Je nutné tepelné čerpadlo aj rekuperácia?

Planujeme stavat mensi poschodovy dom (prizemie + obytne podkrovie). Kedze nebude k dispozicii plyn, na kurenie chceme pouzit tepelne cerpadlo (vzduch-voda). Dom bude jednoduchy obdlznik, plocha cca 10x8m ziadne vycnelky, vychodne Slovensko. Projektant nam povedal, ze na splnenie aktualnych energetickych noriem mozno nebude stacit TC a bude potrebne pocitat aj s rekuperaciou. S tym som velmi neratal, bol som si isty, ze s TC, zateplenim a kvalitnymi oknami sa do normy zmestime. Je fakt mozne, ze to nebude stacit a budeme musiet dat aj rekuperaciu?
Odpovedať
Profilova fotka
@emve Teraz nebudem písať, ako človek, ktorý sa vyzná v číslach a v spôsoboch, ako obísť najnovšie normy (keďže v tom aj tak nie som doma), ale ako človek, ktorý vlani skolaudoval... Rekuperáciu jednoznačne schvaľujem a odporúčam, lebo zaizolovaná - zabednená stavba = akútny nedostatok čerstvého vzduchu v interiéri. Rekuperácia = čerstvý vzduch prakticky bez tepelnej straty. ;-) Takže ja by som nešpekuloval a rekuperáciu dal. Nebudete banovať.
Odpovedať
@emve Tepelne cerpadlo do tak malickeho domu je ekonomicky nezmysel. Som si isty, ze by to islo "nejako spravit" aj bez neho, hoci takisto nebudem navadzat, ako... ;-) Rekuperacia nema ekonomicke opodstatnenie, ale je to urcite super vec z hladiska komfortu a prevencie vlhnutia stien (hlavne pri montovanych domoch). Ale som si isty, ze to nie je podmienka k dosiahnutiu Ackoveho certifikatu. @blacksr Ak ide kurit obyc. el. bojlerom, neslo by kurit aj bojlerom s exterierovym tepelnym cerpadlo?
Odpovedať
Profilova fotka
@emve samozrejme ze je to mozne, pretoze norma hovori o maximalnej potrebe tepla do 50kwh/m2/rok (podla tvaru domu) a to je udaj, ktory TC neovplyvnuje (to ovplyvni az potrebu energie a tym padom udaj o primarnej energii), ale rekuperacia ano. Takze ak projektant nevie navrhnut dom co tu podmienku splni bez rekuperacie, musi ju pouzit.
Odpovedať
@matorado áno, išlo by - všetko je to o návrhu
Odpovedať
Profilova fotka
ja som vybavoval stavebne povolenie tento rok v marci a tiez nam dali ze si musime vybrat jednu vec, ktora nam znizi energeticky koeficient alebo ako sa to nazyva.. a kedze sme mali plynovu teplovodnu podlahovku len, tak sa nam to nevoslo do tej triedy predpisanej a museli sme dorobit bud fotovoltaiku, solar, TC, alebo rekuperaciu.. no a z tychto veci sme si jednoznacne zvolili rekuperaciu.. vyhoda teplovodnej podlahovky je v tom, ze ju mozes pripojit na hocico budes chcet.. na el. kotol, na plynovy, na fotovoltaiku, TC, atd.. tiez mame obdlznik 9x13 a 300mm porfix + 150mm eps steny, podlaha 200mm izolacie a strecha 400mm izolacie..
Odpovedať
@soichiro pri plyne sa nevojdeš do A1?
Odpovedať
@matorado dom je poschodovy cca 150 m2 a TC ohrieva lacno TUV. Samozrejme v cene cca 10 k je to nezmysel, ale 5 az 6 k je uz ina kalkulacia. A hore treba aj chladit, takze sa daju napojit fancoliy a nekupovat klimu
Odpovedať
@emve rekuperacia patri z hladiska komfortu a zdraveho byvania k najlepsim veciam v novych domoch. Tych 3 az 5 k sa v rozpocte urcite najde, pozri sa kolko su gazdine ochotne dat za kuchynsku linku na mieru, hoci uplne staci IKEA
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu nevoslo to, ked sme robili projekt tak sme tam rekuperacku nemali, ale to som myslel ze stihnem este v roku 2015 vybavit stavebne, ale nestihlo sa, prisom predbezne ked to pozerali tak to stacilo len s plynom.. ale ked som prisiel po novom roku, tak mi povedali, ze ta energeticka hodnota uz prekracuje A1, takze treba to dostat do a1 a ked sme pridavali miesto 150mmeps az 200mm eps, tak stale to bolo tesne nad hranicou, prisom pri zachovani 150mm eps bolo najlacnejsie a najzdravsie a najkomfortnejsie riesenie dat rekuperaciu, za ktoru sme dostali nejaky koeficient zvyhodnenia v bodoch, ktore uz stacili na A1 aj s drobnou rezervou.. :)
Odpovedať
@peto99 krasne povedane! za toto vsetky moje palce hore!!!
Odpovedať
Ja ked som predbezne zistoval co bude treba do domu,teda bungalov 4i montovany z ecopanelov zvnutra,kvh hranoly a izolacia knauf ecose a drevovlaknite dosky zvonku,komplet v elektrike (podlahove rohoze v celom dome-rozmyslam aj nad konvektormi),rekuperacia....tak na ohrev TUV mi bolo odporucene este TC na ohrev teplej vody obycajne,pripadne elektricky aku bojler,ale dnes som nasiel elektricky bojler so zabudovanym TC od Panasonic za nejakych 1200eciek...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Takze ked mam navrhnutu rekuperaciu v projekte musim ju dat? Mne projektant hovoril ze ju tam da ze nevie este ako to bude...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@emve existuje ešte jedna možnosť a to- aktívna rekuperácia s tepelným čerpadlom na ohrev TUV, chladenie a aj vykurovanie. apropo, zaujímalo by ma akým spôsobom projektanti krivia čísla o spotrebe primárnej energie s použitím TČ alebo rekuperácie, akou bulharskou konštantou :-) ono to nie je tepelné čerpadlo ako tepelné čerpadlo, nožnice SCOP sú naširoko roztvorené, zaleží od kvality a typu stroja a aj systému.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?