Je výhodnejšie elektrické kúrenie či plynové kúrenie?

Dobrý deň Chystáme sa stavať bungalov s pôdorysom 90 m2 a doteraz sme sa nedokázali rozhodnúť pre kúrenie, ktoré by bolo najvýhodnejšie. Rozmýšľali sme nad elektrickým kotlom s podlahovým kúrením do celého domu alebo plynovým kúrením s radiátormi. Čo by ste nám poradili? Aké máte skúsenosti? (v predchádzajúcich témach sme nenašli to, čo sme hľadali)
Odpovedať
@mezarthys Dobrý deň. Nenašli???!!! Táto otázka je tu 3x do týždňa. Odpoveď je: Kúrenie treba voliť podľa toho, koľko dom potrebuje energie a koľko TUV potrebuje rodina. Ak veľa a nedá sa s tým nič robiť, tak plyn. Ak veľa a dá sa s domom niečo robiť, tak lepšie zateplite. Ak málo, môžete ostať pri NED. V projekte by ste mali mať údaj v kWh, koľko prekúrite ročne. Krát cena za jednotku energie a ste v obraze. Plus TUV a ostatná elektrina.
Odpovedať
@mezarthys mate moznost pripojenia plynu? Tak ako pise @blacksr treba sa najskor pozriet ake mate tepelne straty (v projekte by to malo byt udane). Ono to je tak, elektricke kurenie je urcite najcistejsie, najjednoduchsie ale zaroven aj najdrahsie. Pokial ale mate tepelne straty extra male (pasivny alebo nizkoenergeticky dom) tak by elektrika mohla pripadat do uvahy. V ostatnych pripadoch uvazujte o inom sposobe kurenia ktore vas o par rokov nezrujnuje.
Odpovedať
len my nechceme stavať z takého materiálu ako mame v plánoch . chceme stavať zo solbetu 30 + 150mm eps alebo Ned +150mm eps . straty budeme určite minimalizovať zateplením a kvalitnými oknami
Odpovedať
infracervene vykurovanie. pozrite si fontes.sk
Odpovedať
@stanislavao ,,,,,to sa nam nejak nepozdava skor je to je skor ako doplnkove kurenie alebo alternatyva k dalsiemu kureniu .pytali sme sa nato a povedali nam presne toto ze ako samostatne kurenie to nestaci
Odpovedať
@mezarthys Postačí. Ak je dobrý návrh (výkon a rozloženie panelov) a poriadne zateplený dom, pohoda. Ale ak máte dobre izolovaný dom, môžete si dovoliť aj investične menej náročné kúrenie a zároveň riešiť TUV. Tiež som nad týmto špekulovala, ale do domu, kde sa kúri 90 dní, je investícia 3000 € drahý špás...
Odpovedať
Profilova fotka
po ďalších 15tich príspevkoch nebudete asi rozhodnutí a preto skúste ešte zvážiť osobné preferencie - je vám príjemnejšie "chodiť po teplej podlahe, alebo mať radšej sedačku pri teplom radiátore a vyhrievať si chrbát?" (citoval som príspevok z inej diskusie). Ak máte totiž dobre vyriešený dom a má malé straty, je to prakticky jedno, za kúrenie by ste mali dať +/- rovnakú sumu pri každom z riešení. Ktoré má nižšie zriaďovacie náklady? Asi najlacnejšie vychádza elektrokotol a radiátory - čiže tretia kombinácia na premýšľanie ;)
Odpovedať
@modernedomy ...nad tymto sme premyslali ale radiatory by sme zamenili asi za to podlahove kurenie boli by sice väčšie pociatocne naklady ale myslim ze po rokoch by sa to pomalicky vratilo lebo pri podlahovke staci mat 30 stupnovu vodu a pri radiatoroch 70 a viac.....bojime sa len pripadnej poruchy podlahovky ....ale rozhodnuti sme neni
Odpovedať
@mezarthys my mame solbet 360 + 100mm eps neopor.. a mame elektricke infraky + teplovzdusny krb s vyduchmi skoro v kazdej izbe ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
V konečnom dôsledku - keď už budete bývať nepôjde ani tak o tú návratnosť ako komfort, ktorý poskytne podlahovka, takže smelo do toho. Treba si kúpiť rúrky s kyslíkovou bariérou a vybrať firmu, ktorá to robí bežne a dáva aj záruku ;) Ja mám podlahovku už 10 rokov a v prechodnom období nedám dopustiť na teplú podlahu ráno - aj v sprche napr :)))
Odpovedať
@nelika666 keby mame krb tak ideme do toho asi tiež.ale samostatne infrakurenie toho sa bojime ze to nebude stacit a bude nam zima :D
Odpovedať
@mezarthys ako je tyzden dlhy kurime infrakmi, krb mame pre nedelnu romantiku :-D :-D :-D odporucam ist niekam omrknut.. votriet sa ku niekomu na navstevu alebo tak.. a vyskusat si "to teplo" na vlastnej kozi.. ;-) nie vzdy je overene a objektvne to co "jedna babka povedala" ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@modernedomy nejde nam hlavne o navratnost ide skor o to aby sme nemali velke naklady na kurenie
Odpovedať
@nelika666 tie infrapanely sa napajaju priamo do zásuvky? a akú to ma asi spotrebu el . energie?
Odpovedať
@mezarthys odporucam prestudovat http://www.modrastrecha.sk/forum/tema... nech sa neopakujeme ;-) ono plati to, co ti napisala blacksr: "Ak je dobrý návrh (výkon a rozloženie panelov) a poriadne zateplený dom, pohoda" ;-)
Odpovedať
@mezarthys my kurime iba krbom a vykuri nam to cely byt aj v tych najvacsich zimach na tych 21,5 stupna, v obyvacko-kuchyni, kde je krb, tak je aj 22. do kazdej izby mame rozvody, mame 3 izby, kazda ma 16m2 + kupelna, chodba, obyvacka a kuchyna. okrem toho mame infrakurenie, ale to sa nam ani nezapina, lebo krb nam to vykuri.
Odpovedať
aj my máme infráky a toto bude prvá zimná sezóna v novom dome tak uvidíme ;-)
Odpovedať
@andrejkam od akej firmy ste brali?
Odpovedať
@mezarthys od Fontes Carbowell :-)
Odpovedať
@andrejkam tak mi nieco o nich povedz .preco ste sa rozhodli prave pre takyto tip kurenia?
Odpovedať
Len nieco malo dodam aj ja : plyn versus elektrina: 1KW elektrickej energie stoji cca 0,1az 0,15 /3az 4,5 SKK/ EUR. 1KW z plynu stoji 0.049 az 0,051 EUR, teda1,47 az 1,54 SKK. Rozdiel pri nakladoch sa znizi este ucinnostou, ale plyn kotol vacsinou ma aj lepsiu regulaciu /ekvitermicka, digitalne samonaucenie sa parametrov objektu co sa tyka tepelnej narocnosti pocas rozne obdobia. atd. pozrite stranky nemcurov, oni v setreni nakladov su borci - Buderus, Junkers, Viessmann atd./, takze o co nizsia ucinnost, o to kvalitnejsia regulacia. jednoducho kotol sa nauci pocas 5-7 dni ako sa ma spravat, kolko tepla pri akom pocasi je treba, a stale dookola, a viie odhadnut, ze ked vonku slnko svieti, o kolko moze ubrat z vykonu, a v noci kolko pridat, aby teplota nekolisala, a aj zbytocne teplo neodchadzalo kominom.... Takze ak dom potrebuje cca 10 KW energie na hodinu, lahko si mozte vypocitat cenovy rozdiel. No a o nieco lepsie dopadnete z financnej stranky s drevom, ale to je zase na ukor komfortu. Z mojej praxe doteraz najlepsie obstal - kombinovane ustredne kurenie radiatory a podlahovka. Miestnosti s dlazbou - podlahovka/kuchyna kupelka, chodby...., ostatne s drevenou podlahou 1radiatory, resp 2konvektoryresp. 3podlahovka , ak nie je zakryta podlaha nabytkom, a dokaze odovzdat potrebny vykon. Infrapanely su vyborne tiez, len su narocne na prevadzkove naklady. Papaju tolko elektriny, kolko papa dom, ake velke su tepelne straty objektu - dobry projektant to vie presne vypocitat. Akonahle infra vypnes je zima...radiator podlaha este udrzi dlho naakumulovanu teplotu, ale to zavisy este aj od typu stavby......a na zaver - izolovat, izolovat a izolovat.
Odpovedať
@mezarthys Lebo plyn sme nechceli a z elektrického vykurovania nám takéto prišlo naj...... ;-)
Odpovedať
Vrátim sa k tomu infračervenému. Z vlastnej skúsenosti viem že stačí, a v tom dome ked sa chcelo bol naozaj hyc. Treba len dobre zaizolovať. Tam bola použitá fúkaná celulóza.
Odpovedať
@temol Vo všetkom máš pravdu ale v infakoch sa mýliš. V 4-izbovom dome sme inštalovali infra o celkovom výkone 2,3kW a niektoré el. kotle majú aj väčší odber. Funguje to už druhý rok a čo domáci vraví že na chodbe ani nepúšta a pri udržiavaní izbovej teploty vzduchu 19 stupňou (nemusím vravieť že z infra kúrenia je pocit vyšší) sa denne kúrii približne 6až 8 hod. Dom sa krásne naakumuluje do stien a po zvyšok dňa vyžaruje teplo na späť kedže cez kvalitnú izoláciu neodchádza von. A pochybujem že by el. kotol napojený na radiatori takúto pohodu dokázal že všade je rovnako príjemne teplo, jedine cez podlahovku.Rozdiel vydím v tom že vstupné náklady na infra sú menšie a jednoduchšie na montáž, stačí len navyše el. rozvody ideal je do stropu ale pri malých izbách aj steny. A ďalej je infra omnoho zdravšie ako hociktoré iné kúrenie.
Odpovedať
CAKNK Diky za nazor. Moja otazka- presne v com sa mylim? Citim obcas ze infra je super, len ked je vypnute, okamzite pocitim zimu, zase bolo to doteraz v slabo izolovanych komercnych priestoroch, mozno tehlovy dom s dobrou akumulaciou sa sprava lepsie. Ako viem regulovat vykon panelu? da sa aj plynule podla vonkajsej/vnutornej treploty? podla potreby tepla? Skratka vyp zap sa my nepozdava. A skutocne ak ma dom nizsiu spotrebu pri minus 15, ako 4-5 KW, tak s tym plynom by som prestal....radsej solarne panely na vodu a podporu kurenia plus infra a krb s teplovodnym vymernnikom a velkou akumulaciou......ale je to zase o velkosti investicie...skratka tema na dlhsiu debatu a treba presne poznat parametre objektu.
Odpovedať
@caknk V dobre zateplenom dome je pohoda s hocijakým kúrením. V čom sú iné druhy kúrenia menej zdravé až škodlivé oproti infra?
Odpovedať
@blacksr No vidíš ani ty nevieš všetko ;-) .http://fontes.sk/infracervene-kurenie/zdravotne-ucinky/ a vela toho tam nie je spomenuté. Ako napr že ničí plesne a niektoré druhy baktérii a zabraňuje ich vzniku. Nevíri prach atd atd atd. Stačí googliť je tam toho veľa
Odpovedať
@temol Všetko ma svoje pre a proti. Treba vedieť aj čo kto chce.
Odpovedať
@caknk Áno, toto som už čítala. Ak plesne nie sú, netreba ich ničiť, baktérie sa môžu odvetrávať riadeným vetraním a pri podlahovke sa nevíri prach = rovnaký stav s iným kúrením. ;-) Ozaj, na oči ako infra pôsobí? Tiež blahodárne?
Odpovedať
ak je infra vypnute v case VT, tak nie je pravda , ze jej hned zima , nakolko telesa maju svoju zotrvacnost a zaroven steny maju vyssiu teplotu...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?