Elektrické rohože, káble verzus fólie

Elektrické rohože alebo káble alebo fólie? aké sú výhody a nevýhody? Mne sa najviac pozdávaju folie, aj kvoli tomu, že sa nemusia zaliať do betonu a ak by sa niečo pokazilo, nič netreba sekať :-D Na druhej strane horšie akumuluju a pri vypnuti kurenia na 2h to bude asi cítiť.....Jedná sa o bungalov , vyrátaný príkon QHL máme vyrátaný na 5300W, do podlahy sa nám zmestí len 16cm izolácie, tak dáme sivý polystyren, dom je z tehly 30cm , pojde na to 20cm polystyrenu, do stropu pojde 40cm vaty s lambdou 0,35. Ešte sa zahrávame aj s myšlienkou dať si infrapanely, ale viac nás láka mať teplo od noh :-|
Odpovedať
1
2
my sme akurat dnes zaliali elektricke odporove kable. dali sme za to 1600 eur , v tom bolo 8 dotykovych termostatov fenix a odporove kable 8kw. to je 8 okruhov. pokladka je vec 2 dni a zvladne to kazdy nakolko je na to presny postup a vypocet. oproti foliam su kable lacnejsie a ked pises ze sa nieco pokazi tak to urcite sekat nebudem. teraz ma fenix dozivotnu zaruku a keby sa nieco stalo ta dam dole dlazbu alebo parkety a potom by som uz isiel do folii a vyuzil vsetko co som uribil pre kable. to je termostat a aj kable. tak skuste popremyslat. izolacie mame podobne ako vy.
Odpovedať
@sorca24 ..a prećo nie priamovýhrevné konvektory+termostat? sada 1ks termostatu+teleso 89,-E ...je niečo lacnejśie?..a údržba?....nić....keď sa niećo pokazí?....śpirála 12E, vypínač...4E...účinnost pri premene na teplo 99%
Odpovedať
@pr radiátory nechceme.........
Odpovedať
mňa veľmi oslovili infrapanely a na jeden dom sme to prerátavali, tak boli lacnejšie ako fólie. Fólie sa dajú tiež zaliať ak chceš akumuláciu. Ale keď som videl ako fungujú (na predvádzačke) tak ma to zneistilo (nízka teplota, pomalý nábeh) chcelo by to užívateľské skúsenosti s aspoň ročnou prevádzkou a nejakým meraním. Je viacero výrobcov fólii a sú medzi nimi markantné cenové rozdiely (aj medzi tými čo majú rovnakú technológiu). BTW: ak infrapanel namontuješ na strop, bude ohrievať podlahu, tak máš podlahové kúrenie :-)
Odpovedať
@slavoslav my sme chceli infrapanely práve na strop, ale oni ohreju podlahu podla mna len pod infrapanelom, nie celu......zatial máme 2 ponuky na infrapanely, od Fenixu a od Firstheating a je tam velký cenový rozdiel, Fenix je lacnejší a kable máme nacenene od Devi, V systems, folie Ondulia, ale tam ani niesu markantne rozdiely v cene. Netušim čo dať a na rozhodnutie už nemáme vela, lebo za mesiac budeme robiť elektroinštalácie a elektrikár potrebuje vedieť aku prípravu urobiť :-|
Odpovedať
@solo6 ahoj - máš nejaké foto? aké odporové káble si použil - vieš napísať presný typ aj typ termostatu? dal si si to vyrátať priamo do fenixu? Veľmi ma to zaujíma, nakoľko aj ja chcem položiť odporové káble do poteru, ale nie zaliať ale vyfrézovať drážky a uložiť ich priamo do nich. Ďakujem
Odpovedať
od kedy som sa začal zaujímať o infrapanely, dostali sa mi do rúk aj materiály zahraničných skúšobní, kde analyzovaly rôzne druhy elektrického vykurovania (bol som šokovaný ako podrobne bola ta štúdia spracovaná a čo všetko merali a testovali) a infrapanely tam dosahovali veľmi dobré výsledky, čo ma len utvrdilo, že toto je cesta. Ďalšia skúsenosť človeka ktorý mal kúrenie odporovými káblami a do podkrovia si neskôr kúpil panely , sa vyjadril, že ľutuje že o paneloch nevedel skôr aby si ich dal do celého domu, ale toto je subjektívne hodnotenie. Len škoda, že niesú k dispozícii relevantné merania spotreby (zatiaľ). A či bude teplo len pod nimi, si nemyslím, lebo každý žiarič má určitý rozptyl.
Odpovedať
Ahoj andrej776655, pouzil som kable fenix psv 10 a termostaty fenix tft, ja som im priniesol projekt a povedal cca ake chcem vykony v izbach. Aj ja som to chcel frezovat do betonu ale radsej som to nakoniec zalial. Bude ten beton akumulovat teplo a pomaly to bude teplo dodavat do miestnosti ked vypne kurenie. A vzdialenosti medzi kablami sa daju vyratat ale na konci kabla uvidis ze ti ostalo malo alebo vela kablu, ked to davas do tych fixacnych pasok tak sa to da este dako kamuflovat a dat daku sluckj aj popod skrinu.ale ked to nebude vychadzat pri frezovani to bude nervov :-) .
Odpovedať
@solo6 Dakujem za odpoved. Čím si to kúrenie zalieval - betón, anhydrid? Aká hrúbka poteru išla nad rúrky? Zapájal si kúrenie sám? Ďakujem
Odpovedať
ahoj zalievalo sa betonom, a niekde bolo 6 cm ale aj okolo 9 cm predpokladam, ale to nevadi lebo ten beton to naakumuluje a potom odovzdava do miestnosti. ja mam zatial len kable natahane pre kurenie a aj elektriku. ale zapojit to nebude problem, nakolko k termostatom je navod aj pre laikov ako sme my.
Odpovedať
@andrej776655 @sorca24 zaujimave clanky: http://www.fenix.sk/pages/sk/aktualit... http://www.fenix.sk/pages/sk/aktualit... http://www.fenix.sk/pages/sk/aktualit... priklad domu 120 m2 zastavana plocha (izolacie nic moc) - http://www.fenix.sk/pages/sk/aktualit...
Odpovedať
@solo6 Nefandi si .Chod k ondrovy a zistis ze zapojenie termostatov je ako keby si oko operoval cez zadok :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sorca24 ja mam v dome infra panely aj folie, infra panely by som najradsej vymenil za folie! hovorim o foliach pod lamino podlahou, infra panely ktore mam ja podlahu urcite neohreju. zateplenie domu ako vy, podlaha 16cm eps, strop 40cm, steny 20cm. a termostaty by som nahradil jednym centralnym v izbach by boli len tepelne čidlá.
Odpovedať
@jano2007 ake mas infra panely prosím ta
Odpovedať
@jano2007 preco by si ich vymenil? mas samostatny termostat v kazdej izbe? Napis nejake skusenosti, my ideme tiez kupovat infrapanely, len este neviem ake.
Odpovedať
@kollega ved ta to caka... :-)
Odpovedať
@jano2007 a možem vedieť aké máte ročne náklady na kurenie pri akej ploche domu?
Odpovedať
@jozef74 vygoogli ozsal 500-096
Odpovedať
@lacoj v podlahe je to ovela komfortnejsie, laminatova podlaha je studena aj ked by si pod nou mal 100cm polystyrénu, termostaty mam v kazdej izbe, uz by som to nerobil takto, dal by som centralne a navyse ked relé zopne je to pocut a v noci to ruší, (dotykový od fenixu ale aj eberle fit3)
Odpovedať
@sorca24 nemozem dat odpoved, byvame od jula 2013
Odpovedať
@jano2007 no, my uz mame neskoro na cokolvek ine. Mame uz vsetko pripravene na panely a termostaty v kazdej izbe. Termostaty som objednal dotykove cez ebay odniekal z ciny, ale mi este neprisli. Podlahu budeme mat drevenu 14mm a v izbach dlazkovicu.
Odpovedať
@lacoj no tak potom uz len podla planu ti ostava pokracovat, drevena podlaha je teplejsia na dotyk
Odpovedať
@jano2007 aha, ok :-)
Odpovedať
@jano2007 možem ešte 1 otázku? ako rýchlo to nabieha v prechodnom obdobi?
Odpovedať
@sorca24 no ani na tuto otazku nemozem odpovedat objektivne, pretoze mam v dome aktivnu rekuperaciu od nilanu a ta je nastavena na 21C (privod vzduchu do miestnosti, aj ked hlavnou ulohov je ohrev vody) takze ohrieva tiez, navyse mam VELKE okna na juznej strane a zisk pri slnecnom pocasi je znacny. Minuly rok bol taky ze definovat september-november ako prechodne obdobie sa nedalo, tak isto ako teraz ked je cez den do 13C.okres TN Nabeh zavisi od instalovaneho prikonu, v mojom pripade je prikon pomerne maly 45W/m2 takze aj nabeh je pomaly.
Odpovedať
@jano2007 a je potrebné dať na to špeciálnu plávajucu podlahu?
Odpovedať
@sorca24 vyrobca udava ci je alebo nie je podlaha vhodna na podlahove kurenie, ja mam lamino od quick stepu 8mm
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@jano2007 zdravím :) chcem sa prosím opýtať, ako ste spokojní s vykurovacími fóliami (aktuálne zvažujeme túto možnosť vykurovania domu) + uvažujeme tiež o rekuperácii.Chceli by sme do obytných miestností a obývačky laminátovú podlahu (podlaha vykurovacie folie) a v kupeľni, wc, či chodbe uvažujeme o vykurovacích okruhoch, či rohožiach. Môžem sa prosím opýtať aj na dodávateľa (od koho máte fólie), resp. značku ? Viete už prosím odpovedať po viac ako roku bývania ako rýchlo nabieha kúrenie v prechodnom období? Ďakujeem ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@jano2007 koľko Vás vyšlo kompletné riešenie rekuperácie? čo všetko zahŕňala cena rekuperačnej jednotky? pozeral som si ich stránku, ale nikde neuvádzajú cenu inštalácie a cenu za použitý materiál
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka
prave riesim podobnu otazku resp. problem - mam nacenene podlahove folie , nacenen ca na 3900eur do celeho domu t.j. bungalov NED ca 110m2 , avsak premyslam ci neskocim sa poradit do par firiem ohladom odporovych kablov ma tu niekto namontovane odporove kable ? = skusenosti / cena / firma ? taktiez folie ? je to riadna motacka - kedze napr na folie nam firma dala poznamku ohladom podlahy = môžete samozrejme dávať aj drevenú podlahu 11-13mm ale musí byť od výrobcu uvedené, že je vhodná na podlahové kúrenie s nízkym odporom. Odporúčana max.hrúbka pre podlahy je 14mm vie niekto poradit co je lepsie? resp.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?