Elektrické kúrenie s radiátormi

Profilova fotka
má niekto elektrické kúrenie kotlom do radiátorov?viem ,že náklady na vybudovanie sú nižšie ako u podlahovky ,ale chcel by som vedieť aké sú prevádzkové náklady v porovnaní s podlahovkou.Má na niečo vplyv to že do radiátorov sa kúri vyššou teplotou?pánovaný kotol mám proterm raja 9 kw, vykurovacia plocha 71 m2,a bude aj krb.
Odpovedať
1
2
@edassade Dom potrebuje určité množstvo tepla, jemu je jedno, či to dodáte radiátormi alebo podlahovkou. Radiátorové kúrenie je investične lacnejšie? Skús znížiť tepelnú stratu domu. 9 kW zodpovedá strate domu asi 6 kW - a to je hrozne moc na 71 m2. Ak to bude 3x menej, potom to bude OK. Potom Vás aj podlahovka vyjde na 200 € (rúrky).
Odpovedať
@blacksr nam dali cenu za podlahove kurenie raz tolko ako za radiatorove, mame tiez Raja 9k a 86 m2 @edassade
Odpovedať
Profilova fotka
@stanica všetci traja, ktorých ste požiadali vám dali raz toľko?
Odpovedať
@jan45 + -
Odpovedať
@stanica Zrejme nacenili niečo, čo tam netreba.
Odpovedať
Profilova fotka
Váš dom potrebuje cca 500m trubiek (300) jeden rozvádzač (100) , ale potrebuje 5 radiatorv (500) a 50m potrubia (50) kotolňa je zhodná, práca zhodná. ešte je menej sekania. To som bral najlacnejšie radiatory bez spodného napojenia. A to si ešte myslím, že tých 500m trubiek tam ani nenapcháte, reálnych je 300.
Odpovedať
@blacksr nuz, neviem, cela nasa stavba bola komplikovana, nic neslo ako by malo :-| Ja mam pocit, ze tam ratali nejake supermoderne zbytocne zalezitosti. Uz je to jedno, radiatory sluzia dobre...
Odpovedať
Profilova fotka
@stanica môžem sa spýtať akú máte ročnú spotrebu elektriny (kw/h)?alebo postačujúce mesačné platby vrátane príp. nedoplatku,dik
Odpovedať
@blacksr @jan45 nemohlo byt radiatorove kurenie o dost lacnejsie preto, ze sa vlastne tahali rurky len v jednej linii s 1 kratkou odbockou do kupelne (2 m), lebo mame dlhsi uzky dom?
Odpovedať
@edassade to som aj ja zvedava, lebo kurime este len prvu sezonu, byvame len od septembra
Odpovedať
@stanica Neviem, čím to bolo. Musela by som vidieť položkový rozpočet. Ale už je to jedno. Len nech slúži dobre to, čo máte. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@edassade my sme mali mať kúrenie do radiátorov (máme elektrokotol protherm raja 9kw) kombinované s 2 podlahovými konvektormi pod terasové okná. len tie dva konvektory by stáli toľko čo nás vyšla komplet podlahovka do celého domu (86m2). ale realizovali sme to čiastočne svojpomocou, t.j. natiahli sme na polystyrén fóliu s rastrom (stačí aj obyč fólia, na tejto sa ale lepšie počítali rozostupy rúrok ;-)), osadili dilatačné obvodové pásy a nakoniec rúrky podlahovky. tie sme prichytávali príchytkami do polystyrénu. zapojenie rozdeľovača a kotla sme si už dali spraviť odborníkovi. ušetrili sme tak celkom slušnú sumu, vieme aký materiál sme použili a nekupovali sme drahé kraviny na ktorých mimochodom iba zarábajú firmy čo podlahovku robia "na kľúč" :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr nepísal nič o teplotnej strate domu akurát aký má výkonný kotola, tým dnes možno dodáva tak 2kWh mne to dnes stačí a tiež mám výkon 7,5
Odpovedať
Profilova fotka
@edassade ročná spotreba sa odvíja od toho ako dobre (alebo zle) máte dom zaizolovaný. v projekte by tento údaj mal byť uvedený. akú tepelnú stratu máte vypočítanú? resp. aké budú použité izolácie (steny, strop, podlaha), aké okná, orientácia a umiestnenie stavby... toto všetko sú veci ktoré vplývajú (a mnoho iných)... ťažko porovnávať jeden dom s druhým úplne iným a na inom mieste
Odpovedať
Profilova fotka
@ups v projekte som taký údaj nevyčítal,pôdorys projektu viz.môj fotoalbum.Zateplenie vonk.10 cm polystyren,steny 38 poroterm ,do podlahy pôjde 10 cm,strop 18 medzi klieštiny+14 čo je výška pomúrnice,základy 5cm styrodur
Odpovedať
Profilova fotka
@edassade ten údaj by mal byť v časti vykurovanie. keď budete izolovať steny (vidím, že múry už stoja), dajte grafitový eps, má lepšie izolačné vlastnosti. do podlahy sa vám viac izolácie nevojde? skúste pridať a prípadne použiť polystyrén s lepšími parametrami, to jest napr. EPS 150F. ak by bolo možné, pridala by som aj do stropu. bude aj krb? ak by ste mali krb a aj ho používali, tak platby za el. vás nezruinujú. my máme o kúsok väčší bungalov (ale bez krbu) a platíme mesačne okolo 100e. čo sa týka dilemy radiátory/podlahovka - všimla som si, že tiež máte francúzke okná - tam ako mienite umiestniť radiátory? alebo budú konvektory? totiž tie konvektory sú fakt drahé a ak dáte radiátor niekde vedľa okna, zaberie vám miesto, ktoré by ste mohli využiť inak - efektívnejšie. najmä v malých domoch je dôležitý každý cm. viem o čom hovorím ;-)
Odpovedať
@duzu Áno, prijímam námietku.
Odpovedať
Profilova fotka
@ups krb bude,polystyrén som uvažoval ten šedý,do stropu by sa dalo pridať,ale smerom dolu veľa nie nakolko som výškou podla orig.projektu 2,75 m(10 radov+veniec,bez prekladov),takže po nahodení sadrokartonu ostane čistá výška cca 2,52 m.Okná sú objednané trojsklo.Tých 100 € mes. za elektrinu by bolo prijatelných.
Odpovedať
@edassade Nemáte niečo ako Projektové energ. hodnotenie? Údaj má značku Qh a je v tisícoch kWh.
Odpovedať
Dobrý den. Zásadní věc jsou tepelné ztráty. A z hlediska pokrytí těchto TZ je šumafuk, jestli topím do radiátorů, či do podlahy. Investiční náklady na radiátorové a podlahové topení jsou srovnatelné. Jde jenom o pohled, co se do toho záměrně započítá, nebo nezapočítá. Příklad : http://www.hst-zichlinek.cz/porovnani... Z vlastní zkušenosti - elektrikou se vyplatí topit, pokud jsou TZ domu menší jak 4 kW, nejlépe podstatně menší tak do 3 kW. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@edassade chápem. nejaký ten cm v podlahe by sa dal ušetriť ak by sa miesto klas. betónového poteru dal anhydridový. je síce drahší, ale môže ísť v tenšej vrstve a je vhodnejší na podlahové vykurovanie. plus zvoliť polystyrén s čo najlepšími izol. vlastnosťami. možno aj tam šedý? my sme to riešili dávno, nejak si nespomínam, či sa vyrába aj šedý do podlahy. no a ak budete mať krb a aj ho používať, tak vám to samozrejme ušetrí niečo z výdavkov na el. en.
Odpovedať
@edassade ak môžem tak skús miesto klasického betónového poteru čo je cca 6cm dať CREATON - keramická plávajúca podlaha hrúbka 2,5cm a tým pádom máš kľudne 4cm na ďalšiu vrstvu izolácie a za ďalšie ak dáš podlahovku tak Creaton má 5xrýchlejší nábeh ako betón je síce drahší ale určite sa to oplatí pri prevádzke
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr tak som našiel "Tepelnotechnické posúdenie objektu" a tam som vyčítal v odstavci:Potreba tepla na vykurovanie-Qh=8614,7 kwh.Čo z toho vyplýva?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr merná tepelná strata H=144,7 W/K
Odpovedať
@marek1744 5x rýchlejší nábeh? Čiže ak v betóne nabieha podlahovka napr. 2-3 hodiny, v Creatone to isté zmákne za pol hodiny?
Odpovedať
@edassade ... že kúrenie bude stáť ročne cca 1000 €. Na tak malý domček fakt dosť... K tomu ešte pripočítajte TUV asi 2000 kWh a spotrebiče 1500 kWh. Asi 500 €. Plus poplatok za dvojtarif.
Odpovedať
@blacksr presne tak, za cca 20min. mám teplú podlahu
Odpovedať
Profilova fotka
@marek1744 @blacksr ale marek má elektr. podlahovku nie teplovodnú, takže marek neporovnávaj teplovodnú s elektrickou :)
Odpovedať
@roman77 Jaj tak. @marek1744 My máme síce teplovodnú, ale zas je dom tak dobre izolovaný, že behom 1 alebo 2 hodín sa teplota nezmení. Ten nábeh teploty povrchu je tiež len desiatky minút aj u nás. Ale zvýšenie teploty vzduchu trvá dlhšie.
Odpovedať
@blacksr chceme el. teplovodne kurenie pomocov radiatorov. stacila by 38 tehla plus 10 cm polystyren???
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?