Je nutné spustiť kúrenie a temperovať cez zimu?

Profilova fotka
Ako ste riešili uzatvorenu stavbu s hotovymi omietkami,anhydritom pred zimou??? je nutne stavbu temperovat aby nevznikli plesne,vetrat sa musi,to je jasne.Nechcem zbytocne platit za hodiny ak netreba,vsetko je nachystane,kotol bude tiez osadeny,teplovodna podlahovka.Prezije to bez ujmy na zdravi stavba...??? samozrejme by bolo všetko od vody odstavene.Vdaka
Odpovedať
1
2
pred zimou ? ak mas toto vsetko hotove tak sup sa stahovat , do zimy daleko.
Odpovedať
Profilova fotka
@kollega ...no to asi nepôjde,nebyvam na SK a ani sa nikam neponáhlam velmi dokončovať,takže ma čas nesúri.Preto ma zaujima,ci niekto prečkal zimu bez kúrenia ak bol dom v tejto fáze.Riešim to teraz,lebo ak treba aby bol čas na vybavenie a zapojenie plynu,im trvá všetko tri roky.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som tiez v podobnej faze, ale este dam obklady a dlazby. Kurenie bude elektricke foliami. Cez zimu tam este nebudem byvat, vodu chcem dat zaviest az na jar. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@smrlak ak mas v podlahovke vodu natlacenu tak skus nepustit a uvidis co ti ten mraz spravi :D :D :D mozno potom si budes hlavu buchat o stenu ze preco som to nepustil ten plyn za par eur.... a teraz to mozem vymienat komplet lebo mi to zmrzlo, roztrhlo , nove potery atd atd.... my sme len preto pustili pre nic ine.. a neni nic lepsie ak sa cez zimu temperuje napr. na 15" a ked citam ze vsetko od vody odstavene?to uz aky majster robil podlahovku ked ju nenapustyil pred potermi? aby zistil ci je vstko ok, tlak ok, ci netecie niekde? eeeeeeej sikula ....
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto ... taky majster,ze by si si aj jemu ručky oblizal.....mam vsetko natlakovane vzduchom.vodu,podlahovku.Jediny majster na stavbe ktory pracuje a rozumie svojmu remeslu a netreba nic kontrolovat.Ale to je uz od temy.Takze s vodou a zamrzanim to nemá nic spolocne,to uz kto by nechal na zimu natlakovane vodou a nekuril by... :-D Mozno aj taky sa najdu,ale ja sem nepatrim.Takze chlapik je šikula,mas pravdu.Ale nevedel si situaciu,tak si ospravedlneny.
Odpovedať
Profilova fotka
@smrlak ahoj, ja som mal podlahovku natlakovanu vzduchom aj potery aj omietky hotove a nekuril som, a to bola tento rok v januari zima poriadna, ved cez den bolo -12. V dome bolo asi -6 cez den v noci neviem, nedalo sa tam vydrzat ani cez den nieto este v noci, mury mam 30cm tehlu a 14cm polystyren, nic sa domu nestalo, ani rozvodom ani podlahovke, trosku zapracovali omietky, to je vsetko co sa tak udialo, takze bud kludny.
Odpovedať
Profilova fotka
@smrlak jednoznacne temperovať, ked len na 12st, ale temperovať.....
Odpovedať
pozerám a nestačím sa diviť, skúšať systém natlakovaním vody?????????? to kde takto testujú podlahovky. Kompresor, tlakomer a ideš. Inak by sa nemalo teoreticky nič udiať, ak chceš naozaj pokojne spávať nenechaj tam nič pustené a máš pokoj, prípadné nedostatky na omietke opravíš a pokoj.
Odpovedať
Profilova fotka
ja sa tiež priklánam k nazoru že sa nič neudeje,spustene nebude nič,to je samozrejme,sem-tam sa prevetra,to by sa muselo aj tak,len som cakal aj na prakticku skusenost niekoho ako napr: fabyno a potvrdit si tak úsudok,má to v praxi vyskusane a nielen on ako citam v IP a pohoda.Povedat jednoznacne temperovat,musi byt aj niecim podlozene.Mozno sa ozve niekto kto nekuril a napise,spadol mi dom na jar,ozeleneli steny,rozpadli sa omietky a podlaha sa otocila opacne,oknam bolo zima a utiekli,take argumenty v praxi overene beriem a poucim sa na chybe druheho.Vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
natlakovať vodou, znamená, že trubky sa nemôžu lokálne stlačiť pri betonovaní. natlačiť vzduchom znamená , že vmieste zvýšeného tlaku(kameň), môže dôjsť k lokálnemu stlačeniu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Tak ako to dopadlo po zime ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
musím temperovať hrubá stavba bungalov - okná, dvere, strop tepelná izolácia bez parozábrany, bez stierok, poterov, podlaha len IPA. , siete okrem plynu v dome.ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tinkaro Tu pec este nemas? Asi by som tam dal nejaky maly fukac, ale netreba to prehanat. Vacsina mokrych procesov je este pred vami a elektrina je draha..
Odpovedať
@matorado nie pec este nemame pojde tam kachlak az na jar..fukac to asi nevysusi je to velky priestor
Odpovedať
@tinkaro A co treba susit? Predpokladam, ze murovka aj zakl. doska boli davno suche, kym ste okna osadili.. Keby v zime zacali okna rosit, vtedy by som to nejako specialne riesil, ale inak nemas problem.. Komin uz iste mate, mozno by som kupil peterky zatial na inzerat, svojpomocne si to tam namontoval a zakuril parkrat tyzdenne..
Odpovedať
@matorado ďakujem presne to zvažujeme :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My máme hotové potery a tentoraz tyzden sme ukončili sadrove omietky na susenie používame odsavac plus teplovzdusne delo,nad temperovanim sme velmi neuvažovali a ak pôjde všetko ok do zimy chceme spraviť aj SDK stropy.Čo sa týka kúrenia máme ho odskusane len vzduchom čo bohaté staci.A podľa mňa nazory že je potreba ho napustit vodou sú scestné veď ak kazdy podlahovy okruh je bez akéhokoľvek spoja v podlahe kde asi by mohol byť problém ? A tiez názor že nejaký kameň zatlaci rúru je tiež blue veď na potery sa používa frakcia 0-4 čiže ani nie pol centimetrový kamienok to by po podlahe musel jazdiť kamión ale pri bežnom užívaní neverím ale to je iba môj názor nemusi s nim súhlasiť kazdy :)
Odpovedať
@barborka017 :-)))))))))))))
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec čo myslíš tým smajlikom ? :) vyjadri sa ak píšem bludy rád sa nechám poučiť :)
Odpovedať
Ahojte, naplnit podlahovku vodou pred poterom sa urcite oplati. Ani nie tak kamen v potere, ale staci vaha majstrov, ktory slapu po trubkach pri betonazi. taktiez pri liatych poteroch mozu nenapustene trubky vyplavat, ak su nedostatocne pevne uchytene napriklad v Nobasile. Ale k temperovaniu ja som minulu zimu netemperoval, lebo som nemal este kurenie iba hrubu stavbu. Izolacne okna trojskla, strecha zaizolovana Bramac Therm Top. V nutri extremna vlhkost, ktora sa celoplosne vyzrazavala na oknach aj dverach vsetko priam tieklo. Aj napriek prevetravaniu. Vsetko trebalo stierat a utierat. Potom sme zacali prikurovat provizorne drevom (tak na 10-12 C) , aby sme mohli murovat priecky YTONG (ziadne velke mokre murovanie), ale ani prikurovanie nepomohlo vlhkost cez 90 %. zacali sa na tatranskom obklade pod strechou objavovat pliesne. Ten nebol este natrety, nakoko sme to do zimy nestihli nalakovat a proti plieni som to nechcel nicim v interieri natierat. Nakoniec som to natriet musel (nastastie som zohnal zdravotne nezavadny nater) a kupil este odvlhcovace, ktore bezali 24 hod denne a nastastie uz zima takmer koncila. Tak ani teraz neviem, co je lepsie ci to nechat vymrznut alebo kurit, ale temperovat nebude stacit, ak je stavba vlhka treba asi poriadne vykurit a aj nasledne riedne prevetravat...
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, tak ja by som sa vás chcela opýtať, nakoľko stupňov staci temperovat? mame dvojposchodovy domcek, 160 m2, omietky boli robene v juni a potery v auguste, v oktobri v podkrovi sadrokarton, v celom dome je podlahovka a zavedeny mame plynovy kondenzacny kotol. vdaka
Odpovedať
@maskalinka 15-16°C. Ale treba chodiť vetrať a pokiaľ sa budú rosiť okná, zvýšte teplotu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahoj len co robit ,ked mám v novostavbe pec na drevo, a zakurit môžem iba občas. Spustit to radšej na zimu? Stavba je uzavretá . Okna dvere omietky hotové. Kúrenie je radiátormi .
Odpovedať
Este ma napadlo čo keby som dal obehové čerpadlo na spínacie hodiny ,aby sem tam prebehla aj studena voda cez kurenie, len aby sa bola v pohybe . Tak by bola hádam menšia pravdepodobnosť že to zamrzne? Ci je to úplná konina ? :-)
Odpovedať
@vllado strop zateplite, zakúrte kachľami 1x do týždňa na 20°C a teplota v dome nespadne o 20°C vodu z kúrenia vypustite pre istotu, ak by ste tam nešli dlhšie
Odpovedať
To, kedy voda zamrzne, vedia lepsie kurenari. Tiez vedia, ci je treba vypustit vodu. Tu nevie kazdy vsetko.
Odpovedať
NO kúrenár vravel, že sa nemusím bát, len aby som tam raz za tyžden nakuril ,keď budu mrazy ,ale som fakt na pochybách.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
aj my potrebujeme poradit prosim - chceme robit teraz podlahu, je zima, snezi co nas netesi, ani skridlu nemozu dat ked je na streche zamrznuty sneh . Niekto nam radi zakryt a zateplit strop a potom vyliat podlahu a robit stierky a niekto nam radi nechat strop otvoreny , nech sa podlaha a stierky maju kde odparovat ... Teraz mame steny vlhke a susime ich turbo susicom , ako postupovat prosim ?
Odpovedať
nemate skridlu na streche, ale uz mate omietky? uz mate aj okna? treba najprv skridlu, a potom zaliat poter. Strop sa robi po znizeni vlhkosti z omietok a poteru, musi byt teplo, vydrzte do jari. O 4-6 tyzdnov, podla predpovede. Inak pojde vlhkost do vaty.
Odpovedať
@vllado nie nieje to konina no pred neuzatvorenou stavbou s extremnymi mrazmi to nepomoze.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?