Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:
Tlak je vyriešený regulákom...ide mi len o spotre… @dimi3zmv Pokiaľ ide o spotrebu teplej vody, tak expanzka to veľmi neovplyvní. Cez poistný ventil, keďže je namontovaný na prívode, sa vytláča studená voda zo spodku bojlera. To množstvo vody je podľa mňa zanedbateľné v porovnaní s cenou expanzky a starosťami s údržbou.Odpoveď na príspevok od mgx:
@dimi3zmv vody je minimum (cenu za expanzku to ni… @mgx ...tak teraz neviem čo radíš :) Dať či nedať ten expanzomat?Odpoveď na príspevok od mgx:
ja osobne som vzdy za expanzomat.... @mgx A kto sa bude oň starať?Ty?Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:
@mgx ...tak teraz neviem čo radíš :) Dať či nedať… @dimi3zmv Expanzomat nemám 30 rokov,tlak za studena je 5 bar.Bojlerový poistný ventil kvapká len občas.Za 30 rokov je tam 3tí.Odpoveď na príspevok od mgx:
@dusan72 starat sa o neho ma majitel, pripadne ho… @mgx Ako a čo sa kontroluje na expanzomate? Dík za odpoveď.Odpoveď na príspevok od mgx:
@toky1 1) zavriem privod vody do expanzomatu a ot… @mgx diky moc.Odpoveď na príspevok od mgx:
@toky1 1) zavriem privod vody do expanzomatu a ot… @mgx nemá sa expanzná nádoba fúkať o 0,1-0,2 baru nižšie ako prevýdzkový tlak ? Rovnako aj pre TÚV aj vykurovací okruh ?Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:
Ahojte, Merali ste už niekto prosím koľko reálne… @dimi3zmv Ale veď treba si skomplikovať život nadbytočnostiami, nie? - Daj si k TUV expanzomat. (u 80 l el. boiléra mi poišťak netiekol tuším nikdy,... a u 120 l iba občas zaslzí.)Odpoveď na príspevok od petersd:
@dimi3zmv Ale veď treba si skomplikovať život nad… @petersd za mňa je expanzná nádoba povinnosť. Poistný ventil slúži ako posledná ochrana systému - vyplíva to z názvu. Poistný ventil skôr či neskôr vypovedá svoju funkciu - to je fakt. A čo potom ? Potom sa stane to, že systém sa môže natlakovať nad 6 bar a vyššie a následne už len čakať čo praskne. Naposledy to bol u seseda plastový kryt na filter vody a u iného nevydržal geberit - samozrejme ich vytopilo. Nemali expanzné nádoby a poistný ventil nefungoval.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@petersd za mňa je expanzná nádoba povinnosť. Poi… @purplesticks v prípadoch ktoré popisuješ ti je expanzá nádoba platná ako mrtvemu zimníkOdpoveď na príspevok od purplesticks:
@petersd za mňa je expanzná nádoba povinnosť. Poi… @purplesticks Ak raz za polroka si pretočíš a "strelíš" poišťákom nemá sa čo pokaziť a prežije aj Tvoje vnúčence. To jediný potrebný servis pre PV. Za ten čas by si vymenil zo 5 expanziek. (alebo aspoň každých 5 - 10 rokov jej dušu.)Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@petersd za mňa je expanzná nádoba povinnosť. Poi… @purplesticks Poistný ventil je povinná výbava každej tlakovej nádoby, plynie to z legislatívy. Jedná sa o vybrané technické zariadenie - tlakové. Tieto zariadenia svojou povahou a vlastnosťami majú poruchách potenciál spôsobiť škody na majetku a zdraví. Inými slovami, ak si niekto nedá poišťovák hazarduje so svojím zdravím a aj so zdravím svojich blízkych.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@dimi3zmv Expanzomat nemám 30 rokov,tlak za stude… @dusan72 Pri jednom nahriatí 200l bojlera zo 40° na 75° poišťák vypustí cca 3,5l vody. (Uvedené platí ak by bol bojler napustený natvrdo, čo nie je lebo tam drobný vzduchový vankúš je vždy)Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:
@purplesticks Poistný ventil je povinná výbava k… @dimi3zmv Podľa "Tvojej" legislatívy je povinný jeden poistný ventil ku jednej nádobe, ktorú istí. Ak teda použiješ expanznú nádržku, musíš použiť PV aj k nej.... 🙃😁Odpoveď na príspevok od petersd:
@dimi3zmv Podľa "Tvojej" legislatívy je povinný j… @petersd Expanzná nádoba nie je tlakova nadoba v zmysle 508. Nie je to teda podla mojej legislatívy ale asi len podla tvojho rozumu.Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:
@petersd Expanzná nádoba nie je tlakova nadoba v… @dimi3zmv Toto p. Vševedko debatuj technickej inšpekcii, nie mne. Doštuduj si to. Iba odcitujem: Expanzná nádoba je vyhradeným technickým zariadením tlakovým,... a v jej pasporte musí byť priložené vyhlásenie o zhode...... atď....atď... A teraz ešte všeobené info ku bežným tlakovým nádobám: Ak je zdroj tlaku nižší ako najvyšší dovolený tlak nádoby, potom nádoba nemusí mať poistný ventil. Je to v súlade s bývalou STN 69 0010 a aj s príslušnými EN. Musí sa však zabezpečiť, že za žiadnych podmienok sa tlak nezvýši nad dovolený. Nádoba nemusí mať priamo poistný ventil, ak je namontovaná v nejakej sústave a sústava už je chránená voči nárastu tlaku aj inými spôsobmi (napr. elektronickými systémami)Odpoveď na príspevok od petersd:
@dimi3zmv Toto p. Vševedko debatuj technickej inš… @petersd Zle som pochopil význam tvojho príspevku...preto som to tak nešťastne formuloval. Takže sa opspravedlňujem, myslel som, že si robíš srandu z toho že nejaká legislatíva na tieto veci vôbec je. Čo sa týka tejto problematiky myslím že ako držiteľ oprávnenia obsluhy tlakových nádob sa v tom orientujem a doštudujem si to pri najbližšej periodickej príprave :D Každopdáne je to ale offtopic a preto by ma zaujímalo či to teda niekto meral alebo vie koľko v reálnych podnienkach ten poišťovák odpúšťa lebo 3l obdeň je celkom dosť.Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:
@petersd Zle som pochopil význam tvojho príspevk… @dimi3zmv Aaaale, veď o nič neide - iba (celkom slušne) debatujeme. Ja som Ťa tiež nechcel uraziť 😉 Veď písal som to dakde vyššie,... z poišťováka u 80 l el. boilera u mamy v rodičovskom dome, absolútne nič nevyteká. A funguje to tak už vyše 40 rokov...Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:
@dusan72 Pri jednom nahriatí 200l bojlera zo 40°… @dimi3zmv Ale to nesmieš pri nahrievaní odpúšťať žiadnu vodu.A navyše malokedy nahrieva s tak velkou hysterezou.Ked nastavis dajme tomu 50°C,tak pri shcladnutí o5°C už nahrieva.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@dimi3zmv Ale to nesmieš pri nahrievaní odpúšťať … @dusan72 Lenze ja to planujem kuriť fotovoltikou a keď náhodou vychladne na 45 a budem kurit na 75 tak potečie koľko som písal. V boileri je aj vymennik z plynoveho kotla ale ten bude nahrievať až keď vychladne na 40....aspoň tak si to predstavujem.Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:
@dusan72 Lenze ja to planujem kuriť fotovoltikou… @dimi3zmv Presne toto si práve konštruujem aj ja doma. v tech. miestnosti. Mám trocha primalý obojživelný boilér (150 l), chcel som väčší, ale taký som práve mal k dispozícii. Uvidím, aká bude skúsenosť v spojení s FVE a keď bude treba, potom obstarám väčší zásobník TUV. Ale k veci: Mám to už všetko zapojené, ale s klasickým poistným ventilom - žiadny expanzovat.Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:
@dusan72 Lenze ja to planujem kuriť fotovoltikou… @dimi3zmv Ano, cez leto tečie aj mne,lebo ho ohriivam FV.Ale čo tam potom😀