Hybridné tepelné čerpadlo

Čo si myslíte o hybridnom tepelnom čerpadle Daikin Altherma Hybrid? dobré riešenie do chladnejších oblastí Slovenska, pre tých čo majú zavedený aj plyn? alebo sú tieto hybridné tepelné čerpadlá krok vedľa?
Odpovedať
Profilova fotka
Kolegovi to SPP zacal nukat, samozrejme cenu nikto vopred neprezradi. On ma kotol a pytal sa ma ci sa mu to oplati, zmenit, ale ak som dobre videl na zahranicnych strankach stoji to cez 10k za 5kW model :)
Odpovedať
@majkoj hej vyskočila mi reklama od SPP, preto som sa pýtal, dovtedy som nevedel že existujú aj nejaké hybrdiné. http://tlacovespravy.sme.sk/ts/5845/u... Tak cenová kalkulácia čo je uvedené na konci tej správy, nie je až taká zlá, ak to bude korešpondovať aj s realitou.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim ta kalkulacia je totalna hovadina :). Budeme velkorysi a povedzme, ze to TC usetri 2c/kWh oproti plynovemu kotlu. Nech ten 4 izbovy dom potrebuje na vykurovanie a teplu vodu 10MWh rocne (budme zase velkorysi : ) ), to je 200€ rocne uspora. Za spominanych 5 rokov je to 1000€ a rozdiel v cene medzi plynovym kotlom a tymto cudom je 5000€ , pripadne 2500€ ak bude dotacia. A to som prehnal potrebu tepla domu a pocital, ze by slo len to na prevadzku lacnejsie TC :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim @majkoj Tiež v tom nevidín veľký zmysel... Keď je vonku zima a má šetriť pri výrobe tepla, tak šlape na plyn... ]-( A za tie peniaze....(?)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
nechcem otvarat nove vlakno, tak obnovim toto Ako sa zmenili podmienky/ceny/kvalita/prinos za posledne obdobie pre hybridne cerpadla ? ak pre samotne kurenie je stale nedostatocny efekt, co v spojeni s moznym chladenim ? vdaka za kazdy ROZUMNY prispevok
Odpovedať
Profilova fotka
@richie co konkretne by sa malo zmenit ?
Odpovedať
@majkoj - ja neviem, lepsie skusenosti, lepsia cena, ..lacnejsie zariadenia .. moznost vyuzit to aj pre chladenie podlahovkou .. len hladam info, nez osadim kondenzacny kotol a prip. klimatizacie ..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Chcel by som oživiť túto tému ohľadom na aktuálnu/predpokladanú budúcu situáciu a cien, čo sa týka energií. Ako som pozeral, aktuálna cena 8 kW-ového setu s kotlom už nie je 10tis ale okolo 7tis (samozrejme +veci okolo a montáž atd). Uvítam názory rôzneho druhu, stojím pred výberom vykurovania do rod. domu, kde mám v projekte KK (Vitodens 200 W)+solár na TUV so zásobníkom, plynovú prípojku napozemku mám. Vopred ďakujem za Vaše názory
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@thommi dobrý a ako ste sa rozhodli,,presne toto riešim.aj ja.Dakujem
Odpovedať
@thommi ešte riešime aj to že by sme solármi vykurovali akumulačnu nadrz ktorá by šla aj do kúrenia,teraz v takýchto obdobiach,by to cez deň nabilo a večer kurime,no a keď nebude stíhať nabehne plynový kotol,ale to hybridné znie tiež zaujímavo,aj sme sa nato dnes pýtali.,tak uvidime
Odpovedať
@sofia223344 Zdravím, ja som sa nakoniec rozhodol pre Protherm Heliotwin (plyn+termický solar) s tým, že mám dispozíciu riešenú tak, že môžem v budúcnosti doplniť TČ alebo to vymeniť za x rokov za hybrid (mám aj pivnicu). Dal som si to naceniť, dostal som cenu okolo 9.000 s montážou (jar 2022), odvtedy mi volali, že ceny išli tiež hore, cena montáže bola len na chladiarenskú časť....takže nakoniec som kvôli financiám dal len KK a budem mať nezávislé krbové kachle, keby niečo.... Tento hybridný systém má aj Immergas, aj Wolf aj ďalší...atď....len som sa trochu obával komplikovanosti riadenia a veľa možnosti, čo sa môže pokaziť... Ale stále to považujem za velmi rozumný systém na zníženie spotreby plynu, samozrejme keď niekto už má hotovú prípojku...stále to vychádza lacnejšie, než len keby niekto dal len samotné TČ, lebo to čerpadlo netreba nadimenzovať na tepelné straty budovy pri hlboko mínusový vonkajších teplotách - tam už potom zapína KK, a zároveň sú dve plnohodnotné alternatívy na kúrenie, TČ/plyn, keby jedna možnosť vypadla. Ten ohrev akumulačky cez solár na kúrenie Vám podľa mňa nebude fungovať, práve už aj v tomto období budete radi, ak Vám solár zohreje/predhreje TUV, nie to ešte vodu na kúrenie! ... ak teda nemáte plnú strechu termického soláru-potom zase v lete treba doriešiť prebytky teplej vody alebo to vhdone tieniť.... Ja dávam len jeden velký panel na teplú vodu (sme len traja) 1,2x2m drain back, ten zvolený kotol má 150 l solárny zásobník už v sebe, tým pádom TÚV mám poriešené, a neskôr možno dám na strechu fotovoltické panely....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Obnovím tému. Má tu niekto reálne skúsenosti s Daikin Altherma Hybrid? Ide mi o výmenu zdroja tepla v existujúcom dome, momentálne sa v ňom vykuruje 20kW kondenzačným kotlom do radiátorov, výstupná teplota vykurovacej vody z kotla pri exteriérovej teplote -12° do systému radiátorov je 53°C, ohrev TÚV kotlom do výmenníka v 100l zásobníku TÚV. Zaujíma ma či je možné nejako určiť reálnu úsporu peňazí na prevádzku (vyčísliť), či sa to zariadenie prepína medzi zdrojmi samo, zložitosť nastavovania resp. obsluhy, či je možnosť to napojiť na nejaké vnútorné klimatizačné jednotky ktorými by sa dalo v lete chladiť, či by to vedelo aj kúriť tými vnútornými jednotkami a radiátormi zároveň, ako napojiť tie jednotky (nejaká špeciálna vetva s chadivom alebo to majú byť rúrky s kúrenárskou vodou) atď. https://www.teplochladno.sk/hybridne-... Ďakujem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?