Immergas Victrix X 12kW vs Attack small plus

Zdravim, ktory kotol by ste mi prosim odporucili a preco? Potrebujem urychlene kupit do novostavby a neviem si rady. Malo by to byt na podlahove kurenie. Dakujem
Odpovedať
1
2
@lubomird Immergas zeus 26
Odpovedať
@lubomird Ak mas nizkoenergeticky dom, cize dostatocne zatepleny, tak je koli parametrom lepsi Victrix, pretoze ma nizsi minimalny vykon. Na druhu stranu, ten Attack ti zohreje o kus rychlejsie vodu, kedze ma o viac nez polovicu vyssi maximalny vykon, povedal by som, ze bude stihat zohrievat takmer prietokovo, co znamena ze by mohol stacit mensi zasobnik. Dolezita je aj servisna siet, pozri sa ktory z vyrobcov ma blizsie a co najviac servisakov, kotol vzdy prestane fungovat v tej najnevhodnejsej dobe. K tomu, ktory z nich ma lepsi vymennik, ci lepsie cerpadlo sa neviem vyjadrit, ale Attack ma uvedenu vyssiu ucinnost. Co ale moze znamenat kratsiu zivotnost. Ale nemusi. Sofistikovano by vedel odpovedat len technik, ktory montuje a servisuje OBE znacky dlhodobo. Podciarkujem to obe, inak bude jednostranne hodnotenie. Immergas je sice talianska znacka, ale pokial viem, vyraba sa niekde v Poprade, takze sa da povedat ze su oba slovenskej vyroby a dostupnost dielov bude dobra.
Odpovedať
@pivec Dakujem za nazor, ale na co by mi bol kotol s tak vysokym vykonom? Pytam sa konkretne na dva druhy.
Odpovedať
@cache Dakujem. Jedna sa o nadstavbu, ktora bude zateplena- v streche cca 40 cm vaty, steny 12cm EPS. Od podlahy zima nepojde, aj ked tiez bude v podlahe 14 cm EPS, okna s izolacnym trojsklom. Tak ktory? :-D
Odpovedať
victrix x 24 moduluje od 3 kW kuk môj inzerat mam jeden na predaj
Odpovedať
Profilova fotka
Nepoznáme tepelné straty nadstavby. Ten immergas je dodávaný aj s vonk sondou ako pozerám, rozsahom výkonu možno ideálnejší, attack small bude rýchlejšie nahrievať vodu v zásobníku. Ja mám attack kt small a spokojnosť aj s nahrievaním 120l zásobníka TUV....skús ten immergas a daj vedieť ako si spokojný :-)
Odpovedať
Ja mam namontovany vixtrix x12 v spojeni s 300l bivalentnym zasobnikom. Solarna cast este nie je namontovana, takze vyuzivam len asi polovicu objemu. V dome je nas 5, a este sa nestalo, ze by pri srchovani dosla tepla voda, kotol v pohode stiha ohrievat aj prietokovo. Co sa tyka vykurovania, tak vacsinu casu ide na minimalny vykon (28st voda do podlahovky). Izolacie mam podobne ako ty.
Odpovedať
@lubomird Vysoky vykon sa hodi na rychly ohrev TUV. Nemusis zbytocne montovat velky stolitrovy zasobnik, z ktoreho ti bude zbytocne unikat teplo. Zohreje ti len tolko TUV kolko naozaj potrebujes. A spodny vykon ma 3.0kW co je jedna z najlepsich hodnot na trhu ...
Odpovedať
@romanovx0 Hehe. 300L zasobnik. To sa ti pekna kopka penazi straca v teplej vode. Takto velke zasobniky bola moda pred 5 rokmi :-)))
Odpovedať
@pivec Vstupil som si do svedomia, na jar vyhadzujem a davam 26kw kotol s prietokovym ohrevom, alebo radsej vacsi, nech som moderny ))
Odpovedať
@romanovx0 Cim viac litrov tym lepsi adidas ??? Ja by som to vyhodil uz na jesen :-))))
Odpovedať
Chcete setrit , zateplujete podlahy 25 cm eps som steny 20 cm podkrovne izby 40 cm nobasilom a drb..te kotle s prietokovym ohrevom vody co len pustite kuhutik Tuv kotol ide na maximalny vykon a prachy luftom cez komin.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gkrivanek Ako to myslis? Co teda radis?
Odpovedať
@gkrivanek Presne tak, prietokovy ohrev nie je dobry z hladiska uspornosti. Rovnako ani obrovske stolitrove zasobniky horucej vody, ktora cely den zbytocne chladne a peniaze idu tiez do luftu. Z vlastnej skusenosti mozem doporucit kondenzacny kotol s malym vstavanym zasobnikom ako najuspornejsie riesenie ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec Presne tak. Napr takýto je zo všetkých hľadísk najvýhodnejší: http://www.protherm.sk/produkty/plyno... Alebo ak je libo nízky spodný výkon a ochota priplatiť za kvalitu tak http://www.atria.sk/geminox-zem-2-17-... JA zvažujem druhý.
Odpovedať
Predbezne som som rozhodnuty pre Attack Kt small plus. Spodny vikon 3kW, k nemu 80l zasobnik. nechcem aby bol nejak poddimenzovany. Kurit bude do podlahy cca 125 m2.
Odpovedať
@lubomird ja som už dlsiu dobu naklonený rovnakej varianre.ako píšeš. Určite tu zopár ľudí má takúto kombináciu bolo by fajn keby napísali svoje skúsenosti.
Odpovedať
@lubomird Silne pochybujem, že vám ten silnejší kotol ohreje vodu rýchlejšie. Sám mám ten Victrix X12 a 150 litrový zásobník na vodu a keď začne kotol ohrievať vodu, tak na plný výkon ide fakt len prvých pár minút, ale ako teplota v okruhu rýchlo stúpa, tak niekde okolo 85°C (ktoré sú dosiahnuté za pár minút) začne kotol klesať s výkonom, samozrejme aby nevyvaril okruh. Takže ten silnejší kotol to vyhreje rýchlejšie fakt možno o pár drobných minútiek, pokiaľ sa nedosiahne vysoká teplota toho okruhu :-) Ináč osobne by som riešil skôr kotol so vstavaným zásobníkom vody. Takto to mám riešené len preto, lebo dom sme kúpili so skoro novým 150 litrovým zásobníkom...
Odpovedať
@jarpo prečo so vstavaným?
Odpovedať
@jarpo Ten Attack je lacnejsia varianta ked zaratam aj externy zasobnik, ako ten so vstavanym zasobnikom. Navyse miesto mam pren vyhradene. Takze nemam problem. Ten victrix X sa mi trochu zda, ze je slaby.. Ale to len pocitovo, mozno trepem.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird už to že si dal attack tak to bol krok vedľa. Pokiaľ tu bude niekto hovoriť, že 100l zásobníky sa neoplatia tak je asi riadne mimo. Pri tom kondenzačnom kotli je vhodné, aby TUV ohrieval aj v "kondezačnom režime" a to aj TUV. Ak bude nahrievať vstavaný násobník cca 20 až 45l tak skoro vždy nejde v nizsko tepelnom spáde a tým pádom nekondenzuje a správa sa ako klasický turbo alebo atmosferický kotol. A za ďalšie dnešné zásobníky sú už tak zaizolované, že strata tepla za 8hodín pri nepoužívaní vody je o 2C čo si myslím nieje až tak tragické ;-)
Odpovedať
ved som ti ponukol victrix x 24 Kw ten ti slabý iste nieje 8-)
Odpovedať
@dodik85 Lebo čo som počul od viacerých ľudí, tak by to malo byť úspornejšie vzhľadom na to, že je trvale ohriatý len malý objem vody, teda menšie straty chladnutím. A v prípade externého zásobníka sa vždy musí nahriať určitý okruh vody, ktorý nakoniec po dohrievaní len bez úžitku vychladne. A keď je aj väčšia spotreba vody naraz, tak tento vstavaný zásobník sa stíha priebežne dohrievať. Na druhej strane, zatiaľ sa mi zdá, že aj ten Victrix X12 stíha priebežne ohrievať dokonca 150 litrový zásobník, keď som už pár krát počas sprchovania cítil, ako začala stúpať teplota vody. Keď som bol potom pozrieť kotol, naozaj ohrieval vodu.
Odpovedať
@nadro OK expert. Tak aku mas teda spotrebu plynu v lete ty ? Ja mam tak do 6kubikov plynu mesacne, cize asi 0.2m3 za den. Teplotu TUV mam nastavenu na 37C. Kotol ani zdaleka nemusi bezat na plny vykon 26kW ako si to myslis ty. Bezi tak na polovicny az 2/3 vykon. Snad keby som pustil sucasne aj sprchu aj vanu by to bolo inak. Kotol bezi dost vela casu aj v kondenzacnom rezime, hlavne preto, ze nemusi zohrievat zasobnik na vysoku teplotu. Co mam znamych, tak 120L zasobnik musia zohrievat aspon na 45C, ale aj to sa im stava, ze prvy sa osprchuje a druhy uz nema uplne teplu vodu. Kotol to nestiha hned dohriat. Jednak si ten pokles teploty uvedomi az neskor, ked je uz v polovici zasobnika studena voda a potom prilis rychlo klesa teplota a za dalsie velky samostatny zasobnik nie je urceny na rychle prietokove zohrievanie, nema az tak velku spiralu na ten objem vody ako je v pripade maleho vstavaneho zasobnika. Cize potom musia velky zasobnik nastavovat na vyssiu teplotu a pri 50C TUV ti uz nebude kotol vobec kondezovat ... V mojom pripade tu funguje tak, ze pustim vodu v sprche, po chvili sa zapne kotol a zacne pomaly dohrievat vodu, najskor vyssim vykonom a postupne znizuje vykon. A ked spchu zastavim, tak o chvilu vypina aj kotol. Ziadna zbytocna strata energie. V zasobniku zostava len 45L teplej vody o teplote 37C. A ta tam zostava cely den, kotol uz nezapne. 37C tepla voda pri teplote prostredia 25C nevychladne ani o tie 2C za 24h, cize tepelne straty su tam urcite nizsie ako tych tvojich 2C za 8h ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pivec nemám rád keď niekto reaguje takýmto tónom ako Ty "OK expert" A keď už sa bavíme o zásobníkoch tak mám na mysli poriadne zásobníky napríklad také aké má Vaillnat. Tam je ohrevná špirála pri 120l zásobníku o výkone 30kw! a nie ako pri Tatramatke 8kw. Tento zásobník máš pripravený od kotla za 15-20minút a nie za 45min a to, že sa Ti nezapne kotol je len fajn však ani mne, lebo pokles teploty o 2C nespôsobí to, že sa kotol zapína v noci. Pekný večer.
Odpovedať
Clapi uz tu idete do takych detailov ze to nieje unosne pre laika a nikdy v ziadnenej diskusii na konci nieje priama odpoved na danu otazku. Cim tieto fora clovek dlhsie cita tym je z celeho blbsi :-x
Odpovedať
@pivec @all dostal som ponuku na Junkers CerapurSmart ZSB 14-3 C, je v zostave so 120L zasobnikom a termostatom za cenu ako Attack so zasobnikom a termostatom. Ktory kotol by ste odporucili? Attack ma mensi spodny vykon, Junkers ma az 3,7kW.
Odpovedať
@lubomird Ahoj, Ja mám Vitrix 12tku a poviem TI že v živote som nešiel na maximum. Ideš do podlahovky? Tak hľadaj ako ja kotol s najmenším výkonom 2kW a najmenším rozmerom. Kotol mám v kuchyni zarýpaný v stene. Poviem Ti, že pri dobre zaizolovanom dome pri podlahovke aj 2kW je v dnešnej dobe príliš! Nemám ho ale napojený na TUV takže toto neviem posúdiť ale prikláňam sa k názoru že s väčším výkon kotla viac muziky nespravíš.
Odpovedať
@lubs Ten kotol co mas som zvazoval. Tam sa mi ale nezda ten vrchny vykon 12kW. Neviem, ci by stihal dohrievat vodu v pripade, ze by sa napr niekto dllllho sprchoval, toho sa bojim. Jasne, idem do podlahovky. Vykurovana plocha 125 m2, polozenych 680m rur. Ten Attack vela ludi oodporucilo, vraj aj Junkers je mercedes medzi kotlami, ale zo skupiny Bosh, teda ze su tam drahe diely. Co sa tyka izolaciii, mur 300mm s 12 cm EPS, plocha strecha so 40 cm vaty, podlaha 18cm EPS, okna s izolacnym trojsklom..
Odpovedať
@lubs Zase to s tym spodnym vykonom neprehanaj. Predsa nechces aby kotol stale kuril. Ved to zbytocne huci a zozerie to vela elektriny. Mne kuri kotol tak 1-2h denne a ide tak na 8kW.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?