Je lepšie podlahové kúrenie alebo radiátory?

Dobry den, s manzelkou sa rozhodujeme medzi podlahovym kurenim a radiotormi. Nas dom je dvojpodlazny a kurit budeme pomocou tepelneho cerpadla. na prizemi planujeme urcite podlahovku. na poschodi kde su detske izby a spalna s kupelkou nevieme co je lepsie ci podlahovka alebo radiatory. Dolezite je ze by sme chceli vyuzit tepelne cerpadlo aj na chladenie a tak zvazujeme stropne chladenie. Vopred dakujem za odpovede
Odpovedať
no ked planujete kurit pomocou tepelneho cerpadla tak len podlahovku aj na poschodi aj na prizemi no a namontujte si aj plynovy kotol lebo ked bude -15 tak stim budete musiet prikurit
Odpovedať
Profilova fotka
My davame tiez tepelne cerpadlo a mame v celom dome podlahovku a na nej dlazbu.....dokurovat planujeme elektrokotlom, kedze plyn nechceme a na pozemku ani nemame.....
Odpovedať
do kúpelne by som dal aspoň rebrinový radiátor (elektrický aspoň keď nie normálny) na sušenie vecí cez zimu keď prídete vy alebo vaše deti zo sánkovačky z mokrými vecami, alebo premočený po výdatnom daždi :-D
Odpovedať
@foxenergetik ak davas tepelne cerpadlo, tak radiator nie je vyhodny, tam sa podlahove vykurovanie pyta same. Ale ak riesit tieto otazky si si isty, ze chces tepelne cerpadlo koly tomu, ze sa oplati alebo ho chces, len preto lebo je to tepelne cerpadlo? orientujes sa v tychto veciach ?
Odpovedať
A preco chces radiatory na poschodi? Nedava mi to zmysel. Ked tepelne cerpadlo, tak vsade podlahovku. Vidim, ze sa zacinas len v tom orientovat. Prestuduj stranky o tepelnych cerpadlach a hned zistis co a ako treba dat. :-D
Odpovedať
Tak, aby teplota vody do radiátorov šla ako do podlahovky. Pri teplote s vyššou teplotou by bola účinnosť TČ nižšia. Plus zložitejšia regulácia, ak by boli dve teploty vykur. vody. A treba aj väčšie radiátory, ak by bola menej teplá voda - inak by Vám nemuselo vykúriť.
Odpovedať
No rozhodujte sa podla toho ake tepelne straty Vam vychadzaju. Kurenie dajte take ake je lacnejsie a menej narocne na udrzbu. System vykurovania tepelnym cerpadlom? Sadnite, poratajte, ale ak to nie je dobry NED tak TC mozno nebude stacit. System s tep. cerpadlom je velmi otazny co sa tyka navratnosti. Ak budete mat velky instalovany vykon Fotovoltaiky tak teoreticky by to slo, inak by som mozno siel radsej siel do kurenia na plyn.
Odpovedať
Jednoznacne podlahove. Nad radiatormi ani nerozmyslajte.
Odpovedať
Preto preco na prizemie planujete podlahovku PRETO ju dajte na poschodie. najdi si tu temy ohladom toho,je ich tu kopa popisanych.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@konnicek: ... presne naopak... pri podlahovke je mensie virenie vzduchu a nizsia prasnost, je k tomu kopec obrazkov, staci trochu hladat. Prave ten kominovy efekt pri radiatoroch sposobuje vacsiu prasnost. Pri podlahovke - ak je dobre navrhnuta - je vykurovacia plocha podstatne vacsia ako pri radiatoroch, takze nizsia teplota vykurovacieho media nevadi, praveze je to dobre na spotrebu energii a tepelnu pohodu. Na podlahovke je nizsia spotreba energii, na tepelnu pohodu totiz staci o 3-4 stupne mensia teplota v miestnosti ako pri radiatoroch. Ake mensie straty pri radiatoroch? Radiator ohrieva vzduch a podlahovka co? Z tohto pohladu je to jedno, ani jeden sposob nekuri niekde von, to teplo ostava v dome. Rozdiel je v tom, ze pri podlahovke staci teplota v miestnosti 22 stupnov na rovnaky pocit ako 25 stupnov pri radiatoroch. A tu vam kazdy povie, ze kazdy stupen navyse sa priamo premieta do penazenky. A akoze potom kde staci podlahovka, ked na nase podmienky nie? V Norsku ju nepoznaju, lebo nevykuri? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
daj si radiatory a "falosnu podlahovku".
Odpovedať
Článok sa načítava...
My mame tiez dvojpodlazny dom, mame podlahovku, dokonca aj v suterene kde mame miestnost ako satnik. Nic lepsie nepoznam. Radiatory podla mna nie su pekne a zavadzaju. Ked mas male dieta, kt. sa uci chodit, alebo stvoznozkuje, nehrozi, ze sa buchne alebo popali. Tepelne cerpadlo je uplna parada a podlahovka skvela vec. Ani minutu by som nevahala. A pozor tepelne cerpadlo ti nevykuri vodu do radiatora. Do podlahovky ide ovela nizsia teplota. Vy nemate velmi na vyber, ked mate tepelne cerpadlo. Jednoznacne podlahovka, budete spokojni.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som za podlahove kurenie, v miestnosti nie je potom taky vysuseny vzduch ako z radiatorov:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
lubosh55 čo je to tá falošná podlahovka?tiež uvažujeme.. máme už radiatory nakúpené.. a o podlahovke uvažujeme iba v kúpelniach,kuchyni,a obývačke..možno ešte chodba dolná.. vraj to nieje dobré do celého domu... Aké máte vy skúsenosti čo to máte v celom dome?
Odpovedať
podľa mňa stoja za rozmyslenie aj radiáítory hoci je pravda že zaberaju trocha miesto ale aj tak ich rozbeh je o niečo rýchlejši ako podlahovka. Na druhej strane niet nad ten dobrý pocit chodenia po teplej podlahe. Takže je toa si vec názorov ja mam tamer všade doma radiatory a som zatiaľ spokojny.
Odpovedať
Profilova fotka
Za mna podlahovka. prijemne na nohy aj pri obkladackach. radiator mi kazi dizajn, zabera miesto a na tu stenu sa tazko uklada uz nabytok. resp. moc by sa asi ani nemal ak ma splnit ucel.. v byte si moc nenavyberam ale zavidim rodicom ked pridem na dom ze maju podlahove
Odpovedať
Profilova fotka
dobre zaizolovať dom a jednoznačne podlahové kúrenie, čo najtenší poter pre krátke reakčné časy.
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznacne podlahovka! Treba vsak dobru izolaciu v podlahe. A vlastne cely dom treba dobre zaizolovat. A pocitovo je tepla podlaha (aj ked v skutocnosti je "vlazna") prijemnejsia ako teplo od radiatorov. Mozno ako nevyhodu by som spomenul, ze uz pri navrhu treba pocitat s tym, kde budu vstavane skrine, postel (ak nebude na nozickach), gauc, a pod. A pokial by islo o podlahove vodne vykurovanie, tu by som videl velku nevyhodu v moznosti regulacie jednotlivych miestnosti. Samozrejme aj to sa da, ale je to o inych peniazoch... Pokial vsak ide o elektricke podlahove vykurovanie, je tam urcite jednoduchsia a lacnejsia regulacia vzhladom na moznosti regulacie v roznych miestnostiach. Ale zasa elektrina je drahsia ako plyn aj pri dvojtarife. Pokial vsak niekomu staci nastavit raz a navzdy vykurovanie domu ako celok, tak nema problem. Do kupelne este k podlahovke pridat rebrikovy radiator a je to!
Odpovedať
Podlahovka sa da velmi jednoducho regulovat na rozdelovaci a nestoji to nic. Je to sice menej komfortne a treba si to odsledovat ale da sa to. Samozrejme je jednoduchsie tuknut do termostatu a o vsetko sa postara elektronika. Za to si treba trochu priplatit. Ale takisto to clovek nepotrebuje v kazdej izbe, takze nejake 2- 3 okruhy zase nestoja majland 8-)
Odpovedať
@rudlo mam iny nazor. Aj pri vodnom predsa mozem rovnako nastavovat teplotu v kazdej izbe samostatne. Elektricke kable v podlahe maju tak rychlu odozvu ako su ulozene. Ked su hned pod dlazbou tak samozrejme rychlu, ale rovnako rychlo aj vychladnu a uz vzdy bude kurenie len elektricke. Posledna vec, rebrikovy radiator by som urcite nepripajal k podlahovke. Ak bude vodna, tak teplota radiatora bude len tak vlazna ako voda v podlahe, cize malo na susenie cohokolvek a mohol by sa pouzivat len ked je zapnuta podlahovka. Takze rebrikovy ja urcite oddelene, kludne aj elektricky priamo do zasuvky. Tam spotrebujem relativne malo a kedykolvek pocas roka.
Odpovedať
Ak sa chystáte ako zdroj tepla použit TČ, v podstate ste predurčený na vykurovaciu sústavu s nízkym teplotným spádom, nakoľko z TČ nedostanete teplotu väčšiu ako 50-55 stupňov. Preto je potrebné použiť podlahové vykurovanie , ak chcete mať niekde predsa len z akýchkoľvek dôvodov radiátor, musíte ich nadimenzovať na rovnaký teplotný spád v praxi to zmanená ,, väčší ,, radiator v miestnosti. V kombinácii s chladením je vhodné použiť TČ systém voda - voda, aj keď sú vstupné náklady na studne cca 5000 €. Pri stropnom chladení je dobré vedieť že v našich končinách je to stále vysoký nadštandard a tomu zodpovedá aj cena, netreba zabudnúť na to že treba spracovať riadny projekt chladenia aby sa investované peniaze neminuli účinku. Toľko z tej trošku technickej stránky. V kúpelni je možné spraviť radiator zo spiatočky alebo použiť RTL ventil. Môj subjektívny názor na podlahovku je jednoznačné áno. Ekonomický faktor úspora prev. nákladov zdroj tepla ide na menšiu teplotu Podlaha je vždy príjemná hlavne v zime Možte najmä malé deti nechať v kľude hrať sa na zemi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Vedel by mi niekto prosím Vás poradiť. Budeme dávať do bytu kondenzačný kotol s prietokovým ohrevom vody a nevieme, či sú lepšie radiatory alebo už hotová podlahovka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Tiež sa pripájam. Plánujeme kúriť plynom dvojpodlažný dom - podlahovka alebo radiatory? Poradte prosím
Odpovedať
@uzivatel11 Tu si medzi otazkami, kazdy moze odpovedat len raz. Ale mozem mi verit, ze je aj zbytocne sa pytat, toto je jedna z najcastejsich otazok vobec na MS. Aby som to skratil, vykuris rovnako oboma, zavisi to jen a pouze od tvojich osobnych preferencii. Stary a nezatepleny dom, skor radiatory, novostavba a dobre zatepleny skor podlahovka, bude zniet tak zrychlena odpoved ;-) A ked zistis, ze existuju aj infrafolie/panely, klima, kachle, pelety, tepelne cerpadla, to este len budes kukat :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Troska starsia tema ale neoplati sa robit novu. Oplati sa skombinovat podlahovku s radiatormi? Dom sa este len kresli ale plno myslienok ma clovek v hlave a hlada tu spravnu cestu. Info: plan je mat pasivny dom aspon sa oto pokusit. Bude to bungalov. Problem je v tom ze v zime je tu aj viac krat okolo - 25 C a ci by to podlahovka zvladla sama bez radiatorov. Vykurovat budeme krbom a este sa neviem rozhodnut ci plyn alebo elektrina.
Odpovedať
Prečo by to podlahovka nemala zvladnuť? Kombinovať radiatory z podlahovim kurenim je vyslovena blbosť. Ale ešte stale niekolko obmedzencov si to tak dava, lebo su presvedčeny, že bez radiatorov to nebude fungovať.
Odpovedať
Moj názor :oplatí. Ja mam v miestnostiach kde je slnko, veľké okná radiátory. Zasvieti slnko radiátory alebo vypne hlavica alebo priestorový termostat. V miestnostiach kde slnko nie je, alebo ho je málo mám podlahovku (zádverie, chodba kúpeľňa... Na jeseň a jar kúrim len podlahovku, kvôli pocitu tepla na nohy a kvôli tomu ze zisky zo slnka sú minimálne. Slnečné miestnosti vyhreje slnko. Na podlahovku mám ekvitermiku, ide mi teda stále. Radiatirove čerpadlo ide len keď treba a kotol mi kúri na ekvitermiku kotlovy okruh. Zdá sa mi to výhodné a logické.
Odpovedať
Podlahovka určite to zvládne ak dobre spravíš všetko. Kondenzačný kotol je pri podlahovke vysoko efektívny ako pri radiatoroch. Ten jedine do kúpelky. Komfort je plyn ...drevo už nepotrebuješ potom. Nad drevom by som uvažoval jedine ak je zadarmo pri novom dome.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Zdravím všetkých, poprosím o názor. 21 rokov máme podlahové kúrenie, dom lepený z presných tvárnic, plastové okná, nezateplený, prízemie+poschodie cca 300m2. Problém: podlahovka sa vtedy robila z vodovodných polcolových hadíc, teda nebola kyslíková bariéra a vznikájú tam mikróby-život, kotol praská a musí sa to stále čistiť. ďalej na 85% plochy máme parkety, vlastne izolant a ešte potery sme robili ručne, tedy nejaký ten milimeter hore-dole. Aj napriek tomu mesačne to vychádza na 154€: teplá voda, kúrenie, varenie. Máme stacionarny kotol, ktorý doživa. Nové sú už len závesné a takýto kotol by bol v našom systéme zanesený za 2 týždne. Chcem dať radiatory+kondenzačný kotol. Už ste niekto prechádzali z podlahovky na radiátory? Náklady na kúrenie sa zvýšili? Tiež som rozmýšľal o TČ vzduch-voda+radiatory.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?