Frekvencny menic pre ponorku

Ahoj. Poprosim nazory a skusenosti s frekvencnym menicom na ponorne cerpadlo do vrtu cca 80l /min Cena tychto menicov aj so senzorom prietoku je okolo 300 € Su to podla vas vyhodene peniaze ci nie Vdaka
Odpovedať
@gkrivanek Toto som riesil presne pred par tyzdnami. Studniar mi bez vahania odporucil drahe talianske cerpadlo a frekvencny menic, cela hracka aj s montazou 1250€. Na to, ze s tym chcem len polievat (nie celorocne voda do domu) 30l/min. sa mi to zdali astronomicke peniaze. Frekvencny menic ma cosi do seba, ale otazne je, ci to vyuzijes. Takze sme to poriesili cerpadlom presne ulahodenym na danu zavlazovaciu sustavu, hlbku vrtu a minutovu vydatnost - ta sa nesmie dlhodobo prekracovat, bo poskodis vrt aj stoky. Celkova cena bude niekde na polovici. Keby som potreboval 100% istotu vody, na WC a podobne do domu, tak by som kupil aj menic. Cerpadlo ST 1007 230V, k tomu tlakova jednotka Grundfos PM1. Vetvy zavlazovania nastavene presne k danemu tlaku a prietoku.
Odpovedať
@gkrivanek Bude sa tým meničom aj niečo regulovať, alebo je to len ochrana proti chodu na sucho a bez expanznej nádoby? Čerpadlo je na 230 alebo 400V? Hĺbka vrtu...? Možnosť expanznej nádoby...? Sigma EVGU, tlakový spínač, ochrana proti chodu nasucho a 100 litrová expanzka... ja som verný klasike... :-)
Odpovedať
@dedo758 v mieste kde si robim dom nieje ani plyn ani voda len nastastie elektrika😃 Takze studna je jedina alternativa. zo studne bude napajane vsetko od zavlazovania po baterie atd. hlbka studne predbezne 30m Cerpadlo 220V Expanzka 5l s menicom bez neho 100l Menic cez prietokomer podla potreby pridava a ubera vykon
Odpovedať
Priklanam sa k tomu menicu aj z dovodu ciklovania cerpadla.
Odpovedať
@gkrivanek Cyklovat = myslis caste zapinanie? Cyklovat bude s menicom ci bez. Jedine, co ti zabrani cyklovaniu, je ta tlakova nadoba. Ale ta zase sposobuje kolisanie tlaku. @dedo758 Samozrejme, ze sa bude regulovat, ved nato ten menic je :-) Reguluje otacky cerpadla.
Odpovedať
@matorado ano samozrejme mas pravdu cyklovat bude ale zas nieje jedno ci bude startovat na maximalne otacky alebo na minimalne .
Odpovedať
@gkrivanek No mne bolo povedane, ze frekvencny menic je dobry na usporu elektriny (cerpadlo nejde stale na plny vykon), na ochranu proti precerpaniu studne (mam slabsi pritok, to neni tvoj probem) a na zabezpecenie staleho tlaku, co je dolezite pri zavlazovacich systemoch (na wecku, ci vo vani ti to moze byt skoro jedno). Zivotnost sa nespominala. Laicky si myslim, ze zivotnost je o pocte startov, nie o otackach. A skor odchadzaju kondenzatory spustaca, ako samotne to cerpadlo. Na tvojom mieste (priorita domu oproti mozno tej zahrade) by som isiel do velkej tlakovej nadoby asi, ale ani menicom nic nepokazis. Tolko k tomu.
Odpovedať
@matorado dakujem za nazor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?