Ekvitermika a funkcia samoučenia

Profilova fotka
Tento rok som sa rozhodla, že sa musím tomu kotlu pozriet na zúbok. Mame podlahovku a minulý rok sme to riadili ciste manualne, tento rok som poriadne prestudovala navod (kedze manzela to absolutne nezaujima). Zapla som ekvitermiku, definovala tepelnu zotrvacnost vykurovacieho systemu, vybrala vhodnu krivku a zapla funkciu samoucenia, nastavila konfortnu teplotu na 22,7 a utlm na 22. Vsetko fungovalo OK, kym boli teploty tych 5-10stupnov, kotol za 2-3hodiny dokuril a vypol sa, podla potreby sa cez den este par krat zaopl, resp. zapol cerpadlo. Od nedele, ako sa ochladilo, to cele zacalo - podla mojho nazoru - blbnut (ale zas mi je jasne, ze ja sa v tom nevyznam, takze nakoniec blba mozem byt ja :-p a zle som to nastavila). Zvolena krivka bola na nulove teploty zrejme prinizka, kotol nestihal dom vyhriat na pozadovanu teplotu, po rannom vyvetrani sa cele doobedie drzal na rovnakej hodnote, dokonca teplota este v priebehu par hodin o jednu desatinu stupna klesla (hoci kotol si sam zmenil offset ekvitermickej krivky na vyssiu hodnotu). Kedze som mala zvolenu skoro najnizsiu ekvitermicku krivku, zvysila som ju (o 2). Kotol zacal kurit - az 45 ! stupnov do podlahovky. Dom vykuril a po dosiahnuti pozadovanej teploty (22,7 stupna) sa nevypol, ale kuril veselo dalej a stale rovnako vysokou teplotou. Ked dosiahol 23,1 stupna, uz som to nevydrzala - nechapem, preco stale kuril a hlavne tak teplou vodou - a prepla ho na manual. Otazka - preco takto kuril? Chcel si to "predkurit"? Zeby bral do uvahy - po skusenostiach s domom - ze za noc, ked je utlm+ ranne vyvetranie - rano teplota v dome klesne o cca 0,5 stupna a to je pod pozadovanou komfortnou teplotou? Alebo nieco nefunguje tak, ako ma? Radim sa, s kym sa da...po rozhovoroch so susedmi sme sa zhodli iba na jednom - nikto sa v tej ekvitermike a podobnych veciach nevyzna, skoro kazdy to ma vypnute a riadi to rucne, ked oslovia kurenarov, jedine, co sa dozvedia, je, ze "treba skusat"., ze nastavenie ekvitermiky nie je ejdnoducha zalezitost. Ja teda skusam, citam si o tom, co sa da a uz sa v tom ako tak orientujem, ale aj tak je to skor tapanie. Aky mate vy nazor na to, co teraz nas kotol robi? Je tu niekto, komu funguje ekvitermika+ samoucenie tak, ako ma? Ako ste to dosiahli? Inak kotol mame Immergas Victrix Zeus tusim 26...
Odpovedať
Profilova fotka
ja sa v tom tiež nevyznám a nerád operujem cudzími slovami, ale každý kotol má uvedené pojmy ako hysterézia, odchýlka a neviem čo. Asi to znamená že 22st je od 19 do 26st, neviem aký je citlivý. takže zvolte inú krivku a skúšajte. Medzitým sa zmení počasie a zas to nebude dobré. Stále si myslím, že priestorový termostat na reguláciu stačí. je fakt, že podlahovka ešte aj po vypnutí niečo dohreje, ale to sa dá zohľadniť pri nastavení.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 praveze v navode k nasmu kotlu sa slovo hysterezia a odchylka vobec nenachadza. Mne je jasne, ze po vypnuti podlahovka este dohreje, ale mne ide o to, ze ten kotol sa po dosiahnuti pozadovanych 22,7 nevypol. Kuril dalej, to znamena, ze siel horak aj cerpadlo. Keby slo iba cerpadlo - OK, ale cakala som, ze sa vypne uplne. No v mudrych clakoch soms a docitala, ze ak sa raz sparve vsetko nastavi, funguje to bez akehokolvek zasahu, nech je uz akekolvek pocasie...
Odpovedať
@simsalabim A máte aj izbový termostat zapojený? Znova poprosím @pivec .
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim aký máte izbový regulátor ?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ano, mame, aj izbovy termostat aj ekvitermiku. S pivcom som sa o tom davnejsie rozpravala, a on to ma komplet vypnute, riadi to iba manualne....mne stve, ze to neviem nastavit tak, aby to fungovalo tak, ako to je vymyslene...
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar CAR V2, aj s izbovou sondou aj vonkajsou sondou.
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim u mna to funguje tak, ze ak nastavim napr 20,5C TC sa zapne ak klesne teplota pod tuto hodnotu a vypne ked dosiahne 21,5C, to je ta hysterezia.
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim str.16 nemôže to byť toto kpt.12.1 ON AMB CR: hodnota snímaná sondou izbovej teploty môže byť korigovaná v rozsahu +3.0 až -3.0°C. ....nemáte nastavené AMB na OFF?
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar tam sa nedostanem, lebo je to chranene kodom, vstupit tam moze iba servisny technik. Neviem, ci ho extra koli tomu volat, ale opytam sa na to najneskor pri rocnej udrzbe kotla. Sonda je vsak urcite zapnuta, lebo ked kuri bez tej funkcie samoucenia, tak sa vie vypnut vtedy, kedy ma.
Odpovedať
@simsalabim mam tiez car v2 a funkciu samoucenia AUTO A mam vypnutu. nastav si parameter BUILD-tepelna zotrvacnost budovy,hodnota od 1-20,podla toho,ci prekuruje alebo nedokuruje,je to popisane v manuali
Odpovedať
Profilova fotka
@marko337 tepelnu zotrvacnost som odhadom definovala ako 17. V navode pisu, ze 5 pre konvektory, 10 pre radiatory a 20 pre podlahovku....tak som si tipla 17, lebo dom nie je nizkoenergeticky Ked som mala nizsiu krivku, tak zjavne v tychto teplotach nedokuroval, ked vyssiu, tak akoby (?) prekuroval. Nerozumiem teda, ci a ktorym smerom tu tepelnu zotrvacnost budovy zmenit. Ako ju mas nastavenu ty?
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim som zaciatocnik nakolko mame novy kotol asi druhy mesiac, ale ekvitermika znamena riadenie cielovej vnutornej teploty v zavislosti od vonkajsej teploty a hlavne priebeh zmien t.j. pokial je v dome 21 a vonku zacne klesat teplota (hlavne na jesen/zima) system zacne kurit este predtym ako sa znizi vnutorna teplota. Je to koli plynulemu nabehu. Aby kotol nezacal nahle kurit na "plne gule". Podla mna si musis nastavit krivku a je to! Doporucujem nic ine nerobit a urcite dporucujem zavolat skoleneho technika, ktory ti za 20min. vsetko vysvetli.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@simsalabim - uzasne, ze nezne pohlavie sa zaujima o vykurovaciu techniku :) V tvojom pripade si myslim, ze si zvolila prilis zlozity setup a vysledkom je frustracia zo systemu, ktory nevies co prave robi. Podla priznakov je zrejme, že je miestnosť prekurovaná pri akejkoľvek vonkajšej teplote (zlý posun), pričom zároveň kolíše podľa vonkajšej teploty (zlý sklon). Navrhujem urobit tieto zmeny (na zaciatok): 1. vypni vsetky automatiky, ucenie a podobne zbesilosti :) 2. histereziu nastav na 0,5 C/K, casove oneskorenia a vsetky podobne veci vypni 3. vplyv nastavenia uzivatelom vypni DOstanes sa na riadenie len podla eq. krivky alebo skor priamky, kedze smejd regulacie co su u nas, maju len priamku :) 4. Vyber si vykurovaciu krivku -> z manualneho rezimu vies aku teplotu vody potrebujes pri -5C, 0, 5C, 10C. Z nacrtku dostanes sklon -> kedze ide o skoro NED, bude dost plocha 5. Posun krivky (zacni vo vertikalnom smere) - vyriesis nedokurovanie objektu v nizkych teplotach Pri nesprávnom nastavení ekvitermickej regulácie môže nastať prípad, že sa nastaví príliš strmá krivka vzhľadom na potreby vykurovaného priestoru – vtedy nastáva prekurovanie objektu. Krivka je niekedy nastavená strmo schválne a odberatelia tepla v budove si ešte teplotu na svojom vlastnom vykurovacom telese alebo okruhu doregulujú. Pri príliš miernom nastavení krivky, vzhľadom na potreby vykurovaného priestoru, dochádza k nedokurovaniu objektu. Krivky sa dajú posúvať vo zvislom aj vodorovnom smere a tým upravovať požadované parametre, napr. rôzne požadované útlmy teplôt podľa požiadaviek odberateľa. Kriviek môže byť pre danú sústavu alebo objekt zvolených viac. Napríklad pre prípad nižšej vonkajšej teploty je vhodnejšia strmšia krivka, pokiaľ je vonkajšia teplota vyššia, tak je vhodnejšia krivka s miernym stúpaním. 6. ziskaj kod na servisne menu - urcite sa ti zide Ak by nic nepomohlo, mam zariadenie ktore vie citat komunikaciu medzi kotlom a regulaciou a da sa samozrejme postavit vlastna regulacia na linuxe :)
Odpovedať
Profilova fotka
@pie praveze servisny technik nam minuly rok povedal, ze "kazdy dom je iny, treba to skusat a to by musel u nas sediet cely tyzden". Takze takto :-| Spisujem si zoznam otazok a pri najblizsej navsteve sa nenecham tak lahko odpinkat, ale teda nechce sa mi ho extra volat, ked by ma opat cakala takato odpoved, asi pockam na rocnu kontrolu. Jedinu asi uzitocnu informaciu povedal, ze je vhodnejsie, ak kotol ide pomalicky aj cely den, ako narazovo kurit. @mgx ja sa musim o vykurovanie zaujimat, kedze mojho manzela to absolutne, ale absolutne nezaujima (hoci napr. auto a podobne veci riesi on, ale pri vykurovani spravil vynimku). Minuly rok sme to cele riesili manualne, ked bolo zima, prikurili sme, ked teplo, stiahli sme teplotu...a manzelovi som davala cas, nech to nastuduje....marne. Tak sa toho musim chytit ja. Samoucenie som vcera vypla, nechala som iba ekvitermiku, vecer vykuril na 23,2 a vypol sa (hoci ma kurit iba do 22,7). V nasom navode sa vobec ziadna hysterezia nespomina, ani sa nikde neda nastavit, ale teda predpokladam, ze hysterezia bude 0,5 stupna. Teraz som sa vratila z nocnej a teplota je 22,7 a kotol kuri. Manzel mi rano poslal smsku, ze rano bolo 22,8 a kotol kuril (rano ma kurit iba 2 hodiny, potom sa o 6.00 vypina do utlmu, opat ma zacat kurit o 12). Nie je mi celkom jasne to nedokurovanie a prekurovanie objektu. Pri krivke 3 (viem, ze kazdy ma inak definovane krivky, ale u nas to 3bola ) som mala pocit, ze to nedokazal vykurit, za 4 hodiny nebol schopny teplotu rano zdvihnut ani o 1 desatinu (este dokonca telota o 1 desatinu poklesla), co sa mi zda si dlha doba....aj pri podlahovke, ktora nereaguje tak pruzne. Vcera som ho prestavila krivku 5 a to teda prekuroval? Poradis mi, podla coho si mam tu krivku vybrat? Tu je link na schemu kriviek pri nasom kotli http://www.upnito.sk/0/27tmqtdcccpvuz... Posun krivky uz asi zvladnem, ale vobec netusim, podla coho vybrat tu zakladnu krivku. Viem, ze by som mala volit co najnizsiu krivku s co najnizsim sklonom....ale s jej vyberom si neviem rady.
Odpovedať
Ahoj. mam kotol immergas victrix x24+ car v2 a vonkajsiu sondu. je to prva zima v novostavbe takze sa tiez snazim o nastavenie podlahoveho kurenia. moje nastavenie : min. teplota do podlahy 30 stupnov, samoucenie off , eq.krivka nastavena na 1,3. zotrvacnost budovy 17. teplota nastavena od 15tej do 23tej na 20,7 a medzi tym utlmova na 20. rano o 7dmej je teplota 20,1 kotol nezapol celu noc. pridem z prace o 17tej a teplota v dome je 21.2 proste ked som doma kotol nejde. myslim si ze nieje dobre ak ma taku velku prestavku aj teplotny vykyv sa mi nezda. teraz je uz tri dny okolo nula stupnov vonku a spotreba plynu je 5m3 za 24hod co sa mi zda dost. citam ze mate eq krivku na 3jke. to mne potom ukazuje na kotly nabehovu teplotu 52 stupnov. pri tej 1,3 je to 38stupnov. tiez by som rad radu:)
Odpovedať
Profilova fotka
No, vidim ze to musime zobrat z gruntu, ale nevadi :). Ja si aspon zopakujem teoriu a spolu sa daco (dufam) naucime. 0. napis mi mesto kde byvate aby som si mohol pozerat vonkajsie teploty podla SHMU 1. hysterezia je povolena odchylka od nastavenej teploty, tzn. ze ak je nastavena ako 0,5 C (alebo K) tak teplota moze oscilovat +-0,5 C/K okolo cielovej hodnoty bez toho, aby regulacny clen zasahoval. U teba to moze byt 0,5C alebo 1C, presne sa to da zistit aj nastavit v servisnom menu regulatora 2. ak chces ekv. krivku nastavit poriadne, musis casove bloky a vsetky ostatne vstupy docasne vypnut (zablokovat), tzn. ze nas cielovy stav je taky, aby kotol cely den kuril/nekuril len podla ekv. krivky, nie podla cas. intervalov alebo utlmu. Nesmies miesat hrusky s jablckami, aspon pre zaciatok. Neskor, ked uz budes s ekv. krivkou spokojna, pridame aj toto :) 3. Graf co si mi poslala nema popis Y osi a aj ta mierka je nejaka spotvorena, preto radsej pouzime nieco, comu budeme obaja rozumiet. http://www.upnito.sk/subor/0673599427... Ekv. regulacia sa pouziva vo vyk. sustavach a jej cieľom je dosiahnuť požadovanú teplotu pri roznych externých podmienkach - napr. vonkajších teplotách. Musí teda nájsť rovnováhu medzi dodávaným tepelným výkonom a tepelnou stratou objektu. Modulácia výkonu sa robí dvoma spôsobmi: teplotou vykurovacej vody a rýchlosťou cirkulácie. Tepelná strata objektu sa nedá presne určiť, len odhadnúť (vid tvoj odkaz na servisneho technika) a preto ju musíme nahradiť inou veličinou - napríklad teplotou vonkajšieho prostredia Te. Je to teda typický príklad vlečnej regulácie. Závislosť nám popisuje ekvitermická krivka. Ekv. krivka - laicky povedané pri akej vonkajšej teplote Te aká musí byť vykurovacia teplota Tk aby systém bol v "rovnováhe", tzn. teplota v priestore ani neklesala, ani nerástla. To sa určí pri rôznych vonkajších teplotách (napr. -10C,0,+10C) a výsledkom je ekv. krivka objektu. Idealne je to napr. oblacny den s vyrovnanou teplotou a rovnaka modulacia vykurovacej sustavy pocas minimalne 12 hodin (aby sme vylucili vplyv nabitia/vybitia podlahovky). 4. Takze, v tvojom pripade navrhujem vratit sa ku vykurovacej krivke cislo 3 (aj ked na cisla sa hrat nebudeme), zaujimat nas bude len strmost krivky (a nasledne posun). Na regulacii si nastavis krivku cislo 3, posun krivky nastavis na 0C a vypnes vsetky casove intervaly a ine hluposti. Utlmovu a normalnu teplotu nastavis na 22C (vyber si, ale potom to uz nemen!!!). Casovy dobeh cerpadla daj na 0, casovy dobeh kotla 0. Chceme, aby sustava reagovala s co najmensim oneskorenim Fungovat by to malo tak, ze si budes cely den 1x za hodinu zapisovat teplotu vnutri/vonku, teplotu kotlovej vody, a ci kotol kuri/nekuri a ci cerpadlo ide nejde. Tieto udaje mi posles alebo tu zverejnis :). V noci staci ked vstanes :). Ak bude teplota v dome nizsia/vyssia oproti optimu (tvojim 22C) napriklad stale len 19St aj ked je vonku -10st alebo 10st, znamena to dT = 22-19=3 a zvolila si spravnu ekv. krivku, len musis urobit vertikalny posun o 3st a vec je vybavena. S manzelom si mozte dat vino a zacat setrit. Dalsi z moznych pripadov je, ze pocas teplych dni bude teplota OK, ale pocas zimnych dni vam bude zima -> zvolila si ekv. krivku s nizkou strmostou a tvoj dom ma vacsiu tep. stratu ako prijem kurenim - vyber o 1 strmsiu krivku a zacinas od zaciatku :) Posledny pripad (najmensi vyskyt) je, ze pocas teplych dni mam prekurene a pocas zimy je to OK, vtedy treba zvolit nizsiu strmost a doladit posuvom Dalsie rady podla vysledkov :)   
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx si super, dakujem! Mam teraz chvilocku v praci... vyskusam to a aby som to tu nezahlcovala, napisem ti potom ss. Skusit to mozem zajtra, ked mam v praci volno, ale obavam sa, ze ak mi teplota v dome bude klesat k 19 stupnom, mam v rodine vzburu zarucenu. My sme teplomilni :-) treba nam tych 22.7. Nebude sa to dat urcit uz za kusok kratsi cas? Vcera poobede som zdvihla krivku na 6, lebo sa mi zdalo, ze cele hodiny nevie vobec zdvihnut teplotu, vykurilo na 22.8 (za 3 hodiny) a vyplo sa. Rano bolo stale 22,8, hoci mal 7 hodin hodin utlm, co moc dobre nechapem, ze pri -4 v noci dom nevychladol. Byvame oblasti BA. Na tu krivku od teba sa pozriem az z domu, v praci sa mi teraz neda....zatial vdaka za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@nalimm ja som mala vcera pri krivke 6 vystupnu teplotu 38stupnov....mas tiez podlahovku?
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim - chapem :). Ide mi o to, na aku teplotu sa dom pri krivke 3 dostane. Myslim, ze to nebude menej ako 19st. RObis klasicku chybu zaciatocnikov, menis krivky ako sialena 2x denne. System sa musi ustalit, co chce minimalne 12-24 hodin. Krivka 6 je podla mna dost strma a pri nizkych teplotach budete mat prekurene + sa nedoplatite za energie. NAvrhujem krivku vratit spat na 19st a skor urobit vertikalny posun krivky, napr. s nastrelom 3 C hore. Po tomto do systemu nezasahuj minimalne 24 hodin a napis na akej teplote sa to ustalilo. Nezabudni predtym vypnut usporne rezimy a kurenie podla casovych intervalov a vplyv vnutorneho prostredia , chceme aby pocas skusobneho casu isiel kotol len podla ekv. krivky.
Odpovedať
Profilova fotka
v nahratom pdf je jedna chyba, v tabulke som zamenil Te a Tk, ale grafy su spravne.
Odpovedať
@simsalabim ano podlahovku. kotol victrix x24. ale mame ten isty regulator ako je mozne ze pri krivke 6 mas 38stupnov. ja tam mam pri 6tke 71stupnov.
Odpovedať
Profilova fotka
@nalimm tak to je zvlastne....mozno sa tam da niekde prepnut ukazovatel radiatory/podlahovka? Mne CAR ukazuje taku teplotu vody jedine ak vystihnem moment, ked prave vyhrieva teplu vodu (teda nie do kurenia). @mgx poslala som ti spravu
Odpovedať
Profilova fotka
Zeus Victrix Zeus 26 mam aj ja. kurenar mi nastavil pri spusteni kotla teplotu vykurovacej vody na 35 °C a ekvitermicku krivku nastavil na cislo 3. mam termostat CAR V2 aj vonk. sondu. na termostate mam rucne nastavenu vnutornu teplotu na 22,5 °C... ak sa blizi teplota v dome na 22,5 zapina sa kotol a dokuruje. ale casto byva teplota na termostate aj vyssia ... 23,0 - 23,3 --- vtedy je samozrejme vypnuty.. servisak z immergasu mi tiez povedal, že mam skusat krivku, ale povedal tiež že na TROJKE by to malo byt dobre,
Odpovedať
Profilova fotka
@mmisoo a mas tam nastaveny aj nejaky OFFSET? Teda paralelny posun ekvitermickej krivky?
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim tak daleko este nie som.. ale ide vikend, takze bude viac casu pozriet na to,, dam vediet.
Odpovedať
Profilova fotka
@mmisoo dik, daj mi prosim vediet.... este by ma zaujimalo, ako dlho ti kotol ide cez den a ci necykluje.... Mas stale nastavenych tych 22,5? Teda aj cez den aj v noci? My tam mame 2 utlmy (22stupnov), 7 hodin v noci a 6 hodin cez den (ked sme v praci). Vikendy samozrejme, je utlm iba v noci.
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim je tam stale nastavenych 22,5. kotol sa zapina cca 5 krat denne, (odsledovane tento posledny tyzden, ked vyrazne klesli teploty). steny nie su este zateplene - YTONG 30 cm,, v podlahe je 13 cm EPS.. na povale je 30 cm vaty. servisak mi aj spominal, ze sa daju nastavit teploty na kazdy den v tyzdni, noc, den a pod., ale priznam sa, nebol cas sa tomu viac venovat.. ale v plane to mam.
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim budem radsej odpovedat v diskusii, nie sukromne, lebo vcera mi prislo asi 10 sukromnych sprav a viac-menej sa vsetci pytaju to iste, tak to skusim zhrnut :) - podarilo sa ti nastavit spravnu krivku a offset (aspon pre teploty okolo 0). Ak by sa ti stalo, ze pri nizkych teplotach (-10) ti bude zima, mozes prejst na krivku 4 (viac urcite nie) alebo zvysit offset zo 6 na 7 alebo 8. Uvidis :) - Kotol ide stale - zakuri, vypne plamen, ide cerpadlo, zapne plamen, vypne plamen, cerpadlo...stale dokola. Co asi nie je dobre, lebo cykluje? Teplota vody je 33 stupnov. tato situacia nastava vtedy, ak regulator nemoze spravne modulovat vykon kotla. Najcastejsi z dovodov je, ze minimalny vykon kotla je napr 5kw (napr. pre kotol 5-24kw) ale okamzita potreba prisunu tepla do domu je napr. 2kw. Preto regulator kotol zapne, pretoci cirkulacne cerpadlo a vypne. Podobny sposob ma 2 nevyhody - caste starty znizuju zivotnost KAZDEHO kotla, tocenie cirkulacneho cerpadla zasa spotrebuva el.energiu, takze sice usetris par m3 plynu, ale spotrebujes viac energie. Riesenia su v zaklade 2: - mat kotol s nizkych spodnym vykonom (napr. geminox) 1-10kw, ktory vie regulacia pekne modulovat - zmenit hystereziu z 0,5C (1C) na vacsiu (napr. 2 C) a akceptovat fakt, ze teplota nebude kolisat v rozmedzi 22,7+-0,5C ale 22,7+-2C. Tym znizis pocet startov - prejst na casovy sposob kurenia (co robi najviac ludi) a nastavit napr. teplotu na 23C, hystereziu na 2C a utlm 18-19C a casove intervaly kurenia na napr. 05.00-08.00, 12.00-15.00, 18.00-22.00
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx dakujem. Vidim, ze so spravnym nastavenim kotla ma problem viac ludi, ked ti tolki pisali ;-) My sme zatial stale na krivke 3, s posunom, vyzera to dobre, aj spotreba bola (vcera) nozsia, dnes sa este na to musime pozriet. Uvidime za 1-2 dni, ci sa este s posunom krivky nepohram, ale zatial to vyzera dobre. Urcite lepsie, ako ked sme mali krivku 6. NAs kootl ma vykon od 3kw, tak myslim, ze dost nizky...takze nastavena krivka na cyklovanie nema vobec vplyv? Inak nas navod som studovala podrobe a hysterezia sa tam vobec nespomina....budem sa musiet na to spytat servisaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@mgx predsa len mam este jednu otazku...v mrazoch, ak nam bude zima pri posune krivky napr o 6 stupnov, nie je vhodnejsie urobit vacsi posun, napr. krivka 3 + 10 stupnov posun, ako prestavit na krivku 4?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?