Jedná sa o pokazený termostatický ventil?

Chcel by som sa spýtať, či sa v tomto prípade jedná o pokazený termostatický ventil. Ihla (tyčka) ventilu je takmer celá zatlačená. Zaujímavé je, že to mám takto v dvoch izbách. V jednej je radiátor studený a v druhej teplý. Pravdepodobne asi nepomôže len výmena termostatickej hlavice? Skúšal som aj nejaké pohyby s tyčkou ventilu, ale nedá sa s ním pohnúť. Ďakujem za prípadné názory.
Odpovedať
1
2
To nie je termostatický ventil, to je obyčajný radiátorový ventil. Tento ventil môže byť ovládaný buď ručne (ručnou hlavicou), alebo automaticky - termostatickou hlavicou. Normálne ten tŕň by mal byť vonku a hlavica by ho mala pri uzatváraní zatláčať dovnútra, čím sa prietok uzatvára. Najpravdepodobnejšie je vnútro zanesené a ten tŕň je zaseknutý a nevysúva sa už von - t.j. je stále uzatvorený. V druhej izbe asi nie je úplne uzatvorený a prepúšťa ešte médium do radiátora, preto je radiátor teplý. V každom prípade treba uzatvoriť stúpačku, vypustiť vodu a potom: - buď vymontovať iba ten stred - odskrutkuje sa hasákom alebo príslušným kľúčom - zistiť, prečo sa zasekáva. Možno to stačí len namočiť do octu a odstrániť usadený vodný kameň a zase bude fungovať. Ak nie, tak - vymeniť celý ventil na potrubí, teda celé to teleso. Ak to nie je úplne zapečené, tak niekedy sa dá tá tyčka vytiahnuť kombinačkami a trochu ju rozhýbať.
Odpovedať
Jednoznacna vymena. Aj ten ,,repas,, vydrzi chvilu... vymente si vsetky lebo su +/- v rovnakom stadiu. Otazka casu. Neviem co mate na spiatocke ale ak to mate napriamo zapojene zo stupacky tak aj tam si dajte ventil na uzatvaranie, je to dobre pri malovani mozete zhodit radiator, omalovat a nasadit naspat. Pytajte v predajni spiatockovy ventil.
Odpovedať
No na to je taký špeciálny kľúč myslím ze je to ventil s prednastavenim.... Čosi sa mi marí.. Herz to ma tak, je tam niekde srdiečko na tom ventile?
Odpovedať
Ďakujem za odpovede, takže je to radiátorový ventil a nie termoventil. Je to teda zaseknuté, ako som si myslel. Tie stupačky viem na chodbe odpojiť, dajú sa teda uzatvárať. Do nejakých takýchto vecí sa nebudem púšťať, maximálne viem dať dole termostatickú hlavicu, skúsiť niečo s tým trňom, ale to asi tiež nemá zmysel, aj keď názory sa rôznia. Niekde som tiež čítal, že to má zmysel skúsiť rozhýbať, inde, že to nemá zmysel. To srdiečko je len na tej termostatickej hlavici. Ten kľúč tiež nemám doma.
Odpovedať
Mňa by ešte zaujímalo, že aj tento radiátor, ktorý mám s týmto pokazeným tŕňom vo ventile sa napokon zapne po nejakej chvíli, ak zapnem radiátor v kuchyni, kde mám v poriadku ventil. Termostatickú hlavicu nastavím na číslo 5 alebo 6 plus zapnem radiátor v kuchyni a idú obidva. A keď to zase vypnem, čiže dám napríklad na nulu, tak sa vypne aj tento pokazený radiátor. Asi je to nejako prepojené. Bez zapnutia radiátora v kuchyni sa však tento nedá zapnúť vôbec.
Odpovedať
A skúsil si odsrobovat to drazkovane koliesko,?
Odpovedať
@igor7676 To drážkované koliesko povoliš (pôjde aj kombinačkami) a vytočíš úplne. Báť sa netreba, vody bude zo dve kvapky. Rozhýbať ihlu a zložiť nazad. Nič vymieňať netreba, s novým môže o rok urobiť to isté. A cez leto, keď sa nekúri, nechať hlavicu naplno otvorenú...
Odpovedať
Da sa to vymenit aj pod tlakom.bezne to robime.
Odpovedať
@solo6 otazka je , ci creva nestoja viac ako cely ventil, predpokladam, ze cena kartuše sa velmi blizi cene noveho ventilu, tak to uz ozaj vymenit cely kus. Ja sebe tak dumam... + Majster aspon 10 eur na kavu :)
Odpovedať
Daju sa ventili menit aj ked je napustena stupacka, zrucny a lepsie vybaveny instalater pouziva zmrazovacku
Odpovedať
No zvrsok stoji cca 7 eur.my to menime changefixom
Odpovedať
@dedo758 Dakujem za návod, ale nebudem sa v tom radšej vrtat, aj tak neviem pochopit, ako je možne, ze ten radiator je horuci, ked ta ihla je tam zatlačena, ved to nema logiku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@solo6 ten changefix vyzera super https://youtu.be/N4n29J2FxQw
Odpovedať
Pri Oventrope je to Demobloc. Princíp rovnaký... :-) @igor7676 Keď aj pri naoko zatvorenom ventile hreje bude to treba minimálne prečistiť. Správca by mohol mať kontakt na majstrov, čo by si s tým poradili. Ale pre začiatok by som to skúsil rozhýbať, či náhodou. @chrobak7 A toto sa volá termostatický radiátoroý ventil - aj keď len na neho ide termostatická hlavica...
Odpovedať
@igor7676 je to prednastavené , je to ventil s prednastavením ..
Odpovedať
@daralbajda Ten ventil na foto určite nie je s prednastavením...
Odpovedať
Foto, na hlavicu ma srdiečko
Odpovedať
Asi tak
Odpovedať
@dedo758 Skúšal som to uchopiť kombinačkami či tými druhými vodárenskými kliešťami (hasákom), ale neviem to ani poriadne uchopiť, lebo to trčí len pár milimetrov. A to stredové koliesko nechcem rozoberať, aj keď možno to by pomohlo. Ale tak ďakujem za názory, niekoho potom zavolám na to, buď vymení celý ventil alebo tento opraví. Napokon to ani nevadí až tak, vykurovacia sezóna pomaly končí, tak tých pár dní môže ten radiátor byť akože zapnutý. Vidím, že sa tu rôznia názory na ten ventil. Je to teda termostatický ventil alebo radiátorový ventil? Len ma to tak zaujíma. A stále neviem pochopiť, že mám dva pokazené tie ventily a rovnako sú zapustené tie ihly a pritom na jednom je radiátor studený a pri druhom teplý
Odpovedať
A ďakujem všetkým za odpovede a snahu. Je to napokon zaujímavé, čo sa všetko človek dozvie okolo toho.
Odpovedať
@igor7676 asi tak
Odpovedať
@igor7676 @daralbajda Je to taka zaujimava polemika. Co udrzuje teplotu v miestnosti. Podla mna Termostaticka hlavica ktora ma v sebe tekutinu ktora sa roztahuje podla teploty a tym zatlaci na "ihlu" cez ktoru sa prenesie pohyb na ventilove sedlo (alebo iny nazov) a uzatvori ventil. Bez termostatickej hlavice sa poloha sedielka nemeni. Nazov termostaticky ventil je potom (ak to funguje ako pisem) zavadzajuci. Ventil pre pouzitie s termostatickou hlavicou by bol vhodnejsi. Ak to nie je tak tak ma prosim nasmerujte na nejaky jednoznacny clanok, video, techinky popis ako to je lebo ja som nic co by vyvratilo moju teoriu nenasiel.
Odpovedať
@panak lingvista zo Slovenského" zbytočného" jazykového ustavu.....
Odpovedať
@panak teraz vážne. Mňa učili v škole, že ventil je to co sa zatvára postupne a v ktorejkoľvek polohe sa dá zafixovat, kohút ma 2"polohy :otvorený, zatvorený.. Za to vyhadzovali zo skúšky v1983... No a ak ho zatvára termostat. či iná termostatu ký regulovaná vec , tak to je asi termostatický ventil,lebo je aj ručný ventil - zatvára sa rukov... Toto bolo moje jazykové e okienko...
Odpovedať
nepomoze poklopkavnie na ten cudlik kladivkom? ja som to raz tak uvolnil a rozhybal
Odpovedať
@tribratri Môj je taký dosť zaseknutý, nedá sa s tým veľmi pohnúť, hoci som skúšal. Možno ešte skúsim trochu, ďakujem za tip.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor7676 Strekni tam trochu teflonového spreja a po chvilke zopakuj. Potom s citom poklep a zväčša to povolí.Prípadne priame po tej ihle jemne poklep.
Odpovedať
@daralbajda v dokumente co si poslal popisuju aj moznost uzatvarat rucne. Takze ked je tam rucna hlavica tak je to rucny ventil ? Ventil je stale ten isty ale hlavica ina. Pises "lebo je aj ručný ventil - zatvára sa rukov."
Odpovedať
@panak napíš do jazykovedného ustavu že správne má byt termostasticko-ručný ventil...mna by zaujímalo čím sa živíš ked tak vrtaš..
Odpovedať
@daralbajda LOL Zubar alebo studniar... vyber si LOL Len poukazujem na to ze nazov ktory pouziva vyrobca matie ludi (vid prispevok od chrobak7 a reakcia od dedo758 ) alebo ma dany ventil funkciu navyse o ktorej neviem a myslel som ze mi to niekto vysvetli preco to takto volaju. Mam si pytat povolenie od niekoho sa k tomu vyjadrit ? Mas autoritu oznacit co sa smie a co nie ? Nic v zlom ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?