Elektrické vykurovacie fólie - vykúria dom dostatočne?

Dobry den. Prosim o radu. Zvažujem do domu 110 m2 elektricke podlahove Kurenie. Je to vlastne taká elektricka vykurovacia folia. Myslite si, ze to dostatočne Vykuri dom? Dcera je zmrzlina a toto sa mi celkom páči. A vraj to je lacnejšie, ako kurit plynom. Dakujem za rady a názory.
Odpovedať
@beatakis dobrý deň. Elektrika je zhruba 2,5 x drahšia ako plyn. To znamená ze kdo chce vykurovať elektrickou musí mať vynikajúco... ešte raz... vynikajúco zatepleny dom včítane podlahy. Potom sa dá uvažovať o el. kúrení. Ak máte dlažbu tak sa dávaju elektrické odporové káble. Ak plávajúcu, alebo vinyl tak uhlíkové fólie.
Odpovedať
@beatakis je tu o tom uz milion tem skus googlit. A neverim, ze elektrina ci uz v podobe folii alebo el.kotla moze byt vyhodnejsia ako plyn. Samozrejme ak ho mas privedeny. Ak nie tak potom TC. Ale tak tiez nespominas tepelne straty domu a podobne.
Odpovedať
Profilova fotka
Vstupna investicia pri elektrickom kureni je nizsia ako pri plyne. Pri prevadzke je to naopak.
Odpovedať
Prispejem aj ja. Co sa tyka kurenia v tom som uplny laik, ale otazku polozim asi taku istu. My ideme stavat dom, ale plyn na pozemku nie je vobec. Mame moznost kurit len elektrinou. Dnes som sa dozvedela od architekta, ktory nam robi projekt, ze infra kurenie, co je nieco ako folie, ktore ohrievaju teleso (podlahu) a nie vzduch, ako klasicke poldahovky, tak uz nie su schvalene pre klasicke murovane domy, ( v minulosti boli) ale teraz su iba pre chaty a pod. Dalej je moznost vykurovania krbom, ktory by bol napojeny na podlahove, cize to by bolo zavisle od krbu. Dalsiu moznost nam dali tepelne cerpalo, ktore zevraj ma o polovicu nizsie prevadzkove naklady, ako klasicke podlahove kurenie na plyn. Co mi ale nejde do hlavy, kedze aj to cerpadlo ide na motor, ktory spotrebuje niaku tu energiu. Pri cerpadle je zase pociatocna investicia vyssia, ale zevraj sa vrati do niekolkych rokov. Uz tu v temach som citala, ze do 6 rokov, iní tvrdia ze do 15 a za tu dobu sa musi uz aj menit. No, ako vravim, neviem co je lepsie. A potom nam pisal, ze ak by sme chceli cisto elektricke, tak to by nam schvalili len s rekuperaciou, a so slnecnymi panelmi. A ja som taktiez zmrzlina. Mury ideme mat 300 + 150 mineralnu vlnu.
Odpovedať
@michalka_27 ..dajte lokalnu rekuperaciu..investicia okolo 800.- a solár na vodu je fajn vec..tiez investicia cca 800.-aj s bojlerom. A dom potom splni najnovsie normy
Odpovedať
@michalka_27 ahoj, ten tvoj architekt ma asi nejake provizie od predajcov tepelnych cerpadiel :-)
Odpovedať
@beatakis "A vraj to je lacnejšie, ako kurit plynom." Ten, kto to povedal, klame. Je to cca. 3x drahsie, ak sa bavime o prevadzkovych nakladoch. Tym nechcem povedat, ze je to zle, ja by som si to kludne dal. Len proste pri aktualnych cenach budes platit mesacne cca. 3x viac.
Odpovedať
@jarosujo porovnaj ale celkové náklady na 15 r a potom je to pre každého iný výber, viem že @blacksr vyšlo najlacnejšie kúrenie + TUV s 200 l bojlerom a len s 2 KW špirálou
Odpovedať
@y2kba To už na lepšiu hujovinu si neprišiel?????
Odpovedať
@michalka_27 Vymeň architekta. Nepočúvaj debilov.
Odpovedať
@jarosujo To je koľko 3 x viac???
Odpovedať
@ruren a co je na tom hujovina ty chytrak
Odpovedať
Článok sa načítava...
@michalka_27 ide o legislativu, mal by tu niekto pinnut oznam lebo stale ludia o yom nevedia. Najdi si google ak chces primarna energia.. ide o to ze el. kurenie ti nepovolia lebo je akoze neekologicke- velka spotreba. Ak das musis to niecim ekologickym dorovnat - krb, solar, fve, reku... Tepelne cerpadlo podla typu a okolnosti ma ucinnost vraj aspon cca 3.. cize ak ti napr. El. Ohrievac zere 1kw tak vyrobi jeden 1kw tepla, ale cerpadlo ti vyrobi tiez 1kw tepla ale zozere len 300w. Cize 30%. Cenovo je to podobne ako plyn, mozno aj menej ale nove domy potrebuju malo tepla, tu sa bavime o rozdieloch ozaj doslova par eur hore dole mesacne. Tc stoji vela, ale ked neni plyn a palenie v peci je pravek bud zainvestujes, alebo dlskusis poriesit to elektricke..
Odpovedať
@y2kba všetko čo si napisal ,,Odbornik"' Radšej netrep hujoviny, ako maš tu ludi drzinformovať.
Odpovedať
@sysell Elektrické kúrenie je neekologické????
Odpovedať
@ruren vyroba a distribucia elektriny je neekologicka
Odpovedať
@michalka_27 Elektrické kúrenie je náročnejšie na energiu, ale v dobre zaizolovanom dome to nieje žiadny problém. Samozrejme aj záleží na m2 vykurovanej plochy. Pri nejakých 100-130 m2 sa investícia do TČ nikdy nevráti.
Odpovedať
@gashtaan A prečo potom sa v poslednej dobe tak preferujú elektromobily?
Odpovedať
@gashtaan Keď sa dokončia Mochovce a zrušia Nováky, tak čo bude na výrobe neekologické?
Odpovedať
@ruren to uz sme sa dostali k porovnavaniu elektrina vs spalovacie motory na fosilne paliva?
Odpovedať
@ruren si lepší odborník? Ôk.. tak mi vybrať tie moje hujoviny....ovsem ak iba netrepes
Odpovedať
@ruren preferuju sa prefo lebo psychopaticky lavicovi ekoteroristy v europarlamente aby pretlavaju svoje debilne demagogicke myslienky bez akejkolvek odbornosti. Vytiahnu percenta len taknz riti a kto da vyssie je vacsi ekolog. Nemame dostatok vodnych elektrarni, co je ekologicke na spalovsni dreva miesto uhlia? Okrem vody tu neni nic stabilne ekologicke.
Odpovedať
@sysell ,,co je ekologicke na spalovsni dreva miesto uhlia?" No níč. Tento raz s tebou súhlasim. A tí debili na čele so zväzákom Ficom ešte aj dotácie dali na tie koltle.
Odpovedať
@y2kba Konkrétne toto. Ak máte dlažbu tak sa dávaju elektrické odporové káble. Ak plávajúcu, alebo vinyl tak uhlíkové fólie.
Odpovedať
@ruren a co dat pod dlažbu... Fóliu? To hádam nie.
Odpovedať
@ruren len ide o to ze akoze stiepku palia vo velkych teplarnach, riesilo sa ze to neni ziadne odpadive drevo ale ze posekaju cele stromy a palia to
Odpovedať
@y2kba A prečo nie? Veď ta dlažba neleží na fólií, ale na potere. Ktorý idiot si do novostavby neurobí akumulačné, resp. poloakumulačné podlahové kúrenie? Asi len ten čo to videl len ne obrázku a ešte aj pofiderné firmy, ktorých je na SK neurekom a hlavne tie čo stavajú drevodomy.
Odpovedať
@gashtaan neekologická tak v Novákoch, straty na distribúcii sú obrovské , no má najuniverzálnejšie využitie na mieste použita ide takmer na všetko , plyn v malom len na teplo @sysell to že používajú i celé kmene je biznis , platia tak oveľa viac ako ked ho dáš do Ružomberka, na to sú dotácie
Odpovedať
@ruren to hádam zarrtujes.... Vyhrievacu fóliu dat do poteru. Ty by si tomu dal. Vidím ze si fakt odborník. A prosím ta ako by si ju ukotvil v poteri?
Odpovedať
@duzu Ja som len reagoval na to, co pisala zadavatelka temy. Zvazuje elektricke kurenie foliami do podlahy, na co jej niekto poradil, ze to je lacnejsie kurenie, ako kurenie plynom. Z tohto kontextu to clovek chape tak, ze mesacne naklady budu nizsie, co je samozrejme hlupost. Pri aktualnych cenach elektriky a plynu budu cca. 3x vacsie. Ak by si dala plynovy kotol a podlahovku, zriadovacie naklady nebudu oproti foliam o moc vyssie, kedze tie folie su celkom drahe (v porovnani s odporovym drotom). @ruren "To je koľko 3 x viac???" 3x viac je proste 3x viac. Ked by pri plyne minula za mesiac povedzme 50€, pri elektrike by to bolo 150€. Mna napriklad vyslo kurenie klimou teraz za November 13€, ale to je de fakto tepelne cerpadlo, kde je spotreba podobna plynu. Keby som mal spominanu elektricku podlahovu foliu, stalo by ma to okolo 39€.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?