Elektrina verzus plyn

Ahojky. Ideme stavať nový domček a rozhodujeme sa aký zvoliť spôsob kúrenia. Nemáme prípojku na plyn preto sa snažíme zvážiť aj inú variantu. Nemáte náhodou niekto skúsenosť s produktami Sailer? Vrstvový zásobník, solárne panely a stanica na prípravu vody. To by bolo v kombinácii s krbom a iba elektrina. Dík za radu :)
Odpovedať
1
2
5
Zisti si ceny, spočítaj návratnosť, každý dom je iný. Obvykle je dobré dať peniaze do hrubšej izolácie, kúriť elektrinou bez drahého vykurovacieho systému (teplovzdušný systém, konvektory...). Prípadne dokurovať krbovou vložkou. Zverejni projekt, napíš vlastnosti domu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak investujes do zateplenie 10.000 e staci ti kurenie za 50e... obrazne... elektrina sa oplati ak dom ma mensiu tepelnu stratu ako je 3kW... teda lepsi NED a Pasivny dom vykurovat plynom neni investicne rozumne riesenie... Niekto da za kurenie plynom 12.000 e a elektricke moze stat 2000 e... Najskor si urci aky chces dom a potom sa ti urci ake kurenie... Nie opacne...
Odpovedať
Ked nemate pripojku na plyn tak nad tym ani neuvazujte. pripojky su drahe. My sice mame pred domom plyn, aj naprojektovane kurenie aj na plyn ako aj na tuhe, ale pripajat sa na plyn nebudeme. este musime odstranit staru nevhodnu pripojku co budu dalsie peniaze a to co by ma stala pripojka radsej investujem do solaru, Uvazujeme o zmene kurenia - kotol na tuhe, akum. nadrz aj s ohrevom TUV a ten solar. Ale to su zatial len take uvahy, co sa tyka kurenia tak to bude vec tak o 3,4 roky. Este dom nemame postaveny. - prerabame, burame a teraz od jari by sme mali pristavoat a nadstavovat.
Odpovedať
@mio23 Dom sa navrhuje ako celok. Nič sa neurčuje ako prvé. Vyrátajú sa varianty a berie sa najvýhodnejšia. Je smutné že dispozícia, projekt, kúrenie, izolácie, nacenenie... sa robí zvlášť. Pre investora je dobré to všetko ovládať alebo mať ľudí ktorý vedia spolupracovať a vypracujú najvýhodnejší návrh domu.
Odpovedať
@radopp Chcem Vás poprosiť o radu a výbere typu kúrenia: Podľa projektu mám tieto parametre: - 3-podlažný RD s plochou strechou,novostavba plocha 265 m2 ,dom na miernom vŕšku,no na rovnom povrchu,oprientácia juhozápadná v BA - základy RD izolované po obvode 5 cm extrud.polystyrén - 12 cm extrud.polystyrén zvonka domu na obvod.steny, podlahy 12 cm extrud.polystyrén - plask.okno trojsklo Uw cca 0.9 - navrhnuté klasické radiátorové kúrenia na turbokotol Buderus GB 172-20 / plyn mám na pozemku/ s výkonom 20 kW na zemný plyn, ohrev vody v nepriamo výhrevnom zásobníku 160 litrov - celkový tepelný príkon odhad 8,7 kW - kúrenie ročne odhad 17 415 kWh - teplá voda ročne odhad 6369 kWh, spolu 23 784 kWh Ponúkajú mi viaceré varianty: - kondenzač.plyn kotol ako uvedené vyššie doplnenie o strešné solárne zariadenia /s kúrením podlahovým alebo radiátorovým alebo ich kombináciou/ ,dnes mi napr. došla cenová ponuka:kotol Wolf CGB 20 s extrerným zásobníkom CSW-120 vo variante radiátory cena 9 800 Euro,resp.varianta podlahové kúrenie 11 540 Euro - varianta len vykurovanie elektrikou a len podlahové kúrenie v celom RD /ponuku som ešte nedostal/ teda bez plynu a tepel.čerpadlo vzduch - voda Ďakujem vopred za Vaše názory
Odpovedať
Skúste si naceniť kúrenie podľa tohto zoznamu: http://www.ivt.sk/sk/plyn-alebo-tepel... .
Odpovedať
@jmihalikst Porozmýšľam nad tým a napíšem dnes alebo zajtra. Ceny si zisťujem z inetrnetu, návratnosť počítam ako podiel rozdielu zriadovacích nákladov a rozdielu prevádzkových nákladov (palivo, údržba, opravy, odpisy...), straty domu a energie rátam podľa známych vzorcov To by ste vedel spočítať aj vy, pomôžem vám.
Odpovedať
@jmihalikst Potrebujem ešte tieto údaje: - rozmery domu, uhol strechy ak je zateplená, plocha otvorov, plocha a orientácia skliel v dome, materiály z ktorých je dom, šírku tehál ... alebo si dajte do albumu projekt domu - v akom štádiu je stavba, či už máte omietky na stene, či je už nalepená izolácia, či už je zateplená strecha a podlaha
Odpovedať
Dom má rozmer cca 9,5 x 12 metrov. Je urobená hrubá stavba,terasy a strecha. Na podlahe je vyliaty betón ako prvá vrstva,podľa typu kúrenia sa dokončia potom podlahy v celom dome, treba ešte dokončiť poslednú-izolačnú vrstvu strechy. Medzitým som objednal okná - ide o plast.okná trojsklo Uw cca 0,9. Vchodové dvere a bočné garážové dvere sú z hliníku, aj HS portál na východnej strane na 1.NP 1,5 m fix a 1,5 cm posuvný je z hliníka. Všetky IS na pozemku.Dokiaľ mi vyrobia okná / cca do začiatku apríla / chcem vybrať firmy na zavedenie elektriky ,vody a kanalizácie,plynu a kúrenia.Nejakú ponuku dohodil stavebný dozor, ďalšiu mi prihodil stavbyvedúci.Mám dvojkomín,na 1.PP plánujem krbové kachle a na 1.NP krb/ len na prilepšenie tepel.komfortu/ .Neviem sa dobre zorientovať,každý tvrdí niečo iné.Alternatíva je od : - zdroj tepla plyn + kondenzačný kotol + zásobník teplej vody + kúrenie /len radiátory alebo len podlahové kúrenie alebo ich kombinácie?/ až po: - tepelné čerpadlo vzduch voda a len čisto zdroj tepla elektrika / kúrenie buď podlahové alebo radiátory, ohrev vody,varenie/ Rozhodne chcem využiť solárne zariadenie, dom je na kopčeku s výrobným výhľadom po okolí a s juhozápadnou orientáciou v Bratislave. Nechcem Vás zbytočne zaťažovať,chcem len poradiť,ktorú alternatívu by ste si vybrali do typu tohto domu. Prosím poslať Váš normálny e-mail,opakovane som skúšal priložiť do prílohy pôdorysy a nešlo mi to,ďakujem s pozdravom Ján Mihálik
Odpovedať
@jmihalikst Zrobím si nejaký e-mail a zverejním. Projekt je dobré dať do svojho fotoalbumu aby si ho pozreli viacerí a mohli poradiť. Bez výpočtu neviem poradiť, každý dom je iný.
Odpovedať
Ďakujem za Vašu ochotu, večer doma skúsim poprosiť syna,aby mi skopíroval projekt RD do fotoalbumu na modrej streche,mne sa to nedarí, s pozdravom Ján Mihálik
Odpovedať
@radopp posielam podorysy mojho RD. Vopred dakujem za Vasu radu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@radopp ako prve sa urcuje co clovek vlastne chce za dom. Ci usporny. Ci cely zo skla alebo ako vacsina ci chce bielu kuchynsku linku. Ked si urci ze chce usporny alebo dokonca predstavu kolko chce mesacneplatit za kurenie napriklad u epd ze 12eur mesacne tak si projekt da nahodit do phpp a secka izolacia atd na nadime zuje tak aby mal co chce. Cize ako prve je urcite co clovek chce. Este nie dom ako celok. To phpp je obrazne tam treba troskuviac usposobit projekt ak neni odzaciatku rieseny ako epd. Ale moj nazor je ze ako prve vela ludi robi chybu ze nevedia co chcu. Proste 2 kominy a praskajuce drevo.
Odpovedať
@mio23 Vedel by si spočítať rozdiel v nákladoch pre plyn alebo elektrinu v tvojom dome? Dá sa to v phpp? Skús uviesť tieto náklady: 1) zriaďovacie náklady - prípojky - vykurovací systém - časti domu (izolácie, komíny, špeciálne okná, akumulačná stena) - birokracia (projet, povolenia, revízia) 2) prevádzkové náklady - energie (kúrenie, TUV, varenie, svetlo, eletrospotrebiče, doprava paliva) - odpisy - prevádzka vykurovania (opravy, údržba, revízie) Stačí uviesť iba to čím sa varianty líšia, napríklad cena 10 cm EPS ktorý je navyše u elektriny.
Odpovedať
Počítal som návratnosť medzi plynom a elektrinou v niektorých domoch a vyšla mi návratnosť plynu do 10 rokov, čiže sa oplatí. Je to individuálne podľa spotreby energií a tvaru domu.
Odpovedať
@jmihalikst Ja by som na tvojom mieste stavil na plyn. Asi som staromodny, ale mam to tak a som spokojny. Platim za kurenie a TUV za rok asi 360eur a ak by som to aj postavil inak, tak menej by to nebolo. Mam ale o kus mensiu plochu ako ty, iba 140m2. Inak pozeram co pises a fakt budes na steny davat extrudovany polystyren ? Nie nahodou expandovany ? Ved ten je 5x lacnejsi. Radsej pridaj na hrubke, sam mam 15cm a dnes by som dal aj 20cm. Na tvojom mieste by som sa vykaslal na dalsie zbytocne technologie. Do NED to nepatri. Mam len kondenzacny kotol so vstavanym zasobnikom TUV a podlahovku. Ziaden krb, ziaden komin. Solar som chcel tiez, ale ta navratnost vychadza asi 50 rokov. To fakt nema zmysel.
Odpovedať
tak si to tu čítam a neviem či akurát mio23 by potreboval prerátavať čo sa mu viac oplatí, veď on "zohreje dom aj s jednou sviečkou" :-D. A je dosť fundovaný na to aby dával rady. Keď som sledoval jeho fotoalbum a ako mu to išlo pri stavbe tak neviem či je tu niekto kto vie o tom viac. To je len môj názor. Proste on si všetko robil sám a musel naštudovať kopu vecí aby to zvládol a hlavné je to že čo si naštudoval to aj sám rukami realizoval.
Odpovedať
dom je navrhnutý ako nízkoenergetický,polystyrén bude expandovaný,nie extrudovaný.Som rozhodnutý pre plyn s kondenzačným kotlom,kúrenie zvolím len podlahové,resp.kombinované s radiátormi v niektorých miestnostiach.Na ohrev vody a podporu kúrenia dám buď samostatný solárny systém alebo solárny set už aj s kondenzačným plynovým kotlom.Pokiaľ je dom postavený z kvalitnej tehly a dobre zateplený, /Heluz 38 a 12 cm polystyrén/ a sú objednané kvalitné okná / 6-komorový vystužený profil 88 s trojsklom a trojtesnením,parozábrany vonkajšie a vnútorné/ malo by to stačiť,veď nemožno za energie nič neminúť. Zložité a drahé systémy napr.vodné čerpadlá v rozličných kombináciách majú veľmi spornú a neskorú návratnosť. Razím cestu slušnej kvality s dobrými parametrami v strednej cene / nie najlacnejšiu ani najdrahšiu variantu/.Okrem toho vývoj ide dopredu a za 10-15 rokov je možná výmena systému kúrenia.
Odpovedať
@rikaskcz Akú zostavu na vykurovanie by ste mi odporučili?Stáýle som v štádiu rozhodovania. V dome mám dvojkomín Heluz a plánujem na 1.PP krbové kachle a na 1.NP krb.Je možné ich nahradiť Vašimi výrobkami?Aká by bola cca cenová predstava?Ďakujem za odpoveď Niektoré informácie o mojom RD viď vyššie v mojich príspevkoch
Odpovedať
S cenami plynu sa nebude diať nič, iba bude inflácia.
Odpovedať
@rikaskcz Ceny plynu idu celosvetovo dole. Nastupuju nekonvencne sposoby tazby plynu, ktore sice zatial EU blokuje, ale skor ci neskor ich povoli. Plynu je v roznych formach prebytok. EU ma sice dlhodobe kontrakty s rusmi a tak sa ceny plynu umelo drzia hore, ale ono sa to zmeni. Stavaju sa LNG terminaly na dovoz plynu Afriky. Z dlhodobeho hladiska sa ocakava skor pokles ceny plynu ako jeho narast, tak ako sa to stalo aj v USA. Naproti tomu nuteny tlak na obnovitelne zdroje v elektrine sposobuje a bude dalej sposobovat rast cien. Najblizsich 10-15rokov by som sa urcite nespoliehal na to, ze elektrina zlacnie. Mozno sa to chvilkovo tak javi, ale odstavenie nemeckych atomiek a ich nahradenie veternymi sa urcite prejavi na nestabilite siete a celoeuropsky kolaps prenosovej sustavy nenecha na seba dlho cakat. A potom zacnu dalsie EU opatrenie, normy, nariadenia, regulacie a cena elektriny bude zase stupat a stupat a stupat ... Plyn bude do buducnosti ovela stabilnejsi. Novy plynovovod z ruska do eu obchadza ukrajinu, takze najvacsie riziko je zazehnane ...
Odpovedať
@rikaskcz Ty zjavne nie si zaregistrovany ako profesional, ze ? Takze zneuzivas toto forum na svoju reklamu ?
Odpovedať
@rikaskcz Tebe pojem inflácia asi nič nehovorí. Svojím linkom si potvrdil pivec-ove slová, že plyn ide dole. :-)
Odpovedať
@rikaskcz reálna cena = cena : plat Ceny sa zvyšujú, platy sa zvyšujú, zrejme máme infláciu. Stiahni si štatistické údaje o cenách a platoch za posledné desaťročia. Potom to vydeľ a zistíš že reálne ceny sa nemenia.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?