Elektrické podlahové kúrenie - ako ušetriť?

Zdravím všetkých, prvú zimu bývame v rodinnom dome s elektrickým podlahovým kúrením. Chcem sa opýtať, aký spôsob nastavenia termostatov je najšetrnejší... teraz to máme nastavené na dve časové pásma. Som doma na MD, preto celý deň potrebujeme teplo. Čiže od rána 6:00 máme nastavené kúrenie na udržiavanie určitej teploty. Tzn. keď nám klesne pod 23, kúrenie sa zapne. A potom na noc máme nižšiu teplotu...ale tú nikdy nedosiahneme vďaka kvalitnému zatepletiu. Je to okk? ...alebo je lepšie, aby bola teplota dlážky stále v určitej teplote......už som zúfalá z tých nastavení
Odpovedať
1
2
@dodka6 ci nastavis konstantnu alebo kolisavu je rozdiel vo vyslednej spotrebe len zanedbatelne percento, pravda vsak je, ze ak znizis priemernu teplotu o stupen, v tvojom pripade na 22 stupnov, usetris cca 6% :-)
Odpovedať
Je chore kurit na 23. Mame dve deti, jedno 4mesacne druhe dvojrocne a kurime na 21-21.5. Neviem ako sa zije inym detom v takom horku, ale ked sa nam podarilo vdaka vareniu-peceniu dostat na 23 skoro sme vsetci podochli. Co hovori sucky1, tym ze teplotu na noc znizujes takmer nic neusetris...to co usetris v noci si kurenie zhltne rano kym sa dostane na dennu teplotu. Ak mas kvalitne zateplene tak rozdiel v tepelnych stratach pri 21 alebo 25° je zanedbatelny. Najlepsie je nastavit konstantnu teplotu na cely den a ak vam je v noci lepsie pri nizsej teplote tak na noc kurenie stiahnut.
Odpovedať
@sucky1 ďakujem pekne za odpoveď. Máme termostat v každej miestnosti, ale kúrime zatiaľ len v jednej izbe. Na poschodí je príjemne teplo...Preto nastavujem na viac stupňov, čo asi nie je správne....či čo myslíte?
Odpovedať
@dzamino Neviem, prečo hneď slová, že je to choré...ja nikoho neurážam, ale sa pýtam!!!! Druhá vec je, že na noc teplotu sťahujem, ako som už písala, keďže nemáme radi teplo...takže Vaša rada---nad zlato :) Hlavne že ste si popísali o deťoch
Odpovedať
@dzamino preco by bolo chore kurit na 23°? My mame teraz skoro 26° a cez den bolo na 27°. Kazdemu vyhovuje ina teplota.
Odpovedať
@dodka6 moj nazor je ze je lepsie kurit na menej a dietatu obliect dlhy rukav a ponozky :-) mame doma trojmesacne babo, zo zaciatku som vykuroval extra kupelnu, izbu, teraz uz nie...
Odpovedať
no len napr. teraz.....na termostate máme teplotu 22°. Ale pocitovo je chladno aj v tričku s dlhým :) Kúrenie je už stíšené na 20, čiže nekúri a preto je podlaha studená....niečo nám odoberá aj otvorené schodisko a zrejme skontrolujem aj všetky tesnenia.....niečo mi tu nesedí :)
Odpovedať
@sucky1 vsak tu nejde len o deti, suhlasim ze kurit na menej stupnov je zdravsie, ale ja ako sa snazim, tak pod 22 stupnov idem doslova zamrznut. Takze kazdy ma tu svoju idealnu teplotu inak nastavenu.
Odpovedať
@originalx presne! ..ja tiež milujem teplo.....ale malý synček nie...preto "len" 23 :)
Odpovedať
V lete mate doma 25 a idete sa uvarit, klimuje kazdi ako besni a v zime by nedbal mat vnutri aj 30. Je to zvlastny fenomen...ked vam je pri 23 stupnoch zima a mrznete, skorej sa venujte optimalnej vlhkosti v dome. Cim mokrejsi vzduch tym vasci pocit zimy
Odpovedať
@dzamino Samozrejme, je to len v hlave..nieee? že fenomén :)
Odpovedať
@dzamino Neprehanas trochu ? Tak ako je pre teba chore kurit na 23C, tak pre inych moze byt chore kurit na tvojich 21C. Ja kurim tak, aby mi bolo prijemne v teplakoch a kratkom tricku. Ked ste isli podochnut pri 23C, tak to potom ako fungujete v lete, ked je vonku vyse 30C ? Okrem toho len samotna teplota nie je vsetko, svoje zohrava aj vlhkost. Pocitova teplota s rastucou vlhkostou stupa, cize podla tabulky dole ak napriklad zdvihnem vlhkost z 30%-40% (v zime mozme mat pri spravnom vetrani kludne aj menej) na cca. 60%, zrazu mam z 22C pocitovo 25C. Cize aj toto moze byt odpoved na pociatocnu otazku, ako znizit vydavky. Zvlhcit vzduch o 20-30% je energeticky urcite menej narocne, ako kurit o 3C viac.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jarosujo Prepáčte, ešte raz..čiže máme zvlhčiť vzduch, áno? ..lebo múdry pán dzamino písal "Cim mokrejsi vzduch tym vasci pocit zimy "
Odpovedať
Profilova fotka
My máme nastavených 22 stupňov cez deň a 21 (20,5) v noci. V spalni a neobývanej izbe len 19,5. Cez deň cca 21, keďže sa tam nikto dlhšie nezdržuje. Deti už doma nemáme. Cez týždeň, keď sme v práci tak je niekoľko hodín nastavených 21 C. Cez víkend stále 22 C. Možno je to niekomu málo, ale môj muž doma chodí len v trenkoch a furt mrkoce, ako je tam horko :). Mne je tak akurát a keď mi je pred telkou chladno, tak prehodím cez seba deku. Na to predsa deky vymysleli. Len keď je vonku fakticky chladno (až mrazivo) alebo veterno, tak si zakúrime v krbových kachliach. Ale to sme sa museli naučiť v nich kúriť, lebo to hneď skočí na 26 a to na nevydržanie. To potom púšťame prebytočné teplo do zimnej záhrady.
Odpovedať
@dzamino "Cim mokrejsi vzduch tym vasci pocit zimy" A ja si myslim, ze je to prave naopak, cim vacsia vlhkost, tym vacsi pocit tepla, aspon teda pri plusovych teplotach. Samozrejme, ze vacsi efekt to ma so stupajucou teplotou, hlavne to citit v lete.
Odpovedať
@dodka6 " Prepáčte, ešte raz..čiže máme zvlhčiť vzduch, áno? ..lebo múdry pán dzamino písal "Cim mokrejsi vzduch tym vasci pocit zimy " Heat index funguje hlavne v lete, pri teplotach, ked su vonku tridsiatky atd. Vtedy vacsia vlhkost vyrazne zvysuje pocit tepla, to mam osobne overe z navstevy jednej krajiny, kde som vdaka vysokej vlhkosti isiel zomriet uz pri 30C. Pri teplotach v dome okolo 22C je ten efekt uz podstatne mensi, ale stale si myslim, ze trochu to pomoze. Ved je to aj v tej tabulke, pri 22C stupa pocitova teplota s vlhkostou podstatne pomalsie, ako napriklad pri 30C.
Odpovedať
@jarosujo mudry pan dzamino svoje tvrdenie odvodil z principu, ze ked je vonku -10 a vlhkost vysoka, citite velku zimu, ked je vonku -10 a je extremne suchy vzduch, mate pocit vacsieho tepla, na tomto principe funguju aj kryogenne komory, cim mensia vlhkost vzduchu, tym mensi pocit zimy. Mozno som sa pomylil a pri plusovych teplotach je to pocitovo inak, nato su tabulky, kazdopadne bolo by vhodne pozicat si, alebo kupit merac vlhkosti a zistit ako to u vas v dome vlastne je. Dalsi fakt je ten, ze cim vacsiu vlhkost vzduchu mate, tym sa horsie vzduch ohrieva, resp. na ohriatie vlhkeho vzduchu potrebuje o vela viac energie. Preto je efektivnejsie v zime do prievanov vetrat (vymienat mokry vzduch za suchy) ako snazit sa ohrievat v dome ten vydychany mokry.
Odpovedať
Vzduch nasýtený vodnými parami má asi 10x vyššiu tepelnú vodivosť, než suchý vzduch. Pri nízkych teplotách vlhký vzduch rýchlejšie odvádza teplo z tela, teda zvyšuje výdaj tepla a prispieva tak podchladeniu.
Odpovedať
@rvs tak ako je to pri vysokych, teda kladnych teplotach, je lepsi suchy alebo mokry, logicky mi vychadza, ze suchy, ma nizsiu vodivost tepla, clovek ma 37, izba povedzme 22...takze pri nizsej vlhkosti mi bude teplejsie?
Odpovedať
A este jedna mala poznamka k udajom teploty. Tam moze byt rozdiel meranej hodnoty od tej “realnej” kludne aj 1-1,5 stupna. Takze porovnavate rozdielne priestory s rozdielnymi teplotami aj keby hned vam vsetky teplomery ukazovali rovnaku teplotu. Treba sa stretnut vsetci spolu na jednom mieste a tak pocitovat :)
Odpovedať
@dzamino pri vyssich teplotach je to tak ako napisal jarosujo lebo sa pot tazsie odpari do vzduchu viac nasytenom vodnymi parami.
Odpovedať
Ahojte Mam tiez elektricke podlahove kurenie, system Fenix. Vypozoroval som, ze vsetky termostaty premeriavaju vnutornu teplotu vzduchu. Neviem teda, ci je to tak naschval. Ale pri nastaveni na 21 °C, je podla samostatneho teplomera cca 22,5°C. Porovnaval som to s teplomerom na snimaci na rekuperacii a este aj na starom ortutovom izbovom teplomery. Je zaujimave, ze to robia vsetky termostaty. Defaultne je to nastavene, presne na 1,5 °C. Takze teraz, ked chcem mat v dome 21°C, tak mam nastavene na 19,5. Postrehli ste este niekto nieco taketo obdobne?
Odpovedať
@originalx preco je chore kurit na 23? Nieje to tak chore ako kurit na 27. Preco som to nazval vyrazom "chore"? Nebola to urazka, staci si trochu precitat, internet je plny clankov o optimalnych teplotach a vlhkostiach, co je normalne, co je nenormalne a co je nezdrave, teda chore. Pridam hned prvy, ktory vyhliadavac najde pri tejto teme https://www.lidovky.cz/domov/cesi-pre...
Odpovedať
@jurkoboss umiestnenie termostatu, v priestore, ci na stene
Odpovedať
@jurkoboss je to normalny jav, kazde cidlo ma toleranciu alebo chybu merania. V niektorych systemoch sa da konfigurovat parameter “kompenzacia meranej veliciny”. Cize ked mera 20 a ty mas z dobre kalibrovaneho meraca udaj ze mas 21,5 tak nastavis kompenzaciu +1,5. Ak toto system neumoznuje tak kuris ako si sam povedal, o daky ten stupen menej alebo viac. Nemajte z tych stupnov taku paniku.
Odpovedať
@dzamino ja mam termostaty priestorove, mozem ich dat aj na stenu, alebo volne polozit. Zatial ich mam pokladane na stolikoch, alebo polickach. Ale vsak to je jedno, lebo ked som napriklad ten ortutovy teplomer postavil hned vedla, tak tam boli tie rozdiely 1,5 °C
Odpovedať
:-) :-) :-) paniku nemam. Poriesil som to, ze som znizil nastavenu teplotu. lLen som dal otazku, ci si to vsimli aj iny uzivatelia
Odpovedať
@dodka6 Predpokladám, že máš elektriku v podlahe a nie elektrokotol. Podľa mojej skúsenosti najlepšie úspory som dosiahol, keď toleranciu (rozsah) na termostatoch som nastavil na + - 0,2 °C
Odpovedať
@jurkoboss jaj prepac to o panike bolo skor vseobecne nie konkretne k tvojej otazke. Lebo poznam ludi ktori ked vidia na termostate 22,5 tak ich chyta panika ze kolko vela prekuria za sezonu a stahuju teplotu na 19 a nechaju otuzovat celu rodinu. To je chore. Kurit na 23 je len plytvanie energiami.
Odpovedať
@dzamino No ono je to tak, ze vysoka vlhkost znasobuje efekt, ktory na teba posobi zvonka. Cize pri velkych teplotach ti zvysuje pocit tepla a v mrazoch ti zvysuje pocit chladu. Stale si ale myslim, ze pri teplote cca. 22C, aku mame doma v zime, je pre pocitovu teplotu lepsie vlhkost zdvihnut, ako ju znizit. Mam Netatmo, takze si logujem udaje a mam aj diskovy zvlhcovac, ktorym v zime zvlhcujem vzduch.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?