Je krb dobrá vec v bungalove?

Dobry den, mame projekt z Euroline-u a je v nom navrhnuty krb. Najprv sa nam to pacilo, teraz sa nam ta polozka zda dost vysoka. Planujeme podlahove kurenie. Je krb dobra vec v bungalove? Zide sa ci je to len taky doplnok? Aky typy su? Aky je kvalitny, vhodny a cenovo dostupny? Je nejaka moznost urobit len akusi predpripravu na krb, ze dat spravit komin, ale nevymurovat a ak by sme sa neskor rozhodli, tak by sme ho dali dorobit bez toho, aby sme museli burat pol steny? Ak sa pytam hlupost, prepacte, ale vobec tomu nerozumiem. DAKUJEM.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
prosim, nezakladaj temu, ktorych je tu uz milion !!! krby ano alebo nie... fakt nema zmysel stale to iste popisovať, co sa tu uz riesilo a da sa to najst.... :) hladaj cez forum , napis si tam krb, alebo dať si krb? alebo co chces, a ono ti to najde milion tem :) tak sa mozes spytat v nich :) osobne som nazoru, ze krb je dobra vec ... Samozrejme,aj v bungalove, preco by nie.. zalezi aky mate dom,ake tepelne straty a kolko chcete do krbu investovať ... osobne zastavam nazor, ze ak nema byt krb kvalitny a dobre služiť a byt spraveny odbornikom, tak radsej ziadny krb , lebo kutyil s.r.o. sa nemusi vyplatit a lacna vložka moze ( nemusi) dymit a robit viac starosti , ako osohu... da sa spravit aj tak, ze pripravis komin a veci s tym suvisiace, a potom uz len dostavias neskor,ale bude ti tam vidno hore zo steny kusok tu cast, kde sa napaja krb ( kozub) na komin rurou... ak ti to nevadi, tak pohoda uzitocne temy.. pytaj sa tam :) http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... http://www.modrastrecha.sk/forum/ine-... http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Profilova fotka
este som nasla toto.... pre teba dobre http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... @mia27
Odpovedať
ako kedy dorobit? ked uz bude vsetko tip-top zariadene, tak potom este robit spinave prace?
Odpovedať
Profilova fotka
@vlado35 ake spinave prace mas na mysli? u nas ked boli krbari, tak ani neviem, ze tu boli.. vsetko si pozakryvali a vsetko povysavali a upratali, ani len prach som nemusela po nich utrieť... takže ono sa to da.. Ale uznavam, ze nie kazdy krbar ( a celkovo majstri) maju taky pristup..ale inak sa to da... existuju kartony, aby sa dalo vsetko pozakryvat a tak.... a ved to sa len sklada, jedine spinave je na tom potom omietka :) @mia27 ozaj a uz mate postavene, ci len idete?? lebo ono pod krbom musi byt pätka - vybetonovana plosina , pre spevnenie a kvoli nosnosti... urcite nie len tak poloziť krb na poter :-p to nie.
Odpovedať
@katrin21 dakujem. este len staviame. asi ho teda nedame urobit :-(
Odpovedať
:-( .
Odpovedať
Ja ked budem veľká tak krb bude,teraz máme jalový :-( .to zn.že neni tam vložka,taký o ničom.
Odpovedať
Profilova fotka
@mia27 a preco si sa teda rozhodla, ze nie? kvoli financiam? minimalne treba ratat pri lacnejsej vložke akej takej kvality okolo min .1000E robota a material je do 2tis s obstavbou a pod.... takze rataj, ze keby , tak 3 -3,5tis E urcite.. no a potom uz len vyssie , ak je vložka drahsia....
Odpovedať
@katrin21 ano, hlavne kvoli nim.
Odpovedať
a co tak krbove kachle? Tie su omnoho lacnejsie. Alebo spravit komin, zaslepit ho a po dosetreni spravit krb...
Odpovedať
my máme bungalov, a máme krb ktorý je napojený na podlahové kúrenie aj na vodu, je to tá NAJ vec ktorú máme na dome :) fakt.. krásne nám to vyhreje celý domček, a krb nás vyšiel okolo 2tis. ...
Odpovedať
@mia27 Je veľmi dôležité aby bol krb situovaní v strede domu. Pred rokmi som rozmýšľala ako ty. Tiež som si vedela za tie peniaze predstaviť milion iných vecí. Chcela som krb, ale nie len ako doplnok interiéru ale ako skutočnú alternatívu vykurovania. Prvotná investícia bola v tom čase veľmi vysoká, vyšiel nás 140 000,-Sk v roku 2008. Robil ho ozajstný odborník a slúži ako hlavný zdroj vykurovania. Za 5 rokov sa táto vysoká investícia vrátila a to sme dom nezateplovali. Moje ročné náklady na plynové podlahové kúrenie sú cca 250,-€ ročne. Realizácia krbu bola pre nás to najlepšie rozhodnutie!
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bubulka722 A ročne spálite 20 metrov kubických dreva, ktoré treba zaplatiť, doviezť, píliť, štiepať, skladovať, nosiť dovnútra. Potom vynášať popol, a ten prach a špina z toho všetkého... Romantika... Poobede zakúriť, večer naložiť, aby bolo aspoň 28 stupňov, do rána pohasne, tak vstávať do 15 stupňov. Zážitok. My sme sa toho zbavili. Robiť si z domu a obývačky kotolňu... A nevravím už o tom koľko miesta to zaberá, požiarna bezpečnosť, nebodaj malé deti v dome... Navyše keď nekúriš tak ti komínom ťahá teplo von... A zohnať dobré drevo za dobrú cenu je už dosť problém. Už ma to prešlo. Za tie peniaze môžeš mať izolácie na dva celé domy. To je cesta. Treba to zvážiť z každej strany. Snáď sa dobre rozhodnete...
Odpovedať
Profilova fotka
@roadrunner dobre si urobil, ak si sa takého krbu zbavil :-) Ale ver, že sú aj iné ;-)
Odpovedať
@roadrunner Spotreba dreva je 7 m3, robíme si ho sami. Do kalkulácie návratnosti investície sú zahrnuté všetky náklady, cena dreva, spracovanie, aj doprava. Zakurujeme okolo 17:00, ráno býva teplota okolo 24st. a tá sa zvyčajne udrží až do ďalšieho zakúrenia. Ak je vonku väčšia zima, zapne sa podlahovka. Popol vynášame tak každých 4-5 dní, nie som pohodlná a tú trošku špiny ľahučko povysávam alebo pozametám. Za tú rodinnú idylku nám to stojí a na plyne ušetríme naozaj nemálo prostriedkov. Nemá kadiaľ unikať komínom teplo, to je nemožné. I v prípade PD treba rátať s tým, že si materiály nezachovajú po celú dobu životnosti domu rovnaké tepelnoizolačné vlastnosti, takže by som aj v PD uvažovala o nejakom zdroji vykurovania a najlepšie mi vychádza práve krb.
Odpovedať
@reward Verím. A Vaše remeslo ani nemienim dehonestovať. Ale narážm na to, aký pomer je pri krbe medzi úžitkovou hodnotou a cenou, väčšina ludí ide aj tak po cene, a majú niečo vysnívané ale realita je často niekde inde. Za cca 8 rokov sme sa toho nasýtili. Už som to napísal hore.
Odpovedať
Profilova fotka
@roadrunner žiaľ, Slovensko je zaplavené pseudofrancúzskymi krbovými vložkami, vyrobenými v Poľsku, ktoré nemajú žiadnu účinnosť, ale sú lacné... Stačí sa ísť pozrieť do Rakúskeho baumaxu, to, čo predávajú v tom našom, tam určite nenájdete... A to nehovorím o Merkury Markete... Odpad z Európy... Na Slovensku ešte málo domov zhorelo !
Odpovedať
@reward ;-) ;-) ;-) ;-) a to nie iba MM ale aj kopec malých kamenných obchodov.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan0201 samozrejme ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mia27 nasa krbova vlozka stala 800 eur, ma 2-6 kw, kedze budeme mat poriadne zatepleny dom. obstavbu planujeme cca 500-800 eur (ziadne cacky macky, iba kvadrovy tvar), komin 800 eur (da sa aj lacnejsie :-D ). Ak si das napr. kachle ( http://www.romotop.sk/krbove-kachle-r... ), cena cca 700 eur, tak je to za do 1500 a podoba sa to na krb... u nas to bol manzel, ktory na tom trval, a myslim, ze ked uz nieco staviame, tak preto, aby sme plnili svoje predstavy a priania, takze min. tie kachle by som dala, ak tuzis po ohniku ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
tiez riesime tuto dilemu. budeme mat plynove podlahove kurenie a nejaky ohen. nechceme prepajat podlahovku s ohnom. asi si dame Krbové kachle s akumuláciou. najviac sa mi pacia tieto. http://www.domofireshop.sk/termek/bad... krbom by teplo islo hore kominom. kachle nieco akumuluju. a dame si aj vetranie s rekuperaciou. snad to pomoze trochu presunut teplo aj do ostatnych miestnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@mia27 nerozmyslala si dat kachle??? my mame to a max spokojnost pozri moj album :)
Odpovedať
Profilova fotka
Osobne som do bungalovu za krb ako zalozny zdroj,alebo na obcasne prikurenie a pekny pocit.Inak je to asi fakt dost behacka a otrocina ohladne pripravy a spracovania dreva,ked clovek nechce vyhodit kopec penazi za hotove,nakalane.Kuria tak rodicia,ale su na dochodku,tak maju cas aj na celodenne kurenie a aj pracnu pripravu. Ja kurim obcasne drevenymi briketami.Na sezonu mi staci 700kil brikiet,s ktorymi prezijem prechodne obdobia jesen-jar a obcas na rychle vykurenie,alebo zahriatie sa.
Odpovedať
Profilova fotka
@silviu "krbom by teplo islo hore kominom".... nesúhlasím. Aj krb môže byť akumulačný, dokonca s omnoho väčšou akumulačnou masou ako kachle, prípadne krb hypokaustový, ktorý kúri len sálaním a u ktorého užívateľ nedýcha horúci vzduch a prach. Všetky prenosné krbové kachle sú teplovzdušné, len niektoré zabalia do keramiky, aby mali trochu akumulácie.
Odpovedať
Profilova fotka
samozrejme existujú aj prenosné kachle s akumulačnou masou, no za tie si už treba priplatiť: http://vytapeni.tzb-info.cz/kotle-kam...
Odpovedať
kachlova pec je genialna vec. dlho drzia teplo a vela paliva nespotrebuju.
Odpovedať
@mia27 pozrite si aj norske liatinove kachle Jotul. Videla som ich na fotkach mnohých aj moderných interierov a vyzerajú výborne. Ja si ich idem dať aj s varnou doskou. Nie sú take drahé, výkon majú dobrý, aj spotrebu dreva. Vykuria veľký priestor. Budem ich mat na obcasnu romantiku a ako rezervu na kúrenie a varenie. V bývalom byte sme mali len elektrinu a veru nebolo mi všetko jedno, keď bol na niekoľko hodín výpadok.
Odpovedať
Profilova fotka
u rodičov máme krbové kachle, kto chce, nerobí si kotolnu z obyvacky! len treba rozmyslat ako na to!!!! do noveho domceka s priatlom si davame krb so zadnými dvierkami, takže všetko čistenie a prikladanie bude v garáži. v obývačke bude čisto len krb. a vykúri krásne celý dom. drevo sa dá zohnat aj kvalitne aj v dobrej cene. treba vediet kde nakupovat! mame ho uz asi 6 rokov a nebol najmensi problem
Odpovedať
dakujem vsetkym, tak este prehodnocujeme :-)
Odpovedať
A kolko vyjdu take krbove kachle na komplet? A aky typ, znacku? Kurenie bude podlahove - plyn.kotol.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?