Je tepelné čerpadlo MZZO podľa zákona?

V stavebnom povolení je uvedené že dom bude vykurovaní tepelným čerpadlom a elektrickým podlahovým kúrením. Dalej sa píše že obec dala súhlas k povoleniu malého zdroja znečistenia ovzdušia. Je MZZO (malý zdroj znečistenia ovzdušia) aj tepelné čerpadlo?
Odpovedať
@stastnyjim nie , nie je
Odpovedať
@gorgar Takže ak to dobre chápem, tak stavebný úrad zabudol v stavebnom povolení uviesť ako kúrenie aj tento MZZO. Čiže niečo čo bude spalovať palivo? Čiže palivom sa rozumie drevo, štiepka, biomasa, uhlie?
Odpovedať
@stastnyjim u nas v obci ti daju suhlas aj na nemozne a nemaju casto krat sajnu s cim suhlasia :) nemas v dome doplnkovy krb , alebo nieco taketo ... ? aj vtedy potrebujes toto povolenie , ak mas komin , tak automaticky ti to daju :) ak nemas komin , len tepelne cerpadlo , pani na urade netusi co to je :) ignoruj ... ja som mal na stavebnom povoleni ze sused mi da jeho ornicu :) kopiruju to tam jedno cez druhe ... a vela ludi stave dom s kominom .. preto asi urad uz zo zvyku ti dal povolenie na to :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim ano, nieco co produkuje spaliny.
Odpovedať
@stastnyjim nie.... MZZO je napriklad plynovy kotol.... Ja plynovy kotol nemam /kurenie el./, ale bude krb... Tety na SU som sa pytal ci aj na krb /ktory produkuje spaliny a ma komin/ treba suhlas MZZO. Teta ze nie... Cize som nedaval ziadny suhlas s MZZO k stavebnemu konaniu... Cize nie vsetko, co produkuje spaliny. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign teta keca kraviny :)
Odpovedať
@majkoj tak mozno hej, ale teta nechcela ziadny suhlas s MZZO od obce ku konaniu. Ze keby mam plynovy kotol, tak hej... Teda resp. ju zaujimalo, ci bude plyn. Ja ze nie o ona ze "Tak potom netreba". Tiez mi to bolo divne, aj som sa jej pytal, ze ci urcite, ale teta sa vyjadrila, ze "Krb sa nepovazuje za maly zdroj znecistenia ovzdusia" :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign no na stavebne to nechcel nikto ani odomna, ale ku kolaudacii ano :)
Odpovedať
@majkoj Inak zaujimave. Pise sa tu sice o krbe, ale asi ako o primarnom zdroji vykurovania a pripravy TUV... Z toho, co je nizsie napisane mi vychadza, ze krb v obyvacke do toho nespada... Vydanie súhlasu na povolenie stavby malého zdroja znečisťovania ovzdušia Súhlas k stavbe malého zdroja znečisťovania ovzdušia (MZZO) sa vydáva k stavebnému konaniu. Prevádzkovateľ MZZO je povinný písomne požiadať Mesto Hlohovec o súhlas k stavbe (osadeniu) MZZO, t.j. kotla, krbu pri vybudovaní plynovej alebo inej kotolne na kúrenie a ohrev teplej úžitkovej vody v rodinnom dome, výrobnej hale, sklade a pod., s max. príkonom inštalovaných spotrebičov 0,3 MW. Žiadosť na povolenie stavby MZZO sa podáva samostatne , nie ako súčasť žiadosti o stavebné povolenie , žiadosť sa odporúča podať súčasne alebo neskôr, ako žiadosť na stavebné povolenie. K žiadosti je potrebné priložiť projektovú dokumentáciu (časť vykurovanie a plynoinštalácia). Doba vybavenia - do 30 dní od podania žiadosti. Súvisiace predpisy: Zákon NR SR č. 137/2010 Z.z. o ovzduší, Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva, ŽP a RV SR č. 356/2010 Z.z. Poplatok: 5 eur (zaplatiť v pokladni MsÚ, alebo na účet mesta) Tlačivo: Žiadosť o vydanie súhlasu k stavbe malého zdroja znečisťovania ovzdušia Kontaktná osoba: Odbor životného prostredia, Ing. Adriana Beláňová, t.č.: 033/3813383, III. poschodie, číslo dverí 305
Odpovedať
Profilova fotka
stavebný dozor na stavbe je partner pre takéto otázky
Odpovedať
@gorgar @majkoj @megdesign ďakujem za odpovede. Pýtal som sa preto že som o tom ešte nepočul že treba vlastne súhlas obce k povoleniu MZZO. Stavebné povolenie nie je moje. Ja sa budem len odvolávať, keďže teta na stavebnom schávlila 1m od hranice aj napriek mojej námietke že porušuje zákon.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim kokos, aj to nejak zdovodnila ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj 1) umiestnením rodinného domu od spoločných hraníc pozemkov na vzdialenosť 1,0m bude zachovaná min. odstupová vzdialenosť 7,0m medzi jestvujúcimi rodinným domom (mojim) a navrhovaným domom, nakoľko medzi týmito dvoma rodinnými domami má byť 7,9m, čím je splnená požiadavka ust. § 6 vyhlášky č. 532/2002 Z.z. 2) odstupová vzdialenosť 1,0m je postačujúca na riadnu údržbu rodinného domu, prípadné umiestnenie lešenia a pod.. V tejto časti pozemku sa navrhuje iba vodovodná prípojka a presahom strešnej konštrukcie 0,63 m nedôjde k zásahu na susedný pozemok. Teta asi nečítala celý § 6 vyhlášky č. 532/2002 Z.z. kde sa píše aj o 2,0m od hranice a taktiež aj usmernie z Ministerstva kde je presne popísané že majú dodržiať obidve vzdialenosti, takisto aj súdy takto rozhodujú.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim to je teda typicka ... uradnicka ! Ja neviem co ti ludia na tych uradoch robia, za mnou chodia ludia sa poradit a pridu s projektami, ktore nesplnaju vyhlasky a normy a stavebne vydane...
Odpovedať
@majkoj však práve, toto si myslím je aj jeden z dôvodov, prečo spoločnosť na Slovensku nemôže napredovať. Hlavne že veľa ľudí poukazuje na Nemecko alebo Rakúsko aké tam majú platy. Ale pokiaľ nebudú ľudia pracovať na miestach na ktoré majú kvalifikáciu a vedia to robiť, tak sa nikam nepohneme a keď to pôjde veľmi pomaly. A to tam ešte na ten 1,0m od hranice chcel stavať 2,0m betónový plot. A to by už nemal nemal miesto medzi svojím domom a plot ani 1,0m. Ale naštastie aspoň to zmenili, a z našej strany nebudú stavať žiaden plot a uspokoja sa s našim plotom a inde budú mať iba pletivový, ako všetky tu pozemky na okolo. No zbytočne robota teraz pre nadradený orgán.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?