Infrapanely vs el. podlahove kurenie.

Planujem stavat dom a chcel by som sa co najblisise priblizit k pasivnemu domu. Nemam ale moznost pripojenia na plyn a tak uvazujem medzi infrapanelmy, elektrickym podlahovim kurenim (folialiamy alebo rohozou) a elektrickym kotlom na ohrev vody a vodnym podlahovim kurenim. Zatial sa mi zdaju najefektivnejsie a aj cenovo najvyhodnejsie stropne infrapanely. Niekde som cital ze tym ze zohrievaju predmety na ktore ziaria tak imituju podlahove kurenie a su aj najuspornejsie. Rad by som sa spytal niekoho kto s tym ma skusenosti na jeho nazor. Zaujimaju ma vstupne naklady ( kupa komponentov a odborna montaz) a prevackove naklady najme spotreba energie, zivotnost a servis. Budem vdacny za kazdu radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 keby manzelka nechcela podlahove tak by som dal infrapanely, ci na strop to neviem,, rozne podla moznosti aby pracovali najefektivnejsie,
Odpovedať
Logika mi vraví ze ked dam infrapanely na strop tak mi bude ziarit na podlahu, ale ked dam panely na stenu tak bude ziarit dalej az po dalsiu stenu. Aj tak ma asi viac laka tepla podlaha.
Odpovedať
@gabriel1982 ahoj , len pre inspiraciu , mame 2.NP dom s ročnou potrebou tepla na kúrenie do 15 kWh/m² úžitkovej plochy. Tiež som mal dilemu , aké kúrenie ,ale hlavne ohrev vody dat,keďže náklady na ohrev TUV prevysia náklady na kúrenie. Bol som rozhodnutý pre klasické elektrické konvektory ADAX Neo alebo Clea do každej izby (pripadne ADAX VP KET do horných detských izieb,spálne a hosťovskej izby) a k tomu elektrokotol Dražice OKHE. Nakoniec voľba padla na vodne podlahové kúrenie + EK Protherm raja 6K a na ohrev vody ELIZ Climatik 150 CA++,keďže mame dosť veľkú ročnú spotrebu TUV , tak do 3 rokov by sa mohla vrátiť extra investícia do Elizu. Ak by cena EL. energie stúpla 2-3x v budúcnosti , viem kedykoľvek nahradiť EK Raja za TC. Moje náklady : Komplet podlahovka cca 3500 eur EK Raja 6K + termostaty + so zapojením - cca 800 eur Eliz na TUV - 966 eur + zapojenie , pocitam cca 150 eur
Odpovedať
Nemam moznost plynu. Ako si spokojny s tym ELIZ Climatik 150 CA++? Potiahlo by to aj ohrev aj uzitkovu vodu?
Odpovedať
@romanc Ako ide ten ELIZ?
Odpovedať
@gabriel1982 Eliz zatial este nebol spusteny , ale co sa tyka zapojenia aj na kurenie , tak @pali1711 by ti vedel poradit , kedze on ho ma zapojeny na kurenie a ohrev TUV. Ja som sa pre istotu rozhodol , ze ho nebudem zapajat na kurenie , hoci pri nizkej strate by mohol potiahnut . Ide o to ,ze mame dost velku spotrebu TUV , dost bude vytazeny uz len samotnym ohrevom uzitkovej vody.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?