Ekohrášok - ktorá značka / typ sa vám osvedčil?

dobry den, riesim palivo na buducu vykurovaciu sezonu, poradili by ste nieco overene? najlepsie z regionov liptov/orava/martin  viaceri predajcovia uvadzaju len velmi strohe informacie, tak by som nerad kupoval a potom lutoval
Odpovedať
Mne sa osvedcilo kupit par vriec a odskusat. Radili mi to aj kurenari, Kazda varka je ina. Prvu tonu25MJ som sa ulakomil na cenu balene v igelite, a bola to katastrofa,horelo dobre ale ta kopa popola bola strasna,kazdy den vybrat. Druhu tonu22MJ som kupil u nas v meste, neporovnatelne,min.popol. Ale skusil som najskor par vriec. Maju aj 25MJ, to skusim na buducu sezonu.Balia si to priamo sami, tkane vrecia.
Odpovedať
rovnako som zobral najprv tonu baleneho ekogroszku z trstenej, take biele vrecko a zlty text tusim, alebo zeleny :-) ... no strasne... tolko sajrajtu v kotli a vytahovanie kazdy den... tiez to malo okolo 25MJ. potom som skusal hnede orech 2, mal som fakt len par vreciek z Rajca, uz nebol taky bordel ale nemal som cas vyladit kotol, aby som dosahoval max energiu z neho... no a nakoniec sme zobrali presne ako pise @serzo33 z KNM u mna konkretne firma UNIPAL, no neskutocna parada... suche, ziadny bordel a tu vyhrevnost by som mu veril.
Odpovedať
Ano z UNIPAL bolo to druhe,budem tam brat aj tuto sezonu.Sused berie od nich siedmu sezonu. Tiez chcel usetrit tuto zimu,kupil ze skusi ineho dodavatela,nebol vobec spokojny,velmi vela spalil.
Odpovedať
@serzo33 napodobne :-) ja s kolegom automaticke kotle.. najprv ze usetrime, taku figu... clovek neusetri a zial pride na to az neskor... je drahsie, ale kotol menej papa a hlavne, a to pochopi asi len ten co presedel dni pri automate a jeho nastaveni... hlavne nie je problem s regulaciou - teda aspon u nas dvoch.
Odpovedať
No s tou prvou varkou som pri kotli aj nocoval,cele zle,PID rezim robil blbosti,musel so nastavit casy manualne,hotova maturita. A ta druha varka,to bolo ine kafe. Zapol som naspat PID,ze skusim teda, po celu zvysnu sezonu som nic nenastavoval,ako som to zapol,tak to ficalo cca 2 mesiace.Som len sypal a vyberal raz za tyzden popol.
Odpovedať
@serzo33 mame aj asi rovnaky kotol, alebo regulaciu :D PID ma tiez potrapil, ale potom po malickych ale zasadnych upravach za pomoci polskych bratov na fore som ho "vysperkoval"... ale hlavne, to uhlie... to fakt sa uz len nasype a je pokoj... ten smejd predtym co som mal, neskutocne... a rovnako som bol pri kotli do skoreho rana a to prosim pekne 25.12. ! zhodneme sa ale radou pre @raven77 , skuste si zobrat ten z KNM na skusku, myslim ze nebudete lutovat
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
@miguelx z KNM unipal a ktory beriete? Mne poslal cenu a ma tam asi 5 druhov...??? Kolko asi tak kupit... jasne ze najskor skusit, ale zaujimalo by ma kolko cca toho zobrat potom...??
Odpovedať
@kotatko201 no beriem cierny ekohrasok, vyhrevnost tusim 27MJ. na sezonu tak +-3tony, zalezi od tepelnych strat domu, to ako zohrievate TUV, ci to bezi aj v lete atd... ak by som mal dnes objednat nech mi to staci do konca vykurovacej sezony tak asi by som bral 1 - 2t (mozno by ostalo aj do rezervy)
Odpovedať
Zdarec .... Na tuto sezonu sme kotol VIADRUS (10 clanok - cca 60kW) prerabali na automat. Ako palivo momentalne pouzivame cierny ekohrasok od KNM (energia 28-30MJ). Vykurovana plocha je cca 450m2. Zatial sme menili len kotol, system nie je vyregulovany a bytovka (6 bytov) nie je zateplena (rekonstrukcia prebehne asi v roku 2017). Momentalne ideme vzhladom na absenciu vyregulovania na pol plynu, tj. podla termostatu v najchladnejsom byte ... cca na bytoch je 22,5-23C. Podla doterajsej spotreby odhadujem tuto sezonu (polovica oktobra 2015 - polovica maja 2016) na cca 11 +/- ton materialu. Uhlie KNM hori dobre, vyhrevnost je ok, jedine co momentalne riesim je popol. Podla specifikacie suhlasi podiel popola (cca 8%), jedine o co s snazim je zmenit tvar popola. Tj dostat to do urovne prachu, momentalne to robi take mensie skvarky, skusal som aj upravy vzduchu, ale vyznamnejsie to nepomohlo. Niekto spomina ze je to v poriadku a normalne, niekto zas ze udajne spaluje do prachu tak naozaj neviem .. kto ma skusenosti s tymto uhlim napiste mi ako u vas vyzera popol a aky je jeho podiel na spalenom mnozstve. Teplota kotla sa pohybuje v rozmedzi cca 65-70C. Dik za kazdy postreh, radu a pod ... kto vyladoval kotol dlhsie vie o com hovorim :)
Odpovedať
@horasul ja momentalne palim uhlie z Unipalu tie cervene vrecia 28-30MJ,popola je velmi malo oproti zelenym vreciam,by som povedal ze minimalne mnozstvo. Popol je raz spaleny do prachu, a raz su vacsie kusky. Co mam hlavny problem je granulacia tejto varky.V uhli su sem tam velke kusy ,zavlacku nostop strihalo,dal som tam imbus srob,raz do tyzdna strihne aj ten. Mal som rozobraty aj snek ci tam nieco nieje. Servisny technik mi povedal ze problem je v uhli.
Odpovedať
@serzo33 mame ten isty druh uhlia ... UNIPAL cervene 28-30MJ. Mohol by si mi na mail (horasul@azet.sk) poslat foto ako u teba vyzera popol? Napodobne mi napis prosim ta aky velky priestor vykurujes a ako mas nastavene nasledovne veci ... cas podavania/pauza a vzduch. Velmi mi s tym helfnes ... doteraz som s nikym neporovnaval a rad by som vedel ci som na to ako zvysok "kuricov" :) alebo mam este znacne rezervy ... dikes SERZO :)
Odpovedať
@serzo33 u mna zavlacka tento rok na Unipal-e zatial len 1x.. klop klop ale ako to uz byva.. v ten najmenej vhodny cas :-( ked sme neboli v dome a prisli asi po 24 hodinach... takze kotol pipal "teplota nestoupa", v baraku zima.. no zas to rozkurovat, ach..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@horasul Doteraz som mal zapnuty PID rezim,ale preharalo mi palivo do podavaca(asi bude to uhlie moc silne na moj 15kW kotol),nepomohli ani korekcie ventilatora,vykonu,dva dni bolo fajn na treti vytlacilo uhlie von,ale teplootu si PID udrzal. Dnes som PID vypol, a skusam kuzlit,zatial mam 9s podavanie, 70s pauza 25%vzduch. Vykurujem cca120-140m2, zatial nezateplene vo vnutri teplota 23C.
Odpovedať
@horasul popol momentalne nemam som vysipal dnes naspat do nasypky ked mi vytlacilo uhlie z horaka,som sa nesral stym dal som tam aj popol vela ho fakt nieje. Minuly rok som palil RIDERU ci co to bolo a popol bol jedna k jednej s uhlim,no strach a hruza. Kazdy den plny popolnik.
Odpovedať
@miguelx mne sa zavlacka prvkrat pretrhla v oktobri, som nechapal, coto. Odvtedy asi 15 krat.Tento rok ho maju fakt hrubsie to uhlie,sused kupoval uhlie na hned jar od nich on ma hrasok,ja v oktobri a mam orechy.Ina varka. Aj zelene aj cervene je hrubsie.
Odpovedať
@serzo33 suhlas s tou varkou. Ja som bral hned po lete... a to bolo ok. Druhu varku som bral uz v decembri a je ine, velkostne. Ale zatial to kotlik chrumka dobre az na ten jeden nestastny kus
Odpovedať
Profilova fotka
Chcem sa opytat ako je to u vas s prikladanim? Este sme len zacali a zatial nam to vychadza na tyzden 8 vriec z Unipalu tie cervene... je to vela ci optimalne?...
Odpovedať
@kotatko201 mate taky isty dom ako ostatny? Ako to asi chcete porovnat ? Ci ak niekto minie 5 vriec a vy 8 tak co spravite znizite termostat na 17st. Celzia ? Vsak vsetko zavisi ake tepelne straty ma vas dom a kolko tepla potrebuje aby ste v nom mali teplo ake pozadujete...
Odpovedať
Profilova fotka
to neviem ako to porovnat...?? nic znizovat nebudem kurit budem stale rovnako ako doteraz... vyhovuje nam teplota aspon mozeme aj v zime chodit v kratkom tricku.... :D
Odpovedať
@kotatko201 vykurujem cca140m2,zatial nezateplene,ytong37,5, teplota vo vnutri 23,5C,cez noc menej.Kotol 15kw, zasobnik 7 vriec,cervene vrecia vydrz cca13dni a vyberam aj 1x popol ked dosypem zasobnik, zelene 10-11 dni vydrz ,popola podstatne viac vyberam 2-3x krat kym znova nasypem.
Odpovedať
Ahoj ja momentalne vykuruje cervenym z unipalu tj. 30 MJ vykurujem cca 170m a vychadza mi to ma pol vreca za den max. jedno.max zalezi od teploty vonku.temostat mam nastav. na 20st. Mam kotol lokca 18KW a 500l ak. :-) mal som problem z nedopalenym uhlim ale to bol zaneseny kotol .isiel 2 mes. v kuse. kotol som vycistil a je vsetko ok.teraz je odpad len prach. ;-) na niekto kotol lokca?18 kw uspor automat?
Odpovedať
@stano999b sused ma 6 rokov uspor automat 25kw,velmi spokojny,ako ho nastavil prvy krat tak ho ma doteraz,mensie korekcie robi akurat, varka uhlia nie je vzdy rovnaka aj ked kupuje stale to iste.
Odpovedať
Aj ja mam taku susenost drobna korekcia prestavky a casu podunu.nevies ako to ma nastavene.? Viem zalezi to od domu a aj celeho systemu.ja to mam 9 sec snek a 1 min. prestavka.zalezi aj na tom uhli ridera je smejd spekance,spotreba cele zle. kos je ok ale drahe 6 e za vreco spotreba celkom ok. unipal dobra cena aj spotreba len dalej skusim to slabsie 27 MJ je lacnejsie.uvidim
Odpovedať
@stano999b netusim jeho nastavenia. 6€ za cervene vrecia? 5,5€ v oktobri som platil ja za cervene ,zelene vrecia boli po 5€
Odpovedať
6 e za vreco v firmy kos.unipal 5.7 e a 20 centou ked vratis vreco.ty mas aky automat?na kolko mas nastaveny pec.?
Odpovedať
@stano999b zeby zdrazelo,no vrecia vraciam tak my vratia cosi kolko ani neviem. Mam Topmax dual multi premium 15kw, kotlovy okruh+AKU ma 65C a do radiatorov,druhy okruh podla pocasia,ekviterm cca.40C. Ked zopne izbovy termostat -10C tak 30C voda v radiatoroch.
Odpovedať
Mas aj podlahovku ked mas 2 okruhy?ja mam len podlahu a 2 rebriky v kupelniach a jeden radiator v garazi opichnuty z podlahovky v garazi ide tam len to co je v podlahovom systeme.ja davam na kotly na 72.ked sa vykuri dom tak ide pec do utmu a do pohlahy pusta len 25 st vodu a v tedy sa mi zda to vysokovyhrevne uhle na figu ze dobre nedohori.len v tom utlme.
Odpovedať
Zle som napisal, mam maly kotlovy okruh kotol+AKU a druhy radiatotrovy okruh,podlahovku nemam. No ved mne to cervene vysokovyhrevne uhlie tiez robi galibu ked je kotol dlho v utlme,ale oproti zelenenym vreciam je minimum popola. Mam aj zelene vrecia kupene, zasobnik vydrzal cca1O-11 dni popolnik vysypaval raz za 3-4dni, pri cervenych vydrzi zasobnik cca14-15dni, a popolnik vysypem len ked dosypem zasobnik raz za tych 14dni. Silno uvazujem ci nekupim buducu sezonu len cervene vrecia aj ked je silne. Uz len kvoli popolu a o 4 dni mam viac klud z dosypanim.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 12 mesiacoch
@serzo33Ahoj. Mám asi podobný problém.Čierny ekohrášok volne ložený ,zrnitosť údajne 4-27mm/je väčšie 30 aj 40 mm/,výhrevnosť 27MJ.Neda sa mi nastaviť optimálne spalovanie.Pri horeni celkom ok,ale keď prejde do útlmu ,tak nestíha prehorieť a padajú celé kusy /tažko sa rozhára/.Zostáva veľa nespáleneho uhlia v popole.Ak predlžim čas prestávky podávača len o 2sec ,tak cca po 10 hodinách začne strihať kolík na podávači.Takže musím trpieť väčšie straty ekohrášku a častejšie čistiť pec aj od sadzí.Pec mám 4 sezony a pred tým som kúril hnedým hráškom bez problémov.Pec mám KOLTON DUOX 15 Kw. Ak niekto vie poradiť bol by som povďačný.
Odpovedať
@234987 Nakoniec so na tuto sezonu kupil cierny ekohrasok 24-25MJ,ten najslabsi co mali. Ako som v oktobri zapalil tak ide doteraz nonstop. Je sice viac popola ako z 29MJ ale kotol sa tak netrapi a neprehara do zasobnika. Pekne drzi v PID,nepada do dozoru a v pohode vykuril aj pri -30C. Rozpraval som sa aj so servisakom, povedal mi ze aby som tam uhlie viac ako 27MJ nedaval,kotol ma max.15kW.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?