Je dochladzovacia slučka v poriadku?

Dobrý deň. Pred týždňom nám kúrenári namontovali do kotolne dochladzovaciu slučku. Máme kotol viadrus na tuhé palivo. Dochladzovacia slučka by sa mala podľa návodu zapínať pri 97 - 100 stupnoch, my sme to skúšali a zapla sa až keď bola teplota na kotle 140 stupnov. Kúrenári tvrdia, že to tak má byť, lebo v trubkach je menšia teplota. Je to podľa vás tak? Ďakujem za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
začína sa otvárať pri teplote vykurovacej vody 95-97 ° C (max.otvorenie pri 110C°) a tým zabraňuje prekročeniu teploty média - vody nad bod varu pri normálnom atmosférickom tlaku. 140 C je uz pomaly nizkotlakova parna turbina ...tych 140C si namerala ako? Teplota vacsiny kotlovych teplomerov je do 120C.
Odpovedať
Foto toho pripojenia za kotlom by povedalo viac, lebo 140 na kotli, to už je nebezpečná para a s kotlom to dokáže poriadne zamávať. Poistný ventil čo na to "povedal"...?
Odpovedať
@marselitka1 To ako ste takú teplotu dosiahli, to ste museli sondu asi ohrievať horákom?
Odpovedať
@mgx na teplomeri je len do 120 ale ta sipka bola este dalej tamer az pri nule , podla rozpätia to bolo este takých 20 stupnov. @viktor811 teplotu dosiahli kurenari, oni to boli vysklusat ked sme im volali, ze to nefunguje, normalne nalozili do kotla a vyhriali na taku teplotu. @dedo758 poistny ventil neviem, bola som pri tom sama len s kurenarmi a nevyznam sa dfo toho.
Odpovedať
@marselitka1 Skôr ako investovať do dochladzovacích smyčiek, by som investoval do záložného zdroja k čerpadlu a raz ročne si dal skontrolovať poistný ventil za kotlom... Ak teplomer na kotli naozaj ukázal "mimo rozsah", tak to dochladzovanie nebude vporiadku, alebo bude čidlo pripojené nesprávne. To foto... :-)
Odpovedať
@dedo758 bez dochladzovacej smyčky pada zaruka na kotol takže je to potrebné mať + záložný zdroj ako tvrdíš
Odpovedať
@dedo758 Prekúriť v kotle sa pridá aj keď elektrika je funkčná a práve na to má slúžiť dochladzovacia slučka. Slučku nemožno nahradiť záložným zdrojom. Tu ide tiež o to, že poistný ventil vypustí vodu z kúrenia, ktorú treba neskôr doplňovať obyčajne tvrdou vodou ( čo je na závadu) a kúrenie je vtedy na dlhšiu dobu nefunkčné. Slučka také prekúrenie porieši bez problémov.
Odpovedať
Záložný zdroj máme.pridavam fotku.
Odpovedať
@marselitka1 To je divné prevedenie, daj foto kde je zaústená sonda dochladzovacieho ventilu a kde je teplomer.
Odpovedať
divne lebo to ten kotol nema tak je to riešené externe .
Odpovedať
Sonda toho ventilu je zašróbovaná v tom najvyššom T-čku... http://www.sanitaatopeni.cz/deploy/im... Doooosť ďaleko od zdroja tepla... Preto asi tých 140°C na kotli. K Viadrusom sa dodáva ešte taký pripojovací prírubový kus, resp. dva (aj na spiatočku), na ktorý by sa navarilo to dvojcólové koleno a na tom prírubovom kuse bývali 2-3 voľné závity - na vypušťák, na teplomer... - a asi aj na tento ventil, takže bol len 5-10 cm od kotla. Toto mi príde príliš ďaleko...
Odpovedať
Mám taký dojem, že kvôli komínu z toho pripojovacieho kusa, ktorý mal asi 15-20 cm, odrezali práve tie závity, ktoré sa dali na tento účel využiť... Toto som myslel... http://img2.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/... @gkrivanek
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
asi by som zobral infracerveny teplomer a odmeral teplotu pri tej sonde, lebo neverim, ze na tak kratkom potrubi je rozdiel 30C. Ak tam nameras 95-110C aj pri teplote v kotli >120C, tak to miesto je zvolene chybne a milym majstrom to daj prerobit (na ich naklady)
Odpovedať
@dedo758 Možno je tá sonda našrobovaná na hluchom mieste pričom je silno ochladzovaná okolitými medenými rúrkami, ale aj tak by ma zaujímalo ako je to potom dochladzované a kde.
Odpovedať
@dedo758 Už som sa presvedčil, že sonda je na hluchom mieste, tak preto to nemôže správne fungovať.
Odpovedať
Ale na druhej strane sa mi zdá, že sonda má nútený obtok, tak ani to hluché miesto nemusí byť príčina. To treba byť asi pri tom kotle.
Odpovedať
Čiže určite to nemá tak fungovať,že to má ochladzovat pri cca 130 stupňoch? Zavolať koreninová nech to prídu opraviť?
Odpovedať
@marselitka1 Určite sa to musí urobiť tak, aby to otvorilo pri cca 95 st. ináč to neplní ochrannú funkciu kúrenia a a nemá žiaden význam. Volaj kúrenárov čím skôr.
Odpovedať
Profilova fotka
a nech vymenia tie pozinkované fitingy za čierne.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 dochladzovacia smyčka nepoužíva tvrdú vodu?
Odpovedať
@jan45 Pokiaľ je tam použité konope, tak výmena pozinkovaných fitingov nie je nutná
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 použitie medi a pozinku vytvára v systéme kaly, čo s tým má konope? To je organický materiál, ktory na elektrochemický článok nemá žiadny vplyv. Článok nevzniká na spoji ale kontakte vykurovacieho média a plochy súčiastok.
Odpovedať
@jan45 Nemá veľký význam hovoriť o článku medzi Cu a Zn a to z toho dôvodu, že zinok behom krátkej doby na vnútornom povrchu (pôsobením kyslíka vo vode) pasivuje na ZnO, ktorý nevytvára elektročlánok.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 nie som chemik, používam len vedomosti iných. Aj po vytvorení ZnO zostáva polovodič a je shopný výmeny elektrónov, takže je to asi zložitejšie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?