Je lepšie elektrické či teplovodné podlahové kúrenie?

Profilova fotka
strechari, poradte kto viete.....staviame nizkoenergeticky dreveny sendvicovy bungalov. chceme tam podlahovku, len sa rozhodnut ci teplovodnu alebo elektricke rosty? viete poradit? resp uviest plusy a minusy? dakujem vopred
Odpovedať
Dobrý deň, ja vidím zásadný rozdiel v tomto: 1. teplovodná - možnosť v budúcnosti prejsť na iný zdroj vykurovania, ak by to bolo výhodné; u elektrickej by sa to dalo len za cenu veľkého búrania 2. teplovodná zaliata vo vrstve betónu alebo anhydritu má pomalší nábeh a dlhšiu zotrvačnosť, horšie sa preto reguluje; naproti tomu el. rohože alebo fólie položené pod podlah. krytinou, príp. uložené v tenučkej vrstve majú rýchly nábeh, menšiu zotrvačnosť, reagujú flexibilne na zmeny. My sme zvolili teplovodnú (dokonca do pasívneho domu). Reguláciu budeme riešiť termostatom na priamom rannom slnku a nejakým časovačom za pár kačiek. U el. fólií či rohoží - neviem, či by sme sa zmestili do 300 € (bez regulácie a zdroja). Viac na mojej stránke.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@blacksr Neviete mi povedat kolko cca stoji instalacia teplovodneho el. kurenia a napr. vyhrevnýych telies montovanych na stenu. respektive co je lepsie. dakujem.
Odpovedať
@sharky369 Neviem to presne vyčísliť, my sme si robili sami. Kúrenár už len zapojil.
Odpovedať
@blacksr aha. To teplovodne si pochvalujete??? mate podlahove???
Odpovedať
@sharky369 Podlahové teplovodné. Iné nám ani neostáva, iba si pochvaľovať. Ale ešte nekúrime, takže pochvaľovanie ešte len začne.
Odpovedať
@blacksr ja sa podlahoveho v ovseobecnosti bojim, nejako tomu neverim. Keby nieco tak treba vsetko rypat. My uvazujeme nad el. teplovodnym- radiatory
Odpovedať
@sharky369 Tam keď je netesnosť, tečie to na zem, pod plávačku, pod skrine, posteľ... :-) Chcem tým povedať, že všetko je rizikové.
Odpovedať
@blacksr to je pravda :)
Odpovedať
tie rohoze su blud , je otazka casu kedy sa ten drot prehreje a mozes ich vyhodit...nechcem brat nikomu iluzie je to vec ktoru si myslim a preto som aj radsej zvolil teplovodne... vzdy to tu je otom ci investujem viac a nestaram sa alebo usetrim na 2.3roky pred priatelmi ocumovakmi mozno aj ze nevychadzaju financie hlavne ze mam a potom nejako poriesim...nikdy som netvrdil a ani netvrdim ze najdrahsie najlepsie to nie no vzdy sa da vybrat a niekde jednoducho clovek neusetri lebo preplati 2x no to uz zbytocne taram,ospravedlnujem sa ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr teplovodne sa da spravit aj menej zotrvacne :-) @sharky369 je to jedna trubka v kuse bez spoja s nizkym tlakom, ta sanca na poruchu je minimalna. Radiatory zavadzaju a nie su velmi vhodne na moderne zdroje vykurovania.
Odpovedať
@majkoj preco myslis?
Odpovedať
Profilova fotka
@sharky369 neviem naco sa presne pytas, typujem na vhodnost. Vysvetlenie je jednoduche. Aby mensia plocha vyziarila rovnaku energiu, musi mat vyssiu teplotu. Cim vysia teplota, tym mensia ucinnost tepelneho cerpadla, kondenzacneho kotla, solaru....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Ja som s našou spokojná - nikdy neprehrieva dom. Vieme, ako treba nastaviť termostat a je to vybavené.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr nie je mi jasne kam smerujes :-), ja som vysvetloval, preco radiatory nie su velmi vhodne na moderne zdroje tepla :-)
Odpovedať
@majkoj reagujem na to, že teplovodné sa dá spraviť aj menej zotrvačné a zároveň lajkujem
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr jaaaaj, skoda ze sa tu blbo cituje potom stracam prehlad :-).
Odpovedať
@majkoj Myslím, že podstatné je zachovať si tuná charakter a aj po 10 príspevkoch stále súhlasiť sám so sebou. :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ale ked sme pri tom, ja mam malo akumulacnu podlahovku, ale teplota v miestnosti nestupne rychlejsie. Pri skusani podlahovky ma to dooooost vyplasilo:-). TC drvilo 6kW a teplota nist. Lenze mi doslo,ze je tu este kopa stien. Co je ale rychlejsie, je zohriatie podlahovky, takze pocit tepla nastane skor.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Prvá téma ktorú mi vyhodilo keď som dal ktoré sa viac oplatí či elektrické alebo teplovodné, ale chcel by som ho dať len do kúpeľne a do kuchyne. Poradíte mi prosím ktoré sa viac oplatí? Vďaka
Odpovedať
@jakabkodano ak bude kúrenie len elektrinou, je to jedno - prekúri sa rovnako. Avšak kvôli prechodným obdobiam je dobré dlažbu trošku temperovať - tak jednoznačne odporový vodič priamo pod dlažbou. Jeho výkon a rozostup dajte podľa tepelnej straty miestnosti. Taktiež v jeho prospech hovorí aj to, že pokiaľ máte inde v do radiátory, do nich ide teplejšia voda než do podlahovky a aby ste nemuseli zmiešavať, tak je ľahšie dať káble. Ak však máte kúrenie plynom, tak dajte do týchto miestností tzv. falošnú podlahovku = spiatočka z radiátora. El. káble len ako doplnok do kúpeľne na prechodné obdobie kvôli pohode a nemusí pokrývať TS miestnosti.
Odpovedať
@blacksr ďakujem za informáciu, pomohli ste mi. Lebo fakt som nevedel že ako to poriešiť. Ale aj som si myslel že tie elektrické káble by boli fajn ako doplnkové kúrenie a som teda rád že ste mi to aj vy potvrdili
Odpovedať
@blacksr Tiež prosím o radu: V jednej časti bytu chceme ponechať radiátory a vykurovať ich aj naďalej plynovým kotlom. Do druhej časti bytu (cca. 50m2) chceme dať cementovú dlažbu a pod ňou mať podlahové kúrenie. Aké riešenie by bolo podľa Vás najlepšie? Veľmi sa v tom nevyznám :-) ale zdá sa mi, že zavedenie teplovodného podlahového kúrenia by znamenalo ešte väčšie navýšenie podlahy, čo si v už existujúcom byte asi nemôžeme dovoliť... Alebo sa mýlim? Vďaka za radu!
Odpovedať
@apple2012 Vodnú podlahovku musíte zaliať do poteru - už tento sám osebe má cca 55 mm. Dlažba 16 mm + lepidlo 5 mm. Pod poter aspoň symbolickú tep. izoláciu, aby ste nekúrili susedom či do zeme. Ak nie je možné navýšiť podlahu (okrem tých 2 cm pre cem. dlažbu), tak podlahovka jedine formou odporových vodičov, ktoré sú však na elektrinu, ktorá je drahá. Toto treba mať na pamäti. Ak nie je možné podlahu zatepliť, tak stále je lepšie mať zaplatené teplo cez odporový vodič pod dlažbou, ako studenú dlažbu zadarmo. Čiže nedávať to ako hlavné kúrenie, ale len na spríjemnenie dlažby. Do týchto izieb osaďte radiátory, keďže do nich ide lacnejšie teplo (plyn).
Odpovedať
@blacksr Vďaka! Ešte sa nám na to žiaden odborník nebol pozrieť, takže netušíme, či sa bude dať "ísť hlbšie" a dať tak tú teplovodnú podlahovku. Ale ak nie, tak určite by sme tam dali aspoň tú elektrickú. Lenže ako píšete, asi by to nemala byť jediná forma vykurovania, lebo skrachujeme... :-S A teda pri tej teplovodnej asi zhruba treba rátať, že izolácia+trubky+poter+lepidlo+cementová dlažba= cca 8cm? Chystám sa čítať tieto diskusie, tak uvidím aké pre a proti ľudia píšu, ale podľa Vás je teda to teplovodné lepšie? Nielen z pohľadu ceny, ale aj funkčnosti a pod.?
Odpovedať
@apple2012 pre teplovodnú: dlažba s lep. 2 cm + poter 6 cm + EPS aspoň 2 cm ak sa pod vami kúri, ale treba viac, ak sa nekúri, alebo ste na prízemí, alebo ak je miestnosť vysunutá (5-10 cm EPS určite v takých prípadoch)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ahojte, chceli sme robit v dome vodnu podlahovku + plyn, no zistili sme ze plyn by sa nedal (rozumne) dotiahnut. preto rozmyslam urobit to takto: doska, HY, 20cm eps, 2x12.5mm sadrokarton, rohoze, dlazba/plavacka (hlavne plavacka). je to blbost alebo len scasti? rozmyslam, ze to nebude mat asi velku akumulacnu schopnost, iba to teplo, ktore daju rohoze do sadrokartonu. (myslim, ze to bude lahsie a lacnejsie ako poter.. a mensie = viac miesta na izolaciu) pripadne co by ste mi poradili? dakujem :)
Odpovedať
@blacksr zistili sme, že by bolo možné v byte ísť aj do väčšej hĺbky a teda by bolo možné aj teplovodné podlahové kúrenie. Ale veľa ľudí nás odrádza od toho teplovodného - že v prípade poruchy vytopíme susedov :-S Takže znova =-) DILEMA =-) - elektrické alebo teplovodné podlahové kúrenie v byte??? Vopred ďakujem za názory!!!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Ahoj lduia Potreboval by som poradit ci si myslite : Najprv parametere : Zakladova doska + 100mm tepelna izolacia (pod betonom dosky) + 50mm izolacia pod budocou podlahou Mury 200mm zateplenie vonkajsie + fasada a 50mm vnutorne + vnutorna omietka Strop zateplenie 400mm + sadrokarton Okna - kvalitne 3skla - 6 komorove Rozhodujem sa ake dat podlahove kurenie, ci voda-plyn alebo elektricke. (na pozemku mam obe pripojky) Citam tu kade co a potreboval by som sa rozhodnut. Mam nacitane vela ohladom cien. Co sa tyka mojho domu tak je to 130m2 obytna plocha. Zaujimali by ma aspon mesacne naklady na elekrinu a plyn. Dakujem pekne za kadzy nazor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?