Elektrokotol verzus plyn ,peletky + drevo

Zdravim Vas,prosim vas vie mi niekto vysvetlit rozdiel medzi elektrokotlom na podlahove aplynom do podlahovky ako vypocitam rozdiel v narocnosti v prekureni .Potrebujem sa rozhodnut medzi plynom, peletkami.alebo elektrokotlom vporovnani spotreby cize v peniazoch v prekureni.. A za druhe v obstaravacej cene . Dakujem za skusenosti a radu
Odpovedať
Profilova fotka
@miso31 pokial mas plynovu pripojku, nie je co riesit, plyn je ekonomicky najrozumnejsie riesenie. Ak by mala byt cena za pripojku prilis vysoka oplati sa zamysliet sa nad peletkami, kazdopadne to je menej pohodlne riesenie. Elektricky kotol ti nepovolia, pokial nestavias (takmer) pasivny dom.
Odpovedať
@majkoj zdravim dakujem za odpoved,praveze pripojka je cca25 metrov a elektricky kotol mam v planoch, to by nemal byt problem ,ci je to ekonomicky zle riesenie dakujem za odpoved
Odpovedať
@miso31 kúrenie elektrinou je 2,5x drahšie ako plynom V projekte máte vypočítanú potrebu tepla na vykurovanie - vynásobte cenou za 1 kWh získanú z plynu a cenou za 1 kWh elektriny a budete v obraze.
Odpovedať
2,5 nasobny rozdiel nie je celkom pravda. Jednak treba ku kureniu elektrinou pocitat TC, a plyn ma tiez povinne revizie kotla a komina @miso31 25 m je dost daleko. Treba zvazit TC, investicne to bude podobne, ako by stalo plynove kurenie. Prevadzkovo este o cosi uspornejsie. Peletky su uz dnes pri dostupnosti TC staromodne. Kurit cisto elektrokotlom je drahe, hoci velmi pohodlne.
Odpovedať
Profilova fotka
@miso31 elektricky kotol praveze problem bude, pretoze je potom problem splnit pozadovane hodnoty na primarnu energiu. To sa splni v podstate len pasivny dom. V takom dome ma elektricke kurenie svoje opodstatnenie z dovodu investicnych nakladov, pretoze aj ked su prevadzkove naklady pri elektrine najvyssie zo vsetkych sposobou vykurovania, pri potrebe tepla PD hraju v summe mensiu ulohu ako investicne. Pri beznych NED ale proste dom s elektrickym kurenim nepovolia/neskolaudujes.
Odpovedať
@majkoj zdravim dakujem za reakciu ale nerozumiem jej ,preco teda mi ju na moj dom povolili v planoch ved tam musela byt nejaka ciselna hodnota ci nie alebo teda kdo bude namietat? Elktrikari alebo stavebny urad alebo kto?A aj zo strany predavajucich co predavaju keby to bolo take zlozite si myslim ze by vyrobu prerusili,neviem do teraz ma tato tema nezaujimala ale som zvedavy ako to vyriesim,mozete mi to este blizsie vysvetlit? Dakujem pekne..
Odpovedať
Profilova fotka
@miso31 od 1.1.2016 musi dom splnovat energeticku triedu v globalnom ukazovateli primarna energia A1 , http://www.sksi.sk/buxus/docs/vyhlask..., co znamena max 108kWh/m2/rok. NED dom ma max potrebu tepla 50kWh/m2/rok k tomu bojler TUV ma povedzme 20 kWh/m2/rok. To je 70, ak sa kuri cisto elektrickym kurenim vynasobi sa to cislo faktorom primarnej energie 2,76 a sme cez 190 kWh/m2/rok, pricom limit je 108. Ta hranica sa da splnit len pri dome, ktory je takmer pasivny. Ak stavebny urad nieco tento rok povolil, porusuje zakon a bude problem pri kolaudacii, pretoze v EC bude stat, ze dom nevyhovuje.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?