Instalacia T kusu na pex al pex

Ako by ste riesili situaciu, ked chcem do vodovodnej vetvy pex al pex, doinstalovat T kus, aby som mal dalsi vyvod? Jedna sa o potrubie, ktore ide pod poterom, a v istom bode potrebujem vyvod pre volne stojacu vanovu bateriu - preto ten T kus. Alebo sa to riesi nejak inak ? Da sa to len pomocou rucneho lisu za cca 100eur, alebo existuje menej nakladny sposob? (napr pozicat si ho) Pokial len rucny lis, mozno by sa mi zisiel aj pri vodnej podlahovke, keby si napajam rurky na rozdelovac? Pripadne, urcite je rozumne nechat nejaky servisny otvor v betonovom poteri, o rozmere napriklad 20x20cm, ak tam uz ci uz T kus alebo ine riesenie bude ? Problem je tiez ten, ze neviem presny centimeter v priestore, kde ta volne stojaca bateria bude, ale to by som mal vediet dopocitat, keby sa rozhodnem pre konkretnu vanu, alebo aspon konkretny rozmer vane. Vdaka za tipy :)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
su aj skrutkovacie prechodky z alpexu mozes pouzit tie.
Odpovedať
skrutkovacia varianta je brana ako rozoberatelna a nemala by byt "v podlahe". Kvoli jednemu tecku nedas 100€ za lis... ja som mal za 10€ na den pozicany elektricky rems a s tym to bola brnkacka...
Odpovedať
@dusantt treba zavolat vodara a nie setrit na blbosti . Len si vyrabate problemy.
Odpovedať
Profilova fotka
Budes potrebovat viacej miesta ako 20cm nakolko musis truby roztiahnut a nasledne zatlacit ale to je iba kozmeticky detail. Klieste sinpozicaj stacia aj rucne a na to netreba vodara len musis dokoncit robotu inak bude vetva odstavena.
Odpovedať
@gkrivanek pisal som, ze vodar to POSRAL ako prvy, a talkovu skusku si predstavuje tak, ze na JEDNU MINUTU pusti bezny tlak vody z vodovodu a vsetko je OK, lebo sa hodiny netocia. takeho vodaran echcem, DAKUJEM. a nebudem terz zhanat troch dalsich, to by som ani za dva zivoty nedostaval tymito ODBORNIKMI a BEZPROBLEMOVYMI. @wolodymyr ono teraz to mam este otvorene, nezaliate, ten servisny otvor som myslel do buducna a hlavne preto, ze neviem aku presne bateriu tam dam, ci niektore nepotrebuju byt osadne aj do minusu pod podlahu... aj ked v krajnej nudzi, ta kupelna je presne pod technickou miestnostou, cize ponad SDK by som to mohol vyhiahnut tiez.. teraz som to chcel napojit na trasu umyvadla. cize tak ci tak by som niekde T kus musel urobit. ale pokial to teda urobim s lis kliestami, a urobim tlakovu skusku tak ako sa patri, tak by to malo byt ako od vodara, takze asi sa budem zbytocne stresovat.. - totiz neviem kto mi pride do tyzdna urobit jeden T kus.. resp dva T kusy, lebo tepla aj stdena .. v BA sa mozno najde, ale na dedinach je to horsie.. inak nevies nahodou, ako sa bezne napajaju tie volne stojacie baterie? je to riesenie ako bezna bateria? resp asi podla typu baterie (vyrobca) ?
Odpovedať
Inak, ktory T-kus je na toto najvhonejsi? Idealne asi od vyrobcu potrubia, alebo je to uplne jedno ?
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt chapem tvoje rozculenie nad "odbornikom", ale kde beries to presvedcenie, ze si lepsi a nevyrobis nejaku hlupost co ta bude stat potom majland (ad, tcko v podlahe) ?. Ja mam dost odvahy skusat kadeco, ale osobne by som radsej hladal cloveka co vie ako nato a nie sposob ako to spravim sam.
Odpovedať
@majkoj ten vodar tiez pouzival Tcko v podlahe, na inych miestach.. cize potom je cela instalacia uplne zla... lebo rozmsylal som, inak ako Tcko v podlahe, kazdy vyvod musi mat vlastnu vetvu, nie ? co by bolo mozno idealne voci poruchovosti, ale potom zas taham x nasobne vodu.. (aj rury, ale to je fuk, ved by boli lacnejsie nez T kus)
Odpovedať
resp. ono by tam ten Tkus nevadil, keby je volne pristupny (napr v stene, za nabytkom), ale keby rupol, tak ci tak je pruser. nebude to priamo v betone, ale medzi 1. a 2. EPS v podlahe. nedotyka sa nicoho, je tam vzduchova medzera, aj vola, aj ten 9mm izolant na rurach. Ale ten tlak tam bude stale, cize katastrofa, ak to praskne, kdekolvek,ci uz po mne, alebo po nich. alebo sa nastvem, a hodim tam nahradnu vetvu bez T kusov? :D inak preto sa tu pytam na veci, aby som zabranil roznym kiksom a nevyrobil si chybu, neviem si predstavit, co je take tazke na T kus.aj ked, jasne ze to nechcem podcenit, lebo ja v tom budem byvat.
Odpovedať
??? lisovane tecko v podlahe je bezna vec a nicomu neodporuje
Odpovedať
Ako moze rupnut rozoberatelne Tcko v podlahe zaliaty betonom? Robite z komara somara.
Odpovedať
@rkorba ver ze moze. Nie jeden pripad som videl. Este aj lisovany spoj rupol staci turecke alebo polske hovno a clovek byva nad casovanou bombou!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kejsix @gkrivanek @wolodymyr vyuzijem tuto temu na otazku,, naco sluzi izolacia okolo vodovodneho potrubia vpodlahe, ktore je v izolacii? je to kvoli tepelnej roztaznosti? ,, keby ze dam do polystyrenu iba hadicu bez tej penovej izolacie co sa moze stat?
Odpovedať
Ak by si to viedol skutocne v polystyrene (napr davas tri vrstvy a v strednej tahas vodu), nemusis davat potrubnu izolaciu. Nema vyznam. Dilatacia alepxu ulozeneho v polystyrene nepredstavuje problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix no viedol by som to v PS ako vravis ale by som to chcel este zapenit cele,, takto mozem tiez?
Odpovedať
@jblaze ja by som to presne tak urobil, tam nema byt aky problem. Nieje po pevne ulozenie ako v omietke, takze rurka bez problemov
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix super diky pekne ;)
Odpovedať
@jblaze ale niesom vodar, tak uvidime co na to @gkrivanek
Odpovedať
trochu sa tiez spytam, nebude vzduch lepsi izolant, ako pena? :D lebo prave tuto dilemu riesim, pokladam to medzi EPS, a aj ked to mam v tej rurkovej 9mm penovej izolacii, tak neviem ci vypenit vzduch medzi EPS alebo nie, lebo nie vzdy sa mi to podarilo vyrezat dokonale, este som nemal teplovzduch...
Odpovedať
hosi ta izolácia respektívne tubolit je taký lacný , že ho možete použiť na rúru + medzeru medzi vypeniť pur penou. ja by som ho teda určite použil aj keby rura sla v strednej vrstve.
Odpovedať
@gkrivanek bohaca, je to taka analogia k elektrine, kde som doma... tiez ma to taha pouzivat chranicky aj tam, kde nemaju vyznam... je to ako homeopatikum.. neuskodi, potesi :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Pouziva sa to v stenach a podlahach kvoli tepelnej strate a aj kvoli hluku co moze voda v trubke vytvarat... dalej sa to pouziva na rovody vedene vzduchom v stupackach aby nekondenzovala studena a nechladila sa tepla voda
Odpovedať
ako moze 9mm tenka pena zabranit kondenzu studenej vody ?
Odpovedať
normalne, vyskusaj. proti kondenzu staci aj 6mm.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt tym ze izoluje ;-) uz za komancou sa davala pucmola a neverim ze preto lebo bolo luto vyhodit
Odpovedať
No ale kondenz vznika z dovodu, ze sa teple prostredie stretne so studenym predmetom za urcitej vlhkosti, nie ? cize ta pena par milimetrova musi niektoru premennu zmenit, aby toto nevznikalo. A co zmeni, co dokaze taka pena zmenit? teplotu asi nie, kedze pena energiu nevstrebe, ani nevyrobi. vlhkost asi tiez nie, na to nema kapacitu tak potom co tam prebieha, ze je to OK ? pytam sa hlavne preto, lebo tu bol napad, niekde na fore, ze chaldenie vodou, so 16C vodou chladit nemozem, lebo bude kondenz, staci teda izolovat tu chladiacu trubku penou a uz mozem chladit bez rizika kondenzu ?
Odpovedať
@dusantt Musí to byť celé čo najtesnejšie, aby sa zabránil prístup vzdušnej (teplej) vlhkosti na (studený) povrch potrubia a nekondenzovalo to, to je celé... :-)
Odpovedať
Pozrel som ako robili Tkus original vodari na stavbe. Rehau Tkus, v tom bola samotna rurka, ale este ju cca 3cm objimala nejaka objimka tesne pri tom Tkuse, neodfotil som to zial. Tak pokial je tam nejaky montazny navod, tak jedine co si viem predstavit urobit zle je A) nedostatocne zasunut ruru do objimky B) nedostatocne tento spoj zlisujem, alebo ho zlisujem prilis silno este na nieco som zabudol? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt nato tam je ta izolacia :) tie teplotne podmienky pre kondenz budu v izolacii ale kedze tam nieje vzdusna vlhkost tak sa kondenz neudeje :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek nejde o cenu , len je to s tym hrubsie , treba to navliekat, takze nieje to kvoli roztaznosti potrubia? predsa rozdiel mozno 40 stupnov je dost. pri plaste
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?