Hrubka potrubia na pripojenie rozvadzaca a tepelneho cerpadla

Profilova fotka
Mam dilemu aku hrubku potrubia pexalpex pouzit na prepojenie tepelneho cerpadla a rozvadzaca pohlahovky. Podlahovka ma 10 okruhov a celkova plocha je 120m2. Dlzka potrubia od TC po rozvadzac je 11 metrov. Zvazujem dat 32x3 mm hrubu ruru bez tvaroviek. Predajca TC odporuca 32 mm a kurenari 26 mm ruru. Aky priemer rury je vhodne pouzit?
Odpovedať
@bookeeper 32 je OK, pouzitim vacsieho potrubia znizujete rychlost kvapaliny v nom a tym padom aj moznost vzniku hluku prudenia. Pokial 32 ohnete tak ako potrebujete aj bez tvaroviek, nieje dovod ich davat, kolena maju vacsie tlakove straty a nizsiu svetlost, ako potrubie.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix bez tvaroviek bude potrubie v podlahe a stene, pri cerpadle uz budu musiet byt pouzite tvarovky. Dufam ze so strunou ho dokazem vytvarovat do pozadovaneho tvaru, resp. Len na dvoch miestach kde pojde potrubie z podlahy do steny.
Odpovedať
@bookeeper Zalezi, kolko mas na ten ohyb miesta. 32 je uz celkom tvrda rura, tam Ti je struna zbytocna myslim si. Na to treba silu dvoch bykov, aby to clovek zlomil.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix obe aj 32 aj 26 mm maju rovnaku hrubku steny, neviem ci je az taky tozdiel v ohybe. Si skusim tu 32 mm, budem spokojnejsi. Dakujem za radu
Odpovedať
@bookeeper Hrubka steny je jedna vec, ohyb priemeru druha :-) Ved uvidis.
Odpovedať
Profilova fotka
@bookeeper 32 z vyroby je v navyne asi o priemere 60 - 80 cm......podla toho mozes vychadzat
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 v takom istom navine je aj 26 mm.
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 plasthlinik chcem prave preto aby pod podlahou nebol ziadny spoj.
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 32 sa dodava tiez v roliach, ano dlzka potrubia ku rozvadzacu je takmer 11 m to preto, ze je dom podorys do L a technicka miestnost je prave na rohu domu. Ide mi len o to ci sa da ohybat ta 32 pruzinou. Resp. Ci to niekto robil.
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 maju pruzinu aj vnutornu aj vonkajsiu, neviem ktoru objednat. Asi skor vnutornu by som vzal.
Odpovedať
@bookeeper Vnutorna sa da pouzit len pri kraji...
Odpovedať
@bookeeper Prečo si to neáš urobit kurenárovi?Lisovane spoje sa robia už dlho a pri správnom postupe žiaden problém nebol samozrejme ak použiješ kvalitne lisoavacie fitingy a kvalitnú mašinu na lisovanie.Ak chces dat plast hlinik,daj určite DN32,neviem si predstavit ako to ohneš do skrinky rozdelovača,lebo pri ohybe ti vznikne velký oblúk,predsa to nieje 16.My davame Cu ,alebo uhlík ocel DN28,kde máš min odpor prudenia,nie ako pri plast hliniku,tam ti velký odpor robia použité fitingy,ktorý maju menší priemer ako samostatná rúrka. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
No jo presne do bodky ako hore napisane.
Odpovedať
Profilova fotka
@robo28w To prečo si to dám alebo nedám urobiť kurenárovi je na inú diskusiu :-) Plast hliník práve preto, ako som už vysvetľoval aby bolo všetko urobené z jedného materiálu a po ďalšie nechcem spoje pod podlahou, to či sú bezpečné, alebo nie je taktiež na inú diskusiu :-), každopádne veľmi pekne ďakujem za radu. Čo sa týka ohybu výrobcovia deklarujú pri použití pružiny, že polomer oblúka je 5x vonkajší priemer potrubia. Pokiaľ by to tak bolo neobávam sa toho že my to tam nevojde. Pýtam sa len či má niekto skúsenosti s ohybom 32 mm za pomoci pružiny? Tiež či samosvorné fitingy a šrobenia majú menší prietok ako lisovacie?
Odpovedať
@bookeeper áno ak srobovacia ma menší prietok a hlavne pri kúrení začali tiecť gumičky. Ako si to urobíš je na tebe, keby sme mali riešiť spoje ci začnú tiecť, alebo nie asi by sme neurobili nič. Dokonca ani vodu s pozinku co sme robili pred 20 rokmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@robo28w Bol som porovnať lisovacie a šroubovacie a oba majú rovnaký vnútorný priemer. Použitie jedného alebo druhého zvážim nakoľko budú umiestnené tak, že sa ku nim bude dať kedykoľvek dostať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?