Je kúrenie v kozube nebezpečné?

dnes ma kolegyňa poriadne šokovala, dočítala sa niekde na internete (teraz nevie nájsť tú stránku), že pri kúrení v kozube, v miestnostiach, kde je teplo rozvádzané prieduchmi, je vysoké riziko vzniku rakoviny :-( Vznikajú vraj škodlivé látky spojením horúceho vzduchu a prachu, ktorý ide prieduchmi. Neviete niekto o tom? Veď my topíme takmer denne v kozube a jediný prieduch, ktorý máme, je v detskej izbe (na ďalšie pri stavbe neboli peniaze).
Odpovedať
Profilova fotka
nie som odbornik ,len laik, ale....myslim, ze pokial clovek v krbe - kozube nespaluje plasty, drevotrieskyy a pod. ani velmi nie... Ine je, ze krb nasava z miestnosti vzduch, kyslik na horenie, a ak je napr. miestnost mala, zle vetrana, tak moze v miestnosti odsat prilis vela kysliku a tym vznika problem..cloevk sa citi zle... nema co dychat...je dobre si nechat niekde vetranie :) Pozor ale pri otvarani krbu ( zakurovanie a prikladanie) , vtedy by v miestnosti nemal byt ziadny prievan, ani otvborene okno, ani ventilacka, ani zapnuty digestor.... moze sa totiz stat, ze tento prietok vzduchu je silnejsi , ako nasavanie do komina ( napr. digestor v priestore spojenom s kuchynou s vykonom 700m3 :-p ) a vtedy krb dymi a pod.... potom sa ludia stazuju, ze " im dymi krb".. krb nedymi, len kuriča treba vymenit :) to nam povedal nas krbar, velky odbornik a je to fakt tak:) a tiez treba otvorit komin , ked zakurujem :-D co sa tyka tych skodlivín, hmm... o grilovani vonku som to pocula aj citala, ale to sa tykalo jedla...... neviem.. prieduchmi nema ist aky prach, ved to nejde z komína :-N .. takze neviem.. treba spalovat kvalitne suche drevo, ziadne blbosti a pod. a bude to OK :) neboj :) mimochodom, ved popol je ekologicke hnojivo a tusim aj dezinfikuje:)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj..no nechcem strasit, ale v nasej rodine na krb doplatil zivotom otec dvoch malych deti, a jedno z tych deti takmer zomrelo. Otravili sa cela rodina oxidom uholnatym, ktory unikal z krbu. Nikto nevie doteraz preco sa tak stalo pripad nieje vyrieseny. Iste je, ze to bolo z krbu. Ci uz je zle postaveny alebo kde sa stala chyba, to ti neviem povedat. My sme krb nedavali, ale ked si tak vezmes, X ludi krb ma a je to ok. Drzim palce aby ste sa dobre rozhodli a aby sa nestalo nic podobne
Odpovedať
Profilova fotka
aha, sorry, vy uz mate krb nevsimla som si
Odpovedať
Profilova fotka
no, to mohlo byt prave z dovodu, ktory som vyssie opisala... vysatie kyslika z miestnosti... krbom....
Odpovedať
@katrin21 na laika si dobre informativne "namakana"! Mala si veru dobreho ucitela :-D Povodne som chcela krb, ale znami mali okolo neho same sadze, tak som si to hned rozmyslela, kebyze citam tento tvoj vyklad skor, uz by som opat inak rozmyslala :-( :-D (Budeme mat elektricky, co uz....)
Odpovedať
Profilova fotka
tak znamych treba naucit kurit, mame kopec znamych co kuria v krbe celu zimu a ziadne sadze:) inak, je smutne, ze veela krbarov nedava dobre , resp. dostatocne podrobne instrukcie, ako v krbe kurit.. my sme mali riadny vyklad aj sme museli prikladat, aj nam ukazal ako najlepsie a bez problemov ulozit drevo( ziadne pyramidy ,ale taktol..ziadne potrebne drobne triesky, hned velke kusy a horelo to krasne:) ) fakt som rada, ze sme sa obratili na tych spravnych ludi :)
Odpovedať
Profilova fotka
tu je to ulozenie dreva... to v strede je len krbova zapalka:) nic ine:) ani papier nebolo treba, ani triesky :) odvtedy len tak kurime:)
Odpovedať
@katrin21 vilcek?
Odpovedať
Profilova fotka
ano :) treba jednat priamo s nim... super!nemozem povedat ani makke f zleho, velka spokojnost, asi naj co sme doteraz na dome mali :)
Odpovedať
@katrin21 hmm, skoda, u nas je uz neskoro na toto riesit, nemame ani spevnenu zakladovu dosku pod komin, takze je to pase .... vraj ma aj tie elektricke (aspon na nete som sa docitala) tak tam pojdem aspon to omrknut. Ale uz sme odbocili asi moc od temy daniely 15, tak nech sa na mna nehneva, ze tu trepem.... tebe dakujem moc za cenne informacie :-D
Odpovedať
Profilova fotka
;-) dohodni si stretko telefonicky s nim :) len s nim :)
Odpovedať
@katrin21 OK, niekde mam este jeho vizitku (este ked som chcela klasicky krb) aj som bola u neho na firme, nebol tam, len taky nejaky mladulinky. .... takze len s nim, fajn! Dik
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ano, ja som mu aj hovorila, ze niektorí ludia odisli, lebo ze tam ma slaby personal.. odpoved bola: ten personal ma len dohodnut stretnutie so mnou...ze je velky problem najst aj sikovyny, aj komunikativny presonal....lebo on tam nemoze sediet stale :) ze kupit krb nie je ako ist do Tesca a ukazat tento ..... treba o tom posediet, rozpravat, a tak... vela veci ovplyvnuje , aky krb clovek bude mat :) my sme nastastie od zaciatku jednali len s nim, takze sme sa vyhli tym ostatnym, tusim len baba uz tam je.... fakt nebanujem...
Odpovedať
@katrin21 nuz ano, presne ako hovoris .... keby sa mi ten "personal" trochu povenoval, nehral sa na PC a ledva na mna pozrel - "bozinku, co otravujes", mozno by sme trochu pokecali a nenechala by som sa "opantat" nedobrym sadzovym kurenim ...
Odpovedať
Profilova fotka
asi tak.. ja som mu to povedala, ze takto to ludia vnimaju, a on odpovedal, ako som napisala.. ze bohuzial, len dohodnut stretko.. ze nevie najst schopnych ...tak ze uz sa obmedzil len na dohodnutie terminov cez nich... ak robia ine, nemali by... no, ved skus aj s tym elektrickym, mozno nieco poradi, vymysli :)
Odpovedať
@katrin21 jojo.... uz som "namotana". V utorok pohladam tu vizitku, mam ju v robotke. Ak by som ju nenasla, mozem ta oslovit ipeckou?
Odpovedať
Profilova fotka
ja ta nenamotavam :) idem kuk farmara... celkom sranda... :-D drzim palce, dobre vybav :) jasne, oslov ma kludne :)
Odpovedať
Baby ja milujem kúriť v krbe... :-D .Muž zohnal len paletu dreva a ja som ju už dávno minula.Tak dnes nám prinesú zase.Vobec nemáme vnútri sadze ani dym a máme prieduchy a je z nich fantastické teplo.Ja som veľmi spokojná.Akurát mám špinu z dreva,ale chcem si kúpiť taký pletený koš na drevo a potom to bude paráda.Síce mám tiež obavu,aby sa niečo neprihodilo,keď v správach dávajú stále,že zhoreli domy od krbu,ale tak dúfam,že to majstri urobili poriadne.
Odpovedať
Profilova fotka
prieduchy : vykuruje sa nimi už tisícročia a ľudstvo nevymrelo, je to ten istý vzduch, ktorý dýchame v miestnosti, zohriatím sa zničia len organické látky a zníži vlhkosť. Používanie spotrebiča na pevné palivo má svoje zákonitosti, armáda išla až tak ďaleko, že pred spánkom sa museli kachle zahasiť a vyčistiť. Dôvod bol jednoduchý, spaľoval sa vzduch z miestnosti (a ešte iné). Preto dobrý krb nie je závislý na prívode vzduchu z vykurovaného priestoru, ale má vlastný prívod zvonku. To požaduje každý dobrý krbár. A každý stavbár ho preventívne urobí. Plameň krbu je najkrajší televízor.
Odpovedať
@katrin21 to stále máte také krásne čisté sklo na krbe? Ako často ho čistíte a s čím?
Odpovedať
máte krb prepojený aj s kúrením? alebo len prieduchy?
Odpovedať
Profilova fotka
jan,samozrejme,nas krb ma nasavanie vzduchu aj zvonku daniela,mame ho ciste,dostali sme original ku krbu nejaky c4stic,ale este sme ho nepouzili.vcera sme ho ale trochu zaspinili,lebo sme tam nalozili drevo,co malo byt suche a nebolo,takze humus. Ale stale nie je nejake spinave moc.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?