Je lepší bojler alebo prietokový ohrievač?

Zdravím, riešime ohrev TUV v rodinnom dome, a nevieme či je lepší bojler alebo priet.ohrievač z hľadiska spotreby elektr. energie. Veď predsa bojler ohrieva vodu stále, prietokový ohrievač len keď to potrebujeme. Čo je úspornejšie? ( Máme kúpelňu na poschodí aj prízemí, kuchyňu na prízemí, kde bude umývačka ). Poraďe.
Odpovedať
1
2
Ono je to tazko jednoznacne povedat, zalezi na tom, ake budu potreby teplej vody v dome (kolko vas je). Vo vseobecnosti sa hovori, ze prietokovy ohrievac je pre 1-2 osoby, bojler pre viac ako 2 osoby. Skusim popisat vyhody-nevyhody. Elektrika je najdrahsia, co sa tyka kurenia, ak nemate specialne tarify. Bojler: Zohrieva vodu, ked je treba ju dohriat na nastavenu teplotu. Potom dohrievanie vypne a voda v nom postupne chladne, alebo sa spotrebovava. Potom sa opat zapne ohrev. Vyhoda je, ze netreba nan specialny privod elektriky (dimenzovanie silnych vodicov na vysoke prudy), lebo jeho elektricky prikon je relativne maly (2-3kW), pri odbere vody je teplota stabilna, kym sa neminie. Nevyhoda - ked sa voda minie, treba cakat na dohriatie novej (da sa to riesit volbou dostatocne objemneho bojlera). V tomto pripade su stale nejake straty, lebo voda sa stale udrzuje na nastavenu teplotu. Je preto lepsie nastavovat nizsiu pozadovanu teplotu, setri to naklady. Prietokovy ohrievac: Zohrieva vodu len v momente spotreby, takze nemame teoreticky straty zbytocnym ohrevom, v praxi sa vsak teplota vody tazko reguluje pri nizkych prietokoch a tak sa pusta mozno viac vody, ako je treba. Pri zohrievani je vsak vysoky odber elektriky. Tiez stabilita teploty vody moze byt kolisava, nakolko sa reguluje v realnom case a ma to oneskorenie, zvlast pri dlhsich rozvodoch vody (poschodie). Je treba dimenzovat silove vodice a mat dostatocnu pripojku od elektrarni. Treba si to prepocitat a rozhodnut sa, co je pre vas lepsie.
Odpovedať
Este jedna vyhoda bojlera - mozes zohrievat vodu v case nizsej tarify, ak ju mate, co asi ano, ked bude dom pripojeny len na elektriku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
Zhaname dobry obojzivelny bojler (kombinovany, co ma spiralu aj nepriamy ohrev), cca 150-160l. Viete mi odporucit nieco konkretne? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
my máme v byte prietokový ohrievač, ked sa sprchujeme, raz máme teplú vodu, potom ide studená a znova teplá, takže zo sprchovania nemáme žiaden pôžitok :( , kazí sa to, treba to ročne čistiť, čo je veľmi drahé :( na dome budeme mať jednoznačne bojler :)
Odpovedať
My máme kotol so zásobníkom, nemáme samostatný boiler, kvôli miestu, vodu máme teplú v pohode, čo sa týka spotreby el.e, to neviem, uvidíme po odpočte, som spokojná aj s vykurovaním, len sme urobili chybu pri rozvodoch vody, ževraj sa dávajú 3 rúrky . studená, teplá a jedna na okruh teplej vody, lebo ked pustíme teplu vodu, dlho čakáme kým ide z točky. Takže možno nabudúce ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Mali sme prietokový ohrievač - bola to katastrofa, vysoká spotreba a ako píše atanaf raz studená inokedy horúca nikdy nie ideálna voda. Vymenili sme ho za bojler a neviem si vynachváliť... do nového domu tiež jednoznačne bojler.
Odpovedať
@patricia Naši maju urobený bojler na TUV tak, že je to napojené aj na plynový kotol aj na tuhe palivo. Keď kúrime drevom a chceme ohriať vodu tak to len prepneme. a do polhodiny mame horucu vodu. takto to vyuzivame tym tuhym kurenim hlavne v zime. A v lete ohrievame plynovym kotlom. A tepla voda pokial ju neminieme nam vydrzi aj na druhy den. Prietokovy by som ani nechcela - nie je stala tepla voda - sem tam ide tepla a sem tam studena. A ked v lete chces kopu usetrit na energi, postav si zahradnu sprchu so sudom, kopu usetris.
Odpovedať
Profilova fotka
Vedeli by ste mi napisat aj konkretne znacky? Dakujem. :-)
Odpovedať
@ooo Tatramat, Dražice, Ariston, Eliz atď. Je toho kopa. Ešte si premyslite, či chcete zvislý závesný, stacionárny alebo ležatý. A čím chcete ohrievať vodu v bojleri cez výmenník? Solár? Krb TČ? Ja len, že aby bol objem správne dimenzovaný. Ak by sa pridal ešte jeden "had", môže sa teplou vodou z bojlera (nahriatou napr. z krbu) aj vykurovať - do radiátorov, podlahovky. Pre krb / kachle by to však bol príliš malý objem.
Odpovedať
@blacksr a co sa tyka znaciek tak je niektora, ktora je lepsia pripadne horsia? nasla som teraz akciu na eliz 120 litrovy elektricky, tak dumam ci by bol ok
Odpovedať
@ketinecka Neviem, nemám skúsenosť... Určite v našich končinách sú rokmi overené Tatramat (mám skúsenosť) a Dražice. Nad Elizom som aj ja špekulovala, ale nebolo možné vyhovieť mojej požiadavke (nie že by nechceli, ale objektívne, z fyzikálneho hľadiska to nebolo vhodné), takže voľba padla na inú značku. Ale ešte to nemáme kúpené, je to len favorit, ktorý spĺňa moje nároky. Eliz sú bulharskej výroby, majiteľ - dovozca hovoril, že sú bezproblémové. Ale nepoznám nikoho, kto by túto značku mal, takže informáciou zo života neposlúžim... ;-)
Odpovedať
@blacksr nevies nahodou ci tie elektricke maju aj nejake energeticke triedy? lebo som to pri ziadnom nenasla, a kedze je to na elektriku, tak som hladala nejaku hodnotu ze A+ a podobne a nic :-( tak teraz neviem co "koupit a neprohloupit"
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ketinecka V technickom liste na stránke výrobcu by mal byť uvedený údaj o strate vo Wh za nejakú jednotku času. Keď budeš mať vytipované favority, hoď to sem alebo do ip a porovnáme.
Odpovedať
@blacksr vdaka, omrknem a ozvem sa
Odpovedať
Ahoj,nasi maju aj aj čize aj prietokáč aj bojler. Zo skúsenosti s prietokáčom možem povedať,že je lepšie použiť bojler. Ja by som to asi riešil tak,že bojler pripojím na nočný prúd,ktorý ho nahreje v noci a cez deň používaš,ale potom treba dať pozor,ako je oizolovaný,teda koľko teplota unikne za čas,kedy sa nedohrieva. Ešte jedno riešenie je použť pri kuchinskej linke malý bojler 5 alebo 10l,ktorý vodu nahreje za 3 az 10 minút a to v pohode vystačí na umytie riadu a vačší bojler používať na kúpanie. Ten malý sa dá kúpiť z vrchným aj spodným vývodom a dá sa zabudovať aby nešpatil.
Odpovedať
my máme bojler, ale tiež ohrev cez solar. prietokový ohrievač je podľa mňa ozaj tak pre 1-2 osoby.
Odpovedať
My mame prietokovy ohrievac a je to hroza, mame dvojdom a ked pusti svokra dole teplu vodu tak mne hore netecie ani z jedneho kohutika :-( . Takze to, ze kazdy mame po 2 kupelne je v podstate o nicom, nemozu sa 2 sprchovat naraz teplou vodou. Uz len cakam kedy sa stahujeme :-) ,
Odpovedať
my mame maly prietokovy HAKL v kupelni - umyvadlo OK, ale sprcha je hroza...ku sprche su asi 2 metre rurky a ked zapnem teplu, chvilu to trva kym pride...potom je velmi horuca, tak uberiem, ale pride uz zase studena...jednoznacne odporucam skor maly bojler.
Odpovedať
nechcem zakladat novu temu, chcem sa spytat, ci ma niekto solarne ohrievanie len teplej vody. konkretne by ma zaujimalo ci sa da sorany panel pripojit na stavajuci elektricky kotol (160l). v zime kurime na tuhe palivo, takze tam neni problem aby bola tepla voda, skor mi ide o ohrev ked sa nekuri, cize v letnych mesicacoch.
Odpovedať
@vdacny Dobrý deň, pripojiť sa to dá, ak má akumulačná nádoba v sebe ešte jeden výmenník. Neviem, či bude pre Vás investícia do soláru návratná investícia, záleží na spotrebe teplej vody. Myslím, že by stačil sezónny za 1.000 €, na zimu sa odstaví. Tam je možné mať AN aj bez výmenníka, pretože sezónne soláry ohrievajú TUV priamo, predohrievajú ju. Alebo majú svoj vlastný zásobník, ktorý je pripevnený priamo nad trubicami.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
no ja tiez rozmsylam, ci nie je lepsie dom vybavit prietokovymi hrievacmi.. odmysliac si nevyhodu, ze by som potreboval velky isitc (narazova spotreba)... ale je tam viac veci, ako napr.. pracujuci clovek bojler asi velmi nevyuzije (asi tak ako celkovo cely zivot nevyuzije).. porovnaval o niekto fakt podrobne? asi musim zacat googlit.. aj ked asi neexistuje jednoznacna odpoved.. napr: bojler, udrzi teplu vodu dlho, ale pod 50C sa mnozia bakterie.. prietokovy doda "cerstvu" teplu vodu.. pri prietokovom by sa nemuselo cakat, kym dojde tepla voda do kupelne (umyvanie ruk na toalete napr tymto trpi casto, co pocuvam aj od vodarov) alebo to kombinovat? niektore veci len prietokovy a niektore bojler? dalsia vec je, ci potrebuje NED dom dvojtarif? aby bojler zohrieval lacno? proste vsetko toto mi pride, ze clovek studiom zisti, ze premrhal vela casu a neoplati sa to rozoberat.. system nikomu nedovoli ho oklamat a nezaplatit svoju dan (vo forme energie za komfort, vseobecne, ci uz nalejem tie peniaze priamo do SE alebo vyrobcovi FV, to je fuk, zaplatim tak ci tak) skor ma zaujimaju tie bakterie v teplej vode, ci je potom vobe mozne pit teplu vodu (kedze v byte nie je, neviem ci je v dome, vseobecne ludia piju, ale ktovie ci vedia co robia)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
ja neviem, ale my sme mali v byte prietokovy ohrievac Viessmann, a za skoro 9 rokov sa len raz pokazil aj to len neaka suciastka za drobne...a odkedy sme sa prestahovali do domu s bojlerom, neviem si zvyknut :-| maly objem bojlera- co znaci, malo teplej vody, aj ta nedostatocne tepla 8-( vanu by som z neho nenaplnila. V prietokovym super, sice som cakala kym dosla voda z pivnice, tam sme mali vlastne kurenie, ale potom horuca pokial som len chcela. Precitala som si celu tuto debatu a stale nie som o tej ucinnosti bojlera presvedcena |-| Bude to bungalov, je nas 5 osob, tak uvidim co mi vypocitaju ako lepsie riesenie. Bud extra velky zasobnik alebo prietokovy ;-)
Odpovedať
kedze mala sprchova hlavica ma prietok 5L/min, vacsia 7L/min, tak je potrebny prietokovy ohrievac s prikonom 10-15 kW, a na 360-400V. V cinzakoch nerealne, v dome tiez dost vysoky odber, ak mas 20A istice a 230V (230x20=4600W max.). Ide o ohriatie vody o 26stupnov. Z bojleru sa da tiez spravit prietokovy ohrievac, ked bude zrat zo zasuvky 10-15kW. Voda ma priemernu rocnu teplotu v danej oblasti, na rovniku 28stupnov, SR-nizina 14C. Skusil som 1l vody 14C ohriat konvicou so spriralou na 100C......spotreba 1kW, total 0.111kWh, za 398sec. potom 1L vody 14C na plyne na 100C......spotreba 0.0233m3, za 335sec Ceny elektrika: 0.140145e za kWh, sazdba 1T, z rocneho vyuctovania v 2017, spotreba 3103kWh, platil som 434.87e plyn: 0.4937e za 1m3=11kWh, D2 sadzba pre Nitriansko, vypovitane z roc. vyuctovania -spotreba 1217m3, platil som 600e (malym turbokotlom kurim bojler aj 3 radiatory, ked bezi zere 0.014m3/h) Zaver: ohrev vody plynom je o 25% lacnejsi ako elektrikou Spotreba TUV na osobu 100l za den 40stupnovej vychadza na elektrike 3.35kWh=0.469e (4 osoby na rok 672e), na plyne 0.7044m3=0.3477e (4 osoby za rok 504e). Plynovy kotol vykuri 100L bojler za 15min, ziadne strachovanie po napusteni plnej vani. Rekuperacia TUV pod sprchou ma malu ucinnost, iba 10-15% (udavaju 40%), navratnost pri cene 200e je 10 rokov. Tepelne cerpadlo-vzduch na ohrev vody sa oplati oproti plynu ked je vonku nad 5C, inak plyn, lebo v zime uz nema 50%tnu ucinnost.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dnes už jednoznačne bojler! Veľkosť nádrže a druh ohrevu treba prispôsobiť na miestne podmienky. Samozrejme je dobré mať alternatívne zdroje ohrevu TÚV, lebo sú zvýšené možnosti úsporných riešení pre majiteľa. Platí, že finančne náročnejšie vstupné investície cca o 5 rokov už prinášajú efektívnosť. Ešte toľko, že aj "staršie" systémy sa môžu už dnes za relatívne malé náklady zefektívniť. Najmä tým, že cez WIFI a dodatočne zabudované ovládacie prvky sa móžu riadiť zo Smartfónov. To znamená, že buď "programom", alebo direktívne môžeme aj staršie systémy ovládať a prispôsobiť k našim požiadavkám.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ahojte,prosim vas mame prietokovy kotol,a ked pustim v kupelke vodu tak ide hned tepla ale ked pustim v kuchyni tak trva aj 2minuty pokial dotecie tepla voda,kedze musi to prejst celou pivnicou... Takze moja otazka,oplati sa mi dat radcej do kuchyne ten malicky bojler 10 alebo 15l a nech stale zohrieva vodu alebo radcej pockat tie 2 min.na teplu vodu? Co by bolo v tomto pripade lacnejsie? Ked zacne tiect tepla voda tak ide tepla alebo horuca aku si nastavim nie ako tu niekto pise ze tepla-studena,takze ide mi len o ten cas a spotrebu energie ked napr.10min.tecie voda a umyva sa riad. Dakujem
Odpovedať
Boiler bez diskusie!
Odpovedať
Profilova fotka
@bracho90 To máš tu kuchyňu na druhom konci dediny? Ja mám plynový prietokový ohrievač v kúpeľni, vzdialenosť kuchyne (potrubia) 8m a po otvorení kohútika teplej vody mi tečie horúca voda za 3-4 sec. :-)
Odpovedať
@jamk1 Nie mame gepard 24mkv tusim prietokac,a trubky cca 10m,ked pustim v kupelke tak za par sekund horuca voda,ale v kuchyni fakt 2min,niekedy aj viac to trva :-. =-) A myslim si ze problem je len v tom ze su dlhe trubky.
Odpovedať
Profilova fotka
@bracho90 V ziem a v lete rovnako? Nie je to len tým, že by boli trubky zle zaizolované v stene? Ja mám nejakú Moru prietokový ohrievač 24kW a funguje to tak, že po otvorení kohútika teplej vody v kuchyni tečie samozrejme najprv vlažná voda, čo bola v trubke a potom musím dať ruky preč, lebo príde prvá vlna neskutočne vriacej vody a až potom sa teplota zníži a musím ju studenou domiešať.. A to mám ja riadne "azbestové" ruky, ja nejakú teplotu vydržím. Okrem zlej izolácie ma ešte napadá malý prierez trubiek, teda aj malý prietok a preto to u Teba trvá dosť dlho.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?