Efektívne čarovanie medzi - el. kotol, vodná podlahovka na dvoch poschodiach a teplovzdušný krb

Zdravím všetkých, riešim UK na mojom dome, kde bude vodná podlahovka na oboch poschodiach, zdroj elektrokotol a na prvom poschodí v obývačko-kuch. bude ešte krbová vložka. Moja dileme znie, ako čo najjednoduchšie ovládať tieto prvky s podtitulom aj čo najekonomickejšie a zároveň aby sa dali jednotlivé poschodia ovládať nezávisle od seba??....je ešte aj iná možnosť okrem zónovej regulácie??
Odpovedať
@bikker no pri elektrokotli odpadava pojem ekonomickost!. Ovladat to viete tak ze potrebujete 2 cerpadlove skupiny cez anuloid. Jedna pre poschodie Druha pre prizemie. K nim 2 termostaty ovladajuce cerpadla. Alebo zonovu regulaciu pre poschodie kde Vam cerpadlo bude ovladat svorkovnica elektroventilov resp. Servomotorov Spodok potrebuje jeden termostat ktory v pripade kurenia v krbe odstavi len cerpadlo prizemia.
Odpovedať
Profilova fotka
Na efektivne carovanie, prehlad, nastavovanie, upravovanie... odporucam jeden riadiaci system v rozvadzaci a pristup zo smartfonu. Vylucit termostaty a dalsie ovladacie prvky, ktore sami o sebe navzajom nevedia.
Odpovedať
@gkrivanek čo sa týka toho zdroja, tak veľa možností nebolo, keďže plyn mám asi 200 m od pozemku a tepelné čerpadlo na tepelnú stratu cca 4,5 kW mi prišla tiež vysoká investícia, aj vzhľadom na to že sme krbovo aktívny ľudia ;-) ... ...z hľadiska Vašich skúseností, ktorý z týchto variantov vyjde lacnejší a na ovládanie jednoduchší ??...
Odpovedať
@bikker ta mnou napisana varianta je lacna a funkcna. Ta smart je objektivnejsia presna a samostatne regulovatelna cez mobil . No drahsia. Je na Vas pre co sa rozhodnete
Odpovedať
Profilova fotka
@bikker no 4,5kW zase mala strata nie je a nebyt carovania z krbom, tak to asi s elektrokotlom ani neskolaudujes :). Ako mas vyriesenu podlahovku ? Mas jeden rozdelovac a jedno cerpadlo, alebo pre kazde poschodie zvlast ?
Odpovedať
@gkrivanek ďakujem za odpoveď, zhruba keď som to prerátal tak tie varianty ovládania sú cez 1 000 euro a to je iba materiál bez montáže...ešte ma napadla myšlienka či by nebolo jednoduchšie to rozdeliť nasledovne: na každý okruh dám elektro kotol, ktorý bude ovládať samostatne termostat na 1 NP jeden kotol a samostatne termostat na 2 NP druhý kotol. Kotol viem zohnať za 550 euro aj s termostatom, vedelo by to aj takto fungovať?...
Odpovedať
@majkoj Ahoj, podlahovku zatiaľ nijak, dom je v stave hrubej stavby s oknami, rozvodmi vody a kanalizácie, chystám sa realizovať elektro, a potrebujem nachystať rozdeľovače a ich pripojenie do kotolne, tak preto riešim to ovládanie a reguláciu...a preto neviem čo by bolo lepšie ich riešiť každý rozdeľovač zvlášť alebo ich prepojiť spolu...???
Odpovedať
Profilova fotka
@bikker pokial naozaj planujes pre kazde poschodie zvlast elektrokotol, tak by som ziadnu super duper non plus ultra elektroniku neriesil :). Kazdy kotol bude vykurovat svoje poschodie a ak zacnes kurit krbom sam sa vypne.
Odpovedať
@majkoj tie dva kotle to je ako alternatíva k možnostiam ako sú ovládanie podlahovky zónové a rozdelenie okruhov čerpadlovými skupina, ide mi o to vybrať čo najjednoduchší a najekonomickejší verziu pre toto delenie... viac menej to vychádza na tie dva kotle, aj keď je to asi neštandardné riešenie... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bikker mozes mat jeden kotol , rozdelovac a cerpadlo na kazdom poschodi a termostat, ktory ho riadi.
Odpovedať
No ja som rad, ze mam bungalov, dobre zatepleny s malymi tepelnymi stratami. Tak si mozem dovolit kurenie podlahove elektricke. Nemusim riesit taketo dilemy: Samostatne okruhy pre jednotlive poschodia, zonovanie danych okruhov, kombinovanie s krbom a neviem co este. Jednoducha instalacia, jednoduche ovladanie, ja niektore tieto temy fakt nechapem. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss a mas naozaj taky bungalov, alebo projektant pomohol s "biomasou" aby vysla primarna energia ? :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jurkoboss vies niekto ma maly zatepleny domcek a niekto poschodovy alebo 300m haciendu. Tie vase odporove kable su vhodne do malych domcekov s malymi tepelnymi stratami. Potom su to domy s 300m2 kde sa da spolahnut uz len na T cerpadlo. Plyn neriesime.
Odpovedať
@gkrivanek Hej jasne, nemozno porovnavat bezny dom 120m2 s vilou 300-400m2, s vnutornym bazenom, ... Tam to tepelne cerpadlo ma vyuzitie a zmysel. Ale zase otazka naco mi je taky dom? Je pravda, je kazdeho vec kto si ako minie svoje peniaze. Pre mne ideal je lukrativne miesto, najlepsie niekde nad mestom s paradnym vyhladom, a tam postaveny len maly moderný domec. :-)
Odpovedať
@majkoj bungalov je naprojektovany a aj postaveny, aby sa priblizoval k pasivnemu standardu. Tabulkove primarne energie a neviem co ma az tak netrapia, pre mna je smerodajny udaj, aky budem mat ucet na konci roka. :-) A samozrejme, projektant sa pohral aj s kalkulaciou spotreby vzhladom na to, ze mam aj ovladatelnu 2 - 5kw krbovu vlozku. Ale to bola len moja podmienka, ze to v dome chcem, aj ked by tam nemusela byt. Cochvila kolaudujem. Takze realne skusenosti a ucty budem moct uviest tak mozno o 2 roky :-)
Odpovedať
@gkrivanek No a odpadavam z relacii typu Hlada sa dom pre milionara, taky serial z Ameriky. Tam su domy, apartmany, byty o rozlohe mojho celeho pozemku. Tam mne sa uz uplne zastavuje rozum. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss takze potrebu tepla pre vykurovanie mas kolko ? :)
Odpovedať
@majkoj tepelne straty 2 kw, podlahova plocha 115 m2
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss pytam sa na potrebu tepla na vykurovanie :), musis mat v projekte aj v EC.
Odpovedať
@majkoj nasiel som, 23 kwh/m2/rok
Odpovedať
Profilova fotka
@jurkoboss ok, to by ti vysla primarna energia s odretymi usami aj bez krbu PS: minuly rok ale nie :)
Odpovedať
@majkoj ako som pisal vyssie, ja tie tabulky neriesim. Pre mna je dolezite, ake budu realne naklady na byvanie. :-)
Odpovedať
@bikker na tvoju otazku je uplne jednoducha odpoved. kup tri kotle za cenu dvoch taku zlavu by si mal pri tejto objednavke dostat a mas jeden kotol na nahradne diely. manzelke povedz ze potrebujes dalsi priestor na techniku a daky sklad a do konca zivota uz o kureni nemusis nic ine riesit. milujem jednoduche a najefektivnejsie riesenia. kazde ine riesenie bude len trapenim lebo pri tvojej poziadavke nebude efektivne ci uz sa na to budes pozerat s hociktorej strany. skoda ze sa nedozvieme co si nakoniec zoskladal. a pre tych si sa chytaju za hlavu tak len mala napoveda rychlomontazna sada so zmiesavacom 400 eur, 3cestak servo 100, cerpadlo 100, regulator 80 plus kopec dalsich veci okolo celeho systemu. a ze neexistuju rychle a efektivne riesenia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?