Infra panely alebo rohoze? (speci situacia)

Je to specificka situacia. Dom je z valkov, k domu je pristavba. V pristavbe bude klasicka podlahovka, kde bude nizka teplota media. (vykurovanie na kondenzacny plyn.kotol) V povodnom dome z valkov musime poriesit vykurovanie v 2 izbach a 1 kupelni. Povodne tam boli radiatory, ale tie nechceme, lebo by sme museli mat nejako viac okruhov teplej vody, kedze v radiatore nemoze byt nizka teplota media ako v podlahovke. Rozhodli sme sa, ze to poriesime elektricky, co by ste odporucili? Izby maju 4,5x4,5m a 5x3.1m + ta kupelna cca 3x3 Na taketo 3 miestnosti kolko by ste predpokladali naklady na vykurovanie elektrikou? cital som ze infrapanely asi menej bude stat elektrina ako tie rohoze, co idu pod plavaj. podlahu Poznamka: dole je plavajuca podlaha v povodnom dome, pod nou dlazba a pod nou uz deka betonova a potom zem ... nemozeme tam velmi izolovat, lebo je mala vyska stropu. Deti tam izby mat nebudu, bude tam len spalna a hostovska izba.
Odpovedať
@atak77 Koľko prekúrite elektriny, závisí od potreby tepla pre túto časť domu. Aká je jej hodnota? Urobte aspoň poriadne zateplenie stropu - zhora zo strany povaly. Cca 30-40 cm vlny. Optimalizovať to nielen z hľadiska potreby tepla a návratnosti, ale aj s cieľom znížiť tepelnú stratu miestností na takú úroveň, aby nemusela ísť do radiátorov voda 80°C a kotol tak mohol pracovať s vyššou účinnosťou. Ostala by som pri kúrení plynom aj v tejto časti. Radiátory treba navrhnúť tak, aby do nich mohla ísť čo najmenej horúca voda - musia mať väčšiu plochu a viac platní. Kotol bude vyrábať takúto teplejšiu vodu a do podlahovky sa namieša zo spiatočky.
Odpovedať
@blacksr ano, na staru cast pojde nova strecha, ktora bude poriadne zateplena. no neviem, ci ten kotol nebude zbytocne 2x teplejsiu vodu vyrabat len pre tie 3 izby, ci to ma zmysel a nebude to stat viac plynu ako kW na elektrinu na tie 3 izby a hlavne aby sme nemuseli tie 3 izby trosku rozbit z dovodu natiahnutia novych rúr na nove radiatory. a este poznamka: jedna z tych izieb bude v podstate prazdna, pre navstevy, druha spalna, tam budeme len na noc a prve roky asi ani nie, kedze mame male deti, oni budu v novej casti spat a my s nimi vo vedlajsej novej izbe.
Odpovedať
@atak77 Ak kotol vyrába teplejšiu vodu, nevyjde viac, ako kúrenie elektrinou. Aj prázdne miestnosti treba temperovať, aby nevlhli rohy nerosili sa okná.
Odpovedať
@blacksr no ved temperovat treba, ale na minimalnu hodnotu, nie na hodnotu, aby bola tepelna pohoda ... tu sa nebavime o kureni plynom vs. kurenie elektrinou, ide stale len o to, ze elektrina = len 3 izby, z toho jedna je kupelna a jedna je izba, v ktorej 90% casu nikto nebude, ehm
Odpovedať
@atak77 No, aspoň na 18°C by bolo fajn temperovať - to uvidíte podľa teplôt povrchov stien a skiel, či sa nebudú rosiť v zime. Ak nie, môžete postupne znížiť temperovaciu teplotu. Ak sa rosiť budú, treba "temperovať" napr. na 20°C. Chcem tým povedať, že takéto temperovanie elektrinou môže stáť dosť veľa peňazí na to, že ju vlastne nik nevyužíva... Záleží od únikov tepla danej miestnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
S takou nádejou som otvorila túto tému, že sa dočítam nejakú skúsenosť s infra sálavými panelmi a nič :-D :-D @atak77 mám pocit, že ani jeden z nás nie je o nič múdrejší :-N Čo ale viem na isto o el. rohožiach...myslím, že je to pomerne nákladné, ak si vezmem, akú šírku majú rie rohože a kolko stojí 1bm...radšej kúpim jeden 300vkový ISP s IP 44 a mám izbu rovnako teplú, ako minúť trikrát tolko € na rohože :-S Plus sa mi zdá (z môjho pohladu laika, ktorý si to len začína naštudovávať) aj estetickejšie mať ISP, keďže sú aj varianty s podtlačou, takže má človek v podstate na stene obraz, čo ho hreje x-)
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 ...my začíname špekulovať s myšlienkou, že upustíme od kotla na pevné palivo, čo bol pôvodný plán a celý dom dáme vykurovať infra sálavými panelmi :-) jeden panel je cca 200€, čo v konečnom dôsledku bude u nás doma cca 1200€ za panely (v podstate cena kotla), len s tým rozdielom, že nebude potrebná žiadna ďalšia investícia do radiátorov a trubiek a espansky a podobných vecí, pri krorých sa bude musieť ešte viac búrať, ako sa u nás už začalo :-D v cene nových el. rozvodov budeme mať v podstate aj kúrenie, takže nemusíme dávať čo ja viem...2000e na el. a ďalších 2000 pre kúrenára. :-)
Odpovedať
@mon777 dakujem za nazor ... :) :) :) u mna je to taka situacia, ze sa stale rozhodujem v novej pristavbe bude vsetko nove, teda klasicka podlahovka a v starej casti domu by som dal to iste, ale sakra, tam mi to vysky nedovolia, tak este uvidim, este mam cas to riesit / este sa len robia zaklady novej casti ... uvidim ... ale od INFRA panelov asi upustim a dam tie rohoze, co sa daju dat priamo pod laminatovu podlahu ... a v kupelni v starej casti urcite to iste - tam sa rozbije podlaha a uvidime co potom ...
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 no neviem. Ja som počula, že tie rohože sú lepšie na prikurovanie, ako na samotné kúrenie len nimi. Neviem, čo je na tom pravdy :-S my sme sa definitívne už (konečne :-D ) rozhodli pre spôsob kúrenia v dome, čiže sme na 110% rozhodnutí pre panely a teraz brázdim po nete a hladám spôsoby tepelnej izolácie podláh a stropov INAK ako podlahovým polystyrénom :-D Ten je na ho*no (známemu po 7 rokoch lahla celá podlaha v dome o 1cm :-N a teraz má nervy, lebo má fugu medzi podlahou a lištami a musí to opraviť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?