Elektrokotol a teplovodná podlahovka

Zdravím...mám otázku ohladom kombinácie elektrokotla a teplovodnej podlahovky...čo vy nato? je vhodné použiť k tomu akumulačnú nádrž?...a nelakajte sa nad elektrokotlom...ten tam je docasne 2-3 roky, uvazujeme nad TČ.....ako doplnkový zdroj bude slúžiť aj krbová vložka s teplovzdušnými rozvodmi... straty domu sú 6,9kW...vopred dik
Odpovedať
1
2
@mattelko Je nielen vhodné, ale celkom nutné použiť AN alebo zásobník, aby ste preklenuli čas VT kvôli TUV. Tepelná strata 7 kW? A kúrenie elektrinou? Máte sa čo navláčiť dreva do krbu. Leda že by mal dom 250 m2. Prosím, postavte ho poriadne tepelne izolovaný a kľudne môžete ostať pri krbe + elektrine, bez investície do TČ. Predpokladám, že o type vzduch-voda neuvažujete (nízka cena), ale o takom, ktoré má vyšší vykurovací faktor (a samozrejme nestojí 2000 €).
Odpovedať
dom je dvojpodlažný ..podlahová plocha cca 190m2....straty sú rátané pri pobvodovom plášti POROTHERM PROFI 30 + 10EPS...ale bude me dávať min.15 ak nie 20cm izolacie...na streche bude 300mm vlny...
Odpovedať
Profilova fotka
@mattelko elektrokotol + podlahovka sa dajú skombinovať úplne v pohode. A s tým krbom ako doplnkovým zdrojom tepla opatrne , aby ste sa nestali otrokom krbu :-). K tepelnému čerpadlu je vhodné doplniť akumulačnú nádrž.
Odpovedať
Profilova fotka
Prečo rovno nie odporový kábel , ked uz kurit elektrinou..
Odpovedať
@philos Aby v budúcnosti nemohli prejsť na iný zdroj?
Odpovedať
...presne kvôli tomuto sme nedávali odporové káble...je tam ako som písal plánované TČ
Odpovedať
@blacksr ..aký iný zdroj? nebodaj hélium? Elektrika tu bude vždy..je to zdroj ktorý vieme vyrobyť z viacerých surovýn, plyn z iného nevyrobíme..a drevom zamoríme len vzduch, podľa mńa elektika zostane vždy. A že raz cena kolÍśe? raz je elektrika drahśia, inokedy plyn..ale na plyne sme závislý na dovoze..elektrika je teoreticky naśa
Odpovedať
Profilova fotka
@pr myslela že pri kábli vždy musí byť iba elektrina, pri teplovodnej si vyberieš zdroj ohrevu...možno niekedy i solary a tepelné čerpadlá budú mať lepšiu návratnosť a nebudú zbytočne predražené.
Odpovedať
@jankazb ..takže mám na ohrev el. kotol, a potom si poviem, že si privediem plyn, spravím poťaźne komín, zmenim kotol a bude kúrenie. Alebo že o 20 rokov mi bude vyhrieva´t v zime slnko? Somarina, nikdy mi slnko v zime nevyhreje od októbra do apríla ani len malinkú dieľňu, nie to ešte dom. Slnko je strašne nepravidelné, v lete je ho na mraky, ale zrovna vtedy netreba kúriť. A TČ? hudba budúcnosti.. ani o 15 rokov nebudú stáť 1.300 E
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Aj ja uvazujem nad elektrokotlom a vodnou podlahovkou. Chcel som co najjednoduchsi system ktory si viem s casti spravit svojpomocne a casom sa da zmenit alebo doplnit o nieco uspornejsie ked pride cas ze sa to oplati. Nemam pristup k plynu a ni miesto na kotolnu. Hladam stranku alebo niekoho kto by mi vypocital ake budem mat tepelne straty domu. Vsetky stranky co som nasiel su alebo pre indzinierov alebo tam niesu tie materialy co chcem pouzit. V projekte mam vypocet, ale spravil som par zmien a uz nieje aktualny. Dom 15x9, vnutorna plocha 110m2 strop 2,6m Obvodove steny: 30cm termalika+20cm sedy polystyren R=10,45 Strop : 35cm PUR pena otvorena bunka R=10 Podlaha : 20cm beton+15cm podlahovy polystyren+5cm beton R=? Okna+dvere : 22m2 izolacne trojsklo, 18m2 orientovane na juh R=? Rekuperacia vzduchu s 95percentnou ucinnostou, krb 2-6kw . Nepodarilo sa mi spocitat tepelne straty domu a aky silny elektrokotol potrebujem. Urcite tu je niekto mudrejsi odomna kto ma chvilku casu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mattelko ak pouzijes ku el kotlu akumulacnu nadrz je otazka kolkymi stupnami ju chces dobyjat ak ju chces naakumulovat na 70 st. A potom das napr. Mix na podlahovku mozes z aku dobyjat tuv ale co je tiez na el. V tvojom pripade .... Nedaval by som akumulacnu nadrz pri kureni elektrinou isiel by som priamo do podlahy ... dalsia moznost teplovodny krb do aku s aku bojler a podlahove :D
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 Výpočet máš v obrázku a samozřejmě i v souboru http://kondenzace.kvalitne.cz/kks/nab... , kde můžeš měnit svoje požadavky. Při ztrátě kolem 3 kW bych k vodní podlahovce pořídil obyčejný elektrokotel s výkonem do 5 kW zapojený přes nadproudové relé. Nemusíš tak platit za zbytečně velký jistič. Rekuperace nemá účinnost 95%. Je to jen prodejní chyták nerespektující entalpie. Skutečně lze dosáhnout 50%. Proto do pole C10 píšu větrání nikoli 0,3 , ale 0,15. Více, než k rekuperaci, se přikláním k podtlakovému větrání. Je to vlastně jen ta odtahová část rekuperace, kdy je z odtahovaného vzduchu využita kondenzačně obsažená vodní pára. Rozumným řešením je třeba na odtah napojený bojler s tepelným čerpadlem. Teplá voda je tak ohřívaná z odpadního vzduchu. Současně se tak splní i požadavek na neobnovitelné energie. Velkou výhodou podtlakové ventilace je na rozdíl od rovnotlaké zamezení průniku vodních par do izolačních vrstev. Děje se to často a všichni se diví jak je to možné :-) Vše mám ověřené na reálných příkladech. Fyzikální zákony platí pro nás pro všechny. jen se na to často zapomíná.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@josef_vavra Dakujem velmi pekne za vypocet 3kw je celkom fajn si myslim. Ten tvoj system ohrevu vody mi velmi pripomina nieco co ma napadlo asi pred mesiacom, ale ludia tuna mi to sprdli tak som to neriesil. Mas nejaky funkcny system?
Odpovedať

Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 Ano, správná myšlenka. Přívod špatně zavřenými okny tam, kde je to potřeba. Odtah především koupelnou. Na lidi nedej. 90% jsou subjektivní pocity. Mám zapojené kondenzační kotle jako typ B, tedy rekuperace se 100% účinností zdarma. Větrání tímto způsobem vychází cca 0,1 a z hlediska vlhkosti je plně vyhovující(i když se doporučuje 0,3). Časté sušení velkého prádla zcela bez problémů. Stejnou funkci jsem zkoušel obyčejnou klimoškou za 5000,- Kč z Hornbachu popsanou zde http://kondenzace.kvalitne.cz/tepelna... Na první pohled obyčejný výparník umí dosáhnout vychlazení vzduchu proti chladivu o jediný! stupeň, tedy perfektní výsledek. Opravdu z ní padají desítky litrů kondenzátu denně. O tom, jak veledůležité je podtlakové větrání se přesvědčují mnozí až když je pozdě. Varovný příklad zde. http://forum.tzb-info.cz/137356-vytap... Před tím tam bylo podtlakové větrání atmosférickým kotlem. To (ne)logicky nahradili koaxiálním odkouřením. Nezáleží jaký výrobek použijete. Z 20°C na 0°C vychladí odpadní vzduch snad všechno. Provoz ověřit výpočtem. Každopádně princip jednoznačně vítězí nad systémem rekuperace.
Odpovedať
@josef_vavra Kondenzacny kotol pre mna nepripada do uvahy lebo nemam plynovu pripojku. Riesim elektrokotol a vodnu podlahovku. Ten system nad ktorym som uvazoval som chcel na ohrev uzitkovej vody. Niesom si ale isty navratnostou. Co krityzovali ludia je to ze tepelne cerpadlo potrebuje prietok 500l vzduchu za hodiny a rekuperacia ma prietok 300l vzduchu za hodinu. To celkom aj chapem aj ked si nemyslim zeby to mohlo fungovat aj tak. Existuje uz podobny system nech si nemusim vsetko vymyslat sam a ist pokus omyl lebo niesom ziaden odbornik. Nemyslim ale tie systemy v tvare skryne za 5000 az 15000eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 Funkci kondenzačního kotle jako odtahového kanálu pro vydýchaný vzduch uvádím jako jasný důkaz funkčnosti podtlakového větrání už od 10 m3/hod . Ne, že byste měl plyn použít. Ukazuji, jak nesmírně důležitý je podtlak v domě. Stesky na mokré stropy si jistě najdete sám :-) K tomu účelu mám odzkoušenou i běžnou mobilní klimatizaci za pár drobných. (5000,-Kč). Stejně bude fungovat i jakýkoliv bojler s TČ. V odpadním vzduchu je v zimě ukryt nejméně 1 kW, což je vyřešený ohřev vody pro 8 lidí. Průtok vzduchu není kritický. Důležitý je součin průtok vzduchu x teplotní spád. A ten teplotní spád si můžete s malým průtokem vzduchu dovolit až 20 stupńů. Lepší řešení se mi zatím nepodařilo najít a výrobci teprve začínají tušit. Proto vše popisuji včetně důsledků. Samozřejmostí jsou pak výpočty všech možných situací.
Odpovedať
@josef_vavra Povecme zeby sme na bojler s TC ( https://teplozima.sk/eshop/prod_detai... ) napojili takyto lacny tepelny vymenik ( https://www.iventilatory.sk/tepelny-v... ) , tak by sme mali za 1600eur komplet system rekuperacie a tepelnym cerpadlom ohrevu uzitkovej vody? Potiahol by ventilator TC odsavanie vzduchu z miestnosti a pottlakom nasavanie cerstveho vzduchu z vonku?
Odpovedať
Profilova fotka
@gabriel1982 Záleží jak těsný se Vám ten dům podaří postavit. Možná přes ten výměník ani žádný vzduch dovnitř nepoteče. Jinak ověřte, zda to dokáže i odmrazovat - když píší až -7°C. Vypadá to na vysokou účinnost systému a může to být velmi dobré řešení včetně ochrany domu podtlakem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Zdravím .podľa stavebného úradu musíme mať v novostavbe bungalov 2 druhy vykurovania. Jedno vykurovanie sú krbové kachle a teplovzdušné prieduchy s tým že kachle majú ešte vymeník na ohrev teplej vody do podlahového vykurovania .máme aj akumulačnú nádrž 500l. A bojler 300l Druhé vykurovanie ako záložné chceme elektrokotol. Problém je v tom ,že ešte nemám energetický certifikát a neviem koľko je elektorkotol vybrať. či by stačil 6kw alebo až 9kw. Zateplenie je v podlahe 12cm polystyrén , V strope 40cm Nobasil, a steny 24cm Nobasil. Všade trojskla okná a dom otočený východ západ . Dik za radu
Odpovedať
@shotocan toto neriesi ec ale tepelnotechnicky posudok. 2 druhy vykurovania nepotrebuje stav. urad. Vy potrebujete akurat dostat mernu potrebu tepla na vykurovanie do urcitej hodnoty aby vam vysiel ec na A aby ste mohli skolaudovat. Takto z brucha to nikto nepovie. Izolacie su jedna vec. Druha su m2 vykurovanej plochy.
Odpovedať
Profilova fotka
Tepelnotechnicky posudok mám v projektovej dokumentácii. Tak potrebujem ten elektrokotol či nie? Vykurovania plocha 95m²,to je vlastne úžitková plocha. Víde nám ten energetický certifikát do A aj bez elektrokotola?
Odpovedať
@shotocan to ti nikto nepovie. Treba vedieť tepelné straty domu. Treba mať tepelnotechnicky posudok.
Odpovedať
Profilova fotka
Sprav predpripravu na elektrokotol ale urcite ho zatial nekupuj. 6kw ti bude stacit urcite, bezne pobezis mozno na polovicu. @shotocan
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ako zistím tie tepelné straty domu? To tepelno technické posúdenie je myslim že len okopírované z niečoho k projektovej dokumentácii, len aby sme dostali stavebné povolenie.
Odpovedať
@shotocan treba si ho dať vypracovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign čo to stojí? A keď ho budem mať , tak podľa neho už budem vedieť aký elektrokotol by tam stačil že jo?
Odpovedať
@shotocan áno. Netuším, čo to stoji, mne ho spravil projektant v rámci projektu. Aj mne by stačil 5kW elektrokotol a kúpil som 12kW...
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign prečo si kúpil taký silný ,keď by ti stačil o polovicu slabší. Veď čím silnejší tým viac papa kw či?
Odpovedať
@shotocan vieš ho obmedziť na výkone. Keď kúri podlahovku ide na cca 2-4kW, keď ohrieva TÚV ide na 12kW.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?