Elektrické podlahové kúrenie

Profilova fotka
ideme stavat domcek 9x12,5 a dostal som ponuku na el. podlahove kurenie, celkom ma to oslovilo aleeeeeeee chcem vediet ci to naozaj staci, ci to aj vykuri domcek a mesacne ste kolko platili za elektriku dakujem
Odpovedať
1
2
ak si haklivy na pocit na nohy tak si daj ale plavajuce podlahy na taketo kurenie velmi nie pretoze z casti izoluju dlazdice lepsie. spotreba zalezi aj od klimy kde byvas takze cca 70w meter kubicky na priestorovy meter bytu v 400m nad morom. ked projektant vypocita tak cca 30 percent naviac pocitat a toto vsetko pri udrziavani teploty 21 stupnov kazdy stupen naviac cca 6 percent naviac a utlm len 3 stupne dole
Odpovedať
Ked bude dobre zatepleny vykuri, ked nebude nevykuri :-p Ked bude dobre zatepleny budes platit menej, ked nebude budes platit viac. Takze si sa vela nedozvedel, tak ako sme sa ani my nedozvedeli aky to bude dom, z akeho materialu, s akymi izolaciami atd :-D
Odpovedať
Podlahové vykurovanie je to najlepšie a najpríjemnejšie, čo ľudia vymysleli. Už sa iba rozhodnúť, aký zdroj energie zvoliť. Nové stavebné materiály jednoznačne šetria spotrebu energií. Elektrické podlahové vykurovanie je komfortné vo svojej podstate. Čistá energia, jednoduchá regulácia, komfort. Je to svojim spôsobom stavebnica a má oproti iným zdrojom výhodu, že keď sa objaví náhodou porucha, zvyčajne nekúri len jedna izba, nie celý dom. Na podlahách môžu byť aj plávajúce podlahy, aj drevo, len je treba dopredu to vedieť kôli dimenzovaniu káblov. Elektrické kúrenie je plne automatické a regulovateľné v každej miestnosti zvlášť. Je vhodné hlavne pre ľudí, ktorí majú radi plný komfort a nechcú sa veľmi starať o techniku. Nákladovosť je v dnešnej dobe úplne rovnaká voči ostatným druhom energií. Samozrejme tuhé palivo to nepretromfne, ale náklady na drevo sú nižšie zatiaľ len dočasne a je tam pridaná hodnota vlastnej práce. V kombinácií s malou fotovoltickou elektrárňou na streche je to nízkonádlovka. Dá sa to všetko aj za rozumnú cenu. A pre porovnanie ešte s ostatnými druhmi energií... žiadna vláda na svete nepreferuje jeden zdroj energií, mimo Islandu. Nákladovosť energií je pri plyne, či elektrike na rovnakej úrovni. Je treba počítať náklady na energie globálne na domácnosť, nielen kúrenie. Podrobnejšie vysvetlím, keď bude záujem.
Odpovedať
Profilova fotka
ma to z vas troch niekto doma????
Odpovedať
Ano, ja som to mal v dome.... Už tam nebývam, preto som "mal"...
Odpovedať
Profilova fotka
@milly74 a bol si spokojný?? alebo radsej nemam spekulovat a mam si dat klasiku :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja to mam tiez ale este nebyvame
Odpovedať
@bacinko Ano, bol som spokojný. Doporučím každému. Je treba dať pozor akurát na návrh a inštaláciu. Chyba je neodpustiteľná. Hlavne keď sa rozhodneš pre určitý typ podlahy pri návrhu, tak to už nemeň. V tom je treba naozaj mať jasno od začiatku. Taktiež je treba rátať s nábytkom na nožičkách a hlavne v spálni. Priestor pod posteľou aby bol vetraný. Aby nedošlo k lokálnemu prehrievaniu podlahy a možnému následnému prepáleniu kábla a samozrejme sa zníži aj účinnosť kúrenia. Sú to zásadné veci, na ktoré je treba pamätať. Ináč úplne v pohode a komfort. A náklady na úrovni. Máš zníženú sadzbu na elektriku a spotrebúvaš ju aj na iný účel, nielen na kúrenie. Ak budeš rátať s cca 100W/m2 plochy, nemáš čo stratiť. Počíta sa na celú plochu miestnosti, nielen voľnú plochu. A termostat do každej izby, alebo riadiacu centrálu pre celý dom. To prvé je lacnejšie. Pod kuchynskú linku nie je treba inštalovať. V dome bola celý čas príjemná klíma a nikdy nikomu nebola zima. Rozhodnúť sa musíš sám. Aj ostatné typy kúrení majú svoje výhody, ale aj nevýhody. Hlavne vyššia vstupná cena a údržba. Nákladovasť je naozaj rovnaká. Náklady robí stavba, nie zdroj kúrenia. Daj si záležať na stavbe. Pri tejto ploche domu by si sa mal zmestiť do spotreby cca 10000 kWh, t.j. cca 1500,- € na rok pri dodržaní všetkých stavebných podmienok.
Odpovedať
Profilova fotka
@bacinko pri elektrickom podlahovom kúrení, budete závislí iba od el.energie. Podľa mňa je lepšie spraviť podahovku vodnú a ako zdroj dať napr. el. kotol. Tá istá cena energie ako pri el. podlahovke,akurát s tým rozdielom, že pokiaľ sa rozhodnete zmeniť zdroj kúrenia tak žiadny problém. A môžte to kombinovať so solárom a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@bacinko ja to ma vcelom dome
Odpovedať
@marek06 Od elektriky bude závislý stále. Nech tam dá akýkoľvek zdroj, bez elektriky nepôjde dnes nič. Ani solár. A dávať tam elektrokotol a pridávať si straty na rozvodoch.... Myslím, že takto nie. Má možnosť si dať ešte teplovzdušný krb do stredu domu a má 100% alternatívu a rezervu nezávislú na elektrike. Pri inštalácii fotovoltických panelov na strechu si môže rapídne znížiť náklady... resp. za to, čo vyrobí v lete a predá elektrárňam, si v zime kúpi späť a náklady má nulové.
Odpovedať
@marek06 Prepáč, patrilo to poliacikovi 321....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@milly74 pohode ja som dal aj teplovzdusny krb a velmo rozmyslam aj o fotovoltike
Odpovedať
@marek06 Teraz sú aj dobré vstupné náklady na stavbu FVE.
Odpovedať
Profilova fotka
@milly74 mas niejake skusenosti alebo vies nieco ponuknut?
Odpovedať
Mám aj skúsenosti, aj viem ponúknuť...
Odpovedať
Profilova fotka
@milly74 ked mas skusenosti to je len dobre a este lepsie ked vies aj nieco ponuknut :-)
Odpovedať
dobre zatepli dom a vykúriš ho aj rekuperačkou.. jeden chlapík čo má infra panely a el. podlahovku sa mi vyjadril, že keby vedel ake to je, tak dá do celého domu iba infra panely, ale to nemusí vypovedať o nekvalite podlahovky ale o vhodnosti panelov. Tiež mám v tom dilemu.
Odpovedať
@marek06 Až budeš niečo chcieť vedieť konkrétnejšie, budem ti k dispozícii.... Poradím.
Odpovedať
@zeldom Vieš, každá líška svoj chvost chváli... Infrapanely sú taktiež vhodné, len majú inú tepelnú charakteristiku. Ale vždy budem radšej preferovať podlahovku, pretože infra nie každému vyhovujú. Môže vznikať pocit studeného chrbátu, keď sedíš v kresle a panel na teba žiari zhora... napr. Panel nikdy nenahreje tú podlahu na teplotu, ktorá je typická pre podlahovku. A je vždy príjemnejšie mať hlavu v chladnejšom prostredí, ako nohy, aj keď sa rádovo jedná o rozdiel pár stupňov. Taktiež hovoriť o tom, že sa mi zohreje okolitý vzduch od nábytku a zariadenia, je tiež diskutabilná. Infrapanely sa hodia ako doplnkové kúrenie pre svoj rýchly nábeh a okamžitú distribúciu tepla, alebo v priestoroch, kde potrebujeme sálavé teplo rýchlo a cielene - napr. kúpeľne, ale aj tam je ich vhodné skombinovať. Proste každý spôsob vykurovania má svoje pre a proti. Ono aj podlahové vykurovanie je tiež sálavé kúrenie a tiež je infra. Každé tepelné žiarenie je infra. Len po ňom chodíme a je celoplošné, preto môže byť nízkoteplotné... Tak, či tak ohrievame ním všetko, čo je v priestore... Sálavé panely majú efekt sálavého tepla, ale niekomu to môže aj vadiť. Mám aj s tým skúsenosti.
Odpovedať
@milly74 ja by som chcel dat infra ako pomocné kurenie k finskej peci ktorá bude ako hlavní zdroj kurenia nemáš s tým skusenosti ako to funguje v takejto kombinaci alebo s kachlovou pecou?
Odpovedať
@milly74 viem o čom to je, mám už znalosti skoro o všetkých druhoch kúrenia (okrem termodynamických panelov), lebo sa okolo toho motám už asi rok a informácie mám najradšej z viacerých zdrojov, lebo marketing je neúprosný a fám vytváraných aj zámerne je viac než dosť, tiež s tým studeným chrbtom (to sa ti stane ak je miestnosť vychladená a zapneš infra, alebo sú enormné straty a steny sú studené, ale v už vykúrenom dome v skoro rovnovážnom stave to také nebude-skúsenosť) ale nie o tom som chcel. Čo najviac chýba sú porovnávacie hodnoty pre jednotlivé typy a druhy kúrenia. Osobne som za elektrinu, ale ešte nemám jasno aký typ. A ďalší fakt je, že žiadne kúrenie neušetrí peniaze (ako to tvrdia reklamy) ak má dom veľké straty, fyzika nepustí. Ale čo som chcel hlavne, ak by bolo možné u tých čo majú el podlahovku aspoň približne náklady a v akom dome, aby si človek vedel urobiť predstavu. To že sa niekto pochváli že to má je fajn ale je to prd platné pre dotazujúceho. Asi si nerobí prieskum koľko ľudí a kto to má.
Odpovedať
@jozef74 Toto použitie je v pohode... Pokiaľ nebude kúriť pec, sálavé teplo sa prejaví, ako alternatíva. Je to vhodné. Pri kúrení pecou je rozdiel teplôt medzi podlahou a stropom dosť výrazný... Pokiaľ budú panely inštalované na strope, vlastne zachovajú rozloženie teplôt, len konvekcia vzduchu bude podstatne nižšia... Je to vhodné. Spolu aby to fungovalo, to nedáva zmysel... Ako alternatívy, alebo doplnkové... áno... Sálavé panely sa zvyknú použiť aj na vykrytie nedokúrených kútov, čo pri kúrením centrálnou pecou, alebo niečim podobným sa stáva. Hlavne pri oknách...
Odpovedať
@milly74 panely budu na strope a pec je v strede domu.Vlani sme postavili s kamaratom Finsku pec ktorou kuri priestor vysoky 6.5m a rozdiel teploty pod stropom a vo vyske 1.5m bol 1stupen .
Odpovedať
@zeldom Tak ako píšeš... fyzika nepustí.... Pokiaľ je dom odfláknutý, ušetríš len vtedy, keď nebudeš kúriť. Tepelné straty sú hlavným predmetom šetrenia energií. Najlacnejšia energia je ušetrená. Pokiaľ je dom postavený, ako nízkoenergetický, je jedno, aké bude kúrenie... teplo tam bude. A pri malometrážnych domčekoch tie rozdiely sú zanedbateľné. V priemere sa ročné náklady pri nejakých 120 m2 vykurovanej plochy pohybujú okolo 8000 až 10000 kwh energie v globále, t.j. nielen kúrenie. Veľa ľudí zatracuje elektriku pre vysoké náklady len preto. že si nespočitajú statnú spotrebu v dome. A pri dnešnej výbave domácností začína byť spotreba kúrenia pomaly druhoradá. Keď sa spočítajú spotrebiče v domácnosti, ktorých prevádzka je celoročná (umývačka riadu, práčka, mrazničky, chladničky, TV a ostatné prvky moderného komfortu, tak to nabehne. Ale tam je už jedno, pretože to nabehne aj s plynom... Mám skúsenosť, že ľudia zaplatili za elektrické kúrenie ročne menej, ako za ostatnú spotrebu domu. Bolo nainštalované samostatné meranie a neverili sme vlastným očiam. Kúrenie v spotrebe bolo nevinne.
Odpovedať
@jozef74 A merali ste teplotu aj vo výške členkov ? T.j. cca 20 cm nad zemou. Alebo priamo na podlahe... ?
Odpovedať
@milly74 Nie nemerali ale este mozem lebo este kuri zastra zmerame ale nemyslím ze bude velký rozdiel
Odpovedať
@jozef74 ROzmýšľam, že v tvojom prípade by bolo celkom rozumné na strop nainštalovať jeden pomalobežný ventilátor, niečo podobné, ako sa používajú v lete na ochladzovanie priestoru. V tvojom prípade by slúžil iba na lepšie premiešanie vzduchu v priestore a lepšie využitie a redistribúciu tepla do nižších častí priestoru. Používa sa to bežne vo výrobných halách. A sálavé panely môžeš využiť aj tzv. vysokoteplotné, ktoré lepšie vykúria priestor z väčšej výšky a majú aj väčší výkon na teleso, aby si nemusel zakryť nimi veľkú plochu stropu. Takéto panely môžu by inštalované aj v kútoch nasmerované do priestoru. Nepoznám stavbu, to sú len moje predstavy.
Odpovedať
@jozef74 OK... budeme múdrejší... Ale aj tak ti tú pec závidím. Dobrý nápad....
Odpovedať
@milly74 je to bungalov 100m2 vykurovanej plochy ,tep.stratu mám vypocitanu na 3,5 kw mám aj foto v albume.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?