Elektrický kotol

Ahojte. Poprosila by som skúsenejších o radu.. Aký elektrický kotol by ste odporúčali pri 80m2 obytnej plochy? Budeme mať podlahové kúrenie v kombinácii s krbom..
Odpovedať
@raza Dobrý deň, to nezávisí od veľkosti domu, ale hlavne od jeho tepelnej straty. Pri kúrení elektrinou je vhodné dom čo najviac zatepliť - strop, podlaha, steny, okná - a potom Vám postačí ten najslabší kotol s horným výkonom okolo 5 kW. Keďže bude aj kúrenie krbom, tak aby sa to dobre regulovalo, asi bude vhodnejšie dať miesto teplovodnej podlahovky radšej priamoohrevnú s termostatom v každej izbe, má to rýchlejšiu reakciu. Ide hlavne o tú obývačku, kde sa bude kúriť krbom. Možno tá priamoohrevná podlahovka (čiže el. odporové drôty alebo vykur. fólie) v tak malinkom domčeku vyjde lacnejšie než EK + vodná podlahovka.
Odpovedať
@blacksr ďakujem veľmi pekne za konkrétnu odpoveď :-) info podám ďalej manželovi :-N
Odpovedať
@raza lacnejsia bude odporova podlahovka a krbove kachle. Krb je drahy a zaberie v malom dome vela miesta.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 A to sa patrí opisovať tu - bez súhlasu majiteľa - ako som to riešil ja....? ;-) ;-) @raza Pdlahovka z drôtikov pri Tebou uvažovanej ploche vyjde na cca 1300 € - nakomlet aj s termostatmi. A krbové kachle - slušnejšie - kúpiš od cca 500 €. Stačí ich len rozbaliť z krabice a pripojiť ku komínu... Komín rátaj s robotou okolo tisícky. Ale doooobre ZATEPLIŤ - to je základ. 8-)
Odpovedať
@leonardom o mne je tu rozsirene, ze predavam klimy na kurenie :-D , a vidis, neponukol som. Stale si myslim, ze je to pohodlnejsie prikurovanie, ako kachle, ale da sa to aj kombinovat. O tom, ze vacsina bude aj tak radsej kurit drevom, nepochybujem, ale pre mna je ohnik v dome skor romantika ako uspora. Na setrenie treba kurit skoro denne, a na to ja nemam nervy. Zaujimalo by ma, ako sa ma Ariston, ako si vyriesil odtah, odvtedy si sa neozval. Ak sa pridas k spokojnym zakaznikom, bude nas tu menej za blbcov, co tak ohrievaju vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Odťah z Aristonu (poznámka pre ostatných: Bojler s TČ) som vyriešil na fasádu. Urobil som drobnú zmenu oproti projektu: bojler som presunul z prostriedku kúpeľne k oknu a dostal som sa takto k fasáde. ;-) A počas najbrutálnejších horúčav som hadicu s odťahom studeného vzduchu otočil smerom do interiéru - takže som si trochu "priklimatizoval" domček... Dúfam, že bude fungovať... 8-)
Odpovedať
@leonardom s objemom a hlucnostou si spokojny? nasavanie mas z interieru?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 Nie, mám 2 diery na fasádu... Uvidím, čo spravím v zime. Buď pôjdem ako klasický elektrický, alebo skúsim nasávať z interiéru... Vyskúšam... :-) Hlučnosť...? Úúúúúplne v pohode. Áno, trošičku brumká, ale aspoň viem, že zohrievame. A kapacita postačujúca. My sa sprchujeme... ;-)
Odpovedať
@peto99 @leonardom no mohli by ste spraviť merania ako je to naozaj v reáli, koľko elektriny to minie a koľko vody ohrievate, aké to má vlastne COP v zime a v lete. Lebo to čo namaloval Ariston do grafu, sa dá ťažko uveriť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?