Elektrické konvektory vs. podlahové kúrenie

Dom vonkajši pôdoris 6.5x11m,tehla 30cm+20cm zateplenie podlahová plocha 110m2 okná 3 skla (2xfrancúzke 230cm,4x200cmx135 plus 5 malých okien 60 až 80cm)podlaha prízemie 20cm (10+10cm)EPS150 strecha 50cm najlacnejšia sklenená vata, poschodie 3+3cm EPS 150.Plná výška oboch podlaží t.j.260cm, strecha pravdepodobne klasika Ačko(uvidím podľa ceny-lacnejšia vyhráva:)...Krbová vložka 7KW, (podmienka,o výhodnosti či vysokom výkone netreba polemizotvať) BEZ REKUPERACIE(kvoli obmedzenému rozpočtu) A teraz problém: Uvažoval som o podlahovom vykurovaní ale kedže na pozemku nie je plyn pre počiatočné nenormálne investície(3000 pripojka,1000komin,1000kondenzačný kotol)som nútený vykurovať elektrikou......a vstupná investícia do podlahového kúrenia elektrokotol+rúrky rozdelovače inštalačný materiál a robota..(poter+zateplenie nerátam to musí ísť tak či onak)min. 3000e sa mi zdá privysoká. Na internete som však našiel celkom chutné vykurovacie panely (čierna by mi celkom ladila najma z plánovanou obývačko kuchynou v bielo.čiernej farbe)s výkonmi od 400w do 2000w. Predpokladám 6kúskov po 200eur....čiže 1200e Z čoho mam strach je aby som neprekúril aj gate...a aby som nebol otrokom krbu kvoli vysokým platbám ale využival ho skutočne len keď mam chuť. Tepelné straty vypočítané nemám pretože projekt je stále len v štádiu papiera(čakám na zimu projektantka-rodina vraj bude mať viac času aj na neziskový projekt :-p Teoreticky mi vyvrátit či potvrdiť moje obavy neviete?
Odpovedať
1
2
Ja by som do elektrických konvektorov nešiel. Som astmatik preto to možno vnímam trocha citlivejšie ale sálavý konvektor vysušuje vzduch. Radšej infrapanely. No ja si neviem vynachváliť podlahovku. Dlažba, laminátové podlahy sa pekne nahreju, je to praktické aj pre deti keď sa hrajú na zemi. Môžeš ju vykurovať elektrokotlom a ak sa do budúcna rozhodneš pre iný zdroj (plyn, tepelné čerpadlo, tuhé palivo) nemáš problém. Ale konvektory môžeš potom vyhodiť a čo ďalej? Budeš dorábať radiatory? Robil som 12 rokov elektroinštalácie, konvektorov som čosi namontoval ale pre seba by som to nechcel.
Odpovedať
Laicky nazor - podlahovka je uspornejsia nez konvektory/radiatory. Konvektor ohrieva primarne vzduch, salava zlozka je mala, takze vetranie oknami sposobi vacsie straty, kedze vyvetras teply vzduch. Podlahovka ohrieva poter a dlazbu, salava zlozka je velka, pri vyvetrani sa salanie nestrati, pretrva a podlaha nevychladne.
Odpovedať
@cache Taktiež súhlasím. Len by som to nenazval sálavá zložka ale akumulačná.
Odpovedať
Ak by som nebol obmedzený určitým rozpočtom podlahové kúrenie je víťaz ale rozhodol som sa íst radšej cestou nadpriemerného zateplenia a podpriemerného vykurovacieho výkonu. V prípade úspor na zateplovaní by bola cesta úplne iná plyn+podlahovka ale to by ma v konečnom dôsledku vyšlo viac. A zdá sa mi neekonomické dávať tisice eur za vykurovanie ak strata bude niekde na úrovni 2 až 4kw resp ak by som bol zrušenejší a položil by som si to sám....ale pri cenách 30 - 40eur za m2...sa mi to zdá nerentabilné....a navyše bývam v prízemnom tehlovom nezateplenom byte podomnou sú len pivničné priestory plus mam 3cm!!! polystyrénu +voda v radiátoroch 65-70st.a neako mi to nevadi. A tie konvektory sa mi fakt pozdávajú ale skôr ako o pohodlie mi ide o Eurá :-) Ak by ma to malo zrujnovať (rozumej plus 30-50E naviac v mesačnej platbe podlahovka vs.konvektor)pristúpim na podlahové kúrenie.
Odpovedať
konvektory su zle riesenie, pri tak masivnom zatepleni su najvyhodnejsie vykurovacie folie, na izbu by malo stacit 1000 W uberte EPS z podlah na polovicu, a dajte si urobit aspon spiro rozvody, vetraciu jednotku dokupite neskor. krb nemusite mat hned od zaciatku, a na TUV je najuspornejsi bojler s tepelnym cerpadlom Ariston/700E/, Drazice/900/
Odpovedať
Profilova fotka
@mario0085 ja teda neviem čo je na podlahovke drahé, ale natiahnuť hada dokáže v dnešnej dobe už každý druhý a niekde v kotolni si to pripojíš na lacný elektrokotol ak budeš mať také nízke straty ale je to asi to najlepšie čo môžeš pre seba spraviť - tú podlahovku tam už v živote nevieš dorobiť a budeš v budúcnosti banovať ale zmeniť sa to už nebude dať. Projektant ti aj tak musí naprojektovať aj kúrenie, tak ak budete vedieť tepelné straty domu, tak ti naprojektuje podľa toho aj podlahové kúrenie - čiže pri nízkych stratách ti tam pôjde menej metrov rúriek. Sprav to tak ako ti radí väčšina tu a urobíš dobre - tá cena podlahovky je len zlomok z celkovej ceny celého domu.
Odpovedať
Poter budeš robiť tak či tak. Cena rúrky zanedbateľná cca od 0,55eur za meter a keď sa vyhneš systémovým doskám a pôjdš cenou obyčajného polystirénu tak to dáš za cenu tých konvektorov a káblov ku konvektorom. Tá tepelná pohoda za to stojí a čo sa týka energie určite to bude papať aj menej Kwh. Toď môj z praxe overený názor.
Odpovedať
@mario0085 Skusim to formulovat inak. Rekuperaciu neplanujes. Pri takej malej strate budu konvektory dimenzovane na izbu par 100w. Vetrat treba a od konvektorov bude to teplo tvorene prevazne teplym vzduchom. Otvoris niekolko krat denne aspon na 10 minut dokoran okna. Za tych 10 minut sa ti vymeni vacsina vzduchu, znamena to, ze vsetko teplo bude z domu von a dnu bude vzduch s teplotou povedzme 0, v tuhej zime este menej. Co myslis, kolko budu potom tie male konvektory ten vzduch zohrievat? Pri tom ti to zateplenie az tak nepomoze.. Ak je teplovodna podlahovka draha, tak mas rozne rohoze, droty, folie, ... Konvekcia je podla na do takeho izolovaneho domu bez rekuperacie blbost. Ostatne aj ta 7kw vlozka, ak planujes 2-4 kw stratu.. Pripadne, porad sa s nejakym projektantom pasivnych domov, mozno by ti stacilo dat rekuperaciu s dohrevom 4kw spiralou a budes kurit vzduchotechnicky, ako kancelarske budovy. Rekuperacka s dohrevom nebude podla mna stat o moc viac, ako tie konvektory dokopy, navyse teda zaplatis len rozvody..
Odpovedať
@mario0085 Izolácie fajn. Kúrenie elektrické môže byť. Dom bude NED s mernou potrebou tepla pod 40 kWh/(m2a). Čiže pri ploche 110 m2 bude treba ročne do 4400 kWh = 600 € ročne. Kúrením drevom sa to zníži. Elektrické kúrenie dajte také, ktoré bude investične najmenej náročné. Je to jedno, lebo spotreba je daná domom, nie druhom el. kúrenia.
Odpovedať
@mario0085 A ak môžem aj do zakázanej témy zabrdnúť... miesto vložky s obstavbou dať malé kachle za 600 € a ostane aj na rekuperáciu.
Odpovedať
@cache Zateplenie netratí na význame, aj keď rekuperáciu nedá.
Odpovedať
@mario0085 Mame bungalov 4i, podobne zatepleny, 35m2 okien. Dovolim si tvrdit, ze ak len kazdy druhy den planujes ten krb vyuzit, tahat plyn je blbost. My mame pec + tie zatracovane el. konvektory (adax). Bol som milo prekvapeny tym, ako funguju. El. termostaty pustaju prud len na par sekund v minute. Ziadne zerave plechy, ani prepaleny vzduch. Naozaj je to ako dlhodobe riesenie dobre zatepleneho domu vhodne. Tiez mam fajnovy nostek - aj na suchy vzduch aj na smrad. Ale toto funguje! Dal som za ne do 500€ - cely dom (6ks, 6500W spolu). K tomu sa s podlahovkou ani nepriblizis. A k tej spotrebe. Preco by mali mat vyssie spotrebu ako elektrinou kurena voda do podlahy??? Skor si myslim, ze prevadzka bude nepatrne lacnejsia vdaka presnej regulacii a termostate vlastne v kazdej izbe!
Odpovedať
Článok sa načítava...
No ja som písal o suchom vzduchu a nie prepálenom, to je rozdiel. A ako astmatik som tak tiež zavrhol rôzne krby a piecky do obytných priestorov. Z toho je vždy len prach. Pri tom vetraní je to pravda, rýchlo ten teplý vzduch vyvetráš a konvektory sa potom nezastavia. Zo skúseností viem že ľudia potom termostat vytočia na maximum aby ten vzduch rýchlo nahriali a uvedomia si to až keď im potom po čele tečie. To zapínanie konvektorov na pár sekúnd práve spôsobuje nevhodne umiestnenie termostatu v konvektore. Ak je izba väčšia a chcem ju rovnomerne vykúriť už treba konvektory 2 niekde 3. A ak chcem nejaké pekné dizajnové konvektory tak tam ta cena pôjde pekne hore. Ja tu podlahovku momentálne kúrim elektrokotlom. Zapína sa mi v noci o 1 hodine a ráno max o 6tej už je kotol ,,ticho,, Bývam na Kysuciach takže aj - 20 žiadny problém. Celý deň vlastne získavam teplo s naaukumulovanej podlahy. To čo som ušetril na komíne, krbe tak za to som podlahovku hravo zvládol a svojpomocne. Som elektrikár a pre mňa bolo najjednoduchšie urobiť si elektrické rohože (devi, fenix, vsystem,..). Ale zavrhol som to. Čo bude dobudúcna? Môže elektrina zdražieť, prísť nejaký nový zdroj energie? Myslím že tú vodu v podlahe budem môcť potom zohrievať hocijakým zdrojom. Ešte ma napadla jedna vec. Prídem domov v zime - topánky mokré od snehu. Vyzujem v chodbe, nechám na zemi a za chvíľu sú suché. Toto si pochváli každá jedná návšteva ktorá príde. Každopádne na túto zimu namontujem podružný elektromer čisto len na kúrenie a TUV a na jar budem referovať koľko ma to stojí. Je to môj názor a zatiaľ mi ho nikto ničím nevyvrátil. Každému vyhovuje niečo iné.
Odpovedať
@dusan23 V poriadku, nebudem sa hadat, ci je lepsia podlahovka, alebo konvektory. Moj prispevok vychadzal len z dvoch veci, co zakladatel temy nacrtol na zaciatku: 1. @mario0085 sa bal, ze ci neprekuri aj gate, cize odpovedam NIE. 2. El. konvektory stoja zlomok podlahovky, co teda potvrdzujem. K tvojim bodom: - el. konvektor nema ako vysusovat vzduch. - vetranie - ale zastavia sa.. ;-) Ani ked im vytnem na max., tak nejdu nonstop. A s termostatom sa nehybe celu sezonu. Naco aj? Ked vyvetram narazovo, tak do 5 min. je rovnaka teplota vzduchu v izbe - ved akumulacia - steny, podlahy, nabytky atd.. To nie su cary (ani ta podhlahovka).. :-) - nerovnomerne kurenie - v dobre zateplenej novostavbe nehrozi riziko, to skor asi pises o starych domoch.. - dizajnovky - ved pisal, ze cierne, to uz su tie dizajnovky.. 1200€ ;-) - naakumulovana podlaha = dvojsecna zbran. V noci si naakumulujes, cez den sa ti oprie slnko do francuzskeho okna a mas razom 25°C, vetras. Tak aka uspora? Pri konvektoroch take nehrozi!
Odpovedať
- vysušuje, ohrieva vzduch na podstatne vyššiu teplotu ako povedzme nastavených 22°C (dá sa zmerať vlhkosť vzduchu) - nerovnomerne vykúrenie - skús dať teplomer 1m od konvektora a na druhú stranu miestnosti (asi budeš prekvapený) - 1200 eur za 6 konvektorov ( 600m rúry po 60cent = 360,- eur + rozvádzač 300,- + kotol 450,- 1110,- Eur + drobnosti) pohybujem sa zhruba na tej istej cene) a aj keby to bolo o čosi viac tá flexibilita do búdúcnosti tam stále je. A myslím že to za to stojí. - a naakumulovanie? Ty vyvetráš a konvektory sa zapínajú. Ale mne kotol nie. Ja mám teplo v podlahe. A čo sa týka slnka to je aj tvoj problém. Zasvieti a tiež máš 25°C a vetráš. Pochybujem že zoberieš teplomer do ruky a odvetráš len teplotu 3°C. Odvetráš viac a konvektory sa znova zapínajú. Ja sa tiež v žiadnom prípade nechcem hádať. Len uvádzam veci ktoré mám vyskúšané a potvrdené. Niekomu nevadí suchý vzduch, mne áno. Je to na ňom nech sa rozhodne. Ale ja chcem len poukázať na tu podlahovku v tej cene. V niektorom z ostatných príspevkov som čítal že m2 za 30 až 40Eur. Ľudia sa toho zľaknú. Veď tepelne izolovať podlahu bude každý a poter robiť takmer tiež každý. A to potom nesmie rátať do ceny podlahového kúrenia.
Odpovedať
Kvalitu resp.pohodlie podlahového kúrenia nespochybňujem...cenu však áno....elektrické rohože sú pre mňa tak trochu polovičné riešenie....konvektory síce do pohodlia sa nikdy nevyrovnajú podlahovke...ale cenou? Ak si niekto dokáže kúpiť a zmontovať to sám - nie je o čom....ja to však nedokážem Ceny podlahového kúrenia som si zisťoval a ak skutočne by stálo 10 e/m2 otázku by som ani nezadával.... Možno skutočne ak financie dovolia tak ako písala blacksr vymením krb za kachle ( ak nájdem neaké čo nevyzerajú ako " petrík " od babičky - pretože skutočne pekné a nedajbože akumulačné - čirokouhlé nie len stojací plechový komín - stoja 2000+) a pojdem cestou podlahového kúrenia....len to sa musím rozhodnúť do konca roka - pretože nerád by som špekuloval keď bude projekt hotový..... Nuž najhoršie je keď človek kombinuje .....ale to pozná asi každý kto stavia dom Ale ďakujem všetkým za rady
Odpovedať
@matorado Elektricky konvektor (odporova spirala) vysusuje vzduch brutalne, svokra tak kuri.. Ak je ta spirala v nicom zapuzdrena (olej v olejovom elektrickom, videl som uz aj nejake sklenene vyplne a pod), to je ina vec. Na druhu stranu je pravda, ze tak kuri v starom nezateplenom dome, takze konvektory idu na plny kotol. @mario0085 Co sa tyka kachli, ja som skoncil podobne, namiesto krbu budu kachle. Ako tip ta nasmerujem na slovenskeho vyrobcu Thorma, maju aj modely externym privodom vzduchu. http://www.thorma.sk/krbove-kachle/?x... Skusenost s nimi nemam, ale zistil som, ze niektore modely (napr. tie valcove) sa daju doplnit betonovymi akumulacnymi vlozkami, co pripevnia vnutri kachiel, takze budem vyberat pravdepodobne take..
Odpovedať
@cache Tak si si odpovedal. Plny kotel a v starom dome... Este doplnim k tomu "vysusaniu" - moderne el. konvektory (adax, eliz, nemyslim tie prenosne za 20€ v tescu) nemaju tu klasicku drotenu spiralu, ako ma napr. fen. Je tam odporove teleso (ako ma gril v trube napr.) ktore je komplet ulozene v hlinikovom chladici, cize sa teplo roznasa na ovela vacsiu plochu a klesa teplota povrchu. Nic zerave tam nezohrieva teda vzduch priamo. Suma sumarum, cely konvektor sa na ziadnom mieste povrchu nezohreje tak, ze by palil. Cela spodna polovica je takmer studena dokonca.. ;-) Takze tolko z mojej strany k predsudkom ohladne konvektorov. Tiez som ich mal.. :-)
Odpovedať
@mario0085 mna vyslo podlahove cca 10€/m2 mam 125m2, 10+2rebriky predimenzovane- nahusto.
Odpovedať
@dusan23 prosim ta, aby sme porovnavali porovnatelne. Hod sem link aspon na 2-3 konvektory, ked sa v nich tak vyznas.. Lebo ja to mam doma a popisujem len zo svojej skusenosti s Adaxami. Kazde teleso, ktore funguje na principe konvekcie, ohrieva vzduch na vyssiu teplotu a znizuje (docasne) rel. vlhkost vzduchu. To je predsa normalne. Preto hovorime o vlhkosti ako o "relativnej". Ale to ti nebudem vysvetlovat. K tomu nerovnomernemu kureniu, prepac, ale zase nezmysel. Je jedno, ci tam mam bezny teplovodny radiator, alebo elektricky. Teploty v miestnosti kolisu vzdy... ;-) Mam odmerany rozdiel 2°C pri podlahe a pri strope. Stary dom moze mat ten rozdiel kludne 5°C, cize to nezavisi od radiatorov!!! Cena - porovnavas dizajnove radiatory (tie najdrahsie) so svojpomocne urobenou podlahovkou. Nezmysel. K tomu akumulovaniu. Mam doma 2,5 tonovu pec a el. konvektory, ale o tom, co ty pises, ma teda este nikto nepresviedcal.. :-) Pri elektrickom kureni povazujem akumulacnu schopnost za cisty minus. Pri dreve samozrejme za plus, lebo nemusim prikladat kazdu hodinu.
Odpovedať
Tiež by som do domu uprednostnil podlahové kúrenie ale na konvektoroch nevidím nič zlé. A ak máte kontakt na tých čo robia za 10 eur za meter sem s nim
Odpovedať
Znova: 1. - písal som meraj teplotu meter od konvektora a na druhej strane miestnosti, nie pri podlahe a pod stropom, ta nerovnomernost tam je a značná. To isté bude aj pri klasických radiatoroch. 2. - tá cena. Píšem to stále dookola. Keď má niekto 1200,- na konvektory tak musí mať aj 1200,- na podlahovku lebo ho nevíjde viac pri tej ploche. Ale ak si to nevie urobiť sám musí zaplatiť aj robotu, to je jasné. Ale ani tie konvektory si potom nenamontuje sám. A ak mi dá niekto za prácu 1200,- Eur (120 m2 x 10,-Eur) uloženie hadice, zapojenie rozvádzača a elektrokotla tak to za 3-4 dni zožeriem a zarobené. 3. - čo sa týka akumulácie tak som poukazoval na to že konvektory pri každom vetraní budú papať energiu ale podlahovka nie. A čo sa týka akumulácie pri elektrickom kúrení tak nemáš pravdu stým mínusom. Lebo keď budeš mať tarifu DD5 tak máš 2 x denne a 2 x v noci po 1 hodine vysokú tarifu. A práve u nás je VT od 12:05 do 13:05. Manželke prihorí guláš a vetráme. :-D Vtedy nekúriš. Teda konvektormi určite nie. Ale podlahovka je naakumulovaná! A ešte je možnosť tarifa DD8 pre akumulačné kúrenie. Tam sú ceny energie ešte nižšie. A čo sa týka toho kotla na drevo, tak túto variantu práve riešim tiež. Kotol na drevo + akumulačná nádrž na vodu. A pri tých konvektoroch táto možnosť už do budúcna nebude. Dom si staviam na celý život Znova píšem že každému vyhovuje niečo iné. Ja nikoho nechcem presviedčať či také alebo také kúrenie. Nech si dá kto chce čo chce. Vysvetľoval som len prečo mne nevyhovujú konvektory a že cena podlahovky nemusí byť 40 eur za m2. Toď môj posledný príspevok do tejto diskusie.
Odpovedať
Profilova fotka
@mario0085 presne tak ako píše @dusan23 - riadne si to spočítaj a potom si zváž, či ti za to stojí mať v izbe na stene nejaký konvektor, ktorému sa budeš musieť ešte prispôsobovať pri rozmiestňovaní nábytku, alebo dáš peniaze (aj keď možno o niečo viac) za podlahové kúrenie, ktoré môžeš do budúcna vykurovať hocijako (elektrina, plyn, tuhé palivá, tepelné čerpadlo atď...) Ja osobne si neviem predstaviť napr. v mojej obývačko-kuchyni, ktorá má skoro 50m2, kde a koľko by som musel mať konvektorov. Zváž si všetky pre a proti a rozhodni sa sám, čo je pre teba výhodnejšie - a hlavne sa rozhodni tak, aby si toho v budúcnosti nebanoval.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado pisal si ze mas aj pec, kolko v nej kuris? da sa to nejako v % vyjadrit? resp. casovo? dik
Odpovedať
Zateplene mate to paradne, znizite si naklady na kurenie a uvazujete spravne, momentalne riesim presne tu istu dilemu. ALE ! ! ! ! ! ! Teplo je aj o ohreve TUV, ktoru v podstate okrem leta robite si cely rok a to je pekny podiel v nakladoch na teplo. Na jednotku tepla su najnizsie prevadzkove naklady spalovanim dreva, naslene TC, o nieco malo plyn resp. takmer rovnako, potom je takmer 2x ohrev elektrinou. Ratal som to z viacerych stran, na tzb-info.cz som preluskal mnoho diskusii o ucinnosti FVT a Sol. kolektorov a porovnanim investicnych + prevadzkovych nakladov vratane zivotnosti mi ako anjidealnejsie riesenie vysiel splynovaci kotol na drevo + nerez. komin (skladacka za 600 €) + akumulacna nadrz mimo vykur. sezony ohrev TUV elektrokotol / bojler s TC pripadne 2. alternativa kurenie + ohrev TUV s TC....samozrejme podlahovku na kurenie, ziadne radiatory. Preco to nakoniec vypalilo takto? No dolezite je ze podlahovka ide na nizke teploty, t.j. je potrebne nizsie mnozstvo energie pre ohrev na 35-40 C. 1. alternativa ma nizsie vstupne invest. naklady, druha vyssie avsak vyssia uroven pohodlia. Krb som vylucil kvoli tomu ze v podstate dobry krb stoji pomaly ako splynovaci kotol na drevo akurat ze treba castejsie prikladat a taktiez aj kvoli kominu ktory stoji tiez min. 1000 € a murovany komin je mimo obdobia ked sa kuri v krbe pekny tepelny most + problem so vzduchotesnostou v dome, splynovaci kotol spaluje nalozene drevo 6-8 hodin pri takmer idelanych podmienkach (min. tvorbe dechtu a sadzi) a dolezite je ze vyrobenu energiu viete "uskladnit" v akumulacnej nadrzi, ktora svojou kapacitou taktiez predlzuje dobu do dalsieho cyklu nalozenia + vyssia ucinnost. A verte ze to co miniete na podlahovku miniete v dome viackrat na omnoho menej dolezitejsie veci ale sa nad tym akosi nepozastavite , niekto chce nahnat par sto eur pri kureni ale po dostavani RD nevahaju minut par tisic eur na dvojgaraz ci plot zo stiepanych tvarnic Tot moje postreby a ziskane referencie.
Odpovedať
@dvorcidlo0 vcera sme natiahli podlahovku, 130m2 plocha, 12 okruhov, 678m rurok, cena komplet aj s materialom 1250e. A to som si ja postavil hlavu a chcel som rurky na 15cm roztec v kupelni 10cm, inak by stacilo o dost menej rur a 6 okruhov, to by som sa dostal pod 1000e komplet. Ja s kamosom + kurenar, brnkacka robota, kurenar tahal hada, ja som strielal spony, kamos odvijal rurky. Toto zvladne hocikto.
Odpovedať
@mario0085 kvalitne tepelne cerpadlo voda - vzduch , ak nie ste na severe, podlahove kurenie, zabezpecit minimalne uniky tepla a mate nizke naklady na vykurovanie, ale cena tepelneho cerpadla kvalitneho a kvalitneho podlahoveho kurenia vas asi nepotesi
Odpovedať
Profilova fotka
Cize tvoj dom este nestoji? Ak teda tvoj dom nestoji: Najskor ti treba vediet tepelne straty ale mal by si skor vediet co chces. Aku energeticku triedu a potom riesit to co pises. Ak chces kurit elektrinou tak strata domu by mala byt pod 3kW. Vtedy neprekuris az tak gate. Odporucam infra folie podlahove alebo stropne. Tepelne cerpadla iba pre stare domy alebo spackane domy. Ako zachranne koleso. Lebo usporny dom urobis bez cerpadla ako nic. Ale zobstareho domu uz trosku tazsie.
Odpovedať
Na tzb-info.cz robia rozne kalkulacky pre porovnanie nakladov...ako a co zohladnuju je v tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=hNc-c... ale co je dolezite je tento vystup, ktory povie najviac.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
len taky maly dotaz....z tych konvektorov je tiez taky prach ako z podlahovky?....mam podlahove kurenie -vykurovacie folie,ale prach tu je neskutocny.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?