Energetický certifikát

Dobrý deň, Chcela by som sa informovať či je možné dosiahnuť štandard ultra nízko energetického domu ak z projektu vynecháme rekuperáciu. Projekt máme Lagúna 445. Poprípade čím nahradiť rekuperáciu. Kuriť a zohrievať vodu budeme plynovým kotlom (podlahové kurenie). Bude aj krb. Vopred Ďakujem za odpovede a názory
Odpovedať
@timi363 To ti najlepšie vypočíta projektant predsa :) U nás to napríklad bez rekuperácie neišlo, avšak stačilo dať jednu lokálnu do najväčšej izby a už to bude OK ... Ale ako hovorím, to je projekt od projektu a tvoja otázka je veľmi všeobecná ... Viem, že sa to dá aj úplne bez rekuperácie, ale vplýva na to mnoho faktorov.
Odpovedať
Profilova fotka
@timi363 V prvom rade ťa chcem pochváliť že tú kategóriu domu nazývaš tak ako sa odborne nazývať má ;-) v druhom rade by som ti ale odporučil to isté čo @lubk0 treba si nájsť nejakého projektanta TZB a prebrať to s ním je to veľmi individuálne, problém s primárnou energiou by nemal byť pri vykurovaní plynom a ešte aj krbe ale potreba energie na vykurovanie bude problém lebo bez rekuperácie budete mať veľké straty vetraním.
Odpovedať
Profilova fotka
@timi363 bez rekuperácie to už asi nepôjde. Treba dať aspoň decentrálnu. Ale v každom prípade pouvažuj na rekuperáciou centrálnou. Vieš to nieje len o papieroch čo dostaneš pri kolaudácii, ale aj o tom, že Ty budeš bývať v tom dome a Tvoja rodina bude dýchať to čo si tam vyprodukujete /dýchaním, varením, odparovaním atď/ Komfort bývania s rekuperáciou je ďaleko vyšší ako bez nej.
Odpovedať
@timi363 Jednoduche riesenie je ju tam dat, kde je problem v cene?
Odpovedať
@nadro To je vec názoru ... Rekuperáciu sme mali v 2 predchádzajúcich zamestnaniach a na chvíľu aj v jednom byte = tak či tak sme vetrali aj oknom, proste ten pocit "fresh air" to nenahradilo ... Teda aspoň mne, niekto iný na tom bude inak, takže mne to ani za mak komfortu neprinieslo ...
Odpovedať
Dakujem za odpoveďe, Ja osobne sy myslím o rekuperácii, že je to nutné zlo, Ktoré uzákonili v prospech predojcov týchto zariadení .V Budovách ktoré nemajú okná alebo pivniciach velkých halách obchodných centrách a podobne je to v poriadku tam je nutné riešit nejakú vzduchotechniku . Ale v rodinnom dome. A 1. problém je, že dom bude postavený v dedine, okolité domy kúria drevom, tak rekuperácia nevie rozlišovať pachy ( dym, močovinu atď. ) ako také (to sa nevie žiaden stroj ). 2. problém, je iba môj osobný neviem ako ostatný ľudia, ale cez leto by som chcela mať otvorené velké terasové dvere sediet vnútry a počuvať ako prší alebo pošuť ruch ulice, vtáky, a v budúcnosti deti na dvore atď. čo povieťe. Nechcela by som mať uz domu atomový kryt :)
Odpovedať
@timi363 ad1 - existuju filtre, pelovy, uhlikovy. Kvalita vzduchu z rekup. je lepsia nez cez okna ad2 - montaz rekuperacie nevylucuje osadenie velkych terasovitych dveri a mat ich v lete dokoran otvorene
Odpovedať
Profilova fotka
@timi363 Nebolo to schválené aby urobili kšefty predajcom lebo norma hovorí o tom aké parametre musíš dosiahnuť a nie ako a čím. Zaviedlo sa to aby sa znižovala potreba energií, keďže požiadavky na energie sa globálne čoraz viac zvyšujú a oproti tomu čo nás pravdepodobne čaká do budúcnosti je to ešte v pohode. Ako je napísaného re rekuperácie majú určite filtre čo aspoň ten dym vyriešia, skôr nastáva otázka ako to chceš riešiť ty v zime bez rekuperácie oknom, nie len že ti všetok ten dym a močovina bude cítiť ešte si aj vyvetráš všetko teplo. Čo sa týka jary a leta kde ti asi vôňa toho hnoja nevadí, rekuperáciu môžeš vypnúť.
Odpovedať
Presne preto moja prvotná otázka znela ako bez rekuperácie dosiahnuť štandard ultra nízko energetického domu. Aj to viem že sú tam rôzne filtre a že sa dá vypnúť , tak načo mi je keď ho budem vypínať alebo budem musieť vypínať. @martosko. ale dakujem za názor :)
Odpovedať
@timi363 Ono to ji je na to ze ked mas zatepleny ultranizko energeticky dom asi je od veci kazdy den tam pustat radovo minuty az desiatky minut chladny vzduch, potom akosi to zateplenie straca vyznam aj cela nizkoelnergetickost. Potom ked sa rano zobudis je s palni puch, preto je vysoka vlhkost... Ak niekto chce nech rekuperuje cely rok, ja otvorim okno v maji, zavrem v oktobri a v zime sa moze vyuzivat rekuperacia... To neni nic nasilu ani ziadna loby, je to proste dobra nevyhnutnost.,
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?