Elektricky kotol ( kurenie ) voda vs kabel ??

zdravim, chcel by som sa opytat niekoho kto ma v podlahe elektricke kablove kurenie, ake ma naklady.. My budeme napojeny iba na elektrinu no a zvazujem podlahove vodne alebo elektricke (cena realizace ako aj naklady na prevadzku..)
Odpovedať
Kazdy bude mat ine naklady, na toto sa neda odpovedat. Do domu musis dodat nejake mnozstvo tepla, ktore by si mala mat vypocitane v projekte. Podla toho sa daju vypocitat naklady na rozne typy kureni (plyn, tc, elektrina, drevo,....). Je uplne jedno ci budete kurit klasickym elektrokotlom do vodnej podlahovky alebo priamo elektrickymi foliami. Naklady budu rovnake. Pri vodnej podlahovke mas vyhodu, ze casom vies prejst na tepelne cerpadlo, pripadne na iny typ tepelneho zdroja. Pri elektrickych foliach to bude konecna, uz nildy nebudes vediet kurit inym tepelnym zdrojom ako elektrinou a to bez pridanej hodnoty (tepelne cerpadlo).
Odpovedať
Ups, az teraz som si vsimol, ze si muz. :-) Tak sorry.
Odpovedať
@jolaus100 vodna stoji cca 2000 plus kotol, kable menej. kable maju opticky nizsiu spotrebu, lebo sa daju presnejsie regulovat. Dotacia na TC na nezaujala? Budes kurit za tretinu.
Odpovedať
@peto99 kurit za tretinu....treba zaratat aj servis a hlavne zivotnost tepel cerpadla vs. Navratnost a to je uz trosku o inom asi......
Odpovedať
@jolaus100 ..ake tepelne straty ma, alebo bude mat dom?
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 Záleží okrem už vyššie spomenutého aj na veľkosti domu a tepelných stratách. Výhodnejšie je asi ísť do vodnej podlahovky (kvôli spomínanej možnosti prechodu napr. na TČ), ale ja mám napr. pomerne malý dom (80 m2 vykurovanej plochy) a žijeme v ňom 2 pracujúci ľudia, takže ja som šiel po cene. Dal som kábliky a vyšlo ma to do 1 tisícky... A každú jednu izbu si pekne riadim termostatom... :-)
Odpovedať
neviem ako to je v projekte nemam ho pred sebou ale dom je prizemny bungalov. Stena Ytong 300, na to 200 EPS. Podlaha 12 EPS, Strop drevo a 40 cm mineralna vlna (ESP a VLANA tepelne odpory sa pohybuju na 0,038-0,039) rozloha 95 m2 -mam ja zaizlovany sokel 80 XPS
Odpovedať
@vitacit najlacnejsie TC po dotacii za cca 3000, vydrzi 10 rokov usetri rocne 500. A treba odratat cenu elektrokotla. navratnost 5 rokov?
Odpovedať
@jolaus100 zacni vodnou s elektrokotlom, a lacne kachle do mrazov. Ak bude spotreba prijatelna, elektrokotol je popri kabloch najspolahlivejsie, prakticky bezudrzbove kurenie. Dokurovat sa da este velmi lacno klimou, ak ju bude treba na leto. Dom je na vysoku investiciu do ineho kurenia ako elektrina, trocha maly.
Odpovedať
@peto99 vydrzi 10 ale........:-)
Odpovedať
@peto99 s tou druhou variantou suhlasim.....:-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?