Expanzomat alebo len poistny ventil?

Ahojte, Merali ste už niekto prosím koľko reálne odpúšťa poistný ventil na privode vody do bojlera? Staci ak napíšete veľkosť bojlera, aku mate teplotu a kolko vam natieklo ak ste to merali. Premýšľam či dorobiť k PV aj expanzomat alebo je to zanedbateľné. Robil som si prepočet 200l vody, napúštací tlak 400kPa a otvárací tlak PV 660kPa, lenže nikde som sa nedočítal aký rozah má regulácia kotla alebo termostatu bojlera. Či už termostat na bojleri alebo ovládanie na kotli. Tak napríklad nastavíte teplotu 60°C, začne kúriť pri 55 alebo pri 58, alebo až pri 45? V prílohe je tabuľka expanzie spomínaného množstva vody v litroch. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Pokiaľ je k dispozícii odpad pre odvedenie vody z pretlakového ventilu, tak by som expanzomat neriešil. Ja som ho nainštaloval práve kvôli tomu, že v kotolni žiaden nemám a nemal som chuť ho vyrábať, alebo vylievať pravidelne vodu z vedra. Expanzka je spojená s ďalšími starosťami v podobe pravidelnej kontroly tlaku a dofukovania a tiež je to možný zdroj porúch navyše.
Odpovedať
Expanzka podľa mňa poišťáku pomáha tým, že čiastočne odfiltruje tlakové rázy. Mechanicky šetrí poišťák. Kamarátovi často odchádzali kvôli tomu, že nemal tuším na vstupe do domu redukčný ventil a zmenili tlak vo vodárňach na zdroji smerom hore. Raz mu rupol poišťák tak, že mu cez prepad napojený napevno pretieklo do odpadu tuším 20 kubíkov vody dokiaľ zistil, že nieje niečo v poriadku a odstavil vodu v šachte. Potom nainštaloval redukčný ventil a expanzku a je kľud.
Odpovedať
Tlak je vyriešený regulákom...ide mi len o spotrebu teplej vody. Keď absentuje poišťák tak rozťažnosť z dôvodu náhrevu sa kompenzuje práve jeho zapracovaním. Neviem koľko vody to v reálnych podmienkach je.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dimi3zmv:

Tlak je vyriešený regulákom...ide mi len o spotre…
@dimi3zmv Pokiaľ ide o spotrebu teplej vody, tak expanzka to veľmi neovplyvní. Cez poistný ventil, keďže je namontovaný na prívode, sa vytláča studená voda zo spodku bojlera. To množstvo vody je podľa mňa zanedbateľné v porovnaní s cenou expanzky a starosťami s údržbou.
Odpovedať
Profilova fotka
@dimi3zmv vody je minimum (cenu za expanzku to nikdy neurobi), ale za 38europenazi mas expanzomat a setris nielen bojler ale aj poistny ventil. Bez expanzomatu trpi minimalne sedlo ventilu a usetrene peniaze venujes na jeho vymenu. Udrzba expanzky - raz za rok skontrolujem a dotlakujem v case do 5 minut.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@dimi3zmv vody je minimum (cenu za expanzku to ni…
@mgx ...tak teraz neviem čo radíš :) Dať či nedať ten expanzomat?
Odpovedať
Profilova fotka
ja osobne som vzdy za expanzomat....
Odpovedať

ja osobne som vzdy za expanzomat....
@mgx A kto sa bude oň starať?Ty?
Odpovedať

@mgx ...tak teraz neviem čo radíš :) Dať či nedať…
@dimi3zmv Expanzomat nemám 30 rokov,tlak za studena je 5 bar.Bojlerový poistný ventil kvapká len občas.Za 30 rokov je tam 3tí.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 starat sa o neho ma majitel, pripadne hocikto, kto pride urobit kontrolu bojlera. Ak sa raz rocne-raz za dva roky kaslem s bojlerom a vypracem z neho kamen a skontrolujem anodu/correx a vysypem kamen, 5 minut na kontrolu expanzomatu ma nezabije. Druha moznost je nerobit nic a radsej pocuvat kvap-kvap do vedra.
Odpovedať

@dusan72 starat sa o neho ma majitel, pripadne ho…
@mgx Ako a čo sa kontroluje na expanzomate? Dík za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 1) zavriem privod vody do expanzomatu a otvorim odkalovaci/odvzdusnovaci ventil 2) skontrolujem tlak v expanzomate. Ak je bezny tlak vo vykurovacom systeme 1 bar, nafukam expanzku cez Selep ventil na 1.2bar (o 0.2bar viac ako je bezny tlak v systeme). Ak expanzomat drzi tlak, skontrolujem len vizualne, ak tlak nedrzi je nutne vymenit bud ventil, vak alebo kompletne cely expanzomat. VYmena vaku je pomerne jednoducha, odkruti sa par skrutiek, len treba mat nahradny vak. Expanzomat sa fuka vzdy pri vypustenej vodnej strane alebo pri otvorenom odkalovacom/odvzdusnovacom ventile. voda je nestlacitelna preto sa to nemoze fukat oproti "napustenemu" a natlakovanemu vyk. systemu. 3) otvorim vodu zo strany vykurovacej sustavy, odvzdusnim. Skontrolujem spravnu funkcnost vyk.systemu alebo boljera (pri raste teploty sa tlak drzi stabilny, pripadne rastie len malo). toto plati pri expanzomate pre TUV, kurenie, pre vodarne je iny postup. obe som tu 10x pisal, staci hladat.
Odpovedať

@toky1 1) zavriem privod vody do expanzomatu a ot…
@mgx diky moc.
Odpovedať

@toky1 1) zavriem privod vody do expanzomatu a ot…
@mgx nemá sa expanzná nádoba fúkať o 0,1-0,2 baru nižšie ako prevýdzkový tlak ? Rovnako aj pre TÚV aj vykurovací okruh ?
Odpovedať

Ahojte, Merali ste už niekto prosím koľko reálne…
@dimi3zmv Ale veď treba si skomplikovať život nadbytočnostiami, nie? - Daj si k TUV expanzomat. (u 80 l el. boiléra mi poišťak netiekol tuším nikdy,... a u 120 l iba občas zaslzí.)
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 @purplesticks mate samozrejme pravdu, pri TUV je tlak v expanzomate o 0.2bar menej ako nominalny. spravne ma teda byt 2) skontrolujem tlak v expanzomate. Ak je bezny tlak vo vykurovacom systeme 1.5 bar, nafukam expanzku cez Selep ventil na 1.3bar (o 0.2bar MENEJ ako je bezny tlak v systeme). pri 1bar v systeme by Vam kotol nemusel fungovat (je tam tlakovy spinac.Napr. pri Baxi je min tlak 1.1).
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od petersd:

@dimi3zmv Ale veď treba si skomplikovať život nad…
@petersd za mňa je expanzná nádoba povinnosť. Poistný ventil slúži ako posledná ochrana systému - vyplíva to z názvu. Poistný ventil skôr či neskôr vypovedá svoju funkciu - to je fakt. A čo potom ? Potom sa stane to, že systém sa môže natlakovať nad 6 bar a vyššie a následne už len čakať čo praskne. Naposledy to bol u seseda plastový kryt na filter vody a u iného nevydržal geberit - samozrejme ich vytopilo. Nemali expanzné nádoby a poistný ventil nefungoval.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@petersd za mňa je expanzná nádoba povinnosť. Poi…
@purplesticks v prípadoch ktoré popisuješ ti je expanzá nádoba platná ako mrtvemu zimník
Odpovedať

@purplesticks Ak raz za polroka si pretočíš a "strelíš" poišťákom nemá sa čo pokaziť a prežije aj Tvoje vnúčence. To jediný potrebný servis pre PV. Za ten čas by si vymenil zo 5 expanziek. (alebo aspoň každých 5 - 10 rokov jej dušu.)
Odpovedať

@purplesticks Poistný ventil je povinná výbava každej tlakovej nádoby, plynie to z legislatívy. Jedná sa o vybrané technické zariadenie - tlakové. Tieto zariadenia svojou povahou a vlastnosťami majú poruchách potenciál spôsobiť škody na majetku a zdraví. Inými slovami, ak si niekto nedá poišťovák hazarduje so svojím zdravím a aj so zdravím svojich blízkych.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@dimi3zmv Expanzomat nemám 30 rokov,tlak za stude…
@dusan72 Pri jednom nahriatí 200l bojlera zo 40° na 75° poišťák vypustí cca 3,5l vody. (Uvedené platí ak by bol bojler napustený natvrdo, čo nie je lebo tam drobný vzduchový vankúš je vždy)
Odpovedať

@purplesticks Poistný ventil je povinná výbava k…
@dimi3zmv Podľa "Tvojej" legislatívy je povinný jeden poistný ventil ku jednej nádobe, ktorú istí. Ak teda použiješ expanznú nádržku, musíš použiť PV aj k nej.... 🙃😁
Odpovedať

@dimi3zmv Podľa "Tvojej" legislatívy je povinný j…
@petersd Expanzná nádoba nie je tlakova nadoba v zmysle 508. Nie je to teda podla mojej legislatívy ale asi len podla tvojho rozumu.
Odpovedať

@petersd Expanzná nádoba nie je tlakova nadoba v…
@dimi3zmv Toto p. Vševedko debatuj technickej inšpekcii, nie mne. Doštuduj si to. Iba odcitujem: Expanzná nádoba je vyhradeným technickým zariadením tlakovým,... a v jej pasporte musí byť priložené vyhlásenie o zhode...... atď....atď... A teraz ešte všeobené info ku bežným tlakovým nádobám: Ak je zdroj tlaku nižší ako najvyšší dovolený tlak nádoby, potom nádoba nemusí mať poistný ventil. Je to v súlade s bývalou STN 69 0010 a aj s príslušnými EN. Musí sa však zabezpečiť, že za žiadnych podmienok sa tlak nezvýši nad dovolený. Nádoba nemusí mať priamo poistný ventil, ak je namontovaná v nejakej sústave a sústava už je chránená voči nárastu tlaku aj inými spôsobmi (napr. elektronickými systémami)
Odpovedať

@dimi3zmv Toto p. Vševedko debatuj technickej inš…
@petersd Zle som pochopil význam tvojho príspevku...preto som to tak nešťastne formuloval. Takže sa opspravedlňujem, myslel som, že si robíš srandu z toho že nejaká legislatíva na tieto veci vôbec je. Čo sa týka tejto problematiky myslím že ako držiteľ oprávnenia obsluhy tlakových nádob sa v tom orientujem a doštudujem si to pri najbližšej periodickej príprave :D Každopdáne je to ale offtopic a preto by ma zaujímalo či to teda niekto meral alebo vie koľko v reálnych podnienkach ten poišťovák odpúšťa lebo 3l obdeň je celkom dosť.
Odpovedať

@petersd Zle som pochopil význam tvojho príspevk…
@dimi3zmv Aaaale, veď o nič neide - iba (celkom slušne) debatujeme. Ja som Ťa tiež nechcel uraziť 😉 Veď písal som to dakde vyššie,... z poišťováka u 80 l el. boilera u mamy v rodičovskom dome, absolútne nič nevyteká. A funguje to tak už vyše 40 rokov...
Odpovedať

@dusan72 Pri jednom nahriatí 200l bojlera zo 40°…
@dimi3zmv Ale to nesmieš pri nahrievaní odpúšťať žiadnu vodu.A navyše malokedy nahrieva s tak velkou hysterezou.Ked nastavis dajme tomu 50°C,tak pri shcladnutí o5°C už nahrieva.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@dimi3zmv Ale to nesmieš pri nahrievaní odpúšťať …
@dusan72 Lenze ja to planujem kuriť fotovoltikou a keď náhodou vychladne na 45 a budem kurit na 75 tak potečie koľko som písal. V boileri je aj vymennik z plynoveho kotla ale ten bude nahrievať až keď vychladne na 40....aspoň tak si to predstavujem.
Odpovedať

@dusan72 Lenze ja to planujem kuriť fotovoltikou…
@dimi3zmv Presne toto si práve konštruujem aj ja doma. v tech. miestnosti. Mám trocha primalý obojživelný boilér (150 l), chcel som väčší, ale taký som práve mal k dispozícii. Uvidím, aká bude skúsenosť v spojení s FVE a keď bude treba, potom obstarám väčší zásobník TUV. Ale k veci: Mám to už všetko zapojené, ale s klasickým poistným ventilom - žiadny expanzovat.
Odpovedať

@dusan72 Lenze ja to planujem kuriť fotovoltikou…
@dimi3zmv Ano, cez leto tečie aj mne,lebo ho ohriivam FV.Ale čo tam potom😀
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?