Je rekuperacia povinná?

Profilova fotka
Chcel by som Vás poprosiť o radu ci je rekuperacia nutná pri kolaudacii domu? Jeden povie že netreba, dalši že áno...Práve som dokončil hrubu stavbu bungalovu energ. trieda A1 s T.Č a ak je to povinne, teraz bude idealny cas pre instalaciu prieduchov..ale ak to netreba tak by som to asi prezil aj bez nej...Dakujem za odpovede
Odpovedať
@michal_haluska a co mas v projekte? Zasa raz otazka nepochopena. Pri kolaudacii nie je nutna rekuperacia ale ty sa asi pytas na to ci skolaudujes bez rekuperacie ci sa zmestis a do akeho Acka sa zmestis. No zmestis sa do takeho ake mas naprojektovane a odsuhlasene. Cize A1.
Odpovedať
Profilova fotka
@palo18 no v projekte mam elektricky kotol + solar+ rekuperaciu...nakoniec som zmenil plány a rad by som upustil od solaru...a taktiez od rekuperacie....a dal tepelne cerpadlo....len stale ma niekto straší ze bez rekuperacie neskolaudujem...takze ak cisla budu sediet, a cerpadlom dosiahnem ziadany koeficient tak rekuperaciu nepotrebujem, spravne som pochopil?
Odpovedať
@michal_haluska tak nech ti ten co ti to navrhol cele zmenit vypocita nanovo zaradenie. Co ti na to povedat.
Odpovedať
skolaudujes aj bez rekuperiacie nepocuvaj somariny
Odpovedať
@michal_haluska mozes skolaudovat aj bez rekuperacie. Len si to daj nanovo vypocitat. Mas krb? Krb pomaha k lepsim cislam. A pripadne to cele viac zateplis, aby si dosiahol pozadovane cisla. Alebo tam pri najhorsom pichnes 2 lokalne rekuperacne jednotky a hotovo.
Odpovedať
@michal_haluska rekuperacia nie je povinna. Kolaudujes to, na co mas stav. povolenie. A teda sk bolo stav. povolenie vydane este do konca roka 2020 tak tam je minimalna poziadavka A1 a to splni aj dom s tepelnym cerpadlom. Aj ked tam je xy faktorov a najlepsie je to prepocitat.
Odpovedať
Skolauduješ to bez problemov do roka 2020 ked bolo vydane stavebne povolenie nemusi byť rekuperacia. Ja som to mal tak isto ani sme neratali s rekuperaciou.
Odpovedať
@michal_haluska ak si si to takto pozmenil a v projekte mas nieco ine, tak treba si to dat prepocitat aby si potom pri kolaudacii nemal problem..co sa tyka rekuperacie, tak si to poriadne premysli, lebo podla mna je rekuperacia spravna investicia, ktoru vacsinou ludia nelutuju ale si ju pochvaluju..
Odpovedať
Profilova fotka
@michal_haluska Tak kolaudovať sa bude to čo bolo povolené ak zostanete v rovnakej alebo lepšej energetickej triede nemal by byť problém akurát si treba nechať spraviť nové tepelnotechnické posúdenie aby aj tým úradom aj vám bolo jasné že ste to nezmenili k horšiemu. To ako to vijde s tým TC záleží aj od toho čo to je za dom.
Odpovedať
Profilova fotka
Nie, nie je nutná a ešte duplom u teba nie, keďže ty máš už stavebné povolenie. Nutné by to bolo teraz, keby teraz riešiť projekt domu a stavebné povolenie. A tepelné čerpadlo už máš vybraté?
Odpovedať
Profilova fotka
@michal_haluska Dobrý deň, poslala som Vám súkromnú správu.
Odpovedať
@buch_buch1 ahoj, my ideme teraz riesit tepelne cerpadlo, vies nejake dobre, kvalitne poradit?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@buch_buch1 este nie...bude to urcite vzduch-voda ale znacku este neviem...pozdava sa mi prevedenie monoblok od IVT c....ale stoji skoro raz tolko ako napriklat splitove riesenie od Panasonic...tazke stale zvažujem...Vies nieco odporucit?
Odpovedať
Profilova fotka
podla coho ste si vyberali tepelne cerpadla. isli ste do firmy priamo s projektom alebo to ani nie je treba?
Odpovedať
Profilova fotka
@bubbo Dobrý deň. Písala som Vám súkromnú správu.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubbo najlepsie je, ak mas uz projekt,a by ti firma vedela proste usit system na mieru a najst najlepsiu jednotku pre vas dom, to podla mna bude potrebne. zhanate cerpadlo?
Odpovedať
bubbo ahoj aj ste sa s tym tepelnym cerpadlom niekam posunuli? mate uz vybrate?
Odpovedať
@bubbo ahoj, neviem ako na tom momentalne ste, ale mozno ti este poradim. Najlepsie je taketo veci riesit ked uz mate projekt ako tak hotovy, lebo na zaklade toho, ti bude firma vediet navrhnut priamo system na vas dom. Tak je to najlepsie aj pre nich, lebo maju miery domu, jednotlive umiestnenia a podobne veci, ktore k spravnemu vyberu TC potrebuju a koniec koncov aj pre vas. My sme to takto isto kedysi riesili
Odpovedať
Profilova fotka
ano ano to uz viem, no dakujem vsetkym co sa ozvali a snazili sa nam pomoct. oslovili sme nakoniec s poziadavkou o tepelne cerpadlo firmu Wolf a nasli sme spolu to najvhodnejsie riesenie a priamo aj jednotku tak uz si len pockat na montaz. ani som necakala, ze to pojde nakoniec tak lahko a tak rychlo, no tento vyber si uz zo zoznamu mozme nastastie odskrtnut, co som velmi rada
Odpovedať
Profilova fotka
bubbo a keď spomínaš firmu, vy ste cez nich riešili aj rekuperáciu? Teraz je to také v kurze, že každý rieši vetranie v bytoch a domoch, tak že ako ste to mali vy?
Odpovedať
rekuperacia je minimalne spravna investicia, ak chce mat niekto zabezpecene pohodlnejsie a najma cistejsie vetranie..davnejsie som sa bavil s otcom na tuto temu, on sa do toho rozumie a teda povedal..ze pri samotnej stavbe rekuperacia nie je nejako povinna, ale firma ked ti ju uz zabezpeci, mala by dolozit certifikat, aby nasledne nebol problem pri kolaudacii..
Odpovedať
Profilova fotka
Ako píšeš, ak ti firma zabezpečí nejakú rekuperáciu, mala by dať certifikát, aby dom prešiel kolaudáciou, ale vyššie už spomenuli, že dom by mal spĺňať danú triedu a v tomto prípade išlo o A1. Takže to je asi ok. I keď už som počul aj také, ale neviem či je to pravda, že by mala byť povinná, ale to už varím z vody ako sa vraví. buch_buch1 aj my máme rekuperáciu poriešenú v dome a je to super vec. Ty zvažuješ nejakú? Alebo ťa to len tak zaujalo?
Odpovedať
Profilova fotka
ssp nie my nemáme ešte, a teda áno zaujíma ma to, lebo čo vidím, tak to každý rieši ako dobrú vec do domu 🙂 Tak reku sa toho chytím aj ja a čo to pozisťujem. Keď si písal, že teda nevieš či je alebo nie je povinná, ty sa rozhodol prečo ju dať?
Odpovedať
Profilova fotka
@buch_buch1 je to fajn, keď sa pre ňu rozhodneš, ono ak nemáš dom, môžeš si ju dať aj do bytu, to nie je obmedzené len na domy 🙂 My sme sa rozhodli ju dať preto, lebo sme pred stavbou nášho domu sme počúvali od známych aké je to super, a aké to má výhody a neviem čo všetko, a keď som si o tom už aj ja pozisťoval niečo viac, tak sme sa rozhodli, že do toho ideme 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
Len ono to asi nie je tak, že sa z jedného dňa na druhý rozhodneš, že si ju dáš, či? Asi ide aj o to, ako si ty napísal, či je to dom alebo byt, asi aj akú má rozlohu, prípadne v akom je stave. Či je v tomto prípade jedno, že je to postavený dom alebo hrubá stavba alebo byt?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Otázka dať alebo nedať rekuperáciu je rovnaká ako zatepliť alebo nezatepliť, alebo či kúriť elektrikou alebo drevom... Ak si niekto vyberie kúrenie len drevom nepotrebuje zatepliť ani dať rekuperáciu. Ak si niekto vyberie kúrenie elektrikou potrebuje rekuperáciu aj dobré zateplenie... ale neberte ma doslovne... proste ide o súbor opatrení aby dom dosiahol požadovanú energetickú triedu... druhá vec je aké benefity systémy prinášajú... napríklad rekuperácia je ideálna protiradónová ochrana, filtruje vzduch od prachu, dechtu, smogu, bráni tvorbe nadmernej vlhkosti a plesní, šetrí energiu a kto je alergik nemá nad čím váhať...
Odpovedať
@asex ja si myslim,ze idealna protiradonova ochrana je spravna spodna izolacia,najlepsie protiradonovou foliou a rekuperacia k tej dobre odizolovanej stavbe je ako doplnok 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana838 folia je určite dobrá, ale treba sa na to pozrieť ako sa správa ten radón... Radón sa hromadí v budovách a pivniciach pod stropom lebo je ľahší ako vzduch. Keď je tam inštalovaná rekuperácia, tak je okamžite rozfukovaný alebo priamo odťahovaný, takže sa nedokáže hromadiť... preto sa považuje riadené vetranie za najúčinnejšiu metódu ochrany. Úroveň radónu je závislá od priepustnosti hornín...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?