Je skutocne dobre pouzivat iba podlahove kurenie?

Profilova fotka
Zdravim vospolok. Svagor ma presviedca na kurenie ale iba podlahove klasickymi teplovodnymi trubkami. Jednoducho ziaden radiator. Myslite ze je to dobre riesenie? Vraj tym aj usetrim... vdaka
Odpovedať
1
2
Ahoj. My budeme mať v dome tiež podlahové kúrenie,jedine v kúpeľniach budeme mať rebríkové radiátory..myslím,že to je dostačujúce :-)
Odpovedať
@brano_seman Svagor radi dobre. "Cistej" podlahovke staci ovela nizsia teplota vykurovacej vody, takze v spojeni s kondenzacnym kotlom alebo tepelnym cerpadlom to znamena aj uspornejsie kurenie. A na realizaciu je navyse lacnejsia ako kurenie radiatormi.
Odpovedať
Profilova fotka
Mame to tak uz viac ako 7rokov a max.spokojnost.
Odpovedať
@brano_seman Ved si pisal ze mas vsetko premyslene, jasen ze je to dobre, a ako mas tym setrit v com?
Odpovedať
@brano_seman jednoznačne podlahovka s dobrou reguláciou je to komfort na 1.
Odpovedať
Profilova fotka
dnes uz uplne bezna vec, podlahovku ma skoro kazdy uz.... okrem toho je tu o nej aj mnoho tem, skus pohladat... Ved sysel ti jasne napisal.. ak mas dobre zaizolovany dom, staci ti ovela nizsia teplota vykurovacej vody , nez do radiatorov..tym usetris na ohreve vody, co nie je malo... NA druhej strane podlahovka nie je pruzna, nemozes cakat , ze prides a vykuris do 2h dom, ako pri radiatorov, teplo sa odovzdava najprv podlahe , ta nasledne priestoru, predmetom....atd... ale zas vydrzi teplo dlhsie.... Treba si akurat dobre prepocitat, ake mas tepelne straty a podla toho vybrat aku hustotu trubiek kde do ktorej miestnosti, prihliadat aj na svetove strany....a tiez dobry kondenzacny kotol a nechat kurit suvisle, aby co najmenej casto cykloval ( zapinal )... nam sa najuspornejsie ukazalo nechat kurit viac menej stale rovnaku teplotu, akurat na noc o 1st menej, nie viacej, to potom vela minies na dobiehanie...
Odpovedať
Raz som citala dobry clanok,kde sa odbornik profesor vyjadroval a on uvadzal,ze az taky rozdiel tam nie je. To len predajcovia nafukli vsetko. Dnes sa stavaju domy hlavne co najuspornejsie,takze ani pro radiatoroch by nebola vysoka spotreba. My sme povodne chceli podlahove,nakoniec davame klasiku. Plynar nam tiez povedal,ze ani jedno riesenie nie je zle. Takze sa rozhodni podla vlastneho pocitu a nie,co ti natlaci niekto do hlavy. Nam tlacili podlahovku,ale mna to tahalo k radiatorom
Odpovedať
Profilova fotka
@brano_seman podlahovka je TOP medzi systémy kúrenia. Má aj svoje výhody a nevýhody.....záleží ako to berieš. Niekomu sa páči že podlahovka má dlhú dobu chladnutia. Výhoda pri nízkej a vysokej tarife za eletriku. Nevýhoda dlhého nábehu napr. v kupelke keď si chceš prikurit pri kúpaní. Nepíšeš aký máš zdroj tepla. Ja budem mať ties podlahovku napojenú na TC, ešte bude aj krb. A v kúpeľniach budem mať rebríkové radiátory ale na eletriku. ( Rýchly nábech )
Odpovedať
Do radiátorov by som už nešla, aj kvôli estetické, úspore miesta... Mne vadí aj to keď hucia... podlahové kúrenie je super, my ho nevypiname nikdy, termostat si stráži teplotu a začne kúriť keď treba. V podstate ide v celom dome stále, celý rok, teploty sú nastavené podľa miestnosti, nie je problém v kúpeľni, ale zase extra teplotu nam netreba, malé dieťa už nemáme + kameň na podlahe mám totalne teplý, vyhovuje nám to :) krb máme na ozdobu, ak by bolo treba vieme s ním kúriť v časti domu tiež
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell no to som nerozpraval s nim este o tom... ;)
Odpovedať
Profilova fotka
Vazeni ja zas pocul, ze chodit iba po nahriatej podlahovke je vraj nezdrave na klby. Vraj vysusa mazivo... nechce sa mi tomu verit, sak ani neverim... ale kurit IBA podlahovkou to som este u nikoho nevidel zatial
Odpovedať
osobne si neviem v novom dome radiatory ani predstavit (mozno tak v technickej a garazi), u mna jednoznacne teplovodna podlahovka, akurat do kupelne zvazujem na uz zaliatu podlahovku dat este elektricku rohoz kvoli obdobiam kedy sa nekuri no v kupelni by tepla podlaha bodla...otazka na majstrov, mohlo by sa to tak urobit? @brano_seman mne kedysi davno jeden znami hovoril, ze ked chodil po podlahovke tak mu zacala tiect z nosa krv...ale to bolo v casoch, ked do podlahovky este isla aj 40 stupnova voda, odovodnoval to tym, ze podlaha ma vyssiu teplotu ako ludske telo...neviem co na tom bolo pravdy, ale v dnesnej dobe myslim podobne veci nehrozia..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@brano_seman je to absolutna sprostost je to najzdravsie a okrem toho podlaha tepla na pocit prakticky nikdy nie je
Odpovedať
@brano_seman boze to su sprostosti ktore vyprodukuju ti ktori podlahovku nemaju. Vratane virenia prachu , krcovych zil , infarktov a pod. Ta teplota podlahy je o hodne nizsia ako si predstavuju ti ktori tieto bludy vymyslaju. Pocitovo je podlaha TEPLEJSIA tym myslim tepla asj ako letna voda. U mna nikdy nebyva viac ani ked mrzne. A to kurime na 24 stupnov, neznasam chlad. Aby sa ti prejavili vyssieuvedene nasledky , to by musela mat ta pkdlaha ine teploty. Daj si, co je tebe prijemnejsie. Ani radiator nie je zly ak ho chces. Ja by som uz nemenila. Pre mna je podlahovka super.
Odpovedať
Profilova fotka
@brano_seman - podlahovku urcite nekombinovat s radiatormi - dobre navrhnutu podlahovku nie je prakticky citit... niej je to ako v tapidarium vo welnese..ako maju niektori predstavu
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 pravdu mas v tom ze dnes sa stavaju energeticky uspornejsie domy, vodu v radiatore budes musiet vzdy ohriat na vyssiu teplotu ako do podlahovky... okrem toho ako si myslis ze sa takto ohriaty vzduch siri po miestnosti?voda v radiatore ma 50-60st. v miesnosti 20-22... co spravi ten rozdiel? neustala cirkulacia vzduchu.. voda v podlahovke ma 28-30...
Odpovedať
Profilova fotka
@brano_seman Tá základná otázka bola: kombinovať, alebo nie...? Určite nekombinovať. Buď daj radiátory, alebo podlahovku. To je ako: benzín, alebo nafta do auta. Pre jedno sa rozhodneš a berieš to aj s výhodami ale aj negatívami. Že to vysušuje kĺby...? Pozri sa na obal laminátovej krytiny - výrobcovia majú spravidla limit max. 28°C teploty podlahy. To je predsa menej, ako je teplota nôh, nie...? Zato, že nejaký "génius" má podlahu vyhajcovanú na 35°C a ešte sa aj vychvaľuje, aké je to príma, to ešte neznamená, že tak to má byť. Ak to budeš mať do tých 28°C, ani prach sa Ti nebude víriť... - dôležitá informácia pre alergikov. Ja mám na podlahe cca 26°C - ja vlastne ani neviem, či kúrim. Ale tepelná pohoda ("klíma") ako má byť.
Odpovedať
Profilova fotka
@brano_seman jednoduche porovnanie z praxe mam. Sestra ma radiatory,v dome 22st a mna oziabu nohy. Ja mam teplovodnu podlahovku, v dome 22st a chodim bosa. A to podlaha pocitovo nie je tepla. Nepocuvaj teoreticke dristy od ludi co to nevyskusali, over si u ludi co realne toto maju.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez zastavam ten isty nazor ako aj vy vsetci tu. Kedze som len v stadiu hrubej stavby, tak sa ide do podlahovky. Dalsia vyhoda co ma teraz napadla je aj uspora miesta.. co je myslim pre kazdeho velke plus...
Odpovedať
Původně jsem chtěl také radiátory (staromilec), ale nakonec pro cenu realizace, místa v domě a pod. budu dělat podlahovku. Vzhledem k TZ domu, těch hadic nebude tolik. V koupelně jestli žebřík vůbec, tak pouze elektrický.
Odpovedať
Je to squele riesenie, pouzit len podlahove bez kombinacie s radiatormi ... si zosalel ;-) na co by si tam daval radiatory, zbytocne ,,, v jednoduchosti je krasa, vzdy to tak bolo a vzdy to tak aj bude ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 to je názor laika a keď citujete profesora, musíte uviesť meno a školu na ktorej vyučuje aby to náhodou nebol z nejakej rýchlokvasenej humanitnej univerzity. @katrin21 celkom nesúhlasím, pri mojom spôsobe života je trvalé vykurovanie nevýhodné a prerábka na inteligentnú elektroinštaláciu tiež bez perspektívy, preto volím nábehovú teplotu pri príchode 50-60°C, po hodine je dom vyhriaty a vraciam sa do štandardu. Ani krytie 5-6 cm ako v minulosti sa už nevyžaduje (akumulácia) sú suché podlahy, kde podlahovka kúri prakticky ako nízkoteplotný radiátor. Ale je zaujímavé ako sa vlna rovnakých otázok valí po Slovensku zo západu na východ so zvyšovaním štandardu bývania s časovým posunom.
Odpovedať
Profilova fotka
@brano_seman Prečo nekúriť priamo elektrinou ? Nepotrebuješ kotol, ani jeho revízie. Ja som zvolila tento typ + kozub a som spokojná aj s platbami za elektrinu.
Odpovedať
Ak prerabame dom z roku 1958, múry su hr. 40-45 cm, suche, okna budu trojsklo, zateplenie mame navrhnute 15 cm polystyren, tep. straty nam projektantka vypočitala na 13,7 kw a v projekte nam navrhla radiatory a kondenzačný kotol. My vsak uvazujeme aj o podlahovke... je pravda, ze sa v nasom pripade oplati viac radiator ako podlahovka? Kdesi som tu na MS citala, ze ak su tep.straty vyssie ako 10 kw, tak sa podlahovka neoplati (tusim to bola black... nepamatam presne nick). Nerozumieme sa, tak sa radsej spytam na nazor skusenejsich....
Odpovedať
@magic08 to ej aky velky dom ze ma take straty.. izolacia stechy aka? @riama276 on ide kurit drevom lebo mu ostali stare tramy a pod.. okrem toho priama elektrika moze byt problem pre nove normy.
Odpovedať
@sysell 6x25
Odpovedať
@sysell pravdepodobne vlna 20 cm...
Odpovedať
@magic08 tam jde o to, aby při těch ztrátách bylo dost "podlah" kam tu podlahovku namotat aby dala potřebný výkon a aby tam právě nemusela voda 40 st.
Odpovedať
@magic08 hmm 6x25 je fakt tragicky tvar, vlny daj viac ak sa da. podlahy mas okolo 130m mozno cize keby bol vykon kurenia 100w/m2 dom by to vyhrialo aj podlahou, ak ale nemas ako dat izolaciu do zeme asi to bude horsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 presne tak.. chcem sa zbavit stareho dreva... to je ten prvotny dovod pouzitia kotla na tuhe palivo. Ale ako doplnkove kurenie tiez bude elektricke... takze asi tak..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?