Je nutné odvetrať špajzu?

Profilova fotka
Mam špajzu na severnej strane domu, nemam tam ziadne okno, zaujima ma, ci je nutne tam urobit nejake vetranie alebo to nechat tak, bez vetrania. Znami si urobili do steny dieru a dali tam ruru s priemerom 110mm, no mam obavy z kondenzacie a z toho, ze tam bude v zime tahat dost studeneho vzduchu. Do spajze chcem dat aj chladnicku, uskladnovat klasicke potraviny, zavaraniny, napoje, atd.. nejaku zeleninu, zemiaky..ale zas nie nejake enormne mozstva. Idealne by bolo, keby sa dala urobit ta rura cez stenu von, ale aby som ju vedel aj priskrtit vo velkych mrazoch, len aby som mal zabezepeceny prisun cerstveho vzduchu, aby tam nebol prilis vlhky vzduch. Vdaka.
Odpovedať
@johny18 máme špajz malinkou bez okna a větranou trubkou přes stěnu, podobně jak u digestoře. Zvenku je krytka s lamelkami, které se dají regulovat (otevírat nebo zavřít). V zimě to bylo v pohodě a nikde nic nekondenzovalo.
Odpovedať
Profilova fotka
Mame spajzu pod schodami, bez kurenia, ide tadial len spiatocka z podlahovky. Bez okna, bez vetrania. Je tam stabilna teplota.ziadna nadmerna vlhoba ani kondenz. Pouzivame cez 2 roky. Ked tam budes mat aj chladnicku, bude tam celkom aj teplo...
Odpovedať
rodicia maju rovnako orientovanu spajzu a dali si do dveri dorobit v dolnej a hornej casti plastove vetracie mriezky, robit dieru do steny nie je rozumne riesenie..
Odpovedať
Chladnička v neodvetranej špajzi je zásadný problém. A to z dôvodu, že chladnička je zvlhčovač vzduchu, nakoľko chladničkový kondenzát sa odparuje na teplom motore. U nás to bolo tak, že sa stále vetralo, zima, leto... Už sme to takto ale nechceli, nakoľko samotná špajza nieje tepelne odizolovaná od zvyšku domu a keď sa v zime kúri, a v špajzi je 12, 13 stupňov, ťahá zima stenami (je nezmysel mať zaizolovaný dom a pritom jednu miestnosť cielene podchladzovať). Akonáhle sme uzavreli okno nahromadila sa vlhkosť. 99% stále! Soľ, múka atď. všetko zvlhlo, znehodnotilo. Dlho sme nevedeli, odkiaľ sa tá vlhkosť berie. Potom sme začali zachytávať kondenzát z chladničky a za krátky čas to bolo niekoľko litrov!!! Tá miestnosť sa sušila ešte hoooodne dlho. Vlhkosť bola v múroch. Teraz je odvetrávaná rekuperáciou, a v zime bude v nej izbová teplota. Ktoré potraviny majú byť v chlade, budú v chladničke, zvyšné chlad nepotrebujú (cestoviny, múka, kompóty...). Kondenzát zachytávame stále do nádržky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?