a su priedušne. Skor mi to pride ako cerpadlo. Dal som ruku na kotol a citil som brutalne vybracie, myslim ze na tom mieste je cerpadlo. Uz zacinam mat pocit, ze som spravil chybu ked som kupil Junkers :-( :-( :-(. Pripajam video: https://www.youtube.com/watch?v=ToDAr... Zamerajte sa na zvuk sireny. To buchanie v pozadi je pracka.
Odpovedať
@tomstein dakujem za dobre tipy, stale to doladujem a je to uz ovela lepsie, ako to bolo povodne. Este by som sa chcel opytat, ako mozem ovplyvnit cinnost cerpadiel, ktore nezmyselne idu aj ked sa nekuri (asi akoze ochrana proti zamrznutiu). Ohladom nastavenia otacok som tiez dlhsie laboroval, lebo na cerpadle wilo je zvlastna stupnica a dlsie mi trvalo pochopit rozdiel v cislach 1,3,6 a I,II,III.
Odpovedať
@knocky00 to je naozaj čudný zvuk, ale s týmto ti neporadím. Tiež musím povedať, že to niekedy nejde úplne presne a je býva tam pol stupňová odchýlka ale to je myslim v pohode. @stowasser čo sa týka tých čerpadiel osobne si myslím, že to asi nepôjde zmeniť, ale s istotou to neviem povedať. Hoši ešte by som sa vás chcel spýtať ako ste si nastavili význam toho interieroveho teplotného čidla na tej stupnici od 1 do 10. Ja to mám na 9. dik za info.
Odpovedať
@tomstein No ja tam ma teraz 9, ale bolo mi odporucane to zmenit aspon na 5, taky vyvazeny stred. Ze to pri 9 zerie viacej plynu, kedze sa neriadi vonkajsou teplotou ale vnutornou. Urcite to zmenim na 5 a vyskusam. K tej mojej sirene. Dnes som oslovil viacerych servisakov a bolo mi povedanych zopar variantov, co by to asi mohlo byt. Treba skusit: - odpojiť nasávanie vzduchu - bajpasový ventil - ventilátor (ložiská) - spätná klapka pred ventilátorom (nejaká guma - netreba pri 1 kotly) - čerpadlo - zmeniť otáčky na čerpadle - proporcionálny tlak - hydraulický tlak - zoradiť výkon horáka pri maximálnom výkone - zle nastavené spaľovanie kotla - zlý pomer plynu vzduch, zmerať spaliny CO2 na hodnote 8 a nižšiu = bude pískať (150ppm) - skontrolovať vnútro výmeníka
Odpovedať
@tomstein ja to nemam v cislach 1-9, ale v percentach, standardne bolo myslim 70% interier, dal som to najskor na 100%, neskor upravil na 90%. Nechapem dodnes, preco ak bol termostat nastaveny na 21,5C, tak to kurilo aj pri 24C. Teraz to uz nerobi, lebo sa viac riadi interierovym cidlom. Stale mi nie su jasne niektore funkcie regulatora, je to na dlhsie, len nemam dost casu momentalne, hadam cez sviatky. PS Junkers by mal viac kontrolovat kvalitu svojich technikov, moj ani nevedel nastavit rezim susenia podlahovky, preto sa to susilo moc rychlo a asi kvoli tomu na dvoch miestach aj praskla. Bonus bol ucet za plyn jak prasa a rok zbytocne vysoke zalohy. Nastastie vysoky preplatok pred Vianocami potesil.
Odpovedať
Na chybu som nakoniec prisiel. To piskanie sposobuje nerezova vlnovcova rura, cez ktoru tlaci cerpadlo vodu z kotla do zasobnika. Budem to riesit nejakou izolaciou alebo vymenou za nejaku inu, vhodnu ruru.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Prisli mrazy a zase mizacalo prekurovat dom. Neviem naco je dobra taka regulacia, ktora mi neposkytuje teplotny komfort, ktory pozadujem. Tak isto, nechapem, naco je dobre naprogramovanie teplot pocas tyzdna, ked mi ta dlba regulacia prekuruje dom. Ved predsa ked chcem mat v dome pocitovu teplotu 23 stupnov, tak nech mi ju ten blby termostat poskytuje predsa. Nastavim na 23 a mam vzdy viac o 3-4 stupne, podla toho, kolko je vonku. Teraz zase najnovsie mi uz vybieha aj chyba A12 815. Je to vraj nejaka detekcia cerpadla ci coho, co v okruhu nemam zapojene. Keby som tak vedel, ktora funkcia na termostate co ovplivuje. Troska som studoval servisny manual a prisiel som na to, ze kazda funkcia na nieco sluzi :-D :-D :-D ale nie je napisane, ktora funkcia, ked je vypne-zapnem-zmenim, co dalsie zmeni. V predoslom poste bolo napisane, ze pokial zmenim VPLYV PRIEST. medzi 1 az 10, tak cim vyssie cislo, tym je vplyv vnutornej teploty vacsi. Avsak ked som mal na 9 bolo to taktiez nie celkom podla mojich predstav. Stale mi dom prekuruje. Zaujalo ma vsak nieco ine. V servisnom manualy je v MENU-UDAJE O ZARIADENI, bod DRUH REGUL. a tam je viacero moznosti: - Vonk. jednod. - Vonk. volit. - Priest.výstup - Priest.výkon Tentokrta som tu zmenil druh na Priestor.výstup. kedze Priest.výkon sa nema pouzivat pri stacionárnych kotloch. Vedel by mi tieto druhy regulacie niekto blizsie vysvetlit, ktora co ovplivnuje? Nie som z toho velmi mudry... Akurat som dosiahol to, ze v menu sa mi uz neda menit VPLYV PRIEST. od 1 - 10 a ked som nastavil pozadovanu teplotu v doma na 22.5 stupna, kotol zapina len pri ohreve vody a caka na pokles teploty, kedze teplota v dome je aktualne 24 stupnov. Zeby to uz zacalo kurit normalne ako pozadujem??? Dakujem za rady a vysvetlenie. :-S :-S :-S :-S
Odpovedať
Dobrý den pan Tomstei prosím vas, mam regulátor CW 100 Kotol Junkers. neviem nastaviť vnútornú teplotu v izbach a este mi na regulátore ukazuje údržba Prosím vas poradte mi čo mám robiť.Dakujem
Odpovedať
@sanrad54 udrzba znamena to ze pride servisak mne to robili priamo ti.co to montovali. Rozobral kotlo vsetko precistl znova poskladal odskusal spalovanie ci neunika plyn. Komplet vsetko. Je to nastaene od vyroby ako sa kotol spusti. Ja som mal po roku . Dalsiu kontrolu zapisal o 18mesiacov. Nakolko kotol bol nezaneseny a sam sa cudoval ako je to mozne. Cena za takyto ukon je pausalne 80€s dph. A on ti vysvetli popripade ukaze celu regulaciu kurenia
Odpovedať
@stowasser Prosim ta a ty mas ktory termostat cw100?
Odpovedať
Dobrý den, můžu se zeptat, jaký typ kabelu máte na spojení tohoto regulátoru s kotlem a venkovním čidlem teploty, a jestli je ten kabel stíněný, popř. vedený v plastovém "husím krku"? Uvažuji nad kotlem JUNKERS CerapurCompact ZSB 14-1 DE (přiznám se, že hlavně kvůli ceně) a plánuji tam dát ekviterní reguátor CW 100. Jsem rád, že jsem si na tomto vlákně potvrdil, že tento regulátor dokáže fungovat i jako čistě pokojový termostat (potlačení vlivu venkovního čidla), protože ne každý regulátor takto asi funguje. Akorát je škoda, že k tomuto kotli nelze zapojit bezdrátový regulátor, takže chystám pro něj rozvody raději do 2 místností.
Odpovedať
Ahojte, chcel by som sa spytat tych co maju tento kotol. Ja mam k nemu zasobnik na teplu vodu Bosch. Mam ich v technickej miestnosti v strede domu. Este nebyvam,ale uz som sa par krat sprchoval a pouzival teplu vodu. Ked kotol vodu zacne nahrievat, tak to v nom dost hlasno zblnkoce,huci,neviem ako to presne popisat. Ako by sa niekto kupal vo vani a vy by ste ho poculi za stenou z tenkeho papiera. Je toto normalne a treba si na to zvyknut? Lebo je to pocut prakticky po celom dome. Za par dni sa stahujem, tak uvidime,ale pripada mi to velmi rusive
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Mate niekto zrozumitelnejsi postup ako rychlo spojazdnit tento termostat? Sak to jak nejaky hotentot co pisal tie navody. Co meni na veci ked je nastaveny ako regulator alebo ako dialkove ovladanie kotla (tam su taketo moznosti na vyber)? Da sa s tym manyalne modulovat vykon horaku, t.j. ako rychlo ma kotol reagovat na poziadavku zmeny teploty?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?