Elektrické podlahové kúrenie v panelákovom byte

Profilova fotka
Dobrý deň. Rada by som si nechala poradiť aké elektrické podlahové kúrenie voliť do bytu (jedná sa mi o priestory chodieb, kúpelňa,wc a obývačka-samozrejme vynímajúc nábytkové a podokenné zóny). Aké máte skúsenosti, s akými cenami rátať,aký rýchly nábeh majú také podlahovky (s ohľadom na to,že všade bude dlažba, v obývačke laminát), či sa dajú niektoré ovládať už aj pomocou aplikácií v mobile,prípadne iné inteligentné nastavovanie. Aké sú reálne predpoklady na šetrenie oproti klasickému centrálnemu kúreniu v bytoch. A tiež či sa ozaj platí iná tarifa za vykurovanie ako klasický odber elektriny (ak áno, ako je to s vse/rwe). Ďakujem veľmi pekne.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Dobry den,videla som,ze ste odpovedali vo viacerych forach,neviete mi,prosim,poradit?
Odpovedať
Profilova fotka
@alexis9 setrenie sa nepredpoklada ziadne, kedze centralne kurenie ziskava teplo najcastejsie z plynu co je 2x lacnejsie ako kurnie elektrinou.
Odpovedať
@alexis9 co tak skusit to standardne centralne roztahat? v byvalom byte som odstavoval 1 radiator, ale musel som pockat do leta, ked je system nepouzivany a nebol problem. viem si predstavit, ze odrezete radiator a natiahnete to do podlahy. otazka je, ako bude potom riesene meranie. ci sa pripne ten merac na vetvu, ktora nie je pod podlahou. ovladanie je v pohode, na tej vetve nechate ventil. takto mozete pripadne urobit aj viac vetiev, len sa treba dohodnut so spravcom. ak na take nieco pristupi.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja nesla by som do toho uz len z toho titulu,ze sa mi jedna o vyssie poschodie a az rachne voda pod podlahou som v kybli nielen ja,ale aj susedia podomnou.Tato verzia v panelaku jednoducho neprichadza do uvahy.
Odpovedať
@alexis9 dobre urobene podlahove kurenie nema dovod "rachnut".
Odpovedať
@alexis9 uspora ziadna, skor naopak. Od centralneho kurenia sa realne neda odpojit, a este budes platit podlahovku. Do panelaku asi nedostanes dvojtarif ani istic. V kupelni bez radiatora by som urciteeee urobil. Inak sa da setrit len kurenim klimou
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 mne skor ide o doplnkove vykurovanie podlahovkou.Central mienim ponechat,ale tympadom ho nebudem vyuzivat na 100%
Odpovedať
@alexis9 ...".nesla by som do toho uz len z toho titulu,ze sa mi jedna o vyssie poschodie a az rachne voda pod podlahou som v kybli nielen ja,ale aj susedia podomnou.Tato verzia v panelaku jednoducho neprichadza do uvahy." Prosím Ťa ak "RACHNE" ELEKTRICKÉ kúrenie / nebola téma na kúrenie- vyhrievanie podlahovky vodou!!!!/ ...Tak mi vysvetli čo VYTEČIE ak rachne elektrické kúrenie???? Jedine vytečú nervy u "niekoho" ak to nebude fungovať ale to nie je taká katastrofa, že by zaplavilo aj "susedovcov".. Aká tekutina vytečie z elektro roštu??? Elektrika??? Možno aj voda ak je elektrika vyrábaná z vodnej elektrárni. :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@technik007 precitaj si to cele este raz a šup do kuta nahbym. @alexis9 ak to chces ako doplnol daj sito, prevadzka drahsia, naklady na zriade.je su relativne velke najma med chces hovadiny na riadenie telefonom ale ak chces nevidim problem. Na prikurenie a teplu zem v poho, nabeh je velmi rychly.
Odpovedať
@sysell ... Téma bola...... Elektrické podlahové kúrenie v panelákovom byte... takže tak....aj Ty si to prečítaj a do kúta ku mne , budeme tam dvaja..:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@technik007 nebud dilino ... Bozsky kaja jej odporucal, aby klasicky privod do radiatorov roztahala po byte ako vodnu podlahovku a dotycna na to reagovala, ze sa bojí poruchy a vytopenia = nic s elektrikou to spolocne nema ...
Odpovedať
@technik007 Budeš tam len sám. Ty jediný si nepochopil.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@alexis9 Pre rokmi, keď sme rekonštruovali, tak pod nami boli neobývané nebytové pristory a v kúpeľni sme mali z podlahy zimu. Tak sme pri rekonštrukcii dali do podlahy elektrické kúrenie DEVI. Bolo to len nejakých 1,5 m2, už si nepamätám koľko to stálo. Cenu si ľahko na nete nájdeš. Máme to na programovateľný termostat. Nábeh je síce rýchly - podlaha je teplá už do 15-20 minút, ale kým to vykúri miestnosť, to trvá dlhšie. My sme si prikurovali večer, hlavne aby človek nemusel z vane stúpiť na studenú dlažbu. Časom sa tie priestory zobytnili a už je tam teplo. TEraz už vykurovanie nevyužívame. Inak žerie to dosť, tuším okolo 200 W/h. A to je len tých 1,5 m2. Keby si si položila kúrenie na chodbu, do kúpeľne a obývačky, tak by si mala pekný odber. Ako keby si mala non-stop zapnutú žehličku. Ak máš centráne kúrenie, tak veľkoplošné dokurovanie elektrinou si myslím, že nie je efektívne. Radšej si zväčši radiátory.
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 Ak si neviete prečítať príspevok, na ktorý som reagovala,tak nereagujte,prosím, vôbec,pretože ste zhodili len a len seba. Viem na čo som sa pýtala a viem na akú vec som odpovedala,vzhľadom na to,že mi dotyčný odporúčal rozťahať vodné rozvody z radiátora,ale to vám tu už stihli vysvetliť chlapi predo mnou,takže zvyšok už budem ignorovať. @chrobak7 Ďakujem za reakciu. Ide mi o to,že momentálne bývame na 3.poschodí, dlhodobo bol nad nami neobývaný byt a aj teraz je sused viac mimo ako doma s vypnutými radiátormi a teda všetko teplo nám odchádza hore. Plánujeme riešiť nové bývanie a zvažujeme všetky možné riešenia prikúrenia vzhľadom na skúsenosti a okrem iného aj kvôli medzisezónnemu obdobiu. A zároveň, máme malé dieťa,ktoré sa prirodzene hrá na zemi a nechceme do celého bytu koberce. Jedná sa mi dokopy o plochu ca. 12m2.
Odpovedať
@alexis9 Tak si to spočítaj. Cena rohože 24 m (12 m2) je 400 EUR: http://www.devivykurovanie.sk/www-dev... Spotreba je 1200ww. K tomu termostat 169 EUR/ks, dajme tomu, že to budeš ovládať jedným termostatom : http://www.devivykurovanie.sk/www-dev... To celé budeš musieť zaliať samonivelačkou do podlahy a na to pôjde nejaká podlahová krytina. Teraz mi napadá - predpokladám, že tie priestory ideš rekonštruovať, lebo len kvôli položeniu podlahového kúrenia odstraňovať aktuálnu podlahovú krytinu a dávať to celé nanovo by bolo dosť nákladné. Aj tak ťa to vyjde podľa mojich odhadov na 2-3 tisícky. Ak by si nechcela mokrú inštaláciu - teda zalievať samonivelačnou podlahou, ale iba ako suchú montáž, t.j. vykurovaciu rohož a na to podlahovú krytinu, tak dá sa to riešiť aj tak, ale to bude ešte drahšie. Len 5 m2 rohože stojí takmer 400 EUR, takže bez podlahovej krytiny by si dala 1200 EUR: http://www.devivykurovanie.sk/www-dev... Ale ak aj tak rekonštruuješ priestory a máš priestor zdvihnúť podlahu o cca 1 cm (rohož + poter), tak si ju tam kľudne daj. Ak nebude treba kúriť, tak to jednoducho vypneš.
Odpovedať
@alexis9 v panelaku riesit podlahovku je absurdne, najma ak nie ste nadpivnicny byt. na 12m si kupte hrube koberce lacne rychle bez spiny . ja som alergicka , doma keby bolo podla mna nemame ani pol koberca, kvoli detom mam na laminate koberec kusovy ( uz 3ti :-) ) ale srdce ma neboli nech ho zoderu v dnesnej dobe je tolko moznosti
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 ano,ide o kompletnu rekonstrukciu bytu,preto ta uvaha nad podlahovym kurenim :) len skor by ma zaujimali mesacne naklady,na vstupne som sa uz pozerala na nete.
Odpovedať
@alexis9 Však mesačné náklady sú priamoúmerné tomu, ako dlho bude podlahovka "kúriť" a akú veľkú plochu rohože položíš. To keď si vynásobíš, tak dostaneš spotrebu. Rátaj aj s tým, že budeš zohrievať vlastne celý betón pod podlahou. Jedine, že by si to zospodu nejako izolovala, napr. OSB doskou. Ak to dáš na termostat, tak dobu zohrievania veľmi neovplyvníš, rohož bude vykurovať, kým podlaha nedosiahne danú teplotu. V prípade tohto typu vykurovania môžeš vybrať, či bude sa termostat riadiť podľa teploty vzduchu v miestnosti alebo podľa teploty podlahy.
Odpovedať
@alexis9 nedavala by som elektricke v panelaku. Nevies, ci ti dovolia sa odpojit od centralnehoa hned mas omnoho navysene naklady. mne sa celkom paci ten napad to "roztahat". neviem ako mate robene stupacky, ale v panelakoch je bezne jedan centralna na chodbe a potom vpodstate podlahove do kazdeho bytu s vyustenim len na radiatory. takze my sme napriklad v chodbe mali "podlahove" z centralneho vykurovania. Ak to bude dobre zaliate, niet s acoho obavat. vytecenie je na rovnakej urovni kao vytopenie z vane - proste je to mokre :), ale zavriet sa okruh da velmi rychlo po zisteni ;)
Odpovedať
@chrobak7 :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@chrobak7 som rád že si to aj Ty pochopil okrem iných :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@eeffka Do kúpelne a WC je koberec priam ideálny :D
Odpovedať
ja mám v kuchyňo-obyvačke v byte natiahnuté káble - fenix + termostat. Mám tam dlažbu. Každý deň si to na dve hodiny zapnem, podlaha sa vykúri na 28 stupňov a potom je dlho teplá. Neberiem to ako úsporu, ale ako komfort. Káblik nieje taký drahý (15w na meter, 40€ 1,2kW) ako tie rohože. http://shop.fenix.sk/e-shop/action/pr...
Odpovedať
@lubk0 ne neviem ci byvas v byte ale ja ano, som bosa mam plavacku a mam teplo, radiatori stiahnute
Odpovedať
+ digitalny termostat 50€/80€, + lišta na uchytenie káblov 0,5€/m
Odpovedať
@eeffka Reagoval som na tvoj nezmysel s kobercami. Ked chce mať vykurovanu podlahu v kupelni a na wc, tak tam asi nedá koberec, ktorý si jej poradila ... Bývam v byte, plávačka je v pohode ale napríklad v kúpelni na dlažbe by to bolo s podlahovkou lepšie :)
Odpovedať
@lubk0 tak ja som reagovala na 12m2 kvoli tomuto a dietatu co sa hra na zemi rozbombardovat byt.... nech si kazdy zvazi sam
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka medzicasom somsom ale pisala,ze sa bude robitplatit kompletna prerabka bytu a teda byaj sa nerozbombardoval kvoli 12m2.a vyssie som aj vymenovavala miestnosti,o ktore mi ideto.do detskej dam koberec,ale sme tiezsa alergici a teda musim kobercove casti eliminovat na co najmensiu plochu.
Odpovedať
@alexis9 ano medzicasom dodatocne, ja som reagovala hned na zaciatku ze dieta a len 12m2, ina vec je ked sa preraba tak ci tak.
Odpovedať
@eeffka Tak asi som slepý, ale ja to vidím hneď v prvom príspevku, resp v samotnej otázke a tak zacitujem "Rada by som si nechala poradiť aké elektrické podlahové kúrenie voliť do bytu (jedná sa mi o priestory chodieb, kúpelňa,wc...."
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?