Elektrická VS. teplovodná podlahovka

Ahojte ideme stavať NEDa - skladba Ytong 250 (P4-500) kontaktné zateplenie 250tka NeoEPS, podlaha 20cm tvrdeného EPS v dvoch prekladaných vrstavách po 10cm, valbová strecha bez využívaného podkrovia číže bez výlezu hore, stropná časť zateplená 3x18cm vaty (54cm celkom). Al okná strojsklo Schucko. všetky prípojky na pozemku avšak plyn razantne odmietame. Preto zvažujem len čisto el.kúrenie odporovými káblami, TUV ohrev hybridným bojlerom od Logitexu s FV. Takže uvažujem čo by bolo lepšie.. dať teplovodnú podlahovku alebo čisto odporové káble? v dome bude aj rekuperácia s riadením vetraním (pravdepodobne Sentinel Kinetic B, v úvahu ide ešte aj Atrea) taktiež CV od elektroluxu. Foto projektu avšak nieje ešte konečný stav, Garáž bude prístupná len z vonku bránou aby bolo zaručené odizolovanie od celého domu a spoločné steny budú preizolované 10 Perimetrom z vnútra. Technická bude väčšia a to na úkor špajzu. a tam kde je jedálny stôl bude ešte okno. (to je južná strana) izby sú na východ (do záhrady) garáž a kuchyňa je západ. nejaké postrehy a nápady?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Neporadím ohľadne vykurovania, kamarát teraz stavia a dáva nejaké odporové rohože. Zdá sa mi však, že máš málo uložného - skladového priestoru, preto by som ti doporučil využiť podstrešný priestor.
Odpovedať
@topvideo zabudol som dopísať.. časť domu pod garážou a izbou je podpivničená. vchod do pivnice je z garáže :) zabudol som to tam uviesť :)
Odpovedať
@cvoky8 určite vodnú podlahovku + elektrokotol za 430 €
Odpovedať
@blacksr myslíš?...v čom je lepsšia než odporové káble?
Odpovedať
Pozerám, že máme identickú skladbu stien a izolácií. Tú P4-500 dávaš kvôli akumulácii? Tiež mám dilemu, či odporové káble, alebo vodnú podlahovku. Lákajú ma káble, keďže som elektrikár, viem si to urobiť sám, no na druhej strane na vodnú sa dá v budúcnosti napojiť hoc čo... ale asi to risknem :-). Kamoš stavia podobný dom, ako ja a dáva káble, tak uvidím cez zimu...potom sa rozhodnem definitívne :-)
Odpovedať
@cvoky8 iba v tom, že je možnosť do budúcna zmeniť zdroj tepla a možno aj cena - neviem, na koľko káble nacenia s tou teplovodnou podlahovkou možno rátať s cenou 2000 € bez práce, velice hrubý odhad
Odpovedať
Profilova fotka
My mame teplovodnu podlahovku, vytápa sa drevom z krbovej vložky na termostate si nastavíme teplotu a keď oheň vyhasne ( v noci) prepne sa mi to na elektrinu. Neviem presne cely ten systém, vyhrieva nám to aj vodu do kupelky ( tam sa to tiež potom nejak samo prepne ak nekurime drevom a plus mame predpripravu na solar dohromady nás to vyšlo na 7000€ ale neviem si to vynachváliť. Teplo mame až až a za zlomok mesačných nákladov. Keď tak pošlem foto. Elektrickú podlahovku som nechcela dávať, všetci známy co to majú tak len nadávajú
Odpovedať
@mirom113 tak mne ide o to že plyn nechem.. krb tiež nebudem robiť a tak mi na ohrev ostáva len elektrina..a to skôr už chcemvyužiť káble než teplovodku aj vzhladom rýchlejšieho nábehu (boli sme v dome ktroý mal el.podlahovku Warmup) a bolo to super.. pre ukážku na ukázal.. v izbe bolo 22,5 stupna nastavil termostat na 26 behom 2-5minút bolo od podlahy cítiť riadne teplo a teplota v miestnosti sa dostala na stanovenú teplotu presne za 11minút. takže parádne :) Hej chel by som to aj pre akumuláciu a únosnosť.. :) ale myslým žeby stačili aj s menšou hustotou :) daj potom vedieť ako si sa rozhodol :)
Odpovedať
@mimake všetko záleží aj od toho ako máš izilovaný dom, podlahu a všetko.. podla tepelnej straty domu...a materiálov.. treba to správne pomerať anakonfigurovať.. takže ak to niekto dá do zle riešeného domu tak potom nato môže naozaj nadávať :)
Odpovedať
@blacksr Jarka ja sa asi rozhodnem pre tie odporové... kedže chceme riešiť aj FV a snád sa slovenský zákonodarcovia umúdria a uzákonia aj unás NET-METTERING tak potom to bude to najlepšie čo môže byť.. a pri kúrení a používaní energie sa budeme môcť stať veeeľmi veľmi nezávislími od našich krásnych "atomiek" ale to je uhol dlhodobého pohľadu :) :) tak len dúfam že to na slovensku pôjde aj ked po poslednej info zo ZSE mi povedali že nieje možné aby som sa pripojil a prebytky dodával (aj ked bez odpredaja) do verejnej siete. Najideálnejšie by bolo naozaj net-metering :)
Odpovedať
Ok..., zrejme tie káble boli priamo pod podlahovinou, keď bolo ten nábeh tak skoro cítiť, že?.. Tiež plánuješ nad poter, nie pod?
Odpovedať
Profilova fotka
@cvoky8 určite vodnú...máš možnosť kedykoľvek podľa potreby a financii zmeniť spôsob zdroja vykurovania.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@cvoky8 ja este pamatam doby, ked presne tak s nadsenim robili ludia elektricke vykurovanie :). O par rokov im zostali oci pre plac a sialene ucty. Ked mas teplovodnu podlahovku, nie je problem tam napojit FV. Ale ani nic ine. A netreba sa tvarit , ze elektrina z FV je zadarmo :)
Odpovedať
@mirom113 do poteru a ten stačil 3,5cm a v tom dome boli tiež v potere 2,5cm hlboko
Odpovedať
@cvoky8 podľa mňa v budúcnosti budeme skôr meniť zdroje elektriny (budeme si ju vedieť lacnejšie vyrobiť), preto by som sa na budúcu výmenu zdroja ohrevu vody na kúrenie neviazal a navrhol čo najjednoduchšie "priame" elektrické vykurovanie s jednoduchou reguláciou, ktorá by sa dala v budúcnosti automatizovať.
Odpovedať
my sme sa rozhodli tiež pre odporove káble, ale dali sme to trošku predimenzovať, kvoli rýchlejšiemu nábehu, budeme to mať zaliate v potere a prepojene s kari sieťami, snád nebudeme lutovat, do podlahy sa nám zmesti max.16 cm EPS, tak chcme dať neo.
Odpovedať
@cvoky8 Tazka otazka. Budem mat podobne zaizolovany dom, dost male tepelne straty, krb nebude. Zvolil som teplovodnu podlahovku s jednoduchym el. kotlom (Protherm Raja). Prave kvoli moznosti prejst v buducnosti napr. na tepelne cerpadlo. Ked sa raz kotol pokazi, budu cerpadla lacnejsie, mensie a ucinnejsie, teda aj energeticky menej narocne - pri kombinacii s fotovoltaikou sa lahsie dosiahne energeticka nezavislost. Tepelne cerpadlo navyse nahradi aj bojler. Odporove kable budu mat vzdy rovnaku spotrebu a pri sucasnych vykonoch fotovoltaickych panelov sa o sebestacnosti zatial hovorit neda. Iba ak by si panelmi pokryl celu zahradu. Na odporovych kabloch sa mi paci rychlejsi nabeh a jednoducha a ucinna moznost vyregulovania celeho systemu - termostat v kazdej izbe. Pri teplovodnej podlahovke sa bojim pomalsieho nabehu a vacsej zotrvacnosti. Ale pri domoch s tak malymi tepelnymi stratami (do 4 kW, po zapocitani rekuperacie do 3 kW) sa mi uz javi podlahovka ako zbytozna investicia, napriek tomu, ze som si ju dal. Dnes by som mozno uz vo faze robenia projektu uvazoval o nejakom jednoduchsom rieseni. No asi som ti neporadil.
Odpovedať
Ak sa rozhodnete pre elektricke vykurovanie, tak by som odporucil zvazit aj pouzitie el. uhlikovych folii. Maju iste vyhody oproti odpor.drotom. Ak chcete viac info tak napiste IP nechcem tu robit reklamu..
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero moja predstava je tiez velmi podobna ako tvoja, v ktorej faze si? :-) (my papierovacky) :-(
Odpovedať
bojler na FV nie je dobry napad, bojler s TC je ovela jednoduchsi a lacnejsi, vodna podlahovka je ovela drahsia ako odporove rohoze, ale da sa neskor vymenit zdroj vykurovania, 20 cm polystyrenu do podlahy je zbytocne vela, pokial su izolovane zaklady, staci polovica garaz v ramci domu je najdrahsie mozne riesenie, radsej urobit dalsiu izbu a postavit pristresok pre auta kupelna bez okna sa hadamn robi iba v bytovkach :-|
Odpovedať
@peto99 Ked je garáž odizolovaná od domu tak to nieje tak pravda :) Na druhej strane sto ludí sto chutí..my tú garáž tam chceme a potrebujeme. A bude prístupná len cez bránu, nebude inak prepojená s domom. Pre prístrešok už na pozemku nieje moc miesto :( Nebudeme sa zatažovať ďalšou izbou naviac . Ako traja chalani sme vyrástli v paneláku v jednej 12m2 izbe a bez problému žijeme, máme sa radi a sme radi vždy ked sa vidíme a stretneme. Všetko je to aj o prístupe rodičov a o tom ako sa k deťom chováš a k čomu ich vedieš. Dnes.. "dajme deťom súkromie, vlastné izby..." a potom sa čudujeme že sú uzavreté, že nekomunikujú, že nevedia vychádzať s druhými a nevedia sa správať. Príklad je aj u mojich susedov, postavili velký poschodový dom (7izieb) pretože majú 4 deti aby malo každé svoju izbu a ešte majú aj Hostovskú. Teraz ho dokončujú, najstaršie dieta má tuším 16r. Ani sa nenazdajú a decká im z domu poutekajú...načo im potom bude taký dom? pre koho ho budú vykurovať? kto ho bude upratovať? Ludia myslite na život teraz.. nie o 10-15-20 rokov.. staviate to pre seba.. a nie že šak raz to pomne deti zdedia.. nech majú kde žiť... môj názor je že nech to decká pomne zbúrajú a postavia si čo budú chcieť.. všetko je to o prístupe a chápaní sa :) a kúpelne bez okna.. presne klasika bytoviek, panelákov, celý život až do svojich 29r. som žil v paneláku a nerobilo mi to ten najmenší problém, tak prečo by mi to malo robiť teraz??? riešim kvalitné riadené vetranie s rekuperačkou a silnejším odsávaním z kúplene a wc takže v tom nevidím žiaden problém... to len dnešná pohodlnosť núti stavať haciendy kde každá izba má okno alebo ešte aj výstup na záhradu..a potom sa ludia čudujú-.. bože nemám to z čoho zaplatiť... nemám na účty..
Odpovedať
ked pocitas za m2 domu cca do 1000 E, garaz bude skoro za 30000, ak by to bolo len 500 za m2, bude to 15000 :-S
Odpovedať
garáž mám 20,55m2 cena na klúč pre moj dome jee cca 840eur...(čiže17.262E) teraz mám garáž asi kilometer od domu.. tá sa za 10.tis predá a už ma gar. v dome stojí len cca 7.000E... takže to nieje zlé :)
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa môjho osobného názoru ideš na to, Cvoky, dobre. :-D Načo drahé a predimenzované zdroje, ak Tvoje tepelné straty budú hlboko pod 3 kW.....? A ešte ideš mať aj rekuperáciu.... Kábliky sa dajú (osobná skúsenosť) aj s termostami kúpiť - keď sa trochu jednáš - do 1.000 €. Ak si pustíš inštruktážne video, položíš to aj svojpomocne ktorýmkoľvek kamarátom elektrikárom. TČ - ak nemáš bazén - je nenávratná investícia... To, čo sa tu píše vyššie (majkoj), že ľudia, ktorí sa dali nahovoriť na elektrinu, dnes plačú, je je taká "milá" malá demagógia, lebo tí ľudkovia majú TS často na úrovni 10 - 15 kW. No bodaj by neplakali... P.S. Pekný, účelný projekt...
Odpovedať
@leonardom dakujem... tiež ma to napadlo z toho že tí ludia plačúú... lenže vtedy tie domy maly iné straty.. presne tak... teraz je to o inom... mám elektrikára.. je to síce taký zbrklý rojko.. ale myslím že to spolu zvládneme :) Bazén veru mať nebudeme.. jedine tak niečo malé nafukovacie pre deti.. lebo pozemok za domom mi ostáva len 13x18m takže to bude len tak trošku :) skúsim pozrieť inštruktáž..:)
Odpovedať
Poniektori tvrdia,ze odporove kable vytvaraju elektrosmog v domoch. Ja by som sla do lacnejsieho riesenia.
Odpovedať
@dhano6 mna by tie folie zaujimali
Odpovedať
@cvoky8 co si pisal o znamom s Warmup. Teplota podlahy musela kruto prekrocit normu ak si to teplo az tak citil a zeby sa teplota zmenila z 22.5 na 26 za par minut. Norma pre obytne izby je tusim 27 alebo 28. Pre kupelne asi do 40 mozno menej uz nepamatam presne. Ja mam este trochu viac izolacii strop 60cm, bez vylezu, ziadny komin, na stenach o nieco viac aj v podlahe + rekuperacia a davam folie plus rohoze pod dlazbu. Komplet vsetko za 2000 pricom mam 10 dig. termostatov z ebuy-a po 33 eur, na slovensku ten isty 70. Sused dal podlahovku + 2 radiatory+komin +krb+ pripojka na plyn a atakuje 10 tis.
Odpovedať
@cvoky8 co sa tyka fotovoltaiky. Niekde bol clanok o novych dotaciach a priklad ze 3kW fotoelektraran stoji cca 5000 z toho dotacia moze byt 1500. Vykup neviem ako poriesia ale na beznu spotrebu v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska a ake by bolo to lacnejsie? dakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?