Energetický certifikát - potrebujem poradiť

Ahojte, mam vypracovany energeticky certifikat a kedze som neznaly veci potreboval by som poradit ako je dom na tom-co by sa dalo zlepsit, vymenit. Poslal by som Vam scan do mailu -pozreli by ste sa na to? Vrela vdaka
Odpovedať
1
2
@miloslica Odfoť a vyves tu.
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica sucastou toho EC je aj sekcia s doporuceniami.
Odpovedať
@radopp nechcem to vyvesovat...radsej sukromne
Odpovedať
@miloslica V programe Skicár môžeš začierniť meno, adresu a iné citlivé informácie.
Odpovedať
@miloslica sa bojis, ze ti niekto bude zavidiet? ;-)
Odpovedať
@miloslica takl tak uprav to a hod to sem nech to zhodnotíme
Odpovedať
chceme vidieť, ale tvoje údaje vymaž
Odpovedať
kym posle svoj, ja by som tu zatial ukazal moj stitok... celkom nerozumiem tym pojmom celkova vs primarna energia, co to znamena?
Odpovedať
@cvoky8 no zasielam .... zmeny od roku 2012 : - zateplenie balkonov 8 cm fasadnym polystyrenom - zateplenie zakladov celeho domu do hlbky od 100-120 cm 4cm styrodurom
Odpovedať
dufam, ze nepoviete -zburat :) nepotrebujem mat z neho NED, len mi ide o to na ktore casti sa do buducna zamerat vzladom k adekvatne vlozenym financiam vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan celkova potreba energie je udaj kolko energie bude potrebovat dom na vykurovanie a ohrev TUV. Primarna energie je energia ktora sa musi spotrebovat aby si ty mohol domu dodat tu potrebnu celkovu. V tom su zahrnute napriklad straty kym ta energie pride k tebe. Npr pri plyne je ten koeficient primarnej energie cca 1,3, pri elektrine cca 2,7. To znamena, ze kym sa 1kWh elektrickej energie u teba spotrebuje musi sa 2,7kwh vyrobit :-). Pre teba a tvoje financie je to nepotrebny udaj. Ale postupne sa bude povolena hranica primarnej energie znizovat. Potom napriklad nebude uz ina sanca ak chces kurit elektrinou ako mat TC. @miloslica ale to co si dal je stary certifikat, uz mas aj novy ?
Odpovedať
@miloslica Primárna energia zahrnuje aj energiu ktorá je potrebná na výrobu energie dodávanej do domu. Napríklad na výrobu a transport elektriny treba 3x viac energie z uhlia, plynu alebo uránu ako sa vyrobí elektriny. Účinnosť výroby a dodávky elektriny je 30 %. Číslo ktoré vyjadruje násobok množstva potrebnej primárnej energie sa nazýva faktor primárnej energie. Faktory primárnej energie: elektrina: 3.3 zemný plyn: 1.4 drevo: 1.1
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Zbierka zakonov vyhlaska 364/2012 priloha c2 Strana 2487: faktor primarnej energie: elektrina 2,764 plyn 1,36 kusove drevo 0,10
Odpovedať
@miloslica Nuž lepšie zatepliť na tých 8cm fasádnych ešte dať 7-10 aby to bolo lepšie a okná tiež niesú žiadna sláva, skús dorobiť aj rekuperáciu a uvidíš kam sa dostaneš, ak si mal svojho projektanta tak ti to bude vedieť adekvátne spočítať a povedať ti čo to urobí ok?
Odpovedať
@cvoky8 my sme dom kupili v roku 2013. a prave este riesim, ci nedorobit devi, kurenie tam kde mam dlazbu, alebo podobne mini zasahy, kde to az tak neboli :) okna viem ze su slabsie, no este par rokov vydrzia (5,6) a potom komplexne vymenim. Fasadu este nemam ukoncenu a tiez som zvazoval, ci na existujucich 8cm, neprilepim este aspon 5 cm a zo severnej 10 cm.... viete mi povedat aku mam tepelnu stratu ?
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica aha ja som to pochopil, ze si od doby certifikatu uz zateploval navyse. Zakladna otazka je potom co chces dosiahnut. Momentalne by podla certifikatu malo ist rocne na kurenie 11,8Mwh co je nejak 1300€. Ono by sa to dalo znizit, ale to by bolo fakt nutne riesit komplexne a vediet straty jednotlivymi konstrukciami. Potom sa treba sustredit na tie konstrukcie kade stracas najviac tepla. Takze osobne vidim len dve rozumne moznosti. Prva je stiahnut si PHVP a vyplnit to. Potom sa jednoduchym meneni parametrov da vidiet co sa usetri. je to ale piplacka. Druha moznost je si to zaplatit u projektanta. Inak to nebude viest k efektivnemu vynalozeniu prostriedkov.
Odpovedať
@miloslica nechat okna tak, dokoncit fasadu a menit okna o 5-6 rokov je blbost - sorry za vyraz. Vymenit okna, nalepit na celu fasadu 10 cm EPS - ten cenovy rozdiel medzi 5 a 10 cm je minimum... 1m3 EPS 80 F stoji cca 45 - 50 Eur. Vymenil by som okna spravil dobre spalery a az tak fasadu.
Odpovedať
@mr79 no len výmena okien má vyjde na 6,7 tisíc čo je dosť, to radšej splatiť časť hypoteky
Odpovedať
@miloslica a ako si predstavujes ? spravit fasadu, neviem ci uz byvate ale po 5-6 rokoch urcite.. a potom vysekavat stare okna, montovat nove, opravovat fasadu, opravovat spalety z vnutra, cistit bordel a pod. To Ti pride rozumnejsie? Radsej investovat teraz ak tie peniaze mas a nie splacat hypo a potom to rozbijat.... hypo su teraz tak lacne ... ze sa Ti ani neoplati ju splacat skor. Inak odkial si prisiel zeby Ta tak stali okna? Chod si dat spravit teraz cenove ponuky na biele okno s 3 sklom, plastovy distancny ramcek (nie hlinik ako mas) a budes mozno prekvapeny. Ja mam 30 m2 okien - a to su tam aj take zasklenia ako 2x2 alebo 2,4x2,4 a stali ma 5.5 aj s montazou, pricom su v dekore orech - Rehau geneou - vypenene ramy a skla s U= 0.5 a 0.6 (podla orientacie). Ty mas zopar okienok malych... pricom mozno tie terajsie by si mozno aj nejak predal - aspon za par drobnych. Inak byvam blizko Licartoviec, takze niekedy by som mohol mozno aj zaskocit... to realne zhodnotit. Nie som profesional, ale venoval som sa tomu pocas stavby mojko domu - bungalov 180m2 (so silnejsim izolovanim :) )
Odpovedať
@mr79 no leen ako laik si kladiem otazku. Naklady na kurenie, a spotrebu EE /aj za spotrebice// mam rocne 1000 eur /realne 700/ . Vymenou okien /ktora by stala dame tomu 4 tisic) usetrim 20 % tepla co je z 1000 eur 200 eur rocne. Navratnost investicie je 20 rokov - zda sa mi to dost, ak by navratnost bola okolo 5 rokov, tak ok, a zase az take hrozne nie su....nefuka cez nich......... :-D :-D
Odpovedať
@miloslica ja som reagoval hlavnena vymenu o par rokov. Inak asi dost kuris krbom nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 V principe suhlasim, ale neviem si predstavit na existujucu zaklebrovanu fasadu lepit dalsi EPS. Ako teoreticky by to ist mohlo npr s PUR penou, ale zivotnosti by som velmi neveril.
Odpovedať
@majkoj mne ked zateplovali fasadu, hovorili, ze EPS na EPS sa lepit nema, vraj to zakazuju aj montanze predpisy vyrobcov... ale v mojom pripade islo o spalety okien, ktore sa nemali kam kotvit, co je urcite rozdiel. Kazdopadne verim, ze vacsina robosov s tym problem mat nebude, kludne to aj v mrazoch vystierkuju :)
Odpovedať
@majkoj podobne ako na brizolit... - urcite by trebalo kotvit
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica dom je projektovaný pred 20timi rokmi, ak bol aj vtedy stavaný, životnosť všetkých častí ešte je. Ak máte náklady na kúrenie do 1000€, žiadna investícia nemá význam. Certifikát si vôbec nevšímajte, má len štatistickú hodnotu s rozšírenou neistotou min 50%.Rekuperáciu ak ste často doma, tak lokálnu, základná tepelná strata je vetraním a tvorí cca 1/3 celkovej straty, u dobre zaizolovaného domu polovicu. Najväčšie úniky sú v šikminách strechy, to sa s dá znížiť nalepením PS, ešte niečo fasádou, ale ostatné zásahy sú zbytočné.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 jasne, ale pod brizolitom mas pevny material, ano teoreticky mozes kotvit az do materialu pod povodnym EPS. Lenze ti vznikne medzera medzi EPS a nedivil by som sa keby prave tam bol rosny bod. Podla mna je to rizikove, ale pocitat sa mi to nechce :-D.
Odpovedať
@mr79 ano, v podstate ak je vonku -10 az +15 tak krb v pohode vykuri dom na 25 stupnov - mam to odsledovane, ak by bola vacsia zima, tak zapnem uz aj infra. Drevo mam momentalne za par drobnych - uz aj narubane, takze tiez sa mi zdaju nejake investicie, ktore sa vratia o 10,20 rokov zbytocne.... skor rozmyslam nad kupov kvalitnejsej krbovej vlozky s obstavbou alebo nejaku salavu pec namiesto vlozky.....usetril by som drevo...momentalne mam "polsku" Invictu za 400 Eur.... :) ale hreje
Odpovedať
@jan45 dom bol postaveny od 2007-2009. Suhlasim s Vami, strecha je tiez jednen z variantov, kde by sa to dalo vylepsit a financne by to az tak nebolelo.......chcem sa spytat co znamena lokalna rekuperacia.vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica myslim, ze pokial kuris drevom a nemas principialny problem vykurit dom, bude akakolvek investicia nenavratna akouz pisal @jan45 .
Odpovedať
@majkoj ale vieme svoje ako je kurenie s drevom komfortne... @miloslica - osobne neuznavam robit kurica (pisem osobne, ze mne by sa to robit nechcelo). Potom ale ked mas naklady na elektrinu do 1000 (realne 700 - neviem preco uvadza 2 hodnoty), a kuris hlavne drevom i tak je to v celku pekna palka.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?