Hrúbka trubiek na TUV

Ahojte strecháči, riešim akurát rozvod vody na TUV po dome. Môj plán bol spraviť v technickej miestnosti vedľa bojleru rozvádzač na teplú a studenú vodu. Podobný ako na kúrenie. Odtiaľ by boli natiahnuté trubky s ventilmi na všetky miesta kde bude voda v dome. Chcem si vedieť odstaviť vždy len konkrétnu miestnosť prípadne časť domu. To som riešil s kúrenárom a povedal že to je v podstate OK. Plánujem to robiť z plastohliníku a tak aby som nemal v podlahe žiadne spoje. Našrobuje sa plastohliník do rozvádzača a na opačnej strane sa nalisuje mosadzné kolienko ktoré pôjde rovno na batériu. Kúrenár mi ale navrhol trubku 16mm že podla neho to bude stačiť keď to takto bude z rozvádzača. V obchode mi ale povedali ze oni by asi dali 20mm plastohliník. Lebo že keď sa budem v kúpeľni sprchovať a náhodou niekto spláchne záchod alebo umyje si ruky tak mi veľmi klesne tlak vody. Všetky vzdialenosti sú do 10m Aké ste dávali priemery trubiek? Prípadne má to niekto takto spravené? Ďakujem
Odpovedať
@kexo64 ak pojde z rozdelovaca ta 16mm bude bohate stacit. 20mm sa pouziva ked sa rozvody tahaju klasickym sposobom.
Odpovedať
@kexo64 Ak bude jedna vetva napr. na kúpelňu a v nej 3 vývody SV, tak treba 20 rúrku. Na jeden vývod 16 stačí...
Odpovedať
Profilova fotka
@kexo64 - mam v starom prerobenom dome 2 skladane rozvadzace v tech.miestnosti (garaz), jeden na teplu a jeden na studenu vodu. V kazdom 4 vyvody. Rurky som tahal vsade 20mm, lebo na jeden fuz mam viac ako 1den vyvod. Ak 16mm, tak by bolo lepsie urobit okruh do nastenky by ti vzdy isli 2 vyvody, takze aj keby si mal spotrebu na 1 mieste, druhe by to tlakovo neovplyvnovalo. Kludne to tak spravim v novom dome, zaroven nemas problem s tym, ze ti stoji voda v okruhu bez spotreby. Odstavenie vody staci pri kazdej nastenke urobit 1 ventil a uzavretim 2 ventilov mas prislusny spotrebic bez spotreby bez toho, aby bol cely dom bez vody.
Odpovedať
Ahoj. Takto vyzera rozvad u mna. 16mm ale vnutorny.
Odpovedať
@kexo64 mám to rovnako urobené a robil som to z 20 mm plasthliník. Mne vodár povedal to čo tebe v obchode, že v 16 je slabý tlak. Daj 20, rozdiel vo financiách je úplne zanedbateľný.
Odpovedať
Ďakujem za info, takže natiahnem to z 20mm. Z bojleru a z vodárničky ide tuším 3/4" alebo až 1" to pôjde do toho rozvádzača. Malo by to hádam stačiť. Už keď to rozoberám, aký tlak používate v domácej vodárničke a akú veľkú vodárničku máte? Rozmýšľal som nad 80L vodárničkou sme 4-5 ľudia doma, tá by mala dať jednorázovo 25L kým spustí ponorku. Tlak asi 4,5 baru podľa vodárničky. Keby nastavím 4,5 baru tak na poschodí to bude 4bary a to by malo byť OK pre všetky zariadenia. Ona tuším aj zapína pri poklese 1,2 baru takže tlak vody bude kolísať od 3,3 do 4,5 baru. Máte to aj vy tak alebo máte iné skúsenosti?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?