Infračervené podlahové kúrenie - reálne skúsenosti

Dobrý deň, viem, že to tu už bolo mnoho krát, ale našla som len staré diskusie a chcem aktuálne informácie a skúsenosti, tie z roku 2013 ma nezaujímajú, doba je už inde ;-) K veci...ideme rekonštruovať starý dom, bude zateplený strop, podlahy, múry majú 55 cm, tie sa budú tiež časom zatepľovať, prízemný cca 90m2. V dedine nie je zavedený plyn, hľadáme vhodnú alternatívu kúrenia. Od tepelného čerpadla sme upustili nakoľko vstupná investícia ide úplne mimo náš rozpočet, kúrenie tuhým palivom nechceme z viacerých dôvodov. Vychádza nám z toho kúrenie elektrikou a našla som firmu CALEO, kde ponúkajú infračervené podlahové kúrenie. Nacenili nám to s vykurovacím filmom 130W na 3.500€. Zaujímajú ma REÁLNE skúsenosti ľudí, ktorí to majú. Najlepšie tí, ktorí to dávali do staršieho domu, ako sa im to osvedčilo, aké majú náklady za elektrinu. Poprípade, či by nám vedel poradiť niekto niečo iné, už to riešime mesiace a potrebujeme už k niečomu dospieť. Ďakujem veľmi pekne za odpovede :-)
Odpovedať
1
2
@bajuss1991 spotreba bude presne taká aké sú tepelné straty nehnuteľnosti. Nič viac a nič menej. A náklady teda plus-mínus rovnaké ako keby si tam mal konvektory, infrapanely, elektrokotol, olejové radiatory alebo akumulačky... Ako prvé by som teda poradil urobiť si nejaký posudok, alebo EC. Potom krát tvoja sadzba u dodávateľa elektriny a si v obraze.
Odpovedať
@virnik27, @bajuss1991, píše že nie je zavedený v obci plyn, ostáva teda len elektrina, ak nemá na TC , do staršieho domu by som dal el. kotol a radiátory ,podlahové kúrenie je menej vhodné , nedá sa kvalitne dodatočne zatepliť,k tomu kachle alebo krb ako záloha a pri väčších zimách je to podstatne lacnejšie, klíma nie je pre každého ako pohodové kúrenie, mňa obťažuje , ako nutné zlo ju mám len v aute
Odpovedať
@duzu prosím Vás a viete mi poradiť ako je to cenovo s el. kotlom a radiátormi? Klíma určite nie....
Odpovedať
Caleo ako take je v pohode. Ci to bude vyhovujuce zavisi od montaze a hlavne od spominanej tepelnej straty budovy. Ja mam novostavbu kde je v podlahe 20 cm polystyrenu, strop ma 35 cm vaty a mury su bez zateplenia 50cm. September - bez kurenia Oktober - 35 eur November (s dopocitanim zostavajucich dni) - 85 eur Kurenie mame nastavene niekde na 23 a niekde na 22,5 stupna. Od septembra byvame tak viacej ti nepoviem. Celkovo ale podlahove kurenie je pre nas super. Teplejsia podlaha (pokryte cca 90 percent plochy) a Regulacia teplot v jednotlivych miestnosti. Prijemnejsie teplo ako z radiatorov.
Odpovedať
@virnik27 TC mame nacenene a je to dosť mimo náš rozpočet... dotáciu nám dajú dodatočne, takže na tú počiatočnú investíciu musíme mať peniaze... Ešte som sa začala pohrávať s myšlienkou, že ak tá elektrika je na nič tak pec na tuhé palivo s akumulačnou nádržou do podlahovky...je to finančne náročné? Možno nakoniec predsa len skončíme pri tuhom palive... @mythnick 85€ za november novostavba mi príde teda veľa. To ešte ani nemrzlo. Práve táto odpoveď ma zaskočila a asi budem hľadať inú alternatívu.
Odpovedať
@bajuss1991 presne toto riesim (prvy nastrel ze 11,5tis, potom ze skusim caleo, cena 3,5tis), ale rozhodla pre TC inej znacky, cena je priazniva, nacenili mi 6 aj 8kW do 4,2tis, su aj lacnejsie Mitshubishi, Atlantis atd.. . Tak predsa ideme do toho... Popozerajte este..
Odpovedať
@hroma prosím vás a aké TC? Vzduch voda?
Odpovedať
@bajuss1991 ano
Odpovedať
@virnik27 máme viacero ponúk na TC a celý systém vrátane podlahovky nejde pod 10.000€, viem že následné náklady sú nízke len tá počiatočná investícia mi príde dosť, dúfam, že vymyslíme niečo lacnejšie, aj keď sa obávam že vlastne nie...dnes sa ku mne dostala info o kúrení s ekohráškom, nikdy som o tom nepočula, nebola by aj to možná varianta? či tam tiež očakávať vysoké počiatočné náklady, že sa do toho neoplatí ísť? už asi len moc špekulujem, ale chytá ma zúfalstvo :-D
Odpovedať
@bajuss1991 skús sa ešte raz zamyslieť nad tou klímou. 2 vhodne umiestnené spolu za možno 3000€ by to vyriešili.
Odpovedať
Nechápem ako môže niekto nazvať uhlie "eko" (hrach alebo fazula). Čistý bordel kúriť s uhlím.
Odpovedať
@logim nikdy som o tom nepočula, preto som sa pýtala, ale už sme od toho upustili... @virnik27 ja si to uvedomujem, ale jednoducho rozpočet nás nepustí, keby sme na to mali, tak ideme hneď do toho. Ale už sme sa rozhodli. Ideme zatiaľ na pár rokov do podlahovky napojenej na elektrokotol s akumulačnou nádobou a krbom. Zase sme síce pri dreve, kam som nechcela dospieť, ale vychádza to v pohode a myslím že toto je zatiaľ úplne zvládnuteľné. Odklepli nám to aj dvaja kúrenári, tak hádam to bude ok...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bajuss1991 ale teraz rýchlo požiadaj admin, aby ti zamkli tému. ;-)
Odpovedať
@bajuss1991 Chcem sa spýtať, prečo také dôrazné odmietnutie klímy? Kúrim tak a a zatiaľ som plne spokojný. Investičné náklady mizerne nízke v porovnaní s čímkoľvek iným a prevádzkové náklady sú porovnateľné s plynom.
Odpovedať
@romciiik aby som vykúril celé podlažie jednou klímou musí ísť ventilátor na vyššie otáčky,všetko otvorené, stále prúdenie vzduchu, nech nastavíš akokoľvek nikdy je nie príjemné , rozdiel tepla pri klíme a vo väčšej vzdialenosti, jediná výhoda je len cena
Odpovedať
Hluk z klímy je reálny, trvalý a existujú zložité pravidlá na jeho určenie ktoré nedodržíš pri stavbe ale zistia sa pri kolaudácii. Nasratí susedia sú bonus. Miestni akožeodborníci ti to nepovedia, pretože toto fórum je o kšeftoch.
Odpovedať
@romciiik viacerí odborníci mi povedali, že v našich podmienkach kde sme kúpili dom sa to neoplatí a zároveň ten hluk si neprosím ;-) ale zisťovala som si aj túto možnosť a úprimne nepáči sa mi, ale ďakujem :-)
Odpovedať
@romciiik Nie je mi celkom jasne sposob vymeny tepla. Pri chladeni klimou chapem, no kureni som mgslel ze tam je len nejaky odporovy drat ktory sa zahrieva Ci sa uplne mylim a ma aj nejaky popisovanu ucinnost viac ako 1 ?
Odpovedať
@bajuss1991 ten hluk je mytus, ja mam infra podlahove kurenie a po 9 rokoch platenia uctov za elektriku som si dal tento rok namontovat 2 klimaticke jednotky mitsubishi, zatial sme v skusobnej prevadzke ale ok, no zima este nebola, viac budem moct povedat tak za 2-3 mesiace. @janopopovec ucinost kurenia tych co mam ja je 5
Odpovedať
@jano2007 Tak to je super, asi vsetko elektricke z ucinnostou nad 1 je lepsie ako ifra, odporaky a pod. Hlavne ked ta klima nestoji majlamd. Tych 5 vyzera super, a nas aj chladenie v lete :)) Aj sused dal do montovaneho sedvica odporaky, ono to vyzera pekne aj s tymi regulacimi po izbach ale hodinu neoklames, ta sa toci. Teraz ma na dvore furu dreva a topi do piecky. Je to sice malt dom do 100m2, izolacie tusim 10cm fasada, okna dvojskla - a to je na elektrinu malo.
Odpovedať
@janopopovec prve leto budeme s klimou absolvovat v 2020, a tie regulacie na infrakureni sice vyzeraju ok ale by si ich nechcel kontrolovat kazdy den zistovat co ti zase deti, manzelka, svokra, navsteva .... na tom ponastavolali a zabudli :-) ja ich mam v dome 11.
Odpovedať
@duzu Nepovedal som že vo vnútri má byť iba jedna jednotka. Zároveň to nemusí byť jediný zdroj tepla. Napr. ja ju používam tak, že je namontovaná v obývačkokuchyni. Ak je vonku zima, býva zapnutá nonstop s nastaveným výkonom ventilátora na 8-10%. Pri takomto výkone je tak tichá, že v pohode spí aj moja drahá s hodne citlivým sluchom, aj keď máme otvorené dvere. Rozloženie tepla nie je 100%, ale na to mám v každej miestnosti termostat pre infrapanely. Predsa len je rozdiel dohrievať nerovnomernosť s pár W ako kúriť interiér výhradne odporovo. @logim Hluk vonkajšej jednotky je vo vnútri nepodstatný. Vnútorná jednotka má nastaviteľný výkon ventilátora a pri nízkom výkone je fakt tichá. (nie som predajca ani nič také, iba používateľ) @bajuss1991 Neviem si celkom dobre predstaviť argumenty tých odborníkov. Tepelné čerpadlá sú hojne používané napr. vo Švédsku, kde sú klimatické podmienky asi kúsok krutejšie ako u nás. Čo sa týka hluku, je nastaviteľný a ako som písal vyššie, nie je nutné aby bola klíma jediným zdrojom tepla. Ale je fajn ju mať, keďže kúri lacno. Každopádne, osobné preferencie sú najpodstatnejšie a vo vlastnom dome sa treba cítiť spokojne, takže chápem aj subjektívny výber :) @janopopovec Funguje to presne ako chladnička, akurát to chladí (odoberá teplo) vonku a odovzdáva ho v interiéri. Lacná klíma ktorú mám ja má COP pri kúrení >4.
Odpovedať
@romciiik ako dokúrenie alebo temperovanie ked tam nie som, to ešte beriem, no byť v takom priestore stále pre mňa nie je tepelná pohoda, mám len ako nutné zlo v aute, COP nad 4? ešte ked je vonku ako teraz 10 st, no pri -15 musí kúriť špirálou @janopopovec ,porovnať to s chladničkou je ozaj len pre princíp ohrevu ,z malého priestoru chladničky odoberá teplo,ktoré je za chladničkou, takže vykuruje priestor kde je chladnička, dobre zaizolovaný a zmena teploty max 15st, v dome máš tepelný rozdiel i viac ako 35st a priestor x násobne väčší , takže musí prečerpať obrovské množstvo vzduchu
Odpovedať
@duzu Klima nema spiralu :-) Aspon ta moja nema a kuri do -20°C. Mozno tie do -30°C uz maju, neviem.
Odpovedať
@duzu dik za vysvetlenie, Tepelnemu cerpadlu chapem, no pri klimatizacii som si vzdy myslel ze len chladi z nejakym COP, a pri kureni pouziva vyhrevnu spiralu s ucinnostou 1. Nevedel som ze aj ona funguje ako TC . :))
Odpovedať
@jano2007 "ucinost kurenia tych co mam ja je 5" To je tak maximalny COP, ktory dosiahnes pri vonkajsej teplote 7+ C. S klesajucov teplotou COP postupne klesa, niekde som cital, ze pri -18C uz byva COP 1, takze to kuri ako priama elektrika. Moja klima napriklad prestava pri -20C kurit. Su aj modely do -30C, ale tie uz predpokladam maju elektricku spiralu, ktora pomaha dokurovat. Ja som si na mojej este vsimol, ze okolo 0C sa zapina vyhrevne teleso, ktore ma spotrebu cca. 100W a vyhrieva vanu a kompresor. Okrem toho musi obcas rozmrazovat namrazu, co tiez znizuje priemerne COP. Realny zimny SCOP ja osobne odhadujem niekde na urovni 2,5-3, ale urcite nie 5.
Odpovedať
@jarosujo nič nemusíš odhadovať všetko výrobca udáva v tech. liste cop5 pri 7C tak ako to udávajú aj všetci ostatni seriózni vyrobcovia
Odpovedať
Profilova fotka
@jano2007 COP a SCOP su dve rozne veci. A to namerane vyrobcom je v labaku, realita byva horsia,
Odpovedať
@jano2007 Ale ved nikto sa nehada, ze vyrobca udava COP 5 pri 7C. To maju +- vsetci vyrobcovia rovnako. Problem je, ze tento udaj ti je uplne zbytocny – je to to iste, ako keby vyrobca auta udaval spotrebu pri jazde 50 km/h dole miernym kopcom. Pre teba je dolezita priemerna spotreba auta, nie aktualna za idealnych podmienok. Co je dolezite, je priemerna teplota pocas zimy v tvojej oblasti. Z mojho senzoru teploty (byvam pri Ziline) boli priemerne hodnoty za posledne 3 zimy (bral som 1.11. – 1.4.): Zima 2016-2017 0,61 °C Zima 2017-2018 1,46 °C Zima 2018-2019 2,35 °C Inak ked na to tak kukam, tak ta Greta ma s globalnym oteplovanim asi fakt pravdu :-D Cize pre nas je dolezite, aku efektivitu maju nase klimy pri teplote okolo 1°C, kedze toto je priemerna teplota u nas pocas zimy (na juhu cosi viac, na Orave cosi menej). Ale aby toho nebolo dost, pri teplotach pod 0°C sa zapina (aspon v mojom pripade) vyhrev kompresora a vanicky (100W cca.) a obcasne rozmrazovanie vyparnika. Takze vypocet SCOP nie je az taka trivialna vec, ale jedno je jasne – urcite to nie je v nasich podmienkach tvojich udavanych 5.
Odpovedať
@jarosujo šak som napísal cop 5 verím že som urobil dobre inštalovať klímu a "infra" bule len do zálohy aj keď bude reálny koeficient 2,5 tak budem rad aj tomu
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?