Fotovoltaicke panely

Dobry den chcem otovrit novu diskusiu na fotovoltanicke panely kedze technologia sa stala posuva dalej a nie vsetky stare prispevky su stale aktualne. Chceme stavat bungalov na Juhu Slovenska (takze zarucene dost slnecnych dni). Ake su vyhody a nevyhody, aka je priblizna cena, chcem vediet ci sa to vyplati, a ci sa da elektrina vyuzivat v lete na klimatizaciu a v zime na elektricke podlahove kurenie (nie teplovzdusne). A tiez ci starostlivost o to je aj pre lajka alebo velmi zrucnych ludi :). Dakujem
Odpovedať
1
2
5
Dobry den, co sa tyka fotovoltaiky tak na kurenie je uplne nerentabilna,ani ako podpora kurenia.Ako taky vyznam ma na zohrievanie teplej vody a prebytky na vlastnu spotrebu.
Odpovedať
@petra7825 Fotovoltika áno, len je treba vedieť ju využiť. Klimatizácia v lete OK, rovnako ohrev vody. Kúrenie elektrické nie, jednoducho v zimnom období je slnka málo. Prechodné obdobie jar/jeseň, temperovanie RD. FV systém musí prednostne pokrývať spotrebu RD /bežné elektrospotrebiče počas dňa/ a v prípade že je okamžitá výroba vyššia ako spotreba, výkon presmeruje do bojlera, AKU nádrž, na ohrevu bazénu, el. konvektora ... Cieľom je maximálna miera využitia vyrobenej elektriny, pretože len vyrobená a spotrebovaná elektrina znamená úsporu energie. Pre dosiahnutie cieľa je potrebné navrhnúť optimálny výkon systému, zhodnotiť využitie, vybrať jednotlivé komponenty podľa potrieb a požiadaviek na jeho max. začlenenie do ener. systému RD.
Odpovedať
@juel zdravim. takze fotovoltaika sa da vuzivat aj na roznu klimatizacnu jednotku v lete?? urcite vyuzijem dotacie ak budu nejake rozumne :)
Odpovedať
@petra7825 jednoznačne začať na ohreve TUV a potom meničom dodať do vlastnej siete na pokrytie vlastnej aktuálndj spotreby. Odporúčam LOGYTEX na ich stránke sú aj ceny komplet zostáv ;-)
Odpovedať
@jozok rozhodne áno, fotovoltika a klimatizácia je správna cesta, výroba sa stretáva so spotrebou. Ako som písal vyššie je treba nadimenzovať veľkosť - výkon FVZ s ohľadom na spotrebu RD počas celého roka. Dotácia je reálna, jej max . výška 2 550 €, fotovoltika sa konečne dostáva tam kde patrí, na strechy RD a dokonca s dostupnou finančnou podporou. Pre štandardný RD je inštalovaný výkon fotovoltiky 2-3 kWp zvyčajne dostatočný, samozrejme záleží na celkovej spotrebe elektriny, spôsobe kúrenia, ohreve TUV - jednoducho od možnosti reálneho využitia vyrobenej elektriny. Je treba zabudnúť na schému výroby a predaja vyrobenej elektriny DS. To už nefunguje.
Odpovedať
@cvoky8 dovolím si nesúhlasiť, LOGITEX nie je správna cesta využitia fotovoltiky. Základný princíp ohrevu vody s využitím fotovoltických panelov /zvlášť po poklese ich ceny/ je v poriadku, no samotné technické riešenie - zapojenie panelov priamo na špirálu je zlé. Takýmto zapojením nevyužívate potenciál fotovoltiky. Potrebujete regulátor MPPT na dosiahnutie max. výkonu z panelov, bez neho prichádzate o 30-50% výkonu z FV panelov a to hlavne pri zvýšenej oblačnosti, keď je slnka málo. Paradoxom je, že podľa toho čo píšete, "...začať na ohreve TUV a potom meničom dodať do vlastnej siete na pokrytie aktuálnej spotreby..." že práve každý menič obsahuje regulátor MPPT. Takže v reálne ohrejete TUV so stratami 30-50%, za dlhší čas a potom zostávajúcu energiu "preženiete" cez menič AC 230V /ktorý obsahuje regulátor MPPT pre max. ener. výnos/ na pokrytie spotreby RD ... Má to logiku? Nie je je rozumnejšie použiť regulátor MPPT hneď na začiatku, resp. nie je výhodnejšie použiť menič AC 230V na pokrytie spotreby RD a vyrobenú a v reálnom čase nespotrebovanú elektrinu využiť na ohrev TUV, AKU zásobníka, ohrevu bazénu, el. konvektora ... Fotovoltiku v súčasnosti môžete využiť len ohrev TUV /samozrejme s regulátorom MPPT/, alebo v inom zapojení na pokrytie spotreby RD a ohrev TUV .... s meničom AC 230V. Ďalšie možnosti sú uložiť vyrobenú a nespotrebovanú elektrinu nie do vody / v súčasnosti najlacnejšia cesta/ ale do batérie pre jej ďalšie využitie večer či pri výpadku elektriny. LOGITEX je dnes už prekonaný ...
Odpovedať
ale ja bazén neplánujem iba chcem klímu a kúrenie v zime.
Odpovedať
ale ako O tom viac viem tak zisťujem že je to ne rentabilite. Teraz bývam V byte a platím za plyn 39 e. kurime varíme a zohrieva me vodu prietokový ohrievačov. A podotknem že bývame na prízemí krajný byť takže nás susedia nezohrievaju. Za 10 rokov je to 4680 eur a kto my zaručí že to vydrží 10 rokov bez investície?
Odpovedať
@petra7825 ... prepáčte, a kto Vám zaručí že za rok budete platiť za plyn rovnako ako dnes ;-) Inštalácia fotovoltiky predstavuje určitú počiatočnú investíciu / v súčasnosti s podporou OZE/ a tým to končí, už nebudete platiť za energiu, slnko Vám energiu daruje...
Odpovedať
no keď sa ceny zmenia tak potom sa oplatí investovať do alternatívnych zdrojov ale zatiaľ nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@juel zaspamoval si vsetky temy. Vies ze ked ponukas svoje sluzby mas byt PRO? Robit fotovoltaiku nieje to iste ako hackovat figurky. ... Ten poplatok snad zvladnes.
Odpovedať
Fotovoltika je este stale na hranici rentability!!! Solarne kolektory su na tom este horsie. 1 Wp panelu stoji 0.76-0.78 €/Wp. Na juhu SVK vyprodukujete zhruba z instalovaneho 1Wp 1 kW. CEna odobraneho kW zo siete vychadza na 0.12 €-0.15 kW vo VT. To znamena min. 2 roky sa Vam budu vracat iba prostriedky za instalovane W na streche, samozrejme je nutne priratat dalsie naklady na instalaciu (drziaky, ostatne el.instalacie) kde sa mozte dostat na uroven 1.6-2€/ instalovany W, pokial idete na pozicane peniaze tak +j uroky. Na zaver je nutne ratat aj s tym ze v CR uz su prve pripady RD kde FVT panely uz po 5 rokoch prevadzky im klesla vykonnost pod deklarovanu vykonnost. Ano dotacie tie vypocty pekne zvyhodnia ale je nutne zit s tym ze FVT Vam nebude generovat take uspory aby ste dosli k nazoru ze to bolo terno ta investicia. Urcite viac miniete rocne na ovocie a zeleninu :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Zaroven s Vami tu bola vytvorena podobna tema kde aj po dotacii vychadza navratnost 3 kWp pri cene 0.12€/kW vo VT 12.5 roka samozrejme + uroky ak je to na uver. Otazne je aka je zivotnost dalsich sucasti FVT elektrarne, t.j. za aku dobu budete musiet kupit novy menic (800-1000 €).
Odpovedať
@juel Ahoj. Jde zapojit do současného rozvodu elektriky v domě FV elektrárnu tak, aby na to nemuselo být úřední povolení ? Jakým způsobem se zajistí, aby se případný nadvýkon nedostal do sítě ? ;-)
Odpovedať
@praoteccech Áno, systém sa dá takto pripojiť. Zabrániť "pretekaniu" vyrobenej elektriny do siete sa dá riadením spotreby. Inštalácia je prispôsobená na tento účel, na výstupe pred elektromerom /z pohľadu RD/ je treba merať výkon a v prípadný nadvýkon presmerovať do vybraného spotrebiča / bojler ...../ alebo celú výrobu utlmiť. Ako som písal vyššie nie je problém systém oficiálne pripojiť ...
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb ja od neho nevidim tu ziaden SPAM. Ten chlap pise k veci a myslim, ze sa tomu rozumie. SPAM je nieco uplne ine :-p @petra7825 skus kontaktovat aj ludi z www.pvsolarsys.sk
Odpovedať
@juel Ahoj. Díky za informaci. Pokud to tak lze připojit, tak Logitex je překonaný, protože se dá využít celodenní výroba na jakoukoliv spotřebu. Není nad to, když z FV leze rovnou napětí 230 V a pomocí domácích rozvodů to mohu spotřebovat kdekoliv, nejenom na ohřev vody. Musím si ověřit, zda je možno bez povolení na střechu osadit FV panely a takto to zapojit i v Česku. Ne všechno, co je možné na Slovensku , je možné i v Česku. A naopak. ;-)
Odpovedať
@jankazb máte pravdu, zriadim si účet PRO. Vedomosti o OZE v podmienkach RD sú nízke, poznačené zlým PR fotovoltiky z predošlého obdobia. Snažím sa to napraviť a prispieť k zlepšeniu pohľadu na ich využitie.
Odpovedať
@jankazb Ahoj. Mě to nepřipadá jako spam. Já jsem se zeptal a bylo mě fundovaně odpovězeno. Navíc mě ani žádné služby nenabízí ( PRO ). ;-)
Odpovedať
pri malom prebehnuti webu a eshopov ktore ponukaju FV riesenia a zapisani si par udajov do tabulky vychadza jednoznacne!!! FV ano ale iba ak... nemam pristup k verejnej sieti. ziadny iny objektivny dovod pre umiestnenie FV panelov neexistuje. subjektivne dovody ako: mam pocit ze je to lepsie, mam pocit ze setrim zivotne prostredie, mam pocit ze som na tom lepsie ako sused v sieti, mam pocit ze sa mi to vrati, mam pocit ze ..... (dopln svoj pocit)... tak to su iba pocity, su subjektivne a moze sa nimi buduci majitel FV panelov riadit. cena clankov, menica, regulacky, kabelaze, prace, baterii sa do ceny vyroby prudu zapocitavaju. je to naklad navyse k obstaraniu elektrickej energie (ktora je dostupna zo siete). co sa tyka ekologickych dovodov, vyroba amorfneho a monokrystalickeho kremiku a dopovanie PN prvkami je energeticky a ekologicky narocnejsia ako hocico ine co sa nachadza v procese vyroby energie konvencnym sposobom. ak ma niekto nejake ine objektivne informacie sem s nimi. stav vo svete je momentalne taky ze na 1 g kremiku treba pouzit cca 1200 g fosilnych paliv a cca 50 g potrebnych chemickych pridavkov. pre vyrobu amorfneho a monokrystalickeho si je potrebne pripocitat este asi 15 % navrch. z 1 kg uhlia je asi 8kWh energie. o ekologii nemoze byt ani rec :)
Odpovedať
@petra7825 alternativny zdroj je aj tepelne cerpadlo (aj v klime) na kurenie a ohrev vody. V lete FV klimu asi potiahne, v zime klima na kurenie z FV? @juel. Moja klima ma prikon cca 1800W, to by pocas slnecneho dna mohlo aj kurit...
Odpovedať
kW@peto99 súhlasím, v lete klimatizácia bez problémov /príkon 1,8kW/ v zimnom období tú spotrebu pokryje len čiastočne, taká je realita. Bolo by neekonomické dimenzovať fotovoltiku pre potreby v zimnom období. Stále je tu distribučná sieť, cieľom nie je odpojiť sa ale znižovať náklady na energiu.
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech je tu kopec prispevkov kde odporuca svoju fi. :)/ Ale bude PRO,tak je to OK. @dulius viem co pisem. Netvrdim ze odpovede nie su fundovane, to skutocne ano, ale boli vo vela diskusiach a aj blog bol iba odkaz na www, co teda tak nema byt :)
Odpovedať
@jankazb Ahoj. Já bych to posouzení nechal na admina. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech ale to je v poriadku,on bude pro ;)
Odpovedať
@juel ak dobre rozumiem, cena instalacie je 3000 za kWp na kluc? Zatial ziadna firma neponukla normalnu cenu. Ak investujem do klimy 1500 Eur, usetrim na kureni 400 Eur rocne. Navratnost 4 roky. Uspornejsia je iba krbova piecka. Rovnako 400 rocne usetrim, ak investujem do FV 9000 Eur? Minus dotacia. Bojler s TC stoji 600 Eur a usetri 150 Eur rocne. Pri akomkolvek nadseni z fotovoltiky, toto nejako rozumne nevychadza.
Odpovedať
@peto99 cena za inštaláciu na kľúč s výkonom 3kWp je 6- 7000 €. K tomu podpora v max. výške 2 550€. Výsledná cena do 4 500 €, v závislosti od tech. riešenia.
Odpovedať
@juel 3kWp mi v Leviciach vyrobi rocne tak do 3MWh. Tuto energiu mozem nakupit od elektrarni momentalne za 360Eur. Cena nie je stabilna, ale posledny vyvoj je taky, ze cena ide skor dole. Cize, ak by som uvazoval, ze dostanem dotaciu a spotrebujem 100% z vyrobenej energie, tak mi to vychadza na 12,5 roka navratnosti. Skusme ale uvazovat, ze budem schopny spotrebovat len 50% vyrobenej energie (zaujimali by ma realne cisla od majitelov elektrarni, ktolko su v reale schopny spotrebovat), tak som na 25 rocnej navratnosti. Nehovoriac o tom, ze casom klesa ucinnost kolektorov, menic vymenim mozno 2x atd,... Mne z toho vychadza, ze je to stale nenavratna investicia, keby k tomu spustili aj netmetering, tak by som nad tym urcite uvazovat, ale takto jediny, kto na tom bude profitovat su montazne firmy...
Odpovedať
@supiiik No ak by ste mal spotrebovať len 50% vyrobenej elektriny tak je inštalácia resp. návrh zlý. To nemá zmysel a ani logiku takto systém postaviť. Miera vlastnej spotreby by mala byť na úrovni 80% a viac. Čo sa týka ceny elektriny, tá je od 0,12-0,2 €/kWh podľa tarify. Je pravda, že cena za silovú elektrinu klesá /aj vďaka využívania OZE/, táto však tvorí len 30-40% celkovej ceny. Podstatnú časť tvoria služby za jej distribúciu a tarify za prevádzkovanie systému … A tieto neustále rastú, a rásť budú.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb vies co pises, ale pises nezmysli, nie je to SPAM, je to len zakazana reklama, SPAM je nieco ine.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?