Elektricke alebo pevne vykurovanie

Zdravim ideme stavat dvojpodlazny dom s pultovou strechou s rozmermi 8.5x11m z ytongu 300+zateplenie min 15cm vaty,strop 40 cm a podlaha 10cm polystyren + 5cm poter,okna troj sklo,Chcel by som sa poradit ake by bolo najlepsie vykurovanie rozhodujem sa medzi elektrickym a pevnym vykurovanim ale skor sa priklanam k elektrickemu kedze nemusim stavat komin a robit dieru do strechy, chcel by som vediet ci by som sa s elektrickym kurenim zmestil do100e mesacne kurenie plus vsetky spotrebice keby ze mam nastavenu teplotu na 22 stupnou..Popripade ake by ste kurenie odporucali.Dakujem :)
Odpovedať
1
2
@chlpik90 Kazdy je je tu ta ista otazka co pises ty, presne ta ista, pohladaj odpovede
Odpovedať
Profilova fotka
@chlpik90 bez problemov
Odpovedať
Stale rozmyslam a spekulujem co by bolo najvhodnejsie a co poviete na vykurovanie elektrickych rostov tam kde bude dlazba a tam kde nebude klasickym priamovyhrevnymi konektormi a TUV na tepelne cerpadlo vzduch voda
Odpovedať
@chlpik90 Ak ideš na TC tak kúrenie a ohrev vody na TC.
Odpovedať
Ale potom musim robit teplovodne kurenie co je drahsie a tepelne cerpadlo na kurenie stoji cca 8000e a na TUV vychadza cca 1100e a to viem ze sa mi vrati cca do troch rokov narozdiel od tepelneho cerpadla na kurenie ktore ma zivotnost cca 10 -12 rokov kym sa to vrati tak sa to aj pokazi teda aspon si myslim :)
Odpovedať
Profilova fotka
@chlpik90 otazka nestoji ci sa zmestis do 100€, ale ci sa zmestis do limitu primarnej energie a nieco take ti povolia.
Odpovedať
@majkoj majko ja viem ze ty si slusny a poctivy obcan slovenskej republiky, ale myslis ze su taky vsetci? Naozaj zijeme v slovakistane a ci niekto nieco povoli alebo oddobri zalezi len od velkosti penazenky konkrétneho žiadateľa. Bohužiaľ je to realita tohto štátu.
Odpovedať
@chlpik90 a tebe radim, ak nemas projektanta porad sa s teplotechnickou @blacksr A ak mas studovaneho projektanta ktory sa aspon trošku vzdelava aj nadalej, nie len do cias skoncenia skoly, tak ti urcite navrhne to najlepsie riesenie. Bože mame studovanych ludi, a ludia sa aj tak ako blazni budu spoliehat na "krcmove" odporucania. Porad sa naozaj s niekym kto sa toto uci a zaobera tym uz roky a neustale sa vzdedlava a ide s dobou a pozna altualne normy.
Odpovedať
Podla projektu mam navrhnute pevne palivo a rekuperaciu ale tu nechcem ,okna dvojsklo zateplenie podlahy 8cm polystyren ,strop 36cm vaty,steny 15 cm polystyren.TUV klasicky na elektrinu certifikat je v A0.Rozmyslam ze by som to spravel takto aby som sa zmestel do A0.Dal by som zateplenie podlahy 10cm sedym polystyrenom,20cm vatu na stenu,okna troj sklo,strop aspon tych 40cm,vykurovanie elektrickych rostov tam kde bude dlazba a tam kde nebude klasickym priamovyhrevnymi konektormi a TUV na tepelne cerpadlo vzduch voda popripade teraz som nasiel spravit teplovodnu podlahovku a vykurovat tymto SINCLAIR SWH - 15/190T2.
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 toto si ziadny SU vedome na triko nezoberie. Toho sa totiz moze velmi rychlo chytit nejaky nespokojny sused a pruser ma uradnik. @chlpik90 v tom je ten problem, mas A0 spevny palivom a rekuperaciou. S elektrinou a bez rekuperacie nielenze nesplnis A1, ale vysoko pravdepodobne ani mernu potrebu tepla na vykurovanie danu normou.
Odpovedať
Spojenia "novy dom" a "pevne palivo" nemaju co robit v jednej vete :-)
Odpovedať
A keby ze nedam rekupreraciu a namiesto pevneho paliva by som zvolil tepelne cerpadlo ??
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj ale zobere, coby nie, a aj kolko susedov sa moze ako stazovat, pokial je jeho penazenka velika naozaj si to dovolit moze a nezmoze nikto nic, Dostane max pokutu... A videl si niekedy fakt ale fakt to ze by urad nariadil odstranit taku stavbu? Ze by sa niekde buralo atd?
Odpovedať
Zburat stavbu koli vykurovaniu :-N ved to je vec ktora sa da menit pocas vystavby ako aj zateplenie okna.....
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 ja ti vravim, ze nezoberie. Burat sa nebude, akurat dostanes nariadene dostat barak do vyhlaske vyhovujuceho stavu. A uradnik bude mat pruser. V podstate taky paskvil by uz projektant nemal pustit z ruky. @chlpik90 ani TC nemusi byt zarukou ze sa bez rekuperacie dostanes do A1, a opakjuem, bez rekuperacie pravdepodobne nesplnis mernu potrebu tepla, ta nema nic s vykurovanim. Toto by si ale mal riesit s projektantom, my tvoj projekt totiz nepozname :)
Odpovedať
@chlpik90 Ty taký chlap z oravy by si mal milovať pevné palivo :-D a mať kotolňu. Už som to tu posielal inému ja by som to takto riešil ak by som nechcel plyn, alebo nemal možnosť a chcel trochu väčší dom . A u vás na severe myslím tieto palivú sú o niečo lacnejšie. Pelety , brikety ...drevo... Samozrejme ako doplnok elektrokotla . http://www.krby-tuma.sk/product/edilk...
Odpovedať
@chlpik90 @majkoj primarnu energiu v pohode splnis s klimou .... das jednu - dve lacne klimatizacie a mas problem vyrieseny :-)
Odpovedať
Projektant mi vravel ze tu rekuperaciu nemusim mat ze to neni az take povinne lebo ja som hned vravel ze ju nechcem ale napisat ju tam musel aby mu to vychadzalo,papier znesie toho vela asi tak....
Odpovedať
@leilak1 som sa toho kurenia s drevom prejedol :D
Odpovedať
Profilova fotka
@mackoke bez rekuperacie ? Okrem toho klima nehra rolu vo vypocte potreby tepla. @chlpik90 rekuperacia povina nie je, lenze znizuje rapidne potrebu tepla na vykurovanie a tu predpisuje norma a z nej sa pocita primarna energia. On ju tam napise, ty ju tam nedas a nevyjde ti energeticky certifikat a budes ho musiet riesit nelegalnou cestou, lebo neskolaudujes.
Odpovedať
@mackoke ta klima sa mi pozdava :-)
Odpovedať
@majkoj neda sa to este inou cestou kedze tu rekuperaciu nechcem
Odpovedať
@mackoke Myslíš že klíma je dobrá na Orave ? však tam je zima aj cez leto :-D Hm mne sa to akosi moc nepozdáva ...
Odpovedať
@leilak1 da sa snou aj vykurovat ci ?? :D
Odpovedať
@jarosujo takéto tvrdenia sú tak trápne tu na ms že až tu kto si nedá TC je odpísaný vopred fakt trápne
Odpovedať
@leilak1 bezna klima vie kurit do -10C ak prihodis par € tak vie kurit aj do -15C ..... a prave na orave kde treba prikurit este aj v auguste je klima idealna ..... zasa netvrdim ze klima ako hlavny zdroj kurenie ale ako doplnok k niecomu vie usetrit vela penazi ..... @chlpik90
Odpovedať
@chlpik90 To je neskutocne, uvedom si co chces a podla toho sa zariad. Chces podlahove? Staci ti aby ti len fukala klima? Nemas peniaze a chces usetit na stavbe alebo o co ide? Ide o toto. Mal by si splnit 2 veci. Potrebu tepla a primarnu energiu. Prve ide o to ze kolko tepla potrebujes, to znamena ake ma dom straty cize kolko zimy prejde cez steny domu plus sa tampocita ze musi pustat dnu cerstvy vzduch na duchanie. Preto sa dava rekuperacia aby sa tato hodnota znizila a tym klesla tepelna strata domu. Druha vec je ako budes kurit, podla toho aky ekologicky sposob das sa ti dom hodnoti, dobre je akzoe obnovitelny zdroj, cize drevo, a spol. dalej tepelne cerpalo ktore robi viac tepla, plyn atd. a nakoniec najhorsie je lelektricke kurenie. Bud chces splnit zakon alebo to oseres. Ak to chces osrat zvaz si co chces a kolko chces investovat, lebo davas to uplne odlisne systemu ako ta napadne.
Odpovedať
Samozrejme ze chcem aj usetrit ,rekuperaciu nechcem a chcem mat konfort v kureni ...je to komplikovane ale ja si poradim ;-)
Odpovedať
@doors454 Ja som vravel, ze musi mat TC ??? Ale sam uznaj, ze stavat v dnesnej dobe dom, kde sa kuri pevnym palivom, je ako vyvijat auto s karburatorom. Moznosti kurenia je vela, okrem TC sa da kurit aj plynom a elektrikou a z toho potom mozme mat: - podlahovka, radiatory, stenove kurenie, stropne kurenie, konvektory, odporovy drot v podlahe, folie v podlahe, infrapanely na stenach, infrapanely na strope, vyhrevny element v rekuperacii... No a potom aj to tepelne cerpadlo: - vzduch-vzduch, vzduch-voda, voda-voda, zem-voda, TC v rekuperacii Potom este hluposti typu fotovoltaika/kolektory, geovrt a urcite este vela dalsich veci. Ale stavat novy dom, kde sa kuri drevom/uhlim/briketami/ekohraskom... to fakt je navrat 50 rokov dozadu.
Odpovedať
@jarosujo mne to skôr pripadá ako návrat k parnej lokomotíve, žeby to plánovali i železnice?, tam sú spotreby rádovo M a nikto nerieši žiadnu normu ani paru
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?